Srbi sami ozalili svoje

www.Brcko.co.sr
Verfügbare Informationen zu "Srbi sami ozalili svoje"

  • Qualität des Beitrags: 0 Sterne
  • Beteiligte Poster: cevapusa - nuanda
  • Forum: www.Brcko.co.sr
  • Forenbeschreibung: Dođite da se družimo!
  • aus dem Unterforum: Novosti - Новости
  • Antworten: 2
  • Forum gestartet am: Sonntag 05.12.2004
  • Sprache: serbisch
  • Link zum Originaltopic: Srbi sami ozalili svoje
  • Letzte Antwort: vor 17 Jahren, 8 Monaten, 23 Tagen, 4 Stunden, 30 Minuten
  • Alle Beiträge und Antworten zu "Srbi sami ozalili svoje"

    Re: Srbi sami ozalili svoje

    cevapusa - 15.07.2005, 16:08

    Srbi sami ozalili svoje
    Dan posle komemoracije u Potočarima, Srbi su juče u Srebrenici i Bratuncu, i u okolnim selima, žalili i oplakivali svoje ratne žrtve. Ceo svet prekjuče s Bošnjacima, Srbi juče sami. Na vojničkom groblju u Bratuncu, juče, na Petrovdan, od zore, Srbi su lelekali nad žrtvama krvavog Petrovdana 1992, krvavog Božića 1993, krvave Kravice, krvavog Bjelovca, drugi su jaukali u Sobi uspomena u Bratuncu, ispod fotografija 580 pobijenih Srba...

    U Bratuncu, kraj stotina grobova, vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije služio je parastos za 3.228 srpskih žrtava Srebrenice, Zalazja, Sasa, Zagona, Bratunca, Kravice... Okolo, pale majke po grobovima.

    Milka Kuljanin izašla na grob sinu jedincu. Uhvatila se sinja kukavica za beli krst i zakukala iz glasa. Jedva su je odvojili.

    - Imala sam sina, sad nemam nikoga. Nije stig'o ni da se oženi, jedini moj, osta' mi u Hadžićima... - naricala je posle kraj groba.
    Kraj nje, savile se starice oko groba vojnika Čedomira Krstića.

    - Moj Čedo, oči moje, moj Čedo zlato moje...
    Na groblju u Brtuncu, pred nekoliko hiljada Srba, bio je juče i gotovo čitav državni vrh Republike Srpske. Predsednik Dragan Čavić govorio je i o srebreničkoj tragediji, i o zločinima nad Srbima ovog kraja, o "krvavom krugu zločina".

    - Srebrenički zločin jeste tragedija velikih razmera, ali tragedija je da se danas o zločinima govori u brojkama. Tragedija je za porodice ubijenih da žrtve budu brojevi, tragedija je da broj žrtava bude osnov za kvalifikaciju zločina - rekao je Čavić.

    Na drugom kraju prostranog groblja, starica Bojana Mandić ponavljala je na grobu ćerke jednu rečenicu: Bože blagi, nikad se ne ponovilo...
    Pored nje, Pavle Ivanović palio je sveće na grobovima brata Ratka i sinovca Ivana.

    - Evo mi ih zajedno, jedan kraj drugog - plakao je i on juče na groblju.
    Pored velikog krsta usred bratunačkog groblja, venac je juče položio i Jovan Simić, izaslanik predsednika Srbije Borisa Tadića.

    - Gde ti je predsednik danas, juče je bio u Srebrenici - pitao je polugasno jedan od Srba pored grobova.

    U Sobi uspomena u Bratuncu juče nije bilo stranih kamera ni novinara.

    - Ovo je moj sin Stevo...

    - Ovo je moj Živoslav, tuga moja... - plakale su majke ispred slika.
    Napolju, tekle su priče preživelih. Malo je koga bilo da ih zabeleži i čuje. - U Zalazju, Sasama, Biljači i Zagonima na krvavi Petrovdan 1992. pobiše 69... Za još sedmoro od tad se ništa ne zna, nema ih ni među živima ne među mrtvima...

    - U Bjelovcu 14. decembra 1992. pobiše 109... Što pobiše - poklaše i popališe. Čitave familije...

    - Avgusta 1992. Anđelku Mlađenoviću iz Jeđeštice odsekli su glavu, odneli je u Srebrenicu i tamo s njom igrali fudbal. NJegovu majku Savku primorali su da gleda kako joj sinu seku glavu, a onda su je živu zapalili u kući, posle su joj ubili i drugog sina, Dragana... - U Kravici su jedne popalili po kućama, drugima su sekli glave...

    - Matiću iz Bjelovca za minut su ubili ženu i obe ćerke... I u crkvi Pokrova Presvete Bogorodice u Srebrenici, u gradu ljudi s "krvavim uspomenama", Srbi su juče žalili svoje ratne žrtve. Vladika Vasilije služio je parastos pobijenima. Predsednik RS Dragan Čavić juče je i u Srebrenici ponovio da izražava "duboko žaljenje za svim žrtvama rata u ovom kraju".

    - Ovde sam da kažem da RS niti je zaboravila, niti će zaboraviti ratne žrtve. Ovde smo i da poručimo svetu da ne tražimo ravnotežu u zločinu već ravnopravnost u pravu na pravdu. Događaji iz 1995. su tragični, ali su tragični i događaji koji su im prethodili - rekao je Čavić. U Domu kulture u Srebrenici, na akademiji, bratunački i srebrenički Srbi juče su plakali dok je glumac Danilo Lazović sa scene govorio NJegoševe stihove o "crnom danu i crnoj sudbini", o "kukavnom srpstvu ugašenom". Lelekali su juče Srbi i na grobljima u Kravici, u Zalazju, sami, svuda oko Drine...

    Četnici

    Ulicama Srebrenice juče su posle parastosa prolazili i mladići obučeni u četničke unoforme, sa šubarama i kokardama na glavama, sa zastavama - sloboda ili smrt. Sem njih zapaženo je i prisustvo mladića pripadnika organizacije "Obraz" koji su bili obučeni u crne majice.

    Sudar

    Jedna osoba je poginula, a druga je teško povređena u sudaru vozila MUP-a RS i Eufora u mestu Kravice kod Bratunca. Vozač MUP-a je u komi, a stradala je jedna žena. U policijskom vozilu bili su saradnici šefa MUP-a RS.

    Državni vrh RS u Bratuncu

    Za razliku od Skelana, pre nekoliko dana, kada se na komemoraciji žrtvama rata iz tog kraja nije pojavio niko iz vrha RS, juče je u Bratuncu i Srebrenici bio ceo državni vrh RS - predsednik Dragan Čavić, premijer Pero Bukejlović, predsednik Skupštine RS... Na komemoraciji u Bratuncu bili su Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić iz SRS-a, ali se predstavnici ove stranke nisu pojavili na parastosu i akademiji u Srebrenici.



    Re: Srbi sami ozalili svoje

    nuanda - 31.07.2006, 11:22


    Na zalost!



    Mit folgendem Code, können Sie den Beitrag ganz bequem auf ihrer Homepage verlinken



    Weitere Beiträge aus dem Forum www.Brcko.co.sr

    Kuda vas je zivot odnijeo? - gepostet von Kobra am Donnerstag 16.12.2004
    Izbori 2006 - gepostet von Srb i ja am Samstag 23.09.2006



    Ähnliche Beiträge wie "Srbi sami ozalili svoje"

    Srbi nisu pocinili genocid - cevapusa (Sonntag 22.05.2005)
    Koliko unishtavate svoje zdravlje? - BOJANA (Donnerstag 16.06.2005)
    Testiraj svoje slovo F - ELLE (Freitag 13.04.2007)
    Ilahije - Sami Yusuf - Adrija (Freitag 19.01.2007)
    Kauf Sami - Emperador (Sonntag 06.08.2006)
    Sami Yusuf Video klipleri - AdminResul (Mittwoch 13.06.2007)
    Sami - Ina (Mittwoch 11.10.2006)
    Srbi i dalje u getu - cevapusa (Freitag 10.06.2005)
    Srbi rekli NO obrezivanju - ELLE (Samstag 13.10.2007)
    sami yusufun albümü süüüüüüüüüüüpppppppppeeeeeeeeerrrrrrrrrr - mehemtsaid (Freitag 25.11.2005)