Çocuğunuzu eleştirmeyin

Gurbetyolu
Verfügbare Informationen zu "Çocuğunuzu eleştirmeyin"

  • Qualität des Beitrags: 0 Sterne
  • Beteiligte Poster: dj_caglar_66
  • Forum: Gurbetyolu
  • Forenbeschreibung: Hosgeldiniz
  • aus dem Unterforum: Familie - Mutter und Baby
  • Antworten: 1
  • Forum gestartet am: Montag 19.02.2007
  • Sprache: deutsch
  • Link zum Originaltopic: Çocuğunuzu eleştirmeyin
  • Letzte Antwort: vor 17 Jahren, 1 Monat, 28 Tagen, 18 Stunden, 47 Minuten
  • Alle Beiträge und Antworten zu "Çocuğunuzu eleştirmeyin"

    Re: Çocuğunuzu eleştirmeyin

    dj_caglar_66 - 02.03.2007, 07:29

    Çocuğunuzu eleştirmeyin
    Uzmanlara göre, eleştirilen çocuk kendine karşı olumlu duygular beslemiyor ve çevresini de aynı duygularla algılıyor. Bu durum da ileriki dönemlerde saldırgan ve güvensiz olmasına neden oluyor.

    Kendine karşı olumlu duygular besleyemeyen bir çocuğun, çevresine karşıda aynı duygular besleyeceği, ileriki dönemlerde saldırgan ve güvensiz olacağı bildirildi. Psikiyatri ve psikolojik danışmanlık merkezi uzmanı psikolog Göksu Göktaş, yaptığı açıklamada, gelişme ve öğrenme çağındaki çocuklara doğruları öğretmenin anne ve babaların görevi olduğunu belirtti.

    Eğitim aşamasında aşırı eleştirel tutumun çocuğun savunma mekanizmalarını devreye soktuğunu anlatan Göktaş, bu durum karşısında çocuğun sadece karşı gelmek adına davranışlar sergilemeye başladığını söyledi.

    Göktaş, davranışları onaylanmak yerine sürekli eleştirilen çocukların öz güven eksikliği yaşadığını ve olumlu bir benlik algısı geliştiremediğini vurgulayarak, şöyle konuştu:

    ''Kendine karşı olumlu duygular besleyemeyen bir çocuk çevreye olumlu duygular beslemeyi öğrenmekte de zorlanır ve bir yetişkin olduğunda saldırgan ve güvensiz olmaya devam eder. Çocukluk döneminde eleştirel anne baba tutumlarına maruz kalmış bireylerin, ergenlik ve yetişkinlik yıllarında aşırı eleştirel ve pasif-agresif kişilik geliştirdikleri görülmektedir.'' Göktaş, çocukların anne ve babalarını model olarak kabul ettiğini belirterek, bu nedenle ebeveynleri gibi davranış ve tutumlar sergilemeyi öğrendiklerini, onlardan aldıkları bildirimlere oldukça önem verdiklerini bildirdi.

    Göktaş, ''Çocuklarınız, hatalı ya da eksik bir davranış sergilediğinde çocuğu eleştirmek yerine varsa bu davranıştaki olumlu öğeleri ön plana çıkararak, hatalı olan durum yerine neyi yapması gerektiği açıklanmalıdır'' dedi. Göktaş, şunları kaydetti:

    ''Böylece bir bardağı yanlışlıkla elinden düşüren çocuk 'sakar' olmak yerine, sürahiden bardağa suyu koyabilmiş ancak taşırken biraz daha dikkat etmesi gerektiğini öğrenmiş olur. Yani anne babaların bardağın önce dolu sonra boş kısımlarını çocuklarına göstermeleri gerekmektedir. Bu tutum hem anne, baba ve çocuk ilişkisini güçlendirecek hem de neyi yapması ve yapmaması gerektiğini bilen öz güvenli bir bireyin yetişmesini sağlar.''



    Mit folgendem Code, können Sie den Beitrag ganz bequem auf ihrer Homepage verlinken



    Weitere Beiträge aus dem Forum Gurbetyolu

    Yilmaz Erdogandan Mars - gepostet von Caglaraga am Samstag 24.02.2007



    Ähnliche Beiträge wie "Çocuğunuzu eleştirmeyin"