2006 yılında uzay keşifleri!

๒єאкєภt קг๏ןє кlย๒ย
Verfügbare Informationen zu "2006 yılında uzay keşifleri!"

  • Qualität des Beitrags: 0 Sterne
  • Beteiligte Poster: McIzDıRaP - FaTaLMaSTeR
  • Forum: ๒єאкєภt קг๏ןє кlย๒ย
  • aus dem Unterforum: UZAY
  • Antworten: 2
  • Forum gestartet am: Montag 08.01.2007
  • Sprache: türkisch
  • Link zum Originaltopic: 2006 yılında uzay keşifleri!
  • Letzte Antwort: vor 17 Jahren, 2 Monaten, 30 Tagen, 14 Stunden, 5 Minuten
  • Alle Beiträge und Antworten zu "2006 yılında uzay keşifleri!"

    Re: 2006 yılında uzay keşifleri!

    McIzDıRaP - 09.01.2007, 00:12

    2006 yılında uzay keşifleri!
    İnsanoğlu 2006da uzaydaki yerini anlamaya yönelik çabasından vazgeçmedi. Belki de en dikkate değer gelişme, NASAnın Mars yörüngesindeki aracının, yüzeydeki araçları en ince detayına kadar fotoğraflaması oldu.

    Yörüngedeki NASA aracının çektiği fotoğrafta, Spirit'in tekerlek izleri görülüyor.

    İSTANBUL - Geride bırakmak üzere olduğumuz 2006 yılında uzay araştırmaları alanında önemli gelişmeler oldu. Bunların en akılda kalanları, Plütonun gezegenlikten düşürülmesi, Mars Reconnaissance Orbiter uzay aracının Kızıl Gezegenin yörüngesine girmesi ve Anuşeh Ansarinin ilk sivil uzay yolcusu olmasıydı.
    2006 yılında uzayda araştırmaları alanında meydana gelen gelişmeler ana hatlarıyla şöyle:
    Uluslararası Astronomi Birliği, sıkı bilimsel tartışmalardan sonra Güneş Sisteminde geçerli yeni bir gezegen tanımını kabul etti. Böylece 1930 yılından bu yana gezegen sayılan Plüton artık bu unvanını yitirdi ve gezegensi statüsüne indirildi. Güneş Sisteminde gezegenler yıldıza yakınlıklarıyla Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün şeklinde sıralanıyor.
    Plütonun etrafında dönen iki gökcisminin uydu olduğuna karar verildi. Yeni uyduların isimleri Roma mitolojisindeki yeraltı tanrılarından geliyor. Nix, mitolojide karanlık ve gece tanrısının, Hydra ise dokuz başlı yılanın ismi. Hydra ve Nix, Plütonun 1978 yılında keşfedilen en büyük uydusu Charona göre 2-3 kat daha uzakta. Bilim insanları, 2005te keşfedilen 10uncu gezegen olarak adlandırılan UB313ün Plütondan büyük olduğunun tespit etti.
    -PLÜTON İNCELENECEK-
    Plütona gidecek NASA uzay aracı New Horizons 19 Ocak gecesi, 60 metre boyundaki Atlas-5 roketinin sırtında uzaya fırlatıldı. Aracın fırlatılışı, daha önce iki kez ertelenmişti. New Horizons, 10 yıl sürecek yolculuğunda radyoaktif plütonyum yakıtını kullanacak. 700 milyon dolarlık aracın hedefi Plüton, Dünyaya ortalama 5.7 milyar kilometre uzakta bulunuyor.

    Plüton mavi filtreyle çekildiliğinde.

    -YENİ UZAY TEKNOLOJİLERİ-
    NASA, yeniden Aya gitmeye hazırlanıyor. Dünyanın uydusu Aya uçuşlar NASAnın Orion adını verdiği yeni kuşak mekiği ile yapılacak. NASA, Aya insanlı uçuşlara 2014ten sonra bir tarihte başlayacak ve 2024te de bir üs kuracak. Çin, uzay programları için çevreyi kirletmeyen yeni bir roket motorunu başarıyla denedi. 120 tonluk yeni sıvı hidrojen ve kerozen yakıtlı motorun, gelecekte insanlı uçuşlar ve Aya düzenlenecek seferler için kullanılması planlanıyor.
    NASA, aylar süren ertelemeden sonra, meteorologlara kasırga tahminlerinde yardımcı olacak GOES-N (Geostationary Operational Environmental Satellites) adlı uyduyu 24 Mayısta fırlattı. GOES-N, NASAnın atmosfer araştırmaları için geliştirdiği en gelişmiş uydu. Uzayı keşfedenler kulübüne katılmak isteyen petrol zengini Kazakistan, ilk uydusunu Haziranda gönderdi.
    -UZAY MEKİKLERİ-
    Bu yıki ilk seferinde Discovery uzay mekiği, 13 gün süren seyahatten sonra Floridadaki Kennedy Uzay Merkezine 17 temmuzda indi. Şubat 2003teki Columbia kazasından sonra ikinci seferini yapan Discoverynin sağ salim iniş yapması, mekik programının sürmesi ve Uluslararası Uzay İstasyonunun inşaatının öngörüldüğü şekilde devam etmesi açısından büyük önem taşıyordu.
    Discovery ikinci uzay seferini de 23 Aralıkta tamamladı. Discovery astronotları, son seferlerinde UUİnin elektrik tesisatını yeniden döşedi, güneş panellerini yerleştirdi. Mürettebat ayrıca, UUİye 11 milyon dolar değerinde ve 2 ton ağırlığında bir laboratuvar monte etti. Discovery, ayrılmadan önce UUİ mürettebatından Alman Thomas Reiteri Amerikalı astronot Sunita Williams ile değiştirdi.
    Kennedy Uzay Üssünden 9 Eylülde fırlatılan Atlantisin 6 astronottan oluşan mürettebatı, Uluslararası Uzay İstasyonuna 372 milyon dolar değerinde ve 35 metre uzunluğunda güneş panelleri taktıktan sonra 21 Eylülde Dünyaya döndü.

    Discovery bu yıl iki kez uçtu.

    -JÜPİTERDE KIRMIZI NOKTA-
    Güneş Sisteminin en büyük gezegeni Jüpiterde meydana gelen atmosfer hareketlerinin, yeni bir kırmızı leke oluşturduğu tespit edildi. Yeni kırmızı noktaya Red Jr. adı verildi. Atmosferdeki manyetik fırtınaların oluşturduğu ve yüzyıllardır Jüpiter ile özdeşleşen kırmızı noktaya bir yenisi eklendi. Kırmızı noktaların atmosferdeki fırtınalardan meydana geldiği biliniyor, ancak bu rengin asıl nedeni hala gizemini koruyor.
    -İLK KADIN UZAY TURİSTİ-
    İlk kadın uzay turisti İran kökenli ABD vatandaşı Anuşeh Ansari, 18 Eylülde Rus Soyuz uzay aracıyla UUİye gittikten sonra 29 Eylülde Dünyaya döndü.
    Japon iş adamı Daisuke Enomotonun açıklanmayan tıbbi nedenler dolayısıyla uzay yolculuğundan çekilmesi üzerine son dakikada Enomotonun yerini alan 40 yaşındaki Ansari, böylece ilk kadın uzay turisti unvanının da sahibi oldu. Ansari ile birlikte Uluslararası Uzay İstasyonunda görev değişim oldu, Rus Mikhail Tyurin ile ABDli Michael Lopez Alegria uzayda 6 aylık görevlerine başladı.

    Anuşeh Ansari.

    -SATÜRNE BİR HALKA DAHA EKLENDİ-
    Satürnün yörüngesindeki Cassini uzay aracı, gezegenin yeni bir halkasını keşfetti. Halkanın, Satürnün uydularından kopan toz ve parçalardan oluştuğu düşünülüyor. Yeni halkanın, gezegenin Janus ve Epimetheus uydularından kopan taş ve toz parçalarının birleşmesiyle meydana geldiği tahmin ediliyor.
    NASA uzay aracı Cassini, dev bir kasırganın Satürn gezegeninin güney kutbunu kasıp kavurduğuna ilişkin görüntüler gönderdi. Böyle bir olaya Dünya dışındaki bir başka gezegende ilk kez rastlanmış oldu. Uranüs gezegeninin de komşusu Satürn gibi mavi halkaya sahip olduğu anlaşıldı.
    Avrupa Uzay Ajansının Aya gönderdiği ilk uzay aracı SMART-1, görevin yerine getirdikten sonra öngörüldüğü gibi uyduya çakılarak kendini imha etti. SMART-1de denenen iyon motorunun uzay yolculuklarında çığır açması bekleniyor.

    SMART-1.

    -MARSTA KALABALIKLAŞIYORUZ-
    NASAnın Mars yörüngesindeki Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) aracı, gezegen yüzeyindeki uzay araçlarını fotoğrafladı. MROnun yüksek çözünürlüklü HiRISE kamerası, halen gezegen yüzeyinde gözlem yapan Spiritin yanı sıra, 1976da gönderilen ve yüzeyde kaybolan Viking-2 aracını da görüntüledi. MROnun çektiği fotoğraflarda Spiritin tekerlek izleri dahi görülebiliyor. ESAnın Venüse gönderdiği Venus Express aracı, gezegenden ilk fotoğrafı gönderdi.
    NASA, yörüngedeki Mars Global Surveyorın gönderdiği fotoğraflardan, Kızıl Gezegenin yüzeyinde akarsu bulunabileceği yolunda önemli kanıtlar ortaya koydu. Halen Marsın yörüngesinde 3 adet uzay aracı bulunuyor; NASAnın Mars Global Surveyor ve Mars Odyssey, Avrupa Uzay Dairesinin Mars Express uzay araçları. NASAnın Mars Reconnaissance Orbiter aracı ise bu yaz yörüngede dördüncü araç olarak yerini aldı. NASAnın ikiz robotları Spirit ve Opportunity ise Kızıl Gezegenin yüzeyinde bilimsel araştırmalarına devam ediyor.

    Spirit ve Opportunitiy'nin bu yıl da Mars yüzeyinde inceleme yapabilmesi dileğiyle.

    -EVRENDEN GÖZLEMLER-
    Astronomlar, Haziranda Güneş Sisteminin ilk zamanlarına benzeyen genç, sarı bir yıldızı çevreleyen bir toz bulutuyla karışmış büyük miktarda karbon gazı keşfetti. Beta Pictoris adı verilen yıldız ve sisteminin en fazla 20 milyon yaşında olduğu tahmin ediliyor.
    Bilim insanları, evrende ilk kez bir gezegenin oluşum sürecini gözlemledi. Massachusetts Institute of Technology uzmanları, NASAnın kızılötesi uzay teleskobu Spitzer yardımıyla, Dünyadan 13.000 ışık yılı uzaklıkta 100.000 yıl önce patlamış bir yıldızın yörüngesinde yeni bir gezegen oluşumu gözlemledi.



    Re: 2006 yılında uzay keşifleri!

    FaTaLMaSTeR - 19.01.2007, 18:59


    Bilgilendirdiğin için saol



    Mit folgendem Code, können Sie den Beitrag ganz bequem auf ihrer Homepage verlinken



    Weitere Beiträge aus dem Forum ๒єאкєภt קг๏ןє кlย๒ย

    mitoloji - gepostet von gulsen am Dienstag 23.01.2007



    Ähnliche Beiträge wie "2006 yılında uzay keşifleri!"

    Eurobike 2006 - Mirko (Samstag 29.07.2006)
    Frohe Weihnachten 2006! [Raum für Alles] - Speedy (Samstag 23.12.2006)
    Horoskope vom 15.01.2006 - enfusia (Sonntag 15.01.2006)
    Pride 2006 Hl - Nixon (Samstag 20.01.2007)
    Tagessprüche Oktober 2006 - Zitante Christa (Donnerstag 25.01.2007)
    die aktuellen Erscheinungstermine Stand: 3.2.2006 - m4rsel (Freitag 03.02.2006)
    Vögelchen - methusalix (Mittwoch 09.07.2008)
    Die echten Farben - Kollektion 02/2006 - kuyashinaki (Donnerstag 15.02.2007)
    25. März - SnowpenAir 2006 - Basti (Freitag 13.01.2006)
    Bericht vom 24.09.2006 - Claire (Sonntag 24.09.2006)