~Torte~

..::~YU-Zurka~::..
Verfügbare Informationen zu "~Torte~"

  • Qualität des Beitrags: 0 Sterne
  • Beteiligte Poster: Lelaaa
  • Forum: ..::~YU-Zurka~::..
  • Forenbeschreibung: Pricanje i tracanje do zoreeeee...
  • aus dem Unterforum: Kuhinja
  • Antworten: 2
  • Forum gestartet am: Dienstag 10.04.2007
  • Sprache: serbisch
  • Link zum Originaltopic: ~Torte~
  • Letzte Antwort: vor 17 Jahren, 14 Tagen, 19 Stunden, 58 Minuten
  • Alle Beiträge und Antworten zu "~Torte~"

    Re: ~Torte~

    Lelaaa - 10.04.2007, 23:04

    ~Torte~
    Žito torta





    Sastojci
    Kore (2 x)
    5 jaja
    2,5 kašika brašna
    2,5 kašika mlevenih oraha
    5 kašika šećera
    Za fil:
    3/4 l mleka
    4 žumanca
    15 kašika šećera
    4 kašike brašna
    2 kes. vanilin šećera
    1 margarin ili puter
    200 g mlevenih oraha
    morski orah (malo)


    Ostali materijal: sok od limuna ili narandže (po potrebi) i po želji šlag.

    Priprema
    Umutiti žumanca, dodati šećer i nastaviti s mućenjem dok se šećer ne rastopi. Dodati brašno, orahe (ručno promešati) i pažljivo umućena belanca. Masu promešati, sipati u podmazan ili papirom za pečenje pleh i staviti da se peče. Peče se na 200°C - 180° oko 20-25 min. Kada je gotovo, izvaditi iz rerne, prevrnuti na papir za pečenje posut s malo kristal šećera, skinuti papir (na kome se kora pekla) i ostaviti da se hladi.
    Postupak ponoviti još jednom (treba dve kore).


    Fil: Umutiti žumanca, dodati brašno, šećer, vanilin šećer i 5-6 kašika hladnog mleka (od navenenih 3/4 l). Promešati tj. masu izjednačiti, paziti da se brašno dobro rastvori (da nema grudvica), a ostalo mleko staviti da provri.
    Kada provri, dodati masu s jajima, smanjiti temperaturu i uz neprestano mešanje kuvati dok se masa ne zgusne. Pomeriti s ringle i ostaviti da se hladi.

    Za to vreme umutiti margarin - puter, dodati mlevene orahe i malo izrendisanog morskog oraha. Ohlađenoj krem masi, dodati ovu (puter + orasi) izjednačiti i filovati ohlađenu, vodoravno presečenu koru. Svaki deo kore, prethodno poprskati sokom od limuna ili narandže.
    Naneti drugu polovinu kore, malo pritisnuti, pa treću itd. Zadnja je kora, a celu tortu premazati, blago ostatkom fila i poprskati mlevenim orasima ili ukrasiti umućenim šlagom.

    Redosled: 1/2 kore + malo soka + fil + 1/2 kore + sok + fil + itd., zadnja kora (bez nanošenja soka) blago premazana filom, poprskana mlevenim orasima ili premazana umućenim šlagom.

    P. S. Dok se krema hladi povremeno je mešati da se korica ne stvori. Po želji tj. ko želi više fila staviti duplu meru.
    Torta na slici je pravljena sa duplom merom (od gore navedene) fila.


    Kuhinja: srpska
    Vreme pripreme: Preko dva sata
    Posno jelo: ne
    Težina pripreme: jednostavno



    Re: ~Torte~

    Lelaaa - 10.04.2007, 23:05


    Ambasador torta






    Sastojci za više od 10 porcija
    8 jaja
    12 kašika šećera
    na vrh noža soli
    4 kašike kakao-praha
    8 kašika brašna

    1 prašak za pecivo


    Fil:
    1/2 l mlijeka
    5 kašika šećera
    6 kašika brašna
    200 g putera neslanog
    100 g šećera u prahu
    250 g žele-bombona isjeckanih


    Čokoladna glazura:
    250 g poluslatke čokolade za kuhanje
    150 ml slatke pavlake

    Priprema
    Četvrtasti pleh 33x22 cm, obložiti papirom za pečenje koji je podmazan puterom i poprašen brašnom.
    Mikserom dobro umutiti jaja, so i šećer dok se ne dobije vazdušasta masa. Dodati kakao i dobro masu izmiješati
    sa drvenom kašikom. Dodati brašno pomiješano sa praškom za pecivo i opet lagano izmiješati sa drvenom kašikom.
    Masu sipati u pripremljen, podmazan pleh. Staviti u zgarijanu rernu. Peći na 350°F, 30-40 min. ili dok se tijesto ne odvoji od stranica pleha. To je najbolji znak da je kolač pečen.
    Pečen kolač ostaviti u plehu 10 min., a onda pažljivo kolač premjestiti na rešetku za hlađenje i pustiti da se dobro ohladi. Hladno presjeći vodoravno da se dobiju dvije kore.

    Priprema fila: od 1/2 l. mlijeka oduzeti mlijeka da može da se umuti 6 kašika brašna. Vodite računa da nema grudvica. Masa mora biti glatka.
    Preostalo mlijeko staviti sa šećerom da provri. Kada provri, lagano i uz stalno miješanje dodavati glatku masu od brašna.
    Kuvati uz stalno miješanje dok se ne zgusne. Najbolje je to raditi sa žicom. Skuhan fil ostaviti da se ohladi.
    Posebno umutiti puter sa šećerom u prahu dok masa ne pobijeli i dodati u hladan fil. Dodati žele i lagano izmiješati. Filovati tortu i preliti je čokoladnom glazurom.

    Priprema glazure: čokoladu otopiti na pari i dodati vrelu slatku pavlaku. Dobro izmiješati da se masa ujednači. Premazati cijelu tortu glazurom. Tortu ukrasiti sa lješnjacima glaziranim u rastopljenom šećeru, a okolo staviti niti od rastopljenog šećera. Prijatno.

    Kuhinja: srpska
    Vreme pripreme: 120 minuta
    Posno jelo: ne
    Težina pripreme: jednostavno



    Mit folgendem Code, können Sie den Beitrag ganz bequem auf ihrer Homepage verlinken



    Weitere Beiträge aus dem Forum ..::~YU-Zurka~::..



    Ähnliche Beiträge wie "~Torte~"

    sushi torte - katrin (Freitag 02.11.2007)
    [Rezept] Yoguretten Torte - Rose (Freitag 20.07.2007)
    Labrador-Torte - Cira (Dienstag 05.06.2007)
    AfterEight-Torte - Schussel (Dienstag 20.02.2007)
    Schwarzwälder-Kirsch-Torte - Sarabi (Dienstag 19.12.2006)
    Schokoladen-Bananen-Torte - Ilona (Dienstag 01.08.2006)
    Hexen-Torte - White_Tiger (Sonntag 06.08.2006)
    Drei-Tage-Torte - Marianne (Montag 19.02.2007)
    Gummibärchen-Torte - knutschimund (Montag 23.07.2007)
    Ferrero Roche Torte - Cat (Donnerstag 29.03.2007)