Low Budget PC - parsifaloprotaseis (update Sep08)

Remalia
Verfügbare Informationen zu "Low Budget PC - parsifaloprotaseis (update Sep08)"

  • Qualität des Beitrags: 0 Sterne
  • Beteiligte Poster: parsifal - twin - kurkosdr - nakmax - Ntk - verginsteel - fotonios - Kid
  • Forum: Remalia
  • Forenbeschreibung: Official forum of Remalia (Ntk & Friends)
  • aus dem Unterforum: Hardware
  • Antworten: 39
  • Forum gestartet am: Samstag 02.09.2006
  • Sprache: englisch
  • Link zum Originaltopic: Low Budget PC - parsifaloprotaseis (update Sep08)
  • Letzte Antwort: vor 15 Jahren, 6 Monaten, 19 Tagen, 8 Stunden, 36 Minuten
  • Alle Beiträge und Antworten zu "Low Budget PC - parsifaloprotaseis (update Sep08)"

    Re: Low Budget PC - parsifaloprotaseis (update Sep08)

    parsifal - 02.03.2008, 09:14

    Low Budget PC - parsifaloprotaseis (update Sep08)
    Αγαπητοί φίλοι, παρατήρησα ότι τον τελευταίο καιρό πολλοί από εσάς ενδιαφέρονται για αγορά νέου PC ή αναβάθμιση κάποιου υπάρχοντος παλαιότερου. Επί τη ευκαιρία και της έρευνας αγοράς για το fotonio-PC που ίσως να διαβάσατε σε άλλο θέμα και επιπλέον, της παραγγελίας μου χτες βράδυ ορισμένων εξαρτημάτων για τον γηρασμένου hardware file server μου, είπα να κάνω σε αυτό το θέμα μερικές προτάσεις hardware για σύνθεση πολύ οικονομικών και κατά το δυνατόν αξιόπιστων desktop PCs. Ο στόχος είναι κυρίως εφαρμογές γραφείου, web browsing, downloading και programming. Όχι βαριά παιχνίδια με αξιώσεις, οπότε θα αρκεστούμε σε μητρική με onboard VGA chip. Επίσης, για λόγους ευκολίας τα components θα προέρχονται από τα 2 μεγαλύτερα e-shops: www.e-shop.gr και www.plaisio.gr.


    Όσοι έχετε παλαιάς τεχνολογίας μηχανήματα και θέλετε να τα αλλάξετε αλλά κολλάτε στο θέμα του οικονομικού, ελπίζω να το βρείτε χρήσιμο. Θα προσπαθώ να ανανεώνω τις προτάσεις σε σχετικά τακτά χρονικά διαστήματα ή όταν γίνονται σημαντικές ανακατατάξεις/εμφανίσεις νέων προϊόντων/πτώσεις τιμών στη retail αγορά, γι' αυτό προτείνω σε όσους ενδιαφέρονται να κλικάρουν κάτω αριστερά στη σελίδα την επιλογή Watch this topic for replies. Τα components παρουσιάζονται με φθίνουσα σειρά σημαντικότητας στη σωστή και εργονομική λειτουργία ενός PC, όπως τα έχω αξιολογήσει από την πείρα μου.


    Για το μήνα Μάρτιο λοιπόν, προτείνω τα παρακάτω:



    Re: Low Budget PC - parsifaloprotaseis (update Sep08)

    parsifal - 02.03.2008, 09:18

    PC CASES
    ΚΟΥΤΙ
    Heroichi CI-6C29 Midi Tower

    Συμπαθητικό κουτάκι, εξαιρετικά ευρύχωρο και ποιοτικό για την τιμή του. Στο link υπάρχει λάθος στις θέσεις ανεμιστήρων, το κουτί δεν έχει θέσεις για 2 fans 8cm, αλλά 2 των 12cm που είναι σημαντική λεπτομέρεια. Το συγκεκριμένο το έχω και το θεωρώ πολύ τίμια αγορά, ακόμη και τώρα που έχει περάσει αρκετός καιρός που παρουσιάστηκε.
    Τιμή: 37€



    Re: Low Budget PC - parsifaloprotaseis (update Sep08)

    parsifal - 02.03.2008, 09:19

    PSUs
    ΤΡΟΦΟΔΟΤΙΚΟ 1
    Trust PW-5210 420W

    Το πιο οικονομικό 400+ Watts τροφοδοτικό που μπορείτε να επιλέξετε, χωρίς να πάτε σε κινεζική εντελώς no-name λύση της «φωτιάς». Δε θα έχει πρόβλημα να τροφοδοτήσει ένα PC σαν και αυτό που στοχεύουμε στο θέμα, ακόμη κι αν το εξοπλίσουμε με μία mid-range κάρτα γραφικών και 2 σκληρούς δίσκους. Για κάτι καλύτερο με λίγα χρήματα παραπάνω, δείτε το επόμενο προϊόν.
    Τιμή: 32€


    ΤΡΟΦΟΔΟΤΙΚΟ 2
    Chieftec GPS-500AB 500W Υπάρχει επίσης και στο plaisio.gr εδώ στην ίδια τιμή (αν η παραγγελία γίνει από Internet)

    Το συγκεκριμένο είναι σημαντικά καλύτερο από το προηγούμενο τροφοδοτικό. Μπορείτε άνετα να το κρατήσετε σε μία μελλοντική αναβάθμιση, αφού το μόνο setup στο οποίο πιθανόν θα κωλώσει είναι κάποιο overclocked μηχάνημα με high-end κάρτα γραφικών και >2 σκληρούς δίσκους. Εξαιρετική απόδοση προς τιμή. Σκέφτομαι σοβαρά να πάρω ένα εντός του μηνός.
    Τιμή: 42€



    Re: Low Budget PC - parsifaloprotaseis (update Sep08)

    parsifal - 02.03.2008, 09:21

    MOTHERBOARDS
    ΜΗΤΡΙΚΗ ΚΑΡΤΑ
    Gigabyte GA-G31MF-S2

    Μία MicroATX motherboard από τη Gigabyte άριστα εξοπλισμένη για τα λεφτά της. Έχει το νέο G31 chipset της Intel που υπόσχεται μεγάλη επεκτασιμότητα αφού υποστηρίζει όλες τις Intel CPUs που βγαίνουν σε Socket 775, ακόμη και τους επερχόμενους τετραπύρηνους στα 45nm. Κάποια ακόμη χαρακτηριστικά που δε βρίσκουμε συχνά σε αυτήν την κατηγορία τιμής και συνηγόρησαν ώστε να την προτείνω (και να την παραγγείλω και για τον εαυτό μου) είναι: Gigabit LAN (αντί του συνήθους Fast Ethernet 100Mbps), Firewire (αντί της συνήθους απουσίας του), 2 PCI slots (αντί του συνήθους ενός), 4 DIMM slots (αντί των συνήθων δύο) και 4+4(internal) USB ports (αντί των συνήθων λιγότερων). Επίσης, έχει το πολύ πρόσφατο onboard VGA chip Intel GMA 3100, το οποίο με τους open source drivers που ανακοίνωσε πρόσφατα η μαμά-εταιρεία θα σας δώσει και άριστη συνεργασία σε Linux.
    Τιμή: 62€



    Re: Low Budget PC - parsifaloprotaseis (update Sep08)

    parsifal - 02.03.2008, 09:22

    CPUs
    ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΗΣ 1
    Intel Celeron 420 Υπάρχει επίσης και στο plaisio.gr εδώ στην ίδια περίπου τιμή

    Ο απολύτως φθηνότερος επεξεργαστής που υπάρχει στην ελληνική αγορά. Και επειδή το ρητό «ο,τι πληρώσεις, παίρνεις» ισχύει παντού και πάντα, με τον συγκεκριμένο δεν προτείνεται να κάνουμε κάτι πραγματικά απαιτητικό σε επεξεργαστική ισχύ, γιατί σίγουρα θα κλάσει πατάτες (και θα γίνουν τα νεύρα μας τσατάλια). Για κανένα OpenOffice, χάζεμα στο Internet και Linux programming λέει. Για video compression π.χ. μακριά κι αγαπημένοι...
    Τιμή: 32-32.5€


    ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΗΣ 2
    Intel Dual Core Celeron E1200 Υπάρχει επίσης και στο plaisio.gr εδώ στην ίδια τιμή

    Με λίγα παραπάνω χρήματα από τον Celeron 420, παίρνουμε σχεδόν διπλάσια επεξεργαστική ισχύ και bonus μερικές τεχνολογίες της Intel (Enhanced SpeedStep, C1E Halt state) που επιτρέπουν την εξοικονόμηση ενέργειας και τον καθιστούν καλύτερη επιλογή για μηχανήματα που δουλεύουν 24ώρο/7ήμερο (π.χ. FTP/Web servers, κατεβαστήρια κλπ). Το μόνο που πιθανόν να μας λείψει από τα μεγαλύτερα μοντέλα είναι το hardware virtualization (το οποίο προς το παρόν ακόμη και τα γνωστά virtualization προγράμματα δεν εκμεταλλεύονται σημαντικά) και η μεγαλύτερη cache μνήμη. Κατά τα άλλα, μιλάμε για έναν πραγματικό διπύρηνο επεξεργαστή με όλα τα θετικά που αυτό σημαίνει σε εκτέλεση πολυνηματικών εφαρμογών ή multitasking χρήσης του PC. Επίσης, όσοι δε φοβούνται το overclocking και δοκιμάσουν την τύχη τους με τον συγκεκριμένο, τους περιμένει πολύ ευχάριστη έκπληξη για CPU αυτής της κατηγορίας τιμής. All in all, εξαιρετική απόδοση προς τιμή, κάτι που με ώθησε να τον παραγγείλω.
    Τιμή: 50€



    Re: Low Budget PC - parsifaloprotaseis (update Sep08)

    parsifal - 02.03.2008, 09:23


    ΜΝΗΜΗ RAM
    Supertalent T8UX2GC5 2X1GB DDR2 800MHz

    Crucial 2x1GB DDR2 800MHz

    Με την εξωφρενική πτώση τιμών στις DDR-II μνήμες τους τελευταίους μήνες, δεν έχει νόημα να πάμε σε κάτι χαμηλότερων προδιαγραφών (π.χ. 667MHz) ή χωρητικότητας (π.χ. 1GB). Ενδεικτικά αναφέρω ότι πριν ενάμιση χρόνο αγόρασα 2x1GB kit 667MHz στα 105€. Γι' αυτό λοιπον, βάζουμε μπόλικη μνήμη για να έχουμε, αφού ποτέ δεν είναι αρκετή. Επίσης, η επιλογή των 800MHz θα βοηθήσει όσους ασχοληθούν με overclocking και θέλουν να κρατάνε το RAM:FSB ratio στον λόγο 1:1 (synchronous λειτουργία που βοηθάει στις επιδόσεις).
    Τιμή: 46€ οι Supertalent, 49€ οι Crucial



    Re: Low Budget PC - parsifaloprotaseis (update Sep08)

    parsifal - 02.03.2008, 09:36

    HDDs
    ΣΚΛΗΡΟΣ ΔΙΣΚΟΣ 1
    Seagate 80GB SATA2

    Ο απολύτως φθηνός SATA-II δίσκος που μπορούμε να πάρουμε. Η χωρητικότητα των 80GB είναι πολύ μικρή για τα σημερινά δεδομένα και δυστυχώς ούτε οι επιδόσεις του φτάνουν τα «θηρία» των πολλών GBs/platter. Αν θέλουμε αποθήκη ταινιών π.χ. δε μας κάνει. Τη συλλογή με τη μουσικούλα μας όμως (αν δεν είμαστε φρίκουλες που έχουν κατεβάσει το μισό Internet), μία εγκατάσταση Windows και μία Linux μαζί με αρκετές εφαρμογές, μπορούμε να τη στριμώξουμε λίγο-πολύ στον συγκεκριμένο. Και μάλλον, θα πρέπει να κάνουμε εκτεταμένη χρήση του DVDRW drive μας. Αργότερα, όταν τα οικονομικά το επιτρέψουν, μπορούμε πάντα να προσθέσουμε και έναν 2ο μεγάλο σκληρό δίσκο, αφού η υποδομή του PC που χτίζουμε το επιτρέπει άνετα. Επισημαίνεται η 5ετής εγγύηση που δίνει σε όλους τους σκληρούς δίσκους της η Seagate.
    Τιμή: 36€ περίπου


    ΣΚΛΗΡΟΣ ΔΙΣΚΟΣ 2
    Western Digital 250GB SATA2 Υπάρχει επίσης και στο plaisio.gr εδώ στην ίδια περίπου τιμή (αν η παραγγελία γίνει από Internet)

    Αν θέλουμε ως πρώτο δίσκο κάτι πιο ευρύχωρο και μεγαλύτερων επιδόσεων χωρίς να πάμε σε λύσεις κοντά ή πάνω από 100€, αυτός ο δίσκος είναι ο ιδανικός. Προσφέρει τριπλάσια χωρητικότητα σε υποδιπλάσια σχεδόν τιμή. Επίσης, ο συγκεκριμένος ανήκει στη σειρά RAID Edition της Western Digital, με πολύ καλές επιδόσεις και 5ετή εγγύηση (οι μόνοι desktop δίσκοι μαζί με τους Raptor για τους οποίους η εταιρεία δίνει μεγαλύτερη των 3 ετών εγγύηση).
    Τιμή: 64.65-64.80€



    Re: Low Budget PC - parsifaloprotaseis (update Sep08)

    parsifal - 02.03.2008, 09:58

    DVDRWs
    DVDRW 1
    LiteOn IDE DVDRW 20x Black

    Ένα βασικό, φθηνό DVDRW για το PC μας. Η LiteOn κατασκεύαζε και συνεχίζει να κατασκευάζει αξιόπιστα optical drives. Προσωπικά, έχουν περάσει από τα χέρια μου δύο μοντέλα της και μου έχουν αφήσει καλές εντυπώσεις.
    Τιμή: 19€ (αν η παραγγελία γίνει από Internet)


    DVDRW 2
    Samsung SATA DVDRW SH-S203 Black

    Το συγκεκριμένο, πέρα από το αρτιότερο interface που χρησιμοποιεί (SATA), προτείνεται και από το CDFreaks ως το καλύτερο drive που κυκλοφορεί αυτήν τη στιγμή. Είναι στη δική σας κρίση το αν για τα παραπάνω, αξίζει τα 10€ έξτρα που ζητάει. Προσωπικά θεωρώ πως τα αξίζει. Έχω σκοπό να «χτυπήσω» ένα εντός του μήνα.
    Τιμή: 29€



    Re: Low Budget PC - parsifaloprotaseis (update Sep08)

    parsifal - 02.03.2008, 10:00

    Miscellaneous #1
    2ος ΑΝΕΜΙΣΤΗΡΑΣ ΚΟΥΤΙΟΥ
    Arctic Cooling Fan 120MM 25 PWM

    Επειδή το κουτί που προτάθηκε έχει ήδη έναν 12άρη ανεμιστήρα προεγκατεστημένο στο πίσω μέρος, θα χρειαστούμε έναν επιπλέον για να προσθέσουμε μπροστά και να έχουμε ρεύμα αέρα στο εσωτερικό του κουτιού μας, κάτι που συντελεί στην καλή ψύξη των εξαρτημάτων μας και στην αύξηση της αξιοπιστίας τους. Ο συγκεκριμένος ανεμιστήρας ενσωματώνει PWM ελεγκτή, που σημαίνει ότι συνδέοντάς τον στα νέα 4πινα headers που ενσωματώνουν πολλές μητρικές και με την κατάλληλη υποστήριξη από το BIOS ή από τρίτες εφαρμογές όπως το SpeedFan στα Windows, μπορούμε να έχουμε αυτόματη ρύθμιση των στροφών του ανάλογα με τη θερμοκρασία της CPU και του εσωτερικού του κουτιού. Επειδή έχω ήδη 3 τέτοιους ανεμιστήρες, σας διαβεβαιώ ότι κάτω από τις 1200 στροφές ακούγονται ελάχιστα και κάτω από τις 1000 είναι πρακτικά αθόρυβοι (δηλαδή, θα ακούγεται κυρίως ο σκληρός δίσκος κατά το seeking). Τέλος, να προσθέσω ότι η αγορά 2ου case fan δεν είναι υποχρεωτική, αλλά συνιστάται ιδιαιτέρως.
    ΤΙΜΗ: 6.93€



    Re: Low Budget PC - parsifaloprotaseis (update Sep08)

    parsifal - 02.03.2008, 10:38

    SOYMA MARTIOY
    Για το μήνα Μάρτιο λοιπόν, οι δύο ακραίοι τιμολογιακά συνδυασμοί και τα αντίστοιχα συνολικά ποσά που προκύπτουν, έχουν ως εξής:

    Ο ΦΘΗΝΟΤΕΡΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ
    Heroichi CI-6C29 Midi Tower
    Trust PW-5210 420W
    Gigabyte GA-G31MF-S2
    Intel Celeron 420
    Supertalent T8UX2GC5 2X1GB DDR2 800MHz
    Seagate 80GB SATA2
    LiteOn IDE DVDRW 20x Black
    ΣΥΝΟΛΟ: 264€


    Ο ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ
    Heroichi CI-6C29 Midi Tower
    Chieftec GPS-500AB 500W
    Gigabyte GA-G31MF-S2
    Intel Dual Core Celeron E1200
    Crucial 2x1GB DDR2 800MHz
    Western Digital 250GB SATA2
    Samsung SATA DVDRW SH-S203 Black
    Arctic Cooling Fan 120MM 25 PWM
    ΣΥΝΟΛΟ: 340.58€


    Για το χαβαλέ της υπόθεσης, παραθέτω και μία ακυροσύνθεση. Σε καμία περίπτωση δεν την προτείνω, θα έχει ενδιαφέρον όμως να δούμε πόσο πολύ μπορεί να συμπιεσθεί το budget για ένα office PC.
    ΤΟ PC ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΠΟΥΤΑΡΕΙ!
    Innovator Midi Tower RJA 290 6U2X Black - 29€
    Innovator LPK9 450W Power Supply - 13.49€
    Asus P5G-MX - 40.31€
    Intel Celeron 420 - 32.50€
    Kingston 1x1GB 667MHz - 17.95€
    Seagate 80GB SATA2 - 35.69€
    LiteOn IDE DVDRW 20x Black - 19€
    ΣΥΝΟΛΟ: 187.94€
    Το σχόλιό μου: Don't...


    Για ένα πλήρες σύστημα, στα παραπάνω πρέπει να προστεθούν: οθόνη, πληκτρολόγιο, ποντίκι, ηχεία και ένα Flash USB stick 1GB ή μεγαλύτερο (αν δεν υπάρχει ήδη). Προαιρετικά: πολύπριζο ασφαλείας (εγώ το θεωρώ υποχρεωτικό, αλλά ας το κουβεντιάσουμε μια άλλη φορά αυτό) ή UPS (αρκετά ακριβότερα, αλλά ακόμη καλύτερα), κάποιος εξωτερικός δίσκος USB, σύνδεση στο Internet με τον ανάλογο εξοπλισμό, Webcam κ.ά. Οδηγό δισκέτας πολύ δύσκολα θα χρειαστείτε πλέον, και καλό είναι να παρακάμψετε εντελώς καταστάσεις που νομίζετε ότι τον κάνουν αναγκαίο (π.χ. εγκατάσταση Windows XP σε native AHCI SATA δίσκο), ρωτώντας τα κατάλληλα άτομα ή ψάχνοντας στο Internet.


    Από τις δύο συνθέσεις που παρουσιάστηκαν, θεωρώ πως η δεύτερη είναι ένα PC που μπορεί να διεκπεραιώσει παντός είδους εργασίες με μεγάλη αποτελεσματικότητα, εκτός από παιχνίδια. Με την προσθήκη μίας καλής κάρτας γραφικών, μπορεί να το κάνει και αυτό. Όπως επίσης θα είδατε, κάποια από τα εξαρτήματα τα έχω, τα έχω παραγγείλει ήδη ή σκέφτομαι να το κάνω, αν αυτό σας λέει κάτι. Τέλος, για όσους από εσάς δεν υπάρχει τόσο μεγάλος περιορισμός budget και αν δω ανταπόκριση, ίσως στο μέλλον παραθέσω εξαρτήματα με εξίσου μεγάλο δείκτη απόδοσης προς τιμή, πέραν των οποίων θεωρώ ότι δεν αξίζει να δοθούν εύκολα επιπλέον χρήματα, ακόμη κι αν έχουμε την ευχέρεια να το κάνουμε. Δε μπορώ αυτήν τη στιγμή να εκτιμήσω πόσο θα έβγαινε μία τέτοια σύνθεση, το μέλλον θα δείξει.


    Σας εύχομαι καλή μελέτη και καλές αγορές! Περιμένω τα σχόλιά σας και τις προτάσεις σας.



    Re: Low Budget PC - parsifaloprotaseis (update Sep08)

    twin - 04.03.2008, 15:10


    Να σαι καλά Parsifal, μου φτιαξες τη μέρα!(σήμερα το είδα το post)

    Όπως άλλωστε αναμενόταν...εξαιρετικές οι προτάσεις σου.

    Η μητρική νομίζω είναι το κερασάκι της τούρτας!


    parsifal wrote:
    Προαιρετικά: πολύπριζο ασφαλείας (εγώ το θεωρώ υποχρεωτικό, αλλά ας το κουβεντιάσουμε μια άλλη φορά αυτό) ή UPS (αρκετά ακριβότερα, αλλά ακόμη καλύτερα)

    ειδικά στην Παγουρία που ο καιρός συχνά είναι:





    Θα μου φανεί πολύ χρήσιμο το topic μελλοντικά...όμως προς το παρόν ενδιαφέρομαι για καμμιά "παλιατζούρα" λάπτοπ,για αθόρυβο και οικονομικό all night downloading... :roll:

    Επίσης, +1 για την παράθεση και υψηλοτέρου badget προτάσεων,όταν βρεις το χρόνο και την όρεξη...:wink:

    Ευχαριστούμε Parsifal! :wav:



    Re: Low Budget PC - parsifaloprotaseis (update Sep08)

    kurkosdr - 04.03.2008, 23:55


    Η δευτερη συνθεση που παραθετεις ειναι πολύ καλη προταση για τα λεφτα της. Good work.

    Αυτο που αναρωτιεμαι συχνα (και εχει μικρη σχεση με το topic, παλι καλα δηλαδη, γιατι συνηθως τα posts μου δεν εχουν καμια), ειναι κατα ποσο υπαρχει στις μερες μας ο απλός, μη απαιτητικος χρηστης (αυτος που θα βολευεται με εναν celeron 420 δηλαδη)

    Πανε οι εποχες 1999, όπου το μονο που ηθελε ο απλός χρηστης ηταν χαζεμα στο internet και office. Σημερα, οι χρηστες εχουνε καλομαθει, και εχουν απαιτησεις. Απαιτησεις με αρωμα multimedia και με αναγκη για ισχυ. Ακομα και ο απλός χρηστης, ολο και καποια ταινιουλα θα θελει να αντιγραψει (και αμα εχει dvd μονο των 4,38gb διαθεσιμα, και να συμπιεσει), ολο και καποιο mp3 να μικρυνει, ασε το tv tuner για να βλεπει και να γραφει τα ψηφιακα της ΕΡΤ (ωχ, ωχ συμπιεση mpeg2 με capture). Για να μην μιλήσω για την περίπτωση όπου ειναι μαζοχιστης βιστόζος...

    Εσεις τι λετε, μπορει ακομα και ενα απλός χρηστης να ικανοποιηθει με το πρώτο συστημα??

    --------------
    -Η φραση απλός χρηστης υποδηλωνει τον χρηστη που θελει το pc για να 1) κατεβαζει mp3 2) βλέπει τζοντες 3) μπαινει internet 4) αντιγραφει dvd 5) βλέπει τζοντες 6) μπαινει yotube/myspace 7) Γραφει κανα κειμενο/παρουσιαση 8 )τις τζοντες τις ανέφερα?

    -Η φραση απλός χρηστης ειναι επισης σημα κατατεθεν του Ν. Δημου, και χρησιμοποιειται για να περιγραψει τον χρηστη με πολλά λεφτα για πεταμα, που εχει 5 κινητα (τα 2 smartphone), 8 λαπτοπς, 6 σταθερα, κανει αναβαθμιση καθε μηνα, κανει ανοησιες όπως ανταλλαγες σκληρων δισκων μεταξυ διαφορετικων συστηματων με windows, σουλατσαρει στο φακελο των windows (πολλες φορες χωρις λογω και αφορμη), μετονομαζοντας dll κατα βουληση, και οταν "σπανε" κλαιγεται ποσο ασχημα ειναι τα windows και τι στραβο εκανε... Προπαντως ομως, ο απλός χρηστης εχει δικη του στηλη σε γνωστο περιοδικο του Δημοσιογραφικου Οργανισμου Λαμπρακη ωστενα δημοσιευει παραπονα (κυριως για εξυπηρετηση εταιριων) και για να προσπαθει μεσω αυτης να πεισει τον χρηστη ότι το linux ειναι μονο για ειδικεμενους επαγγελματιες με πτυχιο πυρηνικης φυσικης.



    Re: Low Budget PC - parsifaloprotaseis (update Sep08)

    nakmax - 05.03.2008, 04:40


    Η ιδιότητα "απλός χρήστης" δε νομίζω ότι έχει διάρκεια. Συνήθως ξεκινάς ως απλός χρήστης και κατόπιν ζητάς όλο και περισσότερα από τον υπολογιστή. Συνήθως ξαναλέω. Πιστεύω ότι το ποσοστό των απλών χρηστών σε σχέση με τους πιο απαιτητικούς είναι το ίδιο με αυτό που ήταν και πριν δέκα χρόνια. Αυτό που έχει αυξηθεί τρομερά είναι φυσικά ο αριθμός χρηστών, απλών και μη. Και φυσικά ο απλός χρήστης μπορεί σήμερα να κάνει πολλά περισσότερα πράγματα με τον "για απλούς χρήστες" υπολογιστή του απ' οτι έκανε ο παλιός χρήστης πριν 10 χρόνια.



    Re: Low Budget PC - parsifaloprotaseis (update Sep08)

    Ntk - 05.03.2008, 17:28


    Ευτυχώς που υπάρχει κι ο Αλέκος και κρατάμε ένα επίπεδο στο φλώρουμ!!! Good job φίλε! Γαμάτες οι προτάσεις σου..! ;)



    Re: Low Budget PC - parsifaloprotaseis (update Sep08)

    verginsteel - 05.03.2008, 21:49


    Ntk wrote: Ευτυχώς που υπάρχει κι ο Αλέκος και κρατάμε ένα επίπεδο στο φλώρουμ!!! Good job φίλε! Γαμάτες οι προτάσεις σου..! ;)

    Ειδικά η τελευταία, με το PC που μπορεί και κάνει boot. Καλή δουλειά!



    Re: Low Budget PC - parsifaloprotaseis (update Sep08)

    parsifal - 07.03.2008, 15:39


    Προς το παρόν, παρέλαβα τα παρακάτω:

    Intel E1200
    Gigabyte GA-G31MF-S2
    TwinMOS 1x1GB 800MHZ

    ...με τιμές αντίστοιχα: 50Ε, 61.99Ε, 21.90Ε. Σύνολο: ~134Ε.


    Τα parts δουλεύουν «τζαμάουα». :mrgreen: Τη θεωρώ καλύτερη αγορά και από την αντίστοιχη που έκανα για το main PC μου! Άψογη αναγνώριση με 2.6.22 που έχει το τελευταίο Arch Linux FTP Install CD (εννοείται και με τον 2.6.24 που μπαίνει μετά από update). Προς το παρόν, στήνω ακόμη Arch με χαλλλλαρούς ρυθμούς...



    Re: Low Budget PC - parsifaloprotaseis (update Sep08)

    twin - 07.03.2008, 21:34


    Parsi, πρέπει μια μέρα να μας κάνεις και μια εισαγωγή στα Arch Linux...8)

    για να μαθαίνουμε και μεις οι αρχάριοι... :oops:



    Re: Low Budget PC - parsifaloprotaseis (update Sep08)

    nakmax - 07.03.2008, 23:05


    Έπεσε τώρα τελευταία στην αντίληψή μου ένα hardware με την ονομασία RAM-drive ή κάτι τέτοιο. Το έχει παραγγείλει ο πατέρας μου για τον υπολογιστή του οπότε ακόμα δεν το έχω δοκιμάσει και δει από κοντά, αλλά από αυτά που έχω ψάξει έχω καταλάβει ότι μπορείς να κάνεις την εξής δουλειά μ' αυτό:
    Καταρχήν, συνήθως μία τέτοια συσκευή βγαίνει σε μορφή κάρτας PCI πάνω στην οποία τοποθετείς μνήμες RAM. Την κάρτα αυτή την συνδέεις με Sata Connector και ο υπολογιστής την αναγνωρίζει σαν ένα συνηθισμένο δίσκο Sata. Οπότε μία επιλογή είναι να βάλεις την virtual memory του υπολογιστή να τρέχει από τον RAM-drive αντι από έναν οποιοδήποτε άλλον συνηθισμένο σκληρό καθώς ο RAM-drive τρέχει πολύ γρηγορότερα. Ένα παράδειγμα RAM-drive που βρήκα είναι το εξής:
    http://www.gigabyte.com.tw/Products/Storage/Products_Overview.aspx?ProductID=2179
    και
    http://www.gigabyte.com.tw/Products/Storage/Products_Overview.aspx?ProductID=2678
    Απ' ότι μου είπε ο πατέρας μου η κάρτα που εντόπησε δεν είναι Gigabyte. Επίσης, να σημειώσω ότι μου είπε ότι για τέτοιου είδους κάρτα είχε ψάξει και στη Ελλάδα αλλά δεν βρήκε οπότε έψαξε στη Γαλλία. Εκεί βρήκε και μάλιστα απ' οτι φαίνεται είχαν και αρκετές επιλογές οι Γάλλοι!

    Μία άλλη επιλογή είναι να εγκαταστήσεις λειτουργικό στον δίσκο αυτό. Αν κάνετε search στο youtube για iRAM θα σας βγάλει κάτι βίντεο που δείχνουν πόσο γρήγορα γίνεται η εκκίνηση των Windows που είναι εγκατεστημένα σε iRAM αλλά και πόσο γρήγορα γίνεται η εγκατάσταση σε έναν τέτοιον δίσκο. Τα videos μου φάνηκαν πραγματικά και όχι σε fast forward. Δεν είμαι και σίγουρος. Πάντως πάνε σα διάολος! Βέβαια απ' ότι κατάλαβα αν σβήσει ο υπολογιστής (για αρκετές ώρες γιατί για λίγες απ' οτι κατάλαβα είσαι εντάξει λόγω της μπαταρίας που έχει πάνω η κάρτα) χάνονται ότι δεδομένα υπάρχουν στο δίσκο όπως γίνεται και με τις RAM.

    P.S. Ξέρω ότι είμαι offtopic αλλά είπα να μην δημιουργήσω άλλο topic. Αν υπάρχει πρόβλημα ας το μετακινήσει ο moderator.



    Re: Low Budget PC - parsifaloprotaseis (update Sep08)

    parsifal - 08.03.2008, 00:22


    twin wrote: Parsi, πρέπει μια μέρα να μας κάνεις και μια εισαγωγή στα Arch Linux...8)

    για να μαθαίνουμε και μεις οι αρχάριοι... :oops:

    Αμφιβάλλω αν θα τα γράψω καλύτερα από ότι οι 2 οδηγοί στο adslgr.com και στο insomnia.gr αντίστοιχα. Επίσης, υπάρχει το άψογο επίσημο Wiki του Arch...



    Re: Low Budget PC - parsifaloprotaseis (update Sep08)

    fotonios - 13.03.2008, 12:35


    nakmax wrote: Έπεσε τώρα τελευταία στην αντίληψή μου ένα hardware με την ονομασία RAM-drive ή κάτι τέτοιο. Το έχει παραγγείλει ο πατέρας μου για τον υπολογιστή του οπότε ακόμα δεν το έχω δοκιμάσει και δει από κοντά, αλλά από αυτά που έχω ψάξει έχω καταλάβει ότι μπορείς να κάνεις την εξής δουλειά μ' αυτό:
    Καταρχήν, συνήθως μία τέτοια συσκευή βγαίνει σε μορφή κάρτας PCI πάνω στην οποία τοποθετείς μνήμες RAM. Την κάρτα αυτή την συνδέεις με Sata Connector και ο υπολογιστής την αναγνωρίζει σαν ένα συνηθισμένο δίσκο Sata. Οπότε μία επιλογή είναι να βάλεις την virtual memory του υπολογιστή να τρέχει από τον RAM-drive αντι από έναν οποιοδήποτε άλλον συνηθισμένο σκληρό καθώς ο RAM-drive τρέχει πολύ γρηγορότερα. Ένα παράδειγμα RAM-drive που βρήκα είναι το εξής:
    http://www.gigabyte.com.tw/Products/Storage/Products_Overview.aspx?ProductID=2179
    και
    http://www.gigabyte.com.tw/Products/Storage/Products_Overview.aspx?ProductID=2678
    Απ' ότι μου είπε ο πατέρας μου η κάρτα που εντόπησε δεν είναι Gigabyte. Επίσης, να σημειώσω ότι μου είπε ότι για τέτοιου είδους κάρτα είχε ψάξει και στη Ελλάδα αλλά δεν βρήκε οπότε έψαξε στη Γαλλία. Εκεί βρήκε και μάλιστα απ' οτι φαίνεται είχαν και αρκετές επιλογές οι Γάλλοι!

    Μία άλλη επιλογή είναι να εγκαταστήσεις λειτουργικό στον δίσκο αυτό. Αν κάνετε search στο youtube για iRAM θα σας βγάλει κάτι βίντεο που δείχνουν πόσο γρήγορα γίνεται η εκκίνηση των Windows που είναι εγκατεστημένα σε iRAM αλλά και πόσο γρήγορα γίνεται η εγκατάσταση σε έναν τέτοιον δίσκο. Τα videos μου φάνηκαν πραγματικά και όχι σε fast forward. Δεν είμαι και σίγουρος. Πάντως πάνε σα διάολος! Βέβαια απ' ότι κατάλαβα αν σβήσει ο υπολογιστής (για αρκετές ώρες γιατί για λίγες απ' οτι κατάλαβα είσαι εντάξει λόγω της μπαταρίας που έχει πάνω η κάρτα) χάνονται ότι δεδομένα υπάρχουν στο δίσκο όπως γίνεται και με τις RAM.

    P.S. Ξέρω ότι είμαι offtopic αλλά είπα να μην δημιουργήσω άλλο topic. Αν υπάρχει πρόβλημα ας το μετακινήσει ο moderator.
    Σωστός ο nakmax αλλά το συγκεκριμένο post δεν έχει πραγματικά καμία σχέση με το thread ούτε προκύπτει από την συζήτηση που γινόταν πριν.



    Re: Low Budget PC - parsifaloprotaseis (update Sep08)

    parsifal - 13.03.2008, 13:29


    Δίκιο έχεις, αλλά βαριόμουν να το κάνω move... :oops:



    Re: Low Budget PC - parsifaloprotaseis (update Sep08)

    parsifal - 05.06.2008, 16:32


    Πάμε, αγαπητά remalia, να δούμε τί εξελίξεις είχαμε το μήνα που πέρασε. Θα δούμε δύο συνθέσεις πάλι, μία superlow budget για τα βασικά όπως και πριν και μία πιο δυνατή από την αντιστοιχη 2η του Μαρτίου, με καλή αντοχή στο χρόνο για απαιτητικές εργασίες αλλά πάλι με κατά το δυνατόν μεγάλο performance/price. H πρώτη με κωδικό Jun08-budget, η δεύτερη με κωδικό Jun08-value.


    Για κουτί, δε βρήκα κάτι καλύτερο για αντικατάσταση του προηγούμενου που προτάθηκε. Οπότε, ισχύουν τα ίδια:

    parsifal wrote: ΚΟΥΤΙ
    Heroichi CI-6C29 Midi Tower

    Συμπαθητικό κουτάκι, εξαιρετικά ευρύχωρο και ποιοτικό για την τιμή του. Στο link υπάρχει λάθος στις θέσεις ανεμιστήρων, το κουτί δεν έχει θέσεις για 2 fans 8cm, αλλά 2 των 12cm που είναι σημαντική λεπτομέρεια. Το συγκεκριμένο το έχω και το θεωρώ πολύ τίμια αγορά, ακόμη και τώρα που έχει περάσει αρκετός καιρός που παρουσιάστηκε.
    Τιμή: 37€



    Re: Low Budget PC - parsifaloprotaseis (update Sep08)

    parsifal - 05.06.2008, 16:46


    ΤΡΟΦΟΔΟΤΙΚΟ Jun08-budget
    Hiper 425W Active PFC

    Ένα σαφώς πιο επώνυμο τροφοδοτικό, στην ίδια μάλιστα τιμή με το Trust του Μαρτίου; Ψήθ'κα, σ'λέου! :lol:
    ΤΙΜΗ: 33€



    ΤΡΟΦΟΔΟΤΙΚΟ Jun08-value
    Corsair 550W Active PFC

    Τρομερός λόγος απόδοσης προς τιμή από το συγκεκριμένο τροφοδοτικό. Κατασκευάζεται για λογαριασμό της εταιρείας από την Seasonic, είναι πιο φτηνό από τα αντίστοιχα Seasonic και έρχεται με 5 χρόνια εγγύηση! Δύσκολα θα βρείτε τόσο καλό τροφοδοτικό σε αυτά τα χρήματα.
    ΤΙΜΗ: 73€



    Re: Low Budget PC - parsifaloprotaseis (update Sep08)

    parsifal - 05.06.2008, 17:01


    ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΗΣ Jun08-budget
    Intel Dual Core Celeron E1200

    Στον επεξεργαστή που είδαμε στη 2η σύνθεση του Μαρτίου έγινε μία σημαντική ποσοστιαίως μείωση τιμής και μεταφέρεται στην απολύτως budget πρόταση αυτού του μήνα. Πλέον, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην έχετε 2πύρηνο setup ακόμη και σε φθηνό μηχάνημα για εργασίες γραφείου.
    Τιμή: 37€



    ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΗΣ Jun08-value
    AMD Phenom 9550

    Αυτήν την φορά, θα δοκιμάσουμε να φτιάξουμε μία 4πύρηνη σύνθεση για τη 2η πρότασή μας, ώστε να έχουμε μεγάλη αντοχή στο χρόνο για computationally intensive tasks. Ο συγκεκριμένος επεξεργαστής έρχεται σε πολύ καλή τιμή γι' αυτά που προσφέρει. Προσωπικά, δε βλέπω την Intel στο άμεσο μέλλον να μπορεί να δώσει 4πύρηνες CPU σε τόσο χαμηλές τιμές.
    Τιμή: 159€



    Re: Low Budget PC - parsifaloprotaseis (update Sep08)

    parsifal - 05.06.2008, 17:14


    MOTHERBOARD Jun08-budget
    Asus P5KPL-VM

    Είναι μία μητρική αντίστοιχης δυναμικότητας με την Gigabyte που επιλέχθηκε τον Μάρτιο, με τη διαφορά ότι έχει 2 DIMM slots αντί για 4 και της λείπει η θύρα Firewire. Κατά τα άλλα, επώνυμος κατασκευαστής σε πολύ δελεαστική τιμή.
    Τιμή: 49€



    MOTHERBOARD Jun08-value
    Asus M3N78-EH

    Εδώ βλέπουμε το μεγάλο πλεονέκτημα της επιλογής AMD πλατφόρμας για την 4πύρηνη σύνθεση. Τόσο επεκτάσιμη μητρικη σε μέγεθος Standard ATX με φρέσκο chipset δε βρίσκεις για Intel σε τέτοια τιμή.
    Τιμή: 67€



    Re: Low Budget PC - parsifaloprotaseis (update Sep08)

    parsifal - 05.06.2008, 17:30


    RAM Jun08-budget
    Crucial DDR-II 1GB 800MHz x2

    Επιλέχθηκε γιατί είναι από τους πιο αξιόπιστους memory modules vendor και η τιμή είναι λογική.
    Τιμή: 2 x 19 = 38€



    RAM Jun08-value
    Transcend DDR-II 2x2GB 800MHz 1.8V

    Μετά το εκπληκτικό σετάκι 2x1GB, η Transcend δίνει dual channel kit σε διπλάσια χωρητικότητα/DIMM. Μπορεί να είναι αρκετά πιο ακριβό από άλλα kits ίδιας συχνότητας, αλλά διακρίνεται από χαμηλό cache latency (4cycles) και λειτουργία στη rated συχνότητα σε αρκετά χαμηλότερο voltage (1.8V έναντι 2.1-2.2V που θέλουν άλλες μνήμες).
    Τιμή: 129€



    Re: Low Budget PC - parsifaloprotaseis (update Sep08)

    parsifal - 05.06.2008, 17:48


    ΚΑΡΤΑ ΓΡΑΦΙΚΩΝ Jun08-budget
    Η onboard είναι υπεραρκετή για 2D απεικόνιση, ακόμη και για 3D desktops τύπου Microsoft Aero ή Compiz-Fusion. Η μητρική βέβαια έχει PCI Express x16 θύρα και μπορείτε να βάλετε οποιαδήποτε κάρτα της αρεσκείας σας αργότερα.



    ΚΑΡΤΑ ΓΡΑΦΙΚΩΝ Jun08-value
    XFX Geforce 8800GT 512MB PCI-E

    Επώνυμος κατασκευαστής και middle level επιδόσεις σε Direct3D και OpenGL, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορέσετε να παίξετε σύγχρονα παιχνίδια στα Windows, όχι όμως σε πολύ υψηλές αναλύσεις (> 1680x1050) ή με πολύ Antialising/Anisotropic Filtering. Για να ανεβείτε τάξη επιδόσεων όσοι είστε παιχνιδάδες, θα πρέπει να πάτε σε λύση διπλάσιας περίπου τιμής.
    Τιμή: 133€



    Re: Low Budget PC - parsifaloprotaseis (update Sep08)

    parsifal - 05.06.2008, 17:59


    ΣΚΛΗΡΟΣ ΔΙΣΚΟΣ Jun08-budget
    Seagate 160GB SATA-II

    Στην ίδια περίπου τιμή με τον budget δίσκο Μαρτίου, έχουμε πλέον διπλασιασμό της χωρητικότητας με τη συγκεκριμένη επιλογή. Not bad at all!
    Τιμή: 37€



    ΣΚΛΗΡΟΣ ΔΙΣΚΟΣ Jun08-value
    Western Digital 640GB SATA-II

    Άπλετος χώρος και πολύ καλές επιδόσεις σε sustained read από το συγκεκριμένο μοντέλο, χάρις στη μεγάλη πυκνότητα των δεδομένων (320GB/platter).
    Τιμή: 81€



    Re: Low Budget PC - parsifaloprotaseis (update Sep08)

    parsifal - 05.06.2008, 18:02


    DVDRW (κοινό και για τις δύο συνθέσεις)
    Samsung SATA DVDRW SH-S203 Black

    Η 2η πρόταση του Μαρτίου, μετά από μία μικρή μείωση τιμής.
    Τιμή: 26€



    Για τον έξτρα ανεμιστήρα, κοινό και για τις δύο συνθέσεις, ισχύουν τα ίδια, χωρίς κάποια μεταβολή της τιμής:
    parsifal wrote: 2ος ΑΝΕΜΙΣΤΗΡΑΣ ΚΟΥΤΙΟΥ
    Arctic Cooling Fan 120MM 25 PWM

    Επειδή το κουτί που προτάθηκε έχει ήδη έναν 12άρη ανεμιστήρα προεγκατεστημένο στο πίσω μέρος, θα χρειαστούμε έναν επιπλέον για να προσθέσουμε μπροστά και να έχουμε ρεύμα αέρα στο εσωτερικό του κουτιού μας, κάτι που συντελεί στην καλή ψύξη των εξαρτημάτων μας και στην αύξηση της αξιοπιστίας τους. Ο συγκεκριμένος ανεμιστήρας ενσωματώνει PWM ελεγκτή, που σημαίνει ότι συνδέοντάς τον στα νέα 4πινα headers που ενσωματώνουν πολλές μητρικές και με την κατάλληλη υποστήριξη από το BIOS ή από τρίτες εφαρμογές όπως το SpeedFan στα Windows, μπορούμε να έχουμε αυτόματη ρύθμιση των στροφών του ανάλογα με τη θερμοκρασία της CPU και του εσωτερικού του κουτιού. Επειδή έχω ήδη 3 τέτοιους ανεμιστήρες, σας διαβεβαιώ ότι κάτω από τις 1200 στροφές ακούγονται ελάχιστα και κάτω από τις 1000 είναι πρακτικά αθόρυβοι (δηλαδή, θα ακούγεται κυρίως ο σκληρός δίσκος κατά το seeking). Τέλος, να προσθέσω ότι η αγορά 2ου case fan δεν είναι υποχρεωτική, αλλά συνιστάται ιδιαιτέρως.
    ΤΙΜΗ: 6.93€



    Re: Low Budget PC - parsifaloprotaseis (update Sep08)

    parsifal - 05.06.2008, 18:17


    Πάμε για μία ανακεφαλαίωση και «σούμα» στο τέλος:



    Jun08-budget
    Heroichi CI-6C29 Midi Tower: 37€
    Hiper 425W Active PFC: 33€
    Intel Dual Core Celeron E1200: 37€
    Asus P5KPL-VM: 49€
    2 x Crucial DDR-II 1GB 800MHz: 38€
    Seagate 160GB SATA-II: 37€
    Samsung SATA DVDRW SH-S203 Black: 26€
    Arctic Cooling Fan 120MM 25 PWM: 7€
    Σύνολο: 264€



    Jun08-value
    Heroichi CI-6C29 Midi Tower: 37€
    Corsair 550W Active PFC: 73€
    AMD Phenom 9550: 159€
    Asus M3N78-EH: 67€
    Transcend DDR-II 2x2GB 800MHz 1.8V: 129€
    XFX Geforce 8800GT 512MB PCI-E: 133€
    Western Digital 640GB SATA-II: 81€
    Samsung SATA DVDRW SH-S203 Black: 26€
    Arctic Cooling Fan 120MM 25 PWM: 7€
    Σύνολο: 712€
    Αν δεν υπάρχει επιθυμία για απαιτητικά παιχνίδια και βολεύεστε με oldies όπως εγώ, μπορείτε να προσθέσετε 2€ για την αντίστοιχη μητρική με onboard γραφικά και να αφαιρέσετε την ξεχωριστή κάρτα. Σε αυτήν την περίπτωση, το σύνολο βγαίνει: 581€


    Ισχύει το σχόλιο που είχα κάνει και παλιότερα:
    parsifal wrote: Για ένα πλήρες σύστημα, στα παραπάνω πρέπει να προστεθούν: οθόνη, πληκτρολόγιο, ποντίκι, ηχεία και ένα Flash USB stick 1GB ή μεγαλύτερο (αν δεν υπάρχει ήδη). Προαιρετικά: πολύπριζο ασφαλείας (εγώ το θεωρώ υποχρεωτικό, αλλά ας το κουβεντιάσουμε μια άλλη φορά αυτό) ή UPS (αρκετά ακριβότερα, αλλά ακόμη καλύτερα), κάποιος εξωτερικός δίσκος USB, σύνδεση στο Internet με τον ανάλογο εξοπλισμό, Webcam κ.ά. Οδηγό δισκέτας πολύ δύσκολα θα χρειαστείτε πλέον, και καλό είναι να παρακάμψετε εντελώς καταστάσεις που νομίζετε ότι τον κάνουν αναγκαίο (π.χ. εγκατάσταση Windows XP σε native AHCI SATA δίσκο), ρωτώντας τα κατάλληλα άτομα ή ψάχνοντας στο Internet.

    Πλέον, η 1η σύνθεση ενώ βγήκε στην ίδια ακριβώς τιμή είναι σημαντικά αναβαθμισμένη σε σχέση με την αντίστοιχη παλιά, ενώ η 2η θα κάνει τα πάντα (και gaming) για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η 3η ακυροσύνθεση που είχα παραθέσει (το PC που μπορεί να μπουτάρει! :lol: ) αφήνεται ως άσκηση για εσάς, αν θέλετε μπορείτε να την ποστάρετε για λόγους πληρότητας.


    Ευχαριστώ για την προσοχή σας! Σας εύχομαι και πάλι καλή μελέτη και καλές αγορές! Περιμένω τα σχόλιά σας και τις προτάσεις σας.



    Re: Low Budget PC - parsifaloprotaseis (update Sep08)

    twin - 05.06.2008, 20:40


    Μπράβο Παρζιφάλ, ζωγράφισες πάλι! :lol:

    Εξαιρετικές οι προτάσεις σου...πω πω ψήνομαι τρελά.

    Μια ερώτηση τελείως ξεκάρφωτη: για τους τετραπύρηνους υπάρχει κάποιος περιορισμός στο τι λειτουργικό θα χρησιμοποιηθεί?



    Re: Low Budget PC - parsifaloprotaseis (update Sep08)

    parsifal - 05.06.2008, 20:49


    twin wrote: Παρζιφάλ
    Πάρζιφαλ.

    twin wrote: για τους τετραπύρηνους υπάρχει κάποιος περιορισμός στο τι λειτουργικό θα χρησιμοποιηθεί?
    Όχι, σαν τί περιορισμός δηλαδή; Οτιδήποτε σύγχρονο θα παίξει κανονικά. Σκέφτεσαι να βάλεις κάτι παλιότερο από Windows XP (π.χ. 98/Me) ή Linux με πυρήνα παλιότερο από 2.6.24;



    Re: Low Budget PC - parsifaloprotaseis (update Sep08)

    twin - 05.06.2008, 21:42


    Συγγνώμη για τη δεύτερη αυτή οικτρή παραβίαση του ονόματος σου ω μεγάλε Πάρζιφαλ, (ευτυχώς οι πιθανότητες να ξανακάνω λάθος μειώθηκαν) :oops:

    μου απάντησες και για τους περιορισμούς.Είχα μια αμφιβολία αν θέλει κάτι τις παραπάνω, αλλά οκ, cool.

    Γενική παρατήρηση: φθηναίνουν τα άτιμα...αλλά και πάλι, πόσους υπολογιστές μπορεί να χρειάζεται ένας άνθρωπος!?!...χμμ... ψήνομαι ψήνομαι.Πρέπει να βρω ένα λόγο να δικαιολογήσω την ύπαρξη ακόμη ενός... :roll: :lol:



    Re: Low Budget PC - parsifaloprotaseis (update Sep08)

    parsifal - 07.07.2008, 16:41


    Κυρίες και κύριοι, αυτό το διάστημα η AMD πιέζει αφόρητα τις τιμές προς τα κάτω, με ορατά οφέλη και στην ελληνική αγορά. 3πύρηνες CPU από 99€, 4πύρηνες από 140€;

    Πολύ πιο σύντομα απ' ο,τι υπολόγιζα (λογικά μέσα στον Αυγουστό) θα πρέπει να ξαναγίνει οπωσδήποτε ένα update του thread...



    Re: Low Budget PC - parsifaloprotaseis (update Sep08)

    Kid - 07.09.2008, 14:31


    Αλέκο, μιας και έχεις το update στο πρόγραμμα, δεν βγάζεις και ένα pc με budget γύρω στα 1500? (τώρα και 100-200 ευρώ να ξεφύγεις, δεν έγινε και τίποτα). Χωρίς οθόνη παρακαλώ. :P



    Re: Low Budget PC - parsifaloprotaseis (update Sep08)

    parsifal - 07.09.2008, 15:36


    PSU: Enermax 625W - 96ε
    Μητρική: Asus P5Q Deluxe - 162ε
    CPU: Intel Core 2 Quad Q9550 - 269ε
    RAM: 2x[OCZ DDR2 4GB (2X2GB) 1000MHZ] - 188ε
    HDD1 (OS): Western Digital Raptor 74GB - 117ε
    HDD2 (DATA): Western Digital 640GB - 59ε
    VGA: EVGA nVidia GTX260 - 244ε
    --------------------------------------------------------------------
    Σούμα: 1135ε


    +κουτάκι, φουρφούρια, πληκτρολογιοπόντικας, optical drives, ηχειάκια της επιλογής σου. Ένα που μου άρεσε πολύ και είναι κουτί για να το κρατήσεις για πολλάααα χρόνια είναι της Lian Li, το PC-A71B. Θα το βρεις στο Πλαίσιο, στα 179ε



    Re: Low Budget PC - parsifaloprotaseis (update Sep08)

    Kid - 07.09.2008, 22:05


    Thanks monsieur parsifal! :D



    Re: Low Budget PC - parsifaloprotaseis (update Sep08)

    parsifal - 28.09.2008, 17:54


    Ανανέωση Σεπτεμβρίου:

    Για το budget σύστημα, δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές. Οι τιμές παραμένουν στα ίδια επίπεδα και τα τεχνικά χαρακτηριστικά δεν βλέπουν καμμία σπουδαία μεταβολή προς το καλύτερο. Μόνο κάποια προβληματάκια διαθεσιμότητας για τα συγκεκριμένα μοντέλα που είχαν επιλεγεί την τελευταία φορά. Αν κάποιος θέλει να συνθέσει ένα τέτοιο σύστημα και επιθυμεί προτάσεις για να βρεί αντίστοιχα εναλλακτικά components, ας αφήσει ένα post και κάτι θα κάνουμε.


    Στο value συστηματάκι τώρα, πάμε να δούμε τί καλούδια μπορούμε να πάρουμε για να φτιάξουμε ένα ισχυρό σύστημα και πόσο θα μας βγουν. Πρώτα θα δούμε μία σύνθεση χωρίς dedicated κάρτα γραφικών και στο τέλος θα προταθεί και μία VGA, ώστε να την προσθέσουν όσοι θέλουν καλές επιδόσεις και σε παιχνίδια:

    Sharkoon Rebel 9 Economic Black: 44.95e
    Σχόλιο: Πολύ καλό κουτάκι. Το έχει ο αδερφός μου και είχα την ευκαιρία να το περιεργαστώ. Σκέφτομαι σε κάποια φάση να «χτυπήσω» τον μεγάλο του αδερφό, το Rebel 12.
    Enermax PRO82+ 425W: 56.30e
    Σχόλιο: Από review του συγκεκριμένου στο Anandtech, φαίνεται αξιόλογο και εξαιρετικό στη διαχείριση της ενέργειας, με πολύ καλό efficiency και αθόρυβο. Γενικά, η Enermax είναι εταιρεία που την έχω εμπιστευτεί ήδη για τροφοδοτικό χωρίς κανένα παράπονο ως τώρα και μάλλον θα το επαναλάβω και στο μέλλον. Γι' αυτό και την προτείνω
    Asus M3N-H/HDMI: 67.90e
    Σχόλιο: Κομπλέ από εξοπλισμό, σύγχρονο chipset με ικανότατα onboard graphics, brand name και σε τιμή-χάρισμα. Τί άλλο να ζητήσει κανείς από μία μητρική!
    AMD Phenom X4 9650: 130e
    Σχόλιο: Μάλιστα. Με 120e (9550) μπορούμε πλέον να αγοράσουμε καινούργιο 4πύρηνο επεξεργαστή. Ο συγκεκριμένος επιλέχθηκε γιατί είναι ο δυνατότερος, από τον 9550, Phenom με το μικρότερο thermal envelope (95W), ενώ εξακολουθεί να παρέχει άπλετη επεξεργαστική ισχύ σε εφαρμογές που εκμεταλλεύονται πολλαπλούς πυρήνες.
    G.Skill DDR2 4GB (2X2GB) PC8000 Dual Channel Kit: 87e
    Σχόλιο: Ένα 2x2GB κιτάκι σε πολύ καλή τιμή. Κανονικά τρέχει στα 1000MHz και με μεγαλύτερο βολτάζ από τα 1.8V που είναι το JEDEC standard. Εμείς όμως θα την χρησιμοποιήσουμε σε χαμηλότερο χρονισμό, όπου θα δουλέψει μια χαρά με καλά timings και στο standard βολτάζ.
    Western Digital WD6400AAKS Caviar SE16 SATA2: 59e
    Σχόλιο: 640GΒ, με εξαιρετικές επιδόσεις και σε τιμή-χάρισμα. Η Western Digital χτύπησε «κόκκινο» στο δείκτη απόδοσης/τιμή με το συγκεκριμένο μοντέλο. Χρησιμοποιώ έναν ίδιο εδώ και μερικές εβδομάδες και πάει «ρολόι»!
    Samsung SATA DVDRW SH-S203P Black: 26.67e
    Σχόλιο: Έπιασε πολύ καλή βαθμολογία στο τεστ του CDFreaks. Χρησιμοποιώ το -D variant χωρίς προβλήματα. Είναι βέβαια το λιγότερο σημαντικό από τα components του PC που χτίζουμε και επιπλέον, τα optical drives δεν έχουν πλέον την ποιότητα κατασκευής που είχαν πριν κάποια χρόνια. Πάρ'τε αυτό, πάρ'τε κάποιο άλλο στην ίδια τιμή, ούτως ή άλλως σε 2-3 χρόνια πολύ πιθανόν να αρχίσει να τα φτύνει και να πρέπει να πάρετε άλλο. Μπορεί να το αλλάξετε και με Bluray recorder μέχρι τότε αν έχουν φθηνύνει αρκετά, ποιος ξέρει!
    2 x Arctic Cooling Fan 120MM 25 PWM: 10.38e
    Σχόλιο: Τα έχω πει πιο πάνω νομίζω, τα συγκεκριμένα fans είναι «σταθερή αξία».


    Σύνολο: 482.2e

    Δηλαδή, πέσαμε περίπου 100e από το Jun08-budget, και ανέβηκαν ελαφρά και οι επιδόσεις!

    Για όποιους θέλουν μία ικανή κάρτα γραφικών σε προσιτή τιμή, αυτήν την περίοδο θα πρέπει να στραφούν προς ATI/AMD μεριά. Το ολοκληρωμένο 4850 της εταιρείας είναι εξαιρετικά ισχυρό και με πολύ καλές επιδόσεις σε κατανάλωση ενέργειας (Παρ' ολο το τελευταίο όμως, ίσως θα πρέπει να κοιτάξετε και για κάποιο άλλο τροφοδοτικό, με power rating πιο κοντά στα 500W. Υπάρχουν τέτοια, στα ίδια περίπου χρήματα με το Enermax). Γενικώς, οι τιμές των καρτών με το 4850 ξεκινούν από τα 150e περίπου. Δηλαδή, με 630e σύνολο, μπορείτε να έχετε PC που δε θα μασάει στα PC games, κάτι που θα φάνταζε ανέκδοτο πριν 2-3 χρόνια!


    Αυτά για το μήνα Σεπτέμβριο, αγαπητοί αναγνώστες. Ανανεώνουμε το ραντεβού μας λογικά για λίγο πριν τις γιορτές. Καλές αγορές σας εύχομαι!



    Re: Low Budget PC - parsifaloprotaseis (update Sep08)

    parsifal - 29.09.2008, 14:21


    Μιας και δε βρισκόμαστε στο «Ο,τι να 'ναι» subforum, θα παρακαλούσα τυχόν posts να παρουσιάζουν εν γένει συνάφεια με το θέμα του thread. Ευχαριστώ!



    Mit folgendem Code, können Sie den Beitrag ganz bequem auf ihrer Homepage verlinken



    Weitere Beiträge aus dem Forum Remalia

    Xmas Wishlist.. - gepostet von Kid am Sonntag 03.12.2006
    Eis mnimin tou Colin McRae - gepostet von nakmax am Sonntag 16.09.2007
    Psaxnw na brw ti marka mitrikis exw - gepostet von Karvouniaris am Donnerstag 12.04.2007
    DND - gepostet von celerity am Donnerstag 21.02.2008
    Mia fora kai enan kairo (Sxoliasmos kai axrhsta posts)... - gepostet von nakmax am Montag 19.11.2007



    Ähnliche Beiträge wie "Low Budget PC - parsifaloprotaseis (update Sep08)"

    NAP`s für das Projekt Uni2 - Anonymous (Samstag 09.06.2007)
    Projekt: Streckenbau - Jinzoo (Montag 13.08.2007)
    Projekt Gutenberg - Jadzia (Montag 31.10.2005)
    Fehler im Projekt - andreasw (Mittwoch 30.11.2005)
    Diverse Proleme beim Projekt - Bravad (Freitag 06.04.2007)
    Wer ist der Versuchung erlegen (E10) - rollerbär (Montag 10.10.2011)
    Projekt X - Bassi (Montag 20.02.2006)
    Das Projekt. - shadowsmals (Sonntag 06.08.2006)
    Staudamm-Projekt muss verhindert werden! (Österreich) - GreenMike (Sonntag 04.02.2007)
    Import - Export zwischen Open Source Tools und MS Projekt - carsten (Mittwoch 25.04.2007)