Dolmabahce Sarayi...

Ülkücü Fikir Meydani
Verfügbare Informationen zu "Dolmabahce Sarayi..."

  • Qualität des Beitrags: 0 Sterne
  • Beteiligte Poster: Resul
  • Forum: Ülkücü Fikir Meydani
  • Forenbeschreibung: www.kizilelmam.de.ms / www.kutludava.de.ms
  • aus dem Unterforum: .:: Türk Kültürü ::.
  • Antworten: 1
  • Forum gestartet am: Mittwoch 04.01.2006
  • Sprache: türkisch
  • Link zum Originaltopic: Dolmabahce Sarayi...
  • Letzte Antwort: vor 18 Jahren, 3 Monaten, 21 Tagen, 22 Stunden, 14 Minuten
  • Alle Beiträge und Antworten zu "Dolmabahce Sarayi..."

    Re: Dolmabahce Sarayi...

    Resul - 08.01.2006, 05:08

    Dolmabahce Sarayi...
    Dolmabahçe Sarayı, Osmanlı Padişahı Abdülmecid (1839-1861) tarafından İstanbul'da Beşiktaş Sahili'nde, 1842-1856 tarihleri arasında inşa ettirilmiştir. Saray, Osmanlı'nın son dönemlerinde Avrupa ülkeleri ile kurulan askeri, ticari ve kültürel ilişkilerin de etkisiyle tamamen Batı tarzında bir mimari, süsleme ve dekorasyonda yapılmıştır.

    Sarayın yapıldığı tarihlerde kullanılmak üzere alınan mobilyalar ve diğer dekorasyon unsurlarının büyük bölümü Dolmabahçe Sarayı'nın Avrupa tarzına uyması için genellikle Avrupa'dan satın alınmış veya bu ülkelere sipariş verilerek yaptırılmış ürünler oldukları görülmektedir. Sarayın mefruşat ihtiyacının büyük bölümü ise Hereke Fabrika-i Hümayunu'ndan karşılanmıştır. Saray içinde yer alan Mefruşat Dairesi'nde, Hereke kumaşları kullanılacak mekana göre tasarlanmış, renk ve desen özelliklerinin mekanın mimari süslemeleri ile bütünlük sağlamasına özen gösterilmiştir.

    Dolmabahçe Sarayı'nda kullanılan halıların da, yapının Avrupa tarzı bütünlüğünü bozmayacak şekilde tasarlanmış halıların bir çoğunun kullanıldıkları mekanların ölçülerine tam olarak oturmasından, mekanlarda kullanılan süslemeler ile uyumundan anlaşılmaktadır. Bu halılar içinde tamamen Batı tarzı motiflerle tasarlanmış Avrupa üretimi halılar ve Dolmabahçe sarayı süslemeleriyle, Avrupa halıları etkisinde yapılmış Hereke üretimi halılar bulunmaktadır.

    Sarayda bu halıların dışında II.Abdülhamid (1876-1909 ) döneminde üretilen Hereke ürünü "Gördeskâri" olarak adlandırılan, rumi ve Hatai grubu motiflerle süslü halılar oluşturmaktadır. Bu tip halıların dışında sarayda, Hereke'de üretilmiş çeşitli halılar ile Feshane, İran, Uşak, Gördes, Ladik halıları yer almaktadır.

    Yapılan çalışmada teşhirde bulunan 128 halıdan Halı seksiyonu tarafından (yöresel halılar haricinde) incelenmesine izin verilen 45 tanesinin, boyut, kalite, düğüm şekli, kullanılan malzeme gibi teknik özellikleriyle, kompozisyon şekli, motifleri ve kompozisyon planı gibi sanatsal özellikleri incelenmiştir.



    Mit folgendem Code, können Sie den Beitrag ganz bequem auf ihrer Homepage verlinken



    Weitere Beiträge aus dem Forum Ülkücü Fikir Meydani

    NAZIM HIKMET RAN - gepostet von solcu am Samstag 25.02.2006
    biri bana yardım etsin!!!!!!!! - gepostet von sersel am Mittwoch 07.06.2006
    müslüman arapmı yoksa dinsiz bir tükümü tercih eder - gepostet von atillahan am Montag 15.05.2006
    Es-selemü Aleyküm ve Rahmetullahi ve Bereketühü - gepostet von yorukogluhasan am Dienstag 19.06.2007



    Ähnliche Beiträge wie "Dolmabahce Sarayi..."