Ali Sami Yen`in Galatasaray Hizmet Öyküsü

Sibelim FM
Verfügbare Informationen zu "Ali Sami Yen`in Galatasaray Hizmet Öyküsü"

  • Qualität des Beitrags: 0 Sterne
  • Beteiligte Poster: arzum
  • Forum: Sibelim FM
  • Forenbeschreibung: Forum`a Hosgeldiniz
  • aus dem Unterforum: Spor
  • Antworten: 1
  • Forum gestartet am: Sonntag 16.10.2005
  • Sprache: türkisch
  • Link zum Originaltopic: Ali Sami Yen`in Galatasaray Hizmet Öyküsü
  • Letzte Antwort: vor 18 Jahren, 4 Monaten, 15 Tagen, 22 Stunden, 38 Minuten
  • Alle Beiträge und Antworten zu "Ali Sami Yen`in Galatasaray Hizmet Öyküsü"

    Re: Ali Sami Yen`in Galatasaray Hizmet Öyküsü

    arzum - 04.12.2005, 04:24

    Ali Sami Yen`in Galatasaray Hizmet Öyküsü
    Sonradan Yen soyadını alan Ali Sami bey, 20 Mayıs 1886'da İstanbul'un Kandilli semtinde doğdu. Babası, ünlü edebiyatçılarımızdan Şemsettin Sami' ydi. Galatasaray Lisesinde okudu ve futbol oynadı. Ali Sami Yen sadece Galatasaray Kulübünün bir numaralı kurucusu olarak kalmadı; Türk futbolunun önde gelen örgütleyicilerinden biri oldu. Yen,1923 yılında kurulan Türkiye İdman Cemiyetleri İttifakı'nın kurucuları arasında yer aldı ve başkanlığını yaptı. 1924 Paris olimpiyatlarına katılan Türk kafilesinin başkanlığını yaptı. 1926-1931 yılları arasında Türkiye Milli Olimpiyat komitesinin başkanlığı görevini yürüttü. Galatasaray'da 1905-1918 arasında 13 yıl, 1925'te 1 yıl olmak üzere iki dönemde 14 yıl başkan olarak hizmet verdi.

    Kulübün 1 Numaralı üyesi olan Ali Sami Bey'in başkanlığı döneminde kulübe yaptığı hizmetler saymakla bitmez.En kritik dönemlerde kulübü yaşatmak için mücadele veren o ve arkadaşlarıydı.Kötü bir idarenin,akıl almaz,mantık kabul etmez fermanlı adamları ile savaşan o idi.Sonunda amacına eren de o oldu.
    1905-1918 döneminde Galatasaray 4 kez şampiyon oldu.Ali Sami Bey'in Başkanlığı döneminde Yönetim Kurulllarında vazife alan Galatasaraylıları şöyle sıralayabiliriz :

    Emin Bülent, Asım Tevfik, Hasan Fuat, Refik Cevdet,Horace Armitage, Hasan Basri, M.Rıza, Reşat Şirvani, Bekir Sıtkı,Abidin Daver, Ali Sami Yen'in(05.04.1925) bu kez Başkanlığı Genel Kurul'un ısrarı ile oldu.Büyük bir çoğunluk 1.Nolu kurucu Üyenin yeniden Başkanlığını istiyordu.Ali Sami Bey bu sürekli ısrar karşısında soz kez Başkanlığı kabul etti ve Yönetim kurulunu şu kişilerden oluşturdu :

    Faik Soydanbay ,Mecdi Hüsam,Arif İkar,İbrahim Burak

    Ali Sami Yen'in Sarı Kırmızılı kulübe önemli bir katkısıda Galatasaray Müzesinin kurulması oldu. 1905 yılında yönettiği Moda-Kadıköy karşılaşması nedeniyle, Ali Sami Yen'in ilk Türk hakem olabileceği de çeşitli kaynaklarda yazılıdır. Mili Takımın Romanya ile yaptığı ilk maçta, teknik adam olarak takımın başında o vardı. Bu görevi de bir süre yürütmüş, yani Türk Milli Takımın ilk teknik direktörü olmuştur. Türk Spor Tarihinin en seçkin kişilerinden biri olan Ali Sami Yen Feriköy mezarlığında toprağa verildi. Ali Sami Yen, sadece Galatasaray' ın değil Türk sporunun en seçkin kişiliklerinden biriydi. Onun açtığı yoldan pek çok sporcu, teknik adam ve yönetici yetişti.
    Bunlar sadece Galatasaray' a değil Türk sporuna da büyük hizmetler verdiler. Örneğin, Ali Sami Yen'in Türkiye İdman Cemiyetleri İttifakı' nın başında olduğu bir dönemde bir başka Galatasaray' lı yönetici Yusuf Ziya Öniş de Futbol Federasyonu Başkanı olarak görev yapıyordu. Atletizm, basketbol, voleybol gibi öteki spor dallarında da Galatasaray'lılar sadece öncü olmakla kalmadılar, sporcu, teknik adam ve yönetici olarak bu sporların ülkemizdeki gelişiminde çok önemli roller oynadılar. Kısacası, Ali Sami Yen sadece Galatasaray kurucusu olarak kalmadı, Türk sporunun da pek çok kuruluşunun temelinin atılmasını ve yükselmesini sağladı. Böylece Galatasaray' lıların çok önemli bir özelliklerini de en çarpıcı biçimde ortaya koymuş oldu. Bu gelenek hep devam etti. Galatasaraylılar her zaman ülke sporuna çok önemli hizmetlerde ve katkılarda bulundular



    Mit folgendem Code, können Sie den Beitrag ganz bequem auf ihrer Homepage verlinken



    Weitere Beiträge aus dem Forum Sibelim FM



    Ähnliche Beiträge wie "Ali Sami Yen`in Galatasaray Hizmet Öyküsü"

    REAL BETIS SEVILLA fordert GALATASARAY ISTANBUL - H3S (Freitag 04.08.2006)
    FENERBAHCE GALATASARAY DERBiSiNDE YASANAN OLAYLAR - Germersheim (Dienstag 22.05.2007)
    Galatasaray Istanbul - Ronaldinho (Samstag 23.06.2007)
    Galatasaray_Hagi - Galatasaray_Hagi (Dienstag 07.11.2006)
    Galatasaray ist Tabellenführer...:-( - Osman (Mittwoch 31.01.2007)
    Galatasaray Istanbul - thaiyoo (Sonntag 08.07.2007)
    VESTEL MANiSA 2 GALATASARAY 2 - XXXXX (Samstag 19.08.2006)
    Die großen Sportduelle - Fenerbahçe/Galatasaray - Kalle (Sonntag 22.07.2007)
    1. Spieltag Galatasaray fordert ebenfalls Porto auf! - fighter9 (Samstag 29.07.2006)
    Ilahije - Sami Yusuf - Adrija (Freitag 19.01.2007)