regeling kinderopvang

OR platform BJZ
Verfügbare Informationen zu "regeling kinderopvang"

  • Qualität des Beitrags: 0 Sterne
  • Beteiligte Poster: Femke
  • Forum: OR platform BJZ
  • Forenbeschreibung: Virtueel platform voor de ondernemingsraden van BJZ-Nederland
  • aus dem Unterforum: CAO regelingen
  • Antworten: 1
  • Forum gestartet am: Dienstag 11.04.2006
  • Sprache: englisch
  • Link zum Originaltopic: regeling kinderopvang
  • Letzte Antwort: vor 18 Jahren, 7 Tagen, 2 Stunden, 26 Minuten
  • Alle Beiträge und Antworten zu "regeling kinderopvang"

    Re: regeling kinderopvang

    Femke - 18.04.2006, 14:16

    regeling kinderopvang
    In Noord-Brabant:

    Regeling Kinderopvang per 1 januari 2006

    Inleiding
    Met ingang van 1 januari 2005 is de nieuwe wet Kinderopvang van kracht. Kinderopvang is een zaak voor ouders, overheid en werkgevers. Voor Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant is het bijdragen aan de kosten voor kinderopvang van haar medewerkers een instrument van goed personeelsbeleid. Daarbij volgt bureau Jeugdzorg Noord-Brabant de Cao Jeugdzorg welke stelt dat tenminste 0,8% van de totale loonsom ter beschikking van Kinderopvang wordt gesteld.

    Er zijn met ingang van 1 mei 2006 enkele wijzigingen doorgevoerd. Die zijn opgenomen in deze regeling. Ze worden aan het einde van de regeling nogmaals samengevat.

    De wettelijke regeling Kinderopvang

    Algemeen
    Met ingang van 1 januari 2005 is de Wet Kinderopvang van kracht. Deze wet regelt de kwaliteit en financiering van de kinderopvang. Uitgangspunt hierbij is dat de kinderopvang een zaak is van ouders, overheid én werkgevers.
    Deze wet regelt dat ouders een tegemoetkoming van de kinderopvangkosten ontvangen van de Overheid. Deze is inkomensafhankelijk en wordt maandelijks door de belastingdienst betaald.
    De Wet Kinderopvang veronderstelt ook een bijdrage van werkgevers, maar dit is geen wettelijke verplichting. Volgens de intentie van de wet dragen beide werkgevers van de ouders ieder 1/6e bij van de totale kosten (is 1/3e). Het resterende deel van de kosten na aftrek van de overheidsbijdrage, welke ook ongeveer 1/3e deel bedraagt betalen de ouders zelf.

    De kenmerken van de regeling Kinderopvang:
    De Ouders:
    In de nieuwe wet staat de ouder centraal. Ouders hebben een contract met het kindercentrum en betalen zelf de factuur. De overheid geeft een inkomensafhankelijke tegemoetkoming, wanneer ouders deze hebben aangevraagd. De werkgevers dragen in beginsel samen vrijwillig voor een derde (beide 1/6e) bij in de kosten. De ouder dient dit te declareren bij de werkgever door het maandelijks indienen van een factuur.
     De ouders moeten zelf alles eerst voorschieten en dan terugvragen bij overheid en werkgevers.
     Ouders hebben een contract met een kinderopvangplaats. De ouders moeten zelf opvang zoeken en een prijs/ kwaliteit afweging maken.
     Ouders dienen de inkomensafhankelijke bijdrage door de overheid via maandelijkse termijnen bij de belastingdienst terug te vragen. Hetzelfde systeem als bij terugave bij een hypotheek.
     Ouders moeten mutaties tijdig doorgeven aan overheid en werkgevers.
     Een bijdrage wordt ontvangen bij een geregistreerde en niet-geregistreerde opvang en er wordt een max. uurprijs gehanteerd. Deze maximum uurprijs is voor 2006 € 5,72 voor geregistreerde opvang en € 6,03 voor naschoolse opvang. Bij duurdere opvang zijn kosten voor de ouders.

    Naast deze opsomming gelden in bijzondere gevallen een aantal andere regelingen voor werknemers.
     Er is een extra tegemoetkoming mogelijk als werkgevers niet volledig (1/3) bijdragen.
     Er is een aanvullende tegemoetkoming van de overheid voor eenoudergezinnen.
     Er is een tegemoetkoming van de gemeente of het UWV voor specifieke doelgroepen.

    De Werkgever:
    Hoewel de werkgeversbijdrage niet verplicht is, veronderstelt de nieuwe wet dat elke ouder van de werkgever een zesde van de totale kinderopvangkosten ontvangt (de CAO-Jeugdzorg stelt dat minimaal 0,8% van de loonsom ter beschikking van kinderopvang beschikbaar wordt gesteld (Uitvoeringsregeling R, lid E, art.6)). De werkgeversbijdrage is niet meer afhankelijk van het inkomen, maar van de totale kosten, waardoor de werkgeversbijdrage in de meeste gevallen netto lager wordt. De afdrachtvermindering kinderopvang vervalt.
     Werkgeversbijdrage is onbelast, mits de gezamenlijke werkgeversbijdrage niet boven 1/3e van de totale kosten uitkomt en de opvang geregistreerd is; Werkgeversbijdrage is altijd belast wanneer sprake is van niet-geregistreerde kinderopvang;
     Adviestabel voor ouderbijdrage vervalt en wet vermindering afdracht vervalt;
     Goede administratieplicht conform Handboek Loonheffing en Premies Werknemers-verzekeringen 2005;
     Gedeclareerde facturen behandelen, administreren en verwerken;
     Mutaties verwerken en administreren.

    Regeling Kinderopvang BJZ

    Wie komen in aanmerking voor een bijdrage in de kinderopvangkosten?
    Medewerkers met een arbeidsovereenkomst (ongeacht de duur, bepaald- of onbepaald) kunnen een beroep op Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant doen in een tegemoetkoming van kinderopvangkosten. In aanmerking komen kinderen waarvoor de medewerker onderhoudsplichtig is en die kinderopvang genieten op een of meerdere dagen/dagde(e)l(en) wanneer de medewerker werkzaam is voor Bureau Jeugdzorg.

    Welke vormen van kinderopvang komen in aanmerking voor een kostenbijdrage van Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant ?
    Het volledige aanbod binnen het officiële circuit tot einde basis-school komt voor een bijdrage in aanmerking. Dit bete-kent:
     hele- en halve dagopvang voor 0 - 4 jarigen;
     naschoolse opvang tot de leeftijd van 12 jaar, of einde basis-school;
     gastouderopvang tot de leeftijd van 12 jaar, of einde basis-school;
     nachtopvang/ oppas voor alleenstaande nachtdienstmedewerk(st)ers;
     diverse vormen van flexibele opvang; buitenschoolse opvang, 24-uurs opvang en vakantieopvang;
     Een combinatie van nachtopvang en dagopvang.
    Opvang tussen de middag op school valt niet onder de Wet Kinderopvang.

    De overheid stelt de eis dat het kinderopvangcentrum of het gastouderbureau bij de gemeente geregistreerd dient te zijn. Een kinderopvangcentrum of gastouderbureau wordt door de GG&GD beoordeeld op een aantal kwaliteitseisen. Indien aan deze eisen wordt voldaan, wordt het centrum of bureau bij de gemeente geregistreerd. Periodiek worden de opvangcentra opnieuw beoordeeld en zo kan het zijn dat een opvangcentrum zijn registratie kwijtraakt. In dat geval ontvangt u geen bijdrage van de overheid meer. De medewerker dient zich er met andere woorden continu van te verzekeren dat het kindcentrum/ bureau van het kind geregistreerd is.

    De regeling is binnen Bureau Jeugdzorg echter beschikbaar voor alle medewerkers die gebruik maken van kinderopvang, geregistreerde of niet-geregistreerde opvang. Het beschikbare budget wordt hierbij evenredig over het aantal deelnemers en hun kosten verdeeld. Waarbij bij werknemers die geen geregistreerde opvang hebben het werkgeversgedeelte belast uitbetaald wordt.

    Partnerbijdrage:
    De Wet op Kinderopvang gaat er van uit dat beide werkgevers van de ouders of verzorgers van het kind dat kinderopvang geniet 1/6e deel van de opvangkosten bijdragen; samen dus 1/3e deel. Indien de werkgever van de partner niet bijdraagt in de kosten voor kinderopvang, compenseert Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant dit niet. Wel kan in dit geval een beroep op de overheid gedaan worden die het ontbrekende deel compenseert.

    Ook indien de partner van Bureau Jeugdzorg Noord-Brabants medewerker geen werk heeft, zal Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant niet meer dan maximaal 1/6e deel van de ingediende opvangkosten bijdragen. Ook in deze situatie kan een beroep op de overheid gedaan worden om het ontbrekende 1/6e deel te compenseren.
    Hetzelfde is van toepassing op éénoudergezinnen, waar maar één werkgever kan bijdragen in de kosten. Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant ziet het niet als zijn verantwoordelijkheid om het ontbrekende deel van de kosten voor het niet hebben van een partner bij te leggen. Binnen de beperkte financiële mogelijkheden en het aantal deelnemers aan de Kinderopvangregeling kan Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant zich dit waarschijnlijk ook niet permitteren.
    De hoogte van de overheidscompensatie hangt af van het (gezamenlijk) inkomen van de ouder of ouders.

    Wat dient de medewerker van Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant te doen om een bijdrage in kosten voor kinderopvang door Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant te ontvangen:

     De ouder/medewerker zelf is contractpartner:
    De centra voor kinderopvang hanteren niet allemaal gelijke prijzen. Een aantal centra hanteert voor de halve dagopvang een hoger tarief dan voor de hele dagopvang. Bij flexibele opvang worden soms individueel uurprijzen vastgesteld. De ouder zal zelf moeten ‘shoppen’ en een prijs / kwaliteitsafweging maken bij het kiezen van een kindopvangcentrum of gastouderbureau. Bij een hoger uurtarief wordt het verschil niet door Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant bijgedragen.
    De ouder sluit zelf het contract met het opvangcentrum of gastouderopvangbureau.
    Bij de aanmelding voor deelneming aan de Regeling Kinderopvang van Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant dient de medewerker een kopie van het contract met het kindopvangcentrum of gastouderopvang bij de afdeling P&O in te leveren.

     De ouder is zelf verantwoordelijk voor de betaling van de factuur aan het opvangcentrum
    De ouders zullen dus structureel eerst zelf moeten voorfinancieren!

     De ouder is zelf verantwoordelijk om de overheidsbijdrage te innen.
    De inkomensafhankelijke overheidsbijdrage kan door de medewerker als voorlopige teruggave bij de belastingdienst worden aangevraagd. De definitieve vaststelling en eventuele verrekening van fiscale subsidie vinden plaats in april van het volgende jaar. Aanvragen en wijzigingen in de opvang dienen een maand van te voren bij de belastingdienst door te zijn gegeven met de daarvoor bestemde formulieren.

     De ouder is zelf verantwoordelijk om de werkgeversbijdrage te innen
    Maandelijks zal een vergoeding voor kinderopvang worden uitgekeerd aan werknemers die de benodigde gegevens hebben ingeleverd bij afdeling PASA.
    Dit houdt in dat vanaf 1 januari 2006 de regel geldt dat iedere medewerker vanaf deze datum maandelijks een kopie van de factuur over de voorgaande maand in moet dienen. Word er in een maand geen factuur ingediend, dan zal ook geen vergoeding worden uitgekeerd!

     De ouder is zelf verantwoordelijk dat het kindopvangcentrum of gastouderbureau bij de gemeente geregistreerd is
    De overheid levert alleen een bijdrage in de kosten wanneer het kindopvangcentrum bij de gemeente geregistreerd is. Binnen BJZ is het mogelijk om voor een niet-geregistreerde instelling een belaste (itt onbelaste) vergoeding te genieten.

    Uitbetaling van de werkgeversbijdrage door Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant
     Op basis van het ingediende aanvraagformulier zal PASA een formele bevestiging sturen.
     Maandelijks vindt daarna in het vervolg op basis van de over vorige maand ingediende factuur een uitbetaling plaats.
     Jaarlijks zal door de salarisadministratie een financieel jaaroverzicht voor de fiscus worden verstrekt.
     Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant houdt een administratie van de bijdragen voor de kinderopvangregeling bij conform het Handboek Loonheffing en Premies Werknemers-verzekeringen 2006.

    Aanmeldingsprocedure:
    Als u gebruik wilt maken van de regeling kinderopvang dient u het aanvraagformulier in te vullen. Op dit formulier kunt u onder meer aangeven welke soort opvang u gaat afnemen en bij welk kindercentrum of gastouderbureau. De afdeling PASA kan eventuele vragen beantwoorden en een toelichting geven op de Regeling Kinderopvang of op de Wet op Kinderopvang. Nadat u uw gegevens op dit formulier heeft ingevuld, zal de afdeling PASA toetsen of de aanvraag aan de voorwaarden van de Regeling Kinderopvang van Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant voldoet. Indien dit het geval is, zal dit formeel bevestigd worden en kunt u deelnemen aan de Regeling Kinderopvang van Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant.

    Kortom,
    Op hoofdlijnen ziet de Regeling Kinderopvang 2006 er als volgt uit:
    1. Bureau Jeugdzorg vergoedt voortaan maandelijks een tegemoetkoming van 1/6e deel van de kinderopvangkosten;
    2. De medewerker dient, wanneer hij wil deelnemen aan de regeling, het aanvraagformulier kinderopvang in bij de afdeling PASA met als bijlagen:
     een kopie van het contract; bij een niet-geregistreerd centrum of bureau moet de oppas een (zelfgemaakt) contract tekenen, met daarop de (geschatte) kosten voor het komende jaar.
     een bewijs van registratie van het kindercentrum of gastouderbureau waaruit blijkt dat dit voldoet aan de in de wet Kinderopvang gestelde kwaliteitsnormen, uiteraard indien mogelijk;
    3. Na goedkeuring van de aanvraag verstrekt Bureau Jeugdzorg maandelijks een vergoeding op basis van ingeleverde facturen. De medewerker levert namelijk binnen 1 maand kopieën van de kinderopvangfacturen in bij de afdeling PASA. Maandelijks wordt de vergoeding op basis van de ingeleverde facturen uitbetaald. Geen factuur, is geen vergoeding.

    Bovenstaande geldt voor alle medewerkers van Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant, dus óók als je nu al deelneemt aan de regeling en ook als je gebruik maakt van niet-geregistreerde opvang.



    Mit folgendem Code, können Sie den Beitrag ganz bequem auf ihrer Homepage verlinken



    Weitere Beiträge aus dem Forum OR platform BJZ

    femke; je maakt me blij! - gepostet von lida hoek am Montag 08.05.2006
    Delta - gepostet von lonneke am Sonntag 21.01.2007
    Delta - gepostet von Ger Verlaek am Dienstag 12.09.2006



    Ähnliche Beiträge wie "regeling kinderopvang"

    GSM-regeling - Femke (Dienstag 18.04.2006)