BERDEL

Untitled
Verfügbare Informationen zu "BERDEL"

  • Qualität des Beitrags: 0 Sterne
  • Beteiligte Poster: oznur - ozlemimsin
  • Forenurl: Klick
  • aus dem Unterforum: Kitap
  • Antworten: 6
  • Forum gestartet am: Donnerstag 07.12.2006
  • Sprache: türkisch
  • Link zum Originaltopic: BERDEL
  • Letzte Antwort: vor 17 Jahren, 1 Monat, 6 Tagen, 9 Stunden, 4 Minuten
  • Alle Beiträge und Antworten zu "BERDEL"

    Re: BERDEL

    oznur - 06.02.2007, 14:17

    BERDEL
    KİTABI BUGÜN ALDIM..ÇOK MERAK ETTİM..BU ÖNEMLİ BİR KONU HEM...KADINLAR DOĞUDA HALAA İKİNCİ SINIF İNSAN MUAMELESİ GÖRÜYOR...İNŞALLAH KIZLARIN DA BİRER İNSAN OLDUĞU,DÜŞÜNEBİLDİKLERİ,AŞIK OLABİLDİKLERİ,ZAAFLARI OALBİLDİĞİ BU SALAK ERKEKLER VE DE TÖRE SAHİBİ İNSANLAR TARAFINDAN ANLAŞILIR...KİTAP KİMSE SATIN ALMADAN OKUYAMASIN DİYE BAYAGI BİR AMBALAJ EDİLMİŞTİ...EE İYİ UYGULAMA AMA MERAK İÇİNDE NELER VAR DİYE VE ALDIM....OKUDUKTAN SONRA GÖRÜŞLERİMİ YAZARIM...KİTABIN ÜZERİNE KIRMIZI BİR ŞERİT GEÇİLMİŞ AÇILMASIN DİYE AMA ORDAKİ YAZI KİTABI ALMAMA NEDEN OLDU..

    berdel,13 yaşında seksenlik bir kocaya varan ve sonra intihar eden,mezarı bile olmayan kadriye'den geri kalanlar...

    şeridin arka yüzünde de şölee yazıodu:

    berdel,bin yıllardır bitmeyen bir ağıtın adıdır.O, küçücük bir kızdır aslında ama hayalleri yoktur.sevmek,aşık olmak hakkı yoktur...









    yazar:MÜSLÜM YÜCEL
    yayınevi:kesit yayınevi
    sayfa sayısı:295



    Doğu ve Güneydoğu'da, intihar ve töre cinayetleri haberleriyle sürekli olarak gündeme gelen ve evliliklerdeki "kız takası" anlamını taşıyan "berdel", kitap konusu oldu.

    Araştırmacı-yazar Müslüm Yücel, yüzyıllardır Doğu ve Güneydoğu'da uygulanan ve şu ana kadar binlerce genç kızın mutsuz ve zoraki evliliklerle birlikte ölüm ve ihtiharına neden olan bu uygulamayı, "Töre, namus ve intihar sarmalında" üst başlığıyla "Berdel" adlı kitapta ele aldı.

    Berdel'in tarihi kökeni, türleri ve töre içindeki yerine ilişkin bütün detayları biraraya toplayan Yücel, elli iki ayrı berdel örneğini, bu uygulamanın kurbanlarıyla yaptığı görüşmelerle mercek altına alıyor ve dünyanın en acımasız uygulamalarından biri olarak kabul edilen berdel ile ilgili net bir fotoğraf ortaya koyuyor.

    Kendi kız kardeşi de berdel yoluyla mutsuz bir evlilik yaptığı için özel olarak bu konuya eğilen Yücel, bu alanda yazılmış tek araştırma/inceleme kitabı olan "Berdel"de, bin yıllardır dinmeyen bir çığlığı taşıyor geçmişten günümüze...

    Bu kitap asla bir roman değildir. Bu kitap bir korku ve gerilim filminin senaryosundan devşirilmiş bir öykü kitabı hiç değildir. Kitapta anlatılan her şey ve okurken yürüreğinizi burkacak her trajik olay maalesef doğrudur.

    Berdel nedir?
    Berdel, bir korkudur.
    Ölümdür.
    Acıdır.
    Çığlıktır.
    Berdel, bin yıllardır bitmeyen bir ağıtın adıdır.
    O küçücük bir kızdır aslında. Ama hayalleri yoktur, sevmek, aşık olmak hakkı yoktur.
    Çünkü o kan bedelidir. O namus bedelidir. O beşik kertmesidir.
    O henüz aşkı tanımadan kaderine hükmedilen bir kurbandır

    ________________________________________________________
    Nedir Berdel? Berdel evlenecek iki erkeğin birbirlerinin kız kardeşlerini kendilerine eş olarak seçmeleri olarak tanımlanıyor. Müslüm Yücel'in yazdığı kitap 52 berdel örneği ile yapılan görüşmeleri içeriyor.

    Dr. Aysel Ayman kitabı şöyle anlatıyor: “Şiir, öykü ve edebiyat ile, özellikle edebiyatta ölüm ve intiharla ilgili çalışmalarıyla tanıdığımız Müslüm Yücel’in bu sefer dikkatimizi başka bir yöne çekiyor: Berdel - Evlilik İttifakı”

    Kesit yayınları arasında çıkan kitap toplam on bölümden oluşuyor.

    Kitap, Yücel’in, “Urfa’ya her gittiğimde ziyaret ettiğim tek yer mezarlıktı. Rahime ablam ve Hedibe halamın mezarları yapılmamıştı. Toprağın altında bir yerlerde onların sesini duydum ve onlar için bu kitabı yazmaya karar verdim. Yazdığım kitap onların mezar taşı olsun istedim, hepsi bu” sözüyle açılıyor.

    Ardından Berdel ile ilgili akla gelebilecek her türlü örnek ve tanımlamalarla devam ediyor.

    Berdel, varlıklarına geçici olarak göz yumulan birey anlamına gelir.

    Bir kız, baba, amca ya da amcasının oğlu için de berdel usulü evlendirilebilmekte ve çıkan kan davalarında kızların 'kan berdeli' ya da 'kanın rüşveti' olarak karşı tarafla 'verildikleri' gözlemleniyor.

    Genç kız, kendinden küçük bir çocukla evlendirilmez, küçük çocuğa kurban edilir.

    Genç erkek yaşlı bir kızla evlendirilmez, kadın ona ceza olarak verilir.

    Her kurban ve her ceza aslında güce isyanı barındırır, her isyan bir günah çıkarmadır. Berdel bir emirdir ve emir tek cümleden oluşur: Unutma!



    Re: BERDEL

    oznur - 06.02.2007, 17:39


    evdeki kitabımın bitmesine çok az kalmıştı ve yeni kitaba başlamayacaktım ama dayanamadım başladım bu kitaba şimdi..1 ,5 saat oldu 61. sayfadayım...okuduğum en güzle kitaplardan biri..hem hayretler içinde kalıyorum hem de güldüğüm yerler oluyor...yazar kürt..müslüman gibi görünüyor ama yedizileri övüyor..uzak akrabalarında ermeniler ve aleviler var...eskiden kürtçe konuşan bir ailenin çocuğu..şimdi modernleşmeye başlamiş gibi ailesi...yazar bazı efsane ve de hikayeleri özet halinde yazmiş...eski oalyları kürtleri anlatıyor...hatta ırak kürtçesi bilmem en kürtçesi diye bazı kelimeleri açıklıyor..anlamlarını da açıklıyor bütün dillere göre..bu güzel..sıkılmadan okuyorum.öyle değişik şeyler öğrendim ki iyi almışım bu kitabı.gerçi yeni başladım belki umduğum gibi değildir...kitabı bitirince yazacağım size..



    Re: BERDEL

    oznur - 08.02.2007, 13:40


    valla kitabın ilk başları güzeldi...başka bir kültürü anlatıyor çünkü..hep berdel olaylarını nalatıyor..genelde intiharla sonuçlanmış ya ölümle ya da mutsuzlukla..hepsi hemen hemen aynı...kendi ailesini ve yaşamını ,akrabalarını da anlatıyor ancak kitabın 100. sayfasından sonra kürtlerin dışlanışı ve de darbe zamanlarını ara ara yazıyor...yazdığı şeyleri kitabın ilerleyen zamanlarınd atekrar ayzıyor..109. sayfadaki şu ifadeden sonra kitabı okumak istemedim ama biraz d amerak uyandı içimde:
    "kürtlerin içlerinden kirli bir kan gibi söküp attıkları aşkları ise kendilerini dışlayan halka,o mezarlığa dönen KÜRDİSTAN'a cesetlerini vererek toprağın altından yeni aşklar doğmasına aracılık ederler " bu cümleyi genelde intihar ettiklerini söyledikten sonra yazıyor...ama ne demek istemiş?kürdistan!!töbee töbee!!...yawww bi de sonuna doğru hep bölee kürtlerin dışlanmasından abhsedio ve de çok kürtçe kelime kullanıo...hata kitabın son sayfalarında şiirler yazmış kürtçe ve türklerin de bu şiirleri bilmesi gerektiğini çok güzle olduğunu ve türk şarilerin bu şiirlerden örnek almaları gerektiği gibi şeyler sölemiş....kitabı bitirdim benim için ilginç bi deneme oldu..yeni şeyler öğrendim amma bu adama da sinir oldum birazz...arada cümle düşüklüğü de yapmıştı...

    sonuç: kitabı almayın!



    Re: BERDEL

    ozlemimsin - 18.03.2007, 23:59


    özi yazdiklarini okudum cnm besta bende yazdiklarindan merak ettim kitabi,alip okumayi bile düsündüm...ama sonunda...kürdistandan falan bahsediyorsa okumama,adam akilli acik acik türkleri kötüleyen bir kitap yayinlayamayacagi icin "berdel" adinda bir kitap yayinliyo...
    eee insanlari beyni daha nsil yikanir ki...



    Re: BERDEL

    oznur - 19.03.2007, 09:39


    yok özlem kitap türkleri anlatmıyo...berdel konusunu anlatıyoo...doğuluların bu huylarını kötülüyoo...kürdistan kelimesini de bir kızın öldürüldüğü zaman sölüyo...ama kesinlikle türkleri karalamak için değil kendilerini eleştiriyolar....kitabın başı çok güzel ama sonlarına doğru kürtlerin dışlandığını anlatıyor..işte yazdım ya..yani kitabı satın alıp o adamlara para kazandırmamk alzım..ben pişman oldum...



    Re: BERDEL

    ozlemimsin - 19.03.2007, 09:45


    OKEYTE BEN YALNIS ANLADIM O ZAMAN...HANI KÜRDISTAN FALAN DEYINCE BENDE DEDIM ACABA TÜRKLERI MI KÖTÜLÜYO...AMA YINEDE O KADAR TÜRK YAZARLARIMIZIN YAZDIGI GÜZEL;BILGILENDIRICI;AYDINLATICI KITAPLAR VARKEN ONLARA PARA KAZANDIRMAYALIM DIMI :wink:



    Mit folgendem Code, können Sie den Beitrag ganz bequem auf ihrer Homepage verlinken



    Weitere Beiträge aus dem Forum Untitled

    Bayram msj i - gepostet von volinho am Sonntag 31.12.2006
    TC vatandaşları yurtdışına tatile gidebilir (vizesiz) - gepostet von oznur am Mittwoch 27.06.2007
    Nasil Üye Olurum?? (Resimli anlatim) - gepostet von hanifi am Freitag 08.12.2006
    SAĞIR EŞ - gepostet von lavinya am Mittwoch 23.05.2007
    Bremen zorlanmadi - gepostet von ts-hakan-ts am Freitag 13.04.2007
    yersiz yurtsuz - gepostet von oznur am Freitag 30.03.2007
    Bayanlar için 5 ayrı cild maskeleri - gepostet von hanifi am Freitag 07.09.2007



    Ähnliche Beiträge wie "BERDEL"