KEDİ HASTALIKLARI

๒єאкєภt קг๏ןє кlย๒ย
Verfügbare Informationen zu "KEDİ HASTALIKLARI"

  • Qualität des Beitrags: 0 Sterne
  • Beteiligte Poster: gogo - siyah
  • Forum: ๒єאкєภt קг๏ןє кlย๒ย
  • aus dem Unterforum: KEDİLER
  • Antworten: 2
  • Forum gestartet am: Montag 08.01.2007
  • Sprache: türkisch
  • Link zum Originaltopic: KEDİ HASTALIKLARI
  • Letzte Antwort: vor 17 Jahren, 3 Monaten, 15 Tagen, 16 Stunden, 19 Minuten
  • Alle Beiträge und Antworten zu "KEDİ HASTALIKLARI"

    Re: KEDİ HASTALIKLARI

    gogo - 08.01.2007, 23:22

    KEDİ HASTALIKLARI
    Kedi hastalıkları
    •Kedi Nezlesi
    •Gençlik Hastalığı
    •Kedi Aidsi(FIV)
    •Lösemi
    •Mantar ve Egzema
    •Toksoplazma
    •Solar Dermatit
    •Kedi Lösemi Virüsü
    •Pire
    •Uyuz
    •Feline Infectious Peritonitis


    Nezle nedir?

    Nezle hepimizin zaman zaman yaşadığı basit bir rahatsızlık. Ancak kedilerimiz için aynı oranda basit olduğunu söylemek yanlış olur. Çünkü kedilerin yaşadığı nezle aslında dikkate alınması gereken ciddi bir rahatsızlık olabilir.Havaların soğumasıyla kedilerimiz üzerinde oluşan stres çeşitli enfeksiyonlara kapı açabilir. Tıpkı bizler gibi hapşırma ve öksürük en önemli belirtilerindendir. Minik burunlarındaki akıntı gözlerin sulanması , ağızda (özelikle dilde) yaralar, kulak akıntısı ve ateş diğer önemli belirtileri arasındadır.

    Kedi nezlesine ya da kedilerin solunum yolu enfeksiyonlarına en çok biz hekimlerin tıp diliyle Felin Calivirus ve Felin Rhinotracheitis adını verdiğimiz iki virüs yol açar. Bunlara Klamidia Psitacia ve Mykoplazma spp. de eklenebilir. Bu etkenler tek tek hastalık oluşturabildikleri gibi beraber de görülebilirler. Tekrar belirtmekte fayda var, önlem alınmazsa kediniz ciddi sağlık sorunları yaşayarak hepimizi üzebilir.
    Kedi nezlesi minik dostumuzun hayatını zorlaştırır. En önemli organlarından olan minik burularının koku almasını zorlaştırır. Bu da onun için neredeyse ölüm demektir.


    Ekzama
    Derinin üst katlarının yangısına genelde ekzema denir. Günümüzde ekzema allerjik bir deri yangısı olarak tarif edilir. Allerjen maddelerin deri üzerine sürekli etkimesi sonucu oluşur. Akut safada deride önce hafif bir kızarıklık oluşur. Daha sonra kabarcıklar oluşur. Bunların patlaması sonucu serum açığa çıkar ve deri yüzeyi ıslak olur. Bu ıslaklığın kurumasıyla kabuklar oluşur. Sonuçta iyileşme görülebilir veya nedenlerin devam etmesi sonucu olay yinelenir. Sekunder bakteriler de işin içine karışırsa akıntı irinli hale gelebilir. Ayrıca kıl dökülmesi gözlenir ve yangısal etkilerden dolayı derideki sinir uçları da uyarılacağından kaşıntı görülür.
    Dış parazitler, özellikle pireler hiperallerjik deri reaksiyonlarına ve ekzemaya yol açabilir. Ayrıca tasmanın deriye sürtünmesi de ekzema oluşturabilir. Alkali sabunlarla ve benzer maddelerle kedinin yıkanması (derinin yağını ve koruyucu tabakasını alacağı için) veya deriye uygulanacak diğer maddeler de ekzemaya yol açabilir. Bu saydıklarımız ekzemaya sebep olabilecek dış etkenlerdi. İç etkenler olarak da birçok enfeksiyoz hastalığı, bazı iç hastalıklarını ve beslenme bozukluklarını da ekzemaya yatkınlığı artıran sebepler olarak sayabiliriz.


    Belirtiler: Genelde ekzema kaşıntı ile birlikte görülür. Deri sertçe, kepekli, kızarık ve ıslaktır, ara sıra irinleşebilir. Ekzema akut veya kronik olabilir. Kedilerde genelde baş, bilhassa göz ve kulak çevresine, ayaklara, kuyruk köküne, daha nadir olarak göğüs ve karın altına yerleşir. Uzun tüylü kedilerde tüm vücutta görülür.

    Hastalığın seyri: Ekzema uygun bir sağaltım ile 1-2 haftada iyileşebilir. Tekrar ortaya çıkma ihtimali sebebe bağlı olarak vardır. Kronik ekzema vakaları tedaviye karşı inatcıdır.

    Tanı: Bilinmeyen cinsteki tüm deri değişiklikleri için genel anlamda ekzema tabiri kullanılır. O yüzden tanı için iyi bir muayene yapılmalıdır. Kedinin genel sağlık durumu, bakım ve beslenme şartları, aldığı ilaçlar değerlendirilmeli, pirelenme, mantar, kimyasal etkenler gibi dış etkenler göz önünde bulundurulmalı, laboratuvar muayeneler yapılarak mantar, bakteri, virüs ve kimyasal zehirlenmelerden ayırt edilmelidir.

    Tedavi: Tedavi için ilk önce ekzemayı oluşturan nedenlerin ortadan kaldırılması gerekir. İç ve dış parazitlerin tedavisi, beslenmenin düzenlenmesi v.s. gereklidir. Neden tesbitinden sonra uzun tüylü kedilerde tıraş, haricen uygun antiseptik solusyonlar ve diğer gerekli pomadlar vs uygulanır, gerekli durumlarda kortizon preperatları tercih edilebilir. Tedaviden tam sonuç almak için önemli olan ekzemanın sebebini ortaya koymaktır.

    Kedilerde Derinin Mantar Enfeksiyonu
    Kedilerde en sık rastlanan mantar enfeksiyonu trikofitidir (ringworm) ve etken derinin, tüylerin veya pençelerin yüzeyinde yaşar. Kedide %90 mantar vakasına Microsporum canis denilen trikofiti sebep olur. Bu organizma köpek ve insan gibi birçok türde de enfeksiyon oluşturur.
    Nasıl bulaşır?
    Mantar enfeksiyonu bulaşıcıdır. Sporlar trikofitinin enfeksiyöz evresidir ve enfeksiyon sırasında M.canis tarafından üretilir. Genelde enfekte olmuş tüylerin civarında kümeler halinde bulunurlar ve ancak mikroskopla görünürler. Enfekte tüyler kedinin etrafına sürekli dökülür. Kediler ya direkt enfekte hayvanla temasa geçme sonucu ya da bulaşmış çevreden enfeksiyon kapabilirler. Sporlar çok dayanıklıdır ve eğer tedavi edilmezse yaklaşık iki yıl canlı kalabilir.
    Hastalığı başlatmak için ne kadar spora gerek olduğu bilinmemektedir. Sağlam deri enfeksiyona dirençlidir. Daha önce deri hastalığı olanların veya pirelenme, bitlenme geçirenlerin sporlara maruz kaldığında enfekte olma riski daha fazladır.
    Mantar hastalığı genelde genç ve uzun tüylü kedilerde daha sık görülür. Genç kedilerin bağışıklık sistemlerinin tam gelişmemiş olmasının hastalığa yatkınlığı artırdığı düşünülmektedir. Uzun tüylü kedilerde de hayvanın kendini yalaması daha az etkilidir ve derisinin güneş görmesi(mantar etkeni güneş sevmez) daha zor olur.
    Mantar enfeksiyonu olan kedilerde görüntü nasıl olur?
    Görüntü çok değişken olabilmektedir. Bazı kedilerde çok ciddi lezyonlar olurken bazı kedilerde ise lezyonlar çok hafif hatta belirsizdir. Tipik deri lezyonları genelde ayaklarda, başta ve kulaklarda ayrı ayrı, yuvarlak tüy döküntüleri şeklindedir. Etkilenmiş bölgeyi saran tüyler kırılmış görünür. Etkilenmiş bölge genelde pul puldur ve yangılı görünebilir. Fakat mantar hastalığı genelde kedilerin birçok başka deri hastalığı ile karışabilir. Mesela pire allerjisi, simetrik kellik, felin aknesi gibi. Genelde bütün vakalarda biraz tüy dökülmesi görülür fakat yangının , pullanmanın ve kaşıntının miktarı çok farklı olabilir.

    Tanı: Hastalık çok değişken olabildiği için genelde kedinin görüntüsünden bir tanı koymak zor olabilir. Veteriner hekimler teşhis için genelde aşağıdakı testlerden bir ya da birkaçını kullanır.
    1-Ultraviyole Wood'un lambası: Karanlık bir odada lamba tüylerin üzerine tutulduğu zaman genelde floresan ışık verir. Bu mantar etkenlerinin salgıladığı bir maddeden kaynaklanıyor olabilir. Ama maalesef her mantar etkeni bu floresan görüntüyü vermeyebilir.
    2-Mikroskobik inceleme: Genelde mikroskopta mantar sporlarının görülmesine bağlı teşhis konulur.
    3-Mantar kültürü: Genelde en güvenilir yöntemdir. Belli bir miktar kültür alınarak laboratuvarda özel bir kültür ortamında ekim yapılmasıyla sonuç elde edilir. Tek dezavantajı sonucun 10 gün civarında çıkmasıdır.

    Tedavi: Genelde çok sağlıklı hayvanlarda birkaç hafta sonra hastalık kendi kendine geçebilse de enfeksiyon insanlar ve diğer hayvanlar açısından da bulaşıcı olabileceği için tedavi gereklidir.
    1- İlk önce immun sistemi(bağışıklık sistemini) etkileyerek mantar enfeksiyonunun üremesine neden olan etken ortadan kaldırılmalıdır. Mesela pirelenme.
    2-Mantarlı kedi ya tabletle ya da dışardan direkt tüylere uygulanan topikal ilaçlarla tedavi edilir.
    Çevrenin ve eşyaların dekontaminasyonu
    Bulaşıcı bir hastalık olduğu için mantarlı kedinin bakımı belli bir odada yapılmalı ve çevre sürekli dezenfekte edilmelidir. Çamaşır suyu genelde sert yüzeylerin ve kap kacakların temizliği için uygun olabilir. Süpürge ile vakumlama da uygundur.
    Kedim ne zaman iyileşecek?
    Genelde deri lezyonları mantar etkeni tamamen elimine olmadan iyileşeceği için tedaviye bir süre daha devam etmek gerekir. Birçok vakada en az 6 hafta tedavi gerekir, bazılarında daha fazla. Evde ne kadar çok kedi varsa problem o kadar uzar.
    İnsanlarda mantar enfeksiyonu:
    Trikofiti genelde kediden insana geçebilir. Çocuklar daha çok risk altındadır. Hasta hayvanla direkt temas mümkün mertebe azaltılmalı ve çevrenin dekontaminasyonuna önem verilmelidir. İnsanlardaki trikofiti deride yuvarlak, yangılı bölgeler olarak veya kepekli tüy dökülmeleri şeklinde görülür. Kaşıntılı olabilir. Genelde tedaviye iyi cevap verir.


    Kedilerde Beyaz Kulakların Güneş Işığına Bağlı Yangısı
    (Solar Dermatit):
    Özellikle beyaz kedilerin (daha çok beyaz kulaklı ve mavi gözlü kedilerin) yoğun güneş ışınlarına maruz kalması sonucu pikmentsiz kulaklarda görülen kronik bir deri yangısıdır.

    Belirtiler: Öncelikle pikmentsiz kulak kenarları pembeleşir. Daha sonra yangı oluşur, kıllar dökülür, sulanma ve kabuklanma görülür, lezyonlar kulağın öteki kısımlarına da yayılır. İlk başlarda pek tepki göstermeyen kedi durum ilerledikce kulaklarını kaşımaya başlar ve bu da daha çok tahrişe sebep olur. Beyaz kedilerde aynı durum alt göz kapağının kenarında da görülebilir. Devamlı tekrarlardan sonra bazan yassı epitel karsinoması denilen bir tür deri kanseri gelişebilir.

    Teşhis: Özellikle yoğun güneş ışığına maruz kalan beyaz ve açık renkli kedilerin kulak kenarlarında ortaya çıkan deri değişikliklerinde 'dermatitis solaristen' şüphelenilir. Karsinomatoz değişikliklerden şüphelenildiğinde biopsi yapılır. Dış kulak iltihabı v.s.veya erkek kedilerin kavgaları sonucu oluşan yaralanmalarla karıştırılmamalıdır.

    Tedavi: Hayvanların güneşten korunması gerekir. Güneş koruyucu kremler ve gerekirse kortizonlu preparatlar kullanılabilir. Çok ilerlemiş vakalarda kulak kepcesinin operasyonla çıkarılması uygun olabilir.



    FELINE IMMUNODEFICIENCY VIRUS ( Kedi AİDS’i )

    Feline Immunodeficiency virus retroroviruslerdendir. Feline Leukemia virus ( FeLV) ve Human Immunodeficiency virus (HIV, AIDS virusu) ile aynı familyadandır. İmmun sisteme ( bağışıklık sistemi ) zarar verir ve sonuç olarak kedi vücudu diğer enfeksiyonlarla baş edemez.

    Retrovirusler tür spesifiktir. Bu ne demek ; Feline Retrovirus (örneğin FIV) sadece kedilerde hastalığa sebep olur, Human Retrovirus (örneğin AIDS) sadece insanlarda hastalığa sebep olur.

    Retroviruslar zayıf virüslerdir. Morötesi ışık, sıcak ve deterjanlarla kolay etkisiz hale gelirler.

    HASTALIK NASIL YAYILIR?
    FIV, FeLV’de olduğu gibi uzun süreli kontak ile bulaşmaz. FIV salya ile yayılır ve ısırık yaraları ile bulaşır.

    FIV’in yavrulara uterusta bulaşması ya da sütle bulaşması nadirdir. Eğer anne kedi virüsü çiftleşme ya da süt verme döneminde aldıysa bulaşma olur. Anne kedi hamilelik öncesi hastalığa yakalanmışsa hastalık yavrulara bulaşmayabilir.
    Erkek kedilerde hastalığın görülme oranı dişilere oranla 2 kat fazladır. Serbest dolaşan kedilerin ısırık yarası alma ihtimali daha yüksektir. Dolayısıyla hastalığa yakalanma riskleri de yüksektir.

    SEMPTOMLAR
    FIV pozitif kediler spesifik olmayan belirtiler gösterebilirler : ilgisizlik, ateş, kilo kaybı, şişik lenf yumruları ( lenfodenopati ).
    FIV hastalığının belirtileri FeLV hastalığının belirtileri ile çok benzerdir.

    Ağız Enfeksiyonları :
    FIV pozitif kedilerin % 30’unda FIV’le ilgili ağız enfeksiyonları oluşur. Yüze dokunulduğunda acır, yemek yemekte zorluk ya da yemeği reddetme durumu olur ve kötü bir ağız kokusu olur.

    Solunum Yolu Hastalıkları :
    FIV pozitif kedilerin % 50’sinde hapşırma ve burun akıntısıyla birlikte cereyan eden üst solunum yolu enfeksiyonları görülür. Bazı kedilerde öksürük ve güç solunuma bağlı pneumoni ( zatürre ) görülür.

    Göz Hastalıkları :
    Üst solunum yolu hastalıklarının ilerlemesiyle kedilerde göz kızarması ve korneanın bulanıklaşması gibi belirtiler görülebilir. Bazen glaukoma (göz tansiyonu) görülebilir.

    Sindirim Sistemi Hastalıkları :
    FIV pozitif kedilerin % 10-20’sinde kronik ishal görülür.

    Deri ve Kulak Enfeksiyonları :
    Derinin ve kulağın yineleyen ya da kronik enfeksiyonları FIV’in ilk belirtileri olabilir. Bağışıklık sisteminin baskılanmasıyla paraziter ve bakteriyel enfeksiyonlarda artışa bağlı tüy dökülmesinde artış, kaşıntı ve deride püstüller görülür. Sağlıklı kedilerde görülmeyen demodex ve notoedrex uyuzları hasta kedilerde görülebilir. Kronik kulak uyuzu ve ringworm (mantar) rapor edilmiştir. Kronik apseler de gelişebilir.

    Sinirsel Hastalıklar :
    Huy değişimi, ev yaşantısı alışkanlıklarının değişimi görülebilir.

    Lenfodenopati :
    Abdomendeki ya da vücudun diğer bölümlerindeki lenf yumrularında büyüme görülür.

    Anemi :
    FIV pozitif kedilerin 1/3’ünde anemi görülür.

    Tümör oluşumu :
    FIV pozitif kedilerde ur oluşumu sağlıklı olanlara göre 5 kat daha fazladır. Ur oluşum mekanizması tam olarak açıklığa kavuşturulamamıştır.

    TEŞHİS
    Teşhiste laboratuar bulguları rol oynamaktadır.

    TEDAVİ
    FIV pozitif kediler uzun yıllar yaşayabilirler, tabii stresten kaçınmak gerekmektedir. Pozitif kedileri evde tutmak hem ona başka hastalıkların bulaşmasını önleyecek hem de hastalığın diğer kedilere bulaşmasını önleyecektir.
    Veteriner hekiminiz gerekli tedaviyi seçecektir.

    İnsanlar için HIV tedavisinde kullanılan birçok antiviral ilaç vardır fakat maalesef kediler için yoktur ve kediler için de insan ilaçları kullanılmaktadır. Bunun yanında antibiyotik tedavisi ( ikincil enfeksiyonları önlemek amaçlı ), serum tedavisi , iyi bakım ve besleme, gerekirse kemoterapi vs. uygulanabilir.

    KORUMA VE KONTROL
    Kontrol için kedilere test yapıp FIV pozitifleri diğerlerinden ayırmak
    gerekmektedir. Tabi bulaşma riskini azaltmak için kedileri evde tutmak, dışarı çıkışlarını azaltmak da gerekmektedir.

    Koruma için ise maalesef FIV hastalığının aşısı yoktur.



    Re: KEDİ HASTALIKLARI

    siyah - 08.01.2007, 23:39

    saolasin
    Sewgili kardesim bu yazi cok isime yaradi cok saol kedim hasta olmus burda dedigine gore nese veteriner yolu gorundu bu katkılarından dolayı sana cok tesekkurler... :!:



    Mit folgendem Code, können Sie den Beitrag ganz bequem auf ihrer Homepage verlinken



    Weitere Beiträge aus dem Forum ๒єאкєภt קг๏ןє кlย๒ย



    Ähnliche Beiträge wie "KEDİ HASTALIKLARI"