Trebaju nam mir, pravda i sloboda

www.Brcko.co.sr
Verfügbare Informationen zu "Trebaju nam mir, pravda i sloboda"

  • Qualität des Beitrags: 0 Sterne
  • Beteiligte Poster: cevapusa
  • Forum: www.Brcko.co.sr
  • Forenbeschreibung: Dođite da se družimo!
  • aus dem Unterforum: Novosti - Новости
  • Antworten: 1
  • Forum gestartet am: Sonntag 05.12.2004
  • Sprache: serbisch
  • Link zum Originaltopic: Trebaju nam mir, pravda i sloboda
  • Letzte Antwort: vor 18 Jahren, 11 Monaten, 12 Tagen, 5 Stunden, 9 Minuten
  • Alle Beiträge und Antworten zu "Trebaju nam mir, pravda i sloboda"

    Re: Trebaju nam mir, pravda i sloboda

    cevapusa - 16.05.2005, 14:50

    Trebaju nam mir, pravda i sloboda
    Patrijarh srpski Pavle je, sa episkopima i sveštenstvom Srpske pravoslavne crkve, osveštao obnovljeni manastir Žitomislić kod Mostara. U besedi vernicima, gostima i zvanicama patrijarh Pavle je istakao da je greh ono što donosi smrt, a Hristos je taj greh uzeo na sebe za sve nas, verom svetom i živom, koja se neminovno pokazuje u stradanju.

    - Isusove poruke apostolima su i poruke svima nama da dostojno ostvarujemo smisao i cilj našeg života i steknemo blaženstvo na ovom i nastavimo ga na onom svetu, u carstvu nebeskom, neprolaznom - poručio je patrijarh, ističući da na taj način pomažemo i svojoj porodici, i svom narodu, ali i svim ljudima dobre volje. Put ka Bogu i carstvu nebeskom nikad nije bio lak, taj put je uzak i u život večni vodi na uska vrata koja mnogima nije lako da prođu. Vrata koja vode u ljudsku propast, duhovnu i moralnu su veoma široka.

    Podsetivši na reči apostola Pavla "da ako sa Hristom stradamo s njim ćemo i carovati, ako ga se odreknemo i on će se odreći nas, a ako sa njim umremo sa njim ćemo i živeti", patrijarh je dodao da je to nauka apostola i svih svetih.

    Patrijarh Pavle je u svečanoj besedi pozvao na mir među svim i sa svim ljudima, pozivajući boga da pomogne da "opstanemo i biološki i moralno i duhovno".

    Navodeći da je počeo redovni Sabor arhijereja SPC-a, patrijarh je izrazio nadu da će Sabor doneti odluke koje će biti "na spasenje svih ljudi dobre volje".
    Tokom liturgije izvršena je kanonizacija šestorice kaluđera, jednog iskušenika i jednog bogoslova, članova bratstva manastira Žitomislić, koje su ustaše žive bacile u jamu Vidonja 1941. godine.

    Njihove svete mošti izvađene su iz jame 1991. godine i sahranjene u porti manastira, a tokom proteklog rata minirane zajedno sa manastirskim kompleksom.

    Svečanosti u Žitomisliću prisustvovali su predsednici Republike Srpske i Srbije Dragan Čavić i Boris Tadić, premijer RS Pero Bukejlović i ministri u njegovoj vladi, srpski član Predsedništva BiH Borislav Paravac i ostali srpski predstavnici u zajedničkim organima BiH predstavnici porodice Karađorđević kao i više hiljada vernika.

    Svečanosti povodom obnove manastira Žitomislić prisustvovali su i bošnjački član Predsedništva BiH Sulejman Tihić, predstavnici Islamske verske zajednice, Rimokatoličke crkve, Jevrejske opštine iz Mostara, kao i predstavnici diplomatskog kora u Bih.

    Patrijarh Pavle odlikovao je povodom obnove manastira Žitomislić arhitektu Milijanu Okilj ordenom Svetog Save.

    STARA POSTOJBINA

    Okupljanjem u Žitomisliću želimo da pokažemo da se nismo odrekli doline Neretve, da tu pripadamo i da je to naša stara postojbina - rekao je episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije.

    OBNOVA

    REKONSTRUKCIJA manastira, koji je do temelja srušen 1992. godine, počela je 2002. godine. U obnovu manastira i hrama Blagovesti presvete Bogorodice u sklopu manastirskog zdanja uloženo je oko 500.000 KM. Vlada Republike Srpske u njegovu je obnovu uložila 100.000, a Vlada Federacije BiH donirala je 70.000 KM. Ostatak su finansirale četiri srpske porodice iz Hercegovine koje žele ostati anonimne.

    DOZVOLA

    MANASTIR u Žitomisliću je izgrađen 1566. godine na temeljina stare crkve. Manastir je podigla plemićka porodica Miloradovića iz Stoca koja je dobila dozvolu od nevesinjskog kadije da obnovi manastir. Manastir Žitomislić se smatra jednim od najznačajnijih kulturno-istorijskih spomenika u celoj BiH.



    Mit folgendem Code, können Sie den Beitrag ganz bequem auf ihrer Homepage verlinken



    Weitere Beiträge aus dem Forum www.Brcko.co.sr

    Niko, pa ni Glavas, ne porice da je bilo zlocina - gepostet von cevapusa am Montag 25.07.2005
    Gdje je sajt? - gepostet von Kobra am Sonntag 19.03.2006
    molim brzi odgovor - gepostet von marijana am Mittwoch 16.08.2006



    Ähnliche Beiträge wie "Trebaju nam mir, pravda i sloboda"

    Thuoc Nam Thuoc Bac - NTHY (Dienstag 22.05.2007)
    Odakle nam stižete - floribus (Sonntag 18.02.2007)
    Frenki-trebaju mi pjesme - adinsn (Mittwoch 05.09.2007)
    NAM- Party am 21.07..... - schlegl (Montag 02.04.2007)
    NAM - NAM1,2 (Freitag 15.06.2007)
    Nam und Tram - luchia (Samstag 22.07.2006)
    Ben Le Chuyen cua 100 nam - Cop xixon (Freitag 03.08.2007)
    Birdy Nam Nam - Freeze_Frame (Freitag 20.07.2007)
    NAM Party - animal mother (Mittwoch 30.05.2007)
    Dobro nam dosli - flomaster (Freitag 24.02.2006)