Akne

www.pale.de.tl
Verfügbare Informationen zu "Akne"

  • Qualität des Beitrags: 0 Sterne
  • Beteiligte Poster: ringe1
  • Forum: www.pale.de.tl
  • Forenbeschreibung: P*A*L*E
  • aus dem Unterforum: Zdravlje
  • Antworten: 1
  • Forum gestartet am: Dienstag 13.02.2007
  • Sprache: serbisch
  • Link zum Originaltopic: Akne
  • Letzte Antwort: vor 16 Jahren, 10 Monaten, 13 Tagen, 12 Stunden, 44 Minuten
  • Alle Beiträge und Antworten zu "Akne"

    Re: Akne

    ringe1 - 11.06.2007, 21:34

    Akne
    Akne
    AkneAkne se obično gube oko dvadesete godine života, ali ponekad mogu trajati i desetak godina duže.

    Akne su promjene na koži široke etiologije i za sada još nedefiniranog uzroka. Najčešće se javljaju Acne vulgaris. Riječ je grčkog porijekla, a znači erupciju.
    Acne vulgaris upalne su promjene na koži koje nastaju u području folikula dlake i pridružene lojne žlijezde. Najčešće se javljaju u pubertetu. Jednim od uzroka smatra se abnormalni odgovor na inače urednu razinu muškog spolnog hormona - testosterona. Akne se obično gube oko dvadesete godine života, ali ponekad mogu trajati i desetak godina duže.



    Uzrok nastanka akni može biti i promjena hormonske aktivnosti, osobito u vrijeme puberteta i menstrualnog ciklusa. Nastanku akni prethodi pojačana sekrecija lojnih žlijezda zajedno sa zatvaranjem pora na koži mrtvim stanicama. Na taj način stvara se idealno okruženje za razmnožavanje bakterija. Dolazi do pojave malih upalnih lezija na koži. Razlikuju se komedoni, papule, pustule, manji čvorići te inflamirane ciste. Mogu se javiti na licu, leđima, ramenima, gornjim dijelovima ruku.

    Zbog svoje rezistencije tj. ponovljenog javljanja, a u slučaju nekih akni i ostavljanja ožiljaka (Acne scars), mogu dovesti do depresije i psihičkih tegoba.

    Uzroci nastanka akni
    Smatra se da je uzrok nastanku akni dijelom nasljedni.
    Uzroci mogu biti:

    promjena hormonske aktivnosti, osobito u vrijeme puberteta i menstrualnog ciklusa
    stres koji također dovodi do promjene hormonske aktivnosti
    hiperaktivnost spomenutih lojnih žlijezda i akumuliranje mrvih stanica kože
    bakterije u porama kože
    iritacije kože
    anabolni steroidi
    U kasnijoj dobi javljaju se kao dio kliničke slike rozacee (Acne rosacea).

    Ostali uzroci mogu biti: trudnoća, policistični jajnici, Cushingov sindrom, menopauza i manjak estrogena.

    Uloga prehrane u nastanku i liječenju akni još je upitna. Prema nekim studijama smatra se da čokolada, prženi krumpir, šećer te osobito mlijeko mogu dovesti do pojave akni.



    Terapija
    Još u starom Egiptu istraživao se lijek za akne. Kasnije tijekom 30-ih godina 20. stoljeća neki naglašavaju opravdanost primjene laksativa. Godine 1950. s početkom primjene antibiotika, zamijećen je njegov povoljan učinak na liječenje akni.

    1960. godine počinje primjena tretionina (Retin A). Iza toga pojavili su se pripravci - oralni isotretionini - Accutane i Roaccutane. Lijekovi dovode do poboljšanja, ali imaju dosta nuspojava. Na žalost, zbog aktualnosti problema pojavljuje se dosta lijekova nedokazane djelotvornosti.
    od 1990. godine primjenjuje se lasersko svjetlo. Primjena lasera povoljno utječe na prevenciju nastanka ožiljaka iza akni.
    10 godina kasnije započinje primjena plavog svjetla. Porfirin koji nastaje u P. acnes dovodi do nastanka slobodnih radikala kada su bakterije iradirane plavim svjetlom. Spomenuti slobodni radikali dovode do smrti bakterija.
    opravdanom se smatra eksfolijacija kože, mehaničkim ili kemijskim putem. Tim postupkom odstranjuju se mrtve stanice kože.
    lokalna primjena baktericidnih agensa također se smatra opravdanom: benzoil peroksid djeluje keratolitički, ali također djelujući na P. acnes preventivno utječe na pojavu akni. Smatra se i jakim oksidansom.
    sunčano svjetlo može kratkotrajno dovesti do poboljšanja, ali nakon dužeg perioda može akne pogoršati.
    Terapija akni razlikuje se prema tipu akni. U slučaju komedona primjenjivat će se salicilna kiselina, benzil peroksid i lokalno retionidi. U slučaju blago upaljenih akni uz spomenuti benzil peroksid, primijenit će se lokalno retionidi i antibiotici. U slučaju umjereno inflamiranih akni antibiotik će se primijeniti peroralno. U slučaju izraženih jače upaljenih akni, nodularnih akni i rezistentnih akni preporučaju se isotretionini, ali i hormonsko liječenje.

    Smatra se da na akne povoljno djeluju i neke biljke kao što su Aloe vera, papaja, aruna.

    Akne se javljaju u pubertetu kada su mlade osobe naročito osjetljive. Bilo bi opravdano javiti se dermatologu te uz njegov nadzor provoditi liječenje da bi ono bilo što efikasnije, a rezultati dugotrajniji.



    Autor: zvezdana lalovic, dr. med.



    Mit folgendem Code, können Sie den Beitrag ganz bequem auf ihrer Homepage verlinken



    Weitere Beiträge aus dem Forum www.pale.de.tl



    Ähnliche Beiträge wie "Akne"

    Akne? - Doris (Dienstag 26.06.2007)
    Akne, strese neden oluyor - aysima_fb (Montag 13.08.2007)
    Pickel/Akne - Doris (Donnerstag 23.08.2007)
    Kampf der Akne - Kerstin (Dienstag 21.11.2006)
    Sport und Akne - kafri (Samstag 14.07.2007)