~Glavna Jela~

..::~YU-Zurka~::..
Verfügbare Informationen zu "~Glavna Jela~"

  • Qualität des Beitrags: 0 Sterne
  • Beteiligte Poster: Lelaaa - sakica
  • Forum: ..::~YU-Zurka~::..
  • Forenbeschreibung: Pricanje i tracanje do zoreeeee...
  • aus dem Unterforum: Kuhinja
  • Antworten: 4
  • Forum gestartet am: Dienstag 10.04.2007
  • Sprache: serbisch
  • Link zum Originaltopic: ~Glavna Jela~
  • Letzte Antwort: vor 16 Jahren, 11 Monaten, 17 Tagen, 36 Minuten
  • Alle Beiträge und Antworten zu "~Glavna Jela~"

    Re: ~Glavna Jela~

    Lelaaa - 10.04.2007, 22:16

    ~Glavna Jela~
    Crni rižoto





    Sastojci za 4 porcije
    1 1/2 šolja riže (šolja od 2 dl)
    1 velika sipa (od oko 30 dkg)
    1 dl maslinovog ulja
    1 srednja glavica crnog luka
    1-2 čena belog luka
    peršun
    pola kašike vinskog sirćeta
    pola ili jedna puna šolja belog vina
    1 lovorov list
    1 manja feferona
    riblji temeljac - 3 do 4 šolje ohlađenog temeljca

    Priprema
    Sipu očistiti i naseckati na jednake komadiće (na trake), a kesicu sa crnilom sačuvati.
    Na ulju ispržiti sitno seckani crni luk, peršun, beli luk pa dodati sipu. Podliti vinom i sirćetom i krčkati oko 20 min.
    Kad omekša, dodati crnilo i lovorov list, sitno seckanu feferonu, so i biber.
    U to dodati rižu i postepeno (ne sve odjednom) dodavati riblji temeljac.
    Povremeno promešati i kad je riža skuvana, skinuti sa vatre da riža malo "odahne" i po vrhu dodati kockicu putra ili maslinovog ulja.
    Uz rižoto servirati ribani parmezan.


    Kuhinja: hrvatska
    Vreme pripreme: 45 minuta
    Posno jelo: sa uljem
    Težina pripreme: jednostavno



    Re: ~Glavna Jela~

    Lelaaa - 10.04.2007, 22:19


    Bosanska kvrguša





    Ovo je starinsko bosansko tradicionalno jelo koje se veoma lako priprema i predstavlja kompletan obrok. Možete ga pripremati od pilećeg, jagnjećeg ili telećeg mesa.

    Sastojci za 6 porcija
    5 kom većih pilećih bataka sa karabatkom
    10 kom jaja
    3 dl mleka
    brašno
    1 kisela pavlaka
    ulje

    Priprema
    Razdvojiti pileće batake od karabataka, posoliti, gusto poređati u uljem podmazani dublji pleh za pečenje ("đuveče") i peći u rerni na 220°C dok ne porumeni, uz povremeno prelivanje. Kada je meso polupečeno izvaditi iz rerne i preliti sledećom smesom:
    umutiti 10 kom jaja, dodati soli po ukusu, 3 dl mleka. Smesa treba da bude malo gušća od testa za palačinke.

    Preliveno meso dobro protresti tako da smesa probije do dna, vratiti u rernu i nastaviti sa pečenjem još 20 minuta na temperaturi 220°C, odnosno sve dok testo ne dobije svetlo smeđu boju. Ponovo izvaditi iz rerne, premazati celu površinu testa viljuškom umućenom kiselom pavlakom. Vratiti kvrgušu u rernu i peći još 10 minuta, odnosno dok se pavlaka ne istopi i testo upije masnoću.

    Jelo služiti toplo, prilozi nisu potrebni, a najbolje se slaže uz dobro začinjenu svežu zelenu salatu ili neku drugu salatu od svežeg sezonskog povrća.


    Kuhinja: bosanska
    Vreme pripreme: 90 minuta
    Posno jelo: ne
    Težina pripreme: jednostavno



    Re: ~Glavna Jela~

    Lelaaa - 10.04.2007, 22:20


    Dunavski riblji paprikaš





    Sastojci za 4 porcije
    - 1/2 do 1 kg ribe (šaran, som, štuka, smuđ) - najlepše je kad se stavi šaranova i somova glava i rep a ostalo da se ispeče, a štuku i smuđa možete da isečete na komade i da sve stavite.
    - 2 glavice crnog luka
    - smesa za riblju čorbu
    - paradajz sok
    - so
    - paprika ljuta ako oćete da bude malo ljuće

    Priprema
    U šerpu ili još bolje kotlić nasuti jedno 3-4 prsta vode i iseckani luk staviti da se dinsta jedno sat vremena. U to da se doliva vode čim malo vode ispari. Smesu izmešati sa vodom da nema grudvica, usuti u šerpu i dodati vode. Kol´ko vode da dospete u šerpu zavisi od toga kol´ko ribe imate i za kolko ljudi spremate.

    Pre nego što voda provri ubaciti ribu i ostaviti tako dok se riba ne skuva. Ni slučajno ne mešati da se riba nebi raspala. Dok čekate da se kuva, skuvajte i testeninu ako volite.

    Kao što sam rekao na početku, ono što vam ostane od soma i šarana ispeći uz krompir salatu.

    Ima i tanjir da poližete.

    Kuhinja: srpska
    Vreme pripreme: 45 minuta
    Posno jelo: skroz
    Težina pripreme: srednje



    Re: ~Glavna Jela~

    sakica - 11.04.2007, 12:52

    Banjalučki ćevap


    -Sastojci za 6 porcija-
    za jedan kilogram ćevapa:
    0.70 kg mlade junetine od toga 20 % junećeg loja
    0.30 kg svinjetine
    sol
    bijeli luk
    biber
    prezlo
    prašak za pecivo


    -Priprema-
    Meso isjeckati i samljeti na malo krupiju rešetku, zatim posoliti i ostaviti 24 h u ledu, sledećeg dana to jest za 24 h izvaditi i ponovo samljeti ali na sitniju rešetku zatim dodati začine, bijeli luk, biber, malo prezle i praška za pecivo i sve mješati najmanje deset minuta.
    Izvlačiti na poseban lijevak i sjeći dužinom od 5 cm, peći na zagrjanom roštilju podmazanim domaćom slaninom.

    Kuhinja: bosanska
    Vreme pripreme: Preko dva sata
    Posno jelo: ne
    Težina pripreme: srednje



    Mit folgendem Code, können Sie den Beitrag ganz bequem auf ihrer Homepage verlinken



    Weitere Beiträge aus dem Forum ..::~YU-Zurka~::..



    Ähnliche Beiträge wie "~Glavna Jela~"

    Madira / Jela - Jela (Dienstag 18.09.2007)
    Madira / Jela - Jela (Dienstag 18.09.2007)
    Madira / Jela - Jela (Dienstag 18.09.2007)
    Madira / Jela - Jela (Dienstag 18.09.2007)
    Madira / Jela - Jela (Dienstag 18.09.2007)
    Sex prije ili poslije jela? - ELLE (Mittwoch 04.04.2007)
    Madira / Jela - Jela (Dienstag 18.09.2007)
    Jela grüßt alle^^ - Jela (Mittwoch 12.09.2007)
    Madira / Jela - Jela (Dienstag 18.09.2007)
    Madira / Jela - Jela (Dienstag 18.09.2007)