Da li je bilo genocida u Srebrenici?

www.Brcko.co.sr
Verfügbare Informationen zu "Da li je bilo genocida u Srebrenici?"

  • Qualität des Beitrags: 0 Sterne
  • Beteiligte Poster: cevapusa - xaxa
  • Forum: www.Brcko.co.sr
  • Forenbeschreibung: Dođite da se družimo!
  • aus dem Unterforum: Politika - Политика
  • Antworten: 2
  • Forum gestartet am: Sonntag 05.12.2004
  • Sprache: serbisch
  • Link zum Originaltopic: Da li je bilo genocida u Srebrenici?
  • Letzte Antwort: vor 18 Jahren, 9 Monaten, 30 Tagen, 15 Stunden, 39 Minuten
  • Alle Beiträge und Antworten zu "Da li je bilo genocida u Srebrenici?"

    Re: Da li je bilo genocida u Srebrenici?

    cevapusa - 23.06.2005, 09:39

    Da li je bilo genocida u Srebrenici?
    Da li je bilo genocida u Srebrenici?

    Samo tri dana kasnije objavljene su optužnice za genocid protiv generala bosanskih Srba Ratka Mladića i predsednika Radovana Karadžića. Glavni sudija Haškog tribunala u to vreme Antonio Kaseze, ostavljajući objektivnost po strani, naziva ih „velikim političkim uspehom...

    Optužnice znače da ova gospoda (Karadžić i Mladić) neće moći da učestvuju u mirovnim pregovorima”. Boston gloub prenosi sledeću vest isti dan: „Klintonova administracija nije dobila nezavisnu potvrdu za zločine (u Srebrenici), ali ne sumnja da je do njih došlo...

    'Krajnji rezultat je da su ova dvojica optuženi kao ratni zločinci', izjavio je portparol Stejt departmenta.” „Shvatio sam da je Haški tribunal veoma vredno oruđe” kaže Ričard Holbruk za Bi-Bi-Si. „Mi smo ga iskoristili da dvojicu najtraženijih ratnih zločinaca u Evropi udaljimo od Dejtonskog procesa i da opravdamo sve što je sledilo”. Ono što je usledilo jeste operacija „Usmerena sila”, kampanja bombardovanja koju je sproveo NATO pod vođstvom Amerikanaca, koja je, očigledno, bila isplanirana unapred na srpske snage u Vogošći i u blizini Goražda.

    „Mi smo postali muslimanska avijacija” izjavio je jedan američki oficir. Manje od nedelju dana kasnije pokrenuta je operacija „Oluja”, kad su hrvatske snage, uz podršku Amerike, napale na svim frontovima srpsko civilno stanovništvo u regionu Krajine, proteravši 200.000 Srba iz njihovih domova, da bi potom sistemski pristupili ubijanju, uglavnom staraca koji nisu mogli da pobegnu.

    „Oluja” je, u svakom pogledu, najveća operacija etničkog čišćenja do danas izvršena u bivšoj Jugoslaviji. U očiglednom kršenju rezolucija Saveta bezbednosti, ali s jakom podrškom i pomoći pri planiranju iz SAD, hrvatska armija je tada ušla u Bosnu i započela zajedničku operaciju čišćenja s muslimanskim snagama, na teritorijama koje su naseljavali Srbi u zapadnoj Bosni, nakon čega je raseljeno još dodatnih 100.000 Srba. U knjizi „Okončati rat” Ričard Holbruk se priseća ovog vremena i hvali se kako je, čak, savetovao hrvatsko-muslimanske snage da napadnu određene srpske gradove u toj oblasti.

    Za razliku od napada hrvatske armije, uz podršku SAD, na zaštićene UN zone u zapadnoj Slavoniji i Krajini, osvajanje Srebrenice je bio sasvim predvidiv i očekivan odgovor bosanskih Srba na vojne provokacije. Za razliku od hrvatskih operacija „Bljesak” i „Oluja”, bosanski Srbi su napravili siguran prolaz do Tuzle za hiljade civila iz Srebrenice koji su izabrali da napuste obližnje Potočare, gde su se nalazili autobusi. Do prve nedelje avgusta 1995. Svetska zdravstvena organizacija i bosanska vlada su registrovale 35.632 raseljenih osoba, preživelih iz Srebrenice.

    Da je cilj Srba bio genocid, ne bi bilo sigurnog prolaza za civilnu populaciju. Prema Karlosu Martinu Brankou, „da je bilo unapred utvrđenog plana za genocid, umesto napada u samo jednom smeru, s juga na sever - koji ostavlja prostor za beg na sever - Srbi bi uspostavili opsadu kako bi osigurali da niko ne pobegne.”



    Re: Da li je bilo genocida u Srebrenici?

    xaxa - 24.06.2005, 20:51

    pff
    da je uopste bilo genocida, nebi nijednog "srbina muslimanske veroispovesti" bilo u be i ha. :lud:



    Mit folgendem Code, können Sie den Beitrag ganz bequem auf ihrer Homepage verlinken



    Weitere Beiträge aus dem Forum www.Brcko.co.sr



    Ähnliche Beiträge wie "Da li je bilo genocida u Srebrenici?"

    BANKER BILO - alibutto (Samstag 03.02.2007)
    Stevanovic negirao bilo kakvu povezanost sa "Skorpionim - cevapusa (Dienstag 07.06.2005)
    MISLIM DA JE BILO DOSTA!!!!! - prijatelj (Donnerstag 23.11.2006)
    ČEKIČ - Bilo kuda čekić svuda 2008 - jure20 (Mittwoch 30.01.2008)
    ~~Kada ste izgubili nevinost i kako je bilo? ~~ - sakica (Mittwoch 11.04.2007)
    O Srebrenici se moze govoriti kao o teskom ratnom zlocinu - cevapusa (Freitag 10.06.2005)
    --MAR--Arabo-Bilo-One - --MAR--KaiserSoze (Sonntag 01.10.2006)
    BANKER BILO - alibutto (Montag 29.01.2007)
    Niko, pa ni Glavas, ne porice da je bilo zlocina - cevapusa (Montag 25.07.2005)
    Džimi Karter zna istinu o Srebrenici! - cevapusa (Dienstag 07.06.2005)