Ban pisao ćirilicom

www.Brcko.co.sr
Verfügbare Informationen zu "Ban pisao ćirilicom"

  • Qualität des Beitrags: 0 Sterne
  • Beteiligte Poster: cevapusa
  • Forum: www.Brcko.co.sr
  • Forenbeschreibung: Dođite da se družimo!
  • aus dem Unterforum: Religija - Религија
  • Antworten: 1
  • Forum gestartet am: Sonntag 05.12.2004
  • Sprache: serbisch
  • Link zum Originaltopic: Ban pisao ćirilicom
  • Letzte Antwort: vor 18 Jahren, 9 Monaten, 14 Tagen, 17 Stunden, 12 Minuten
  • Alle Beiträge und Antworten zu "Ban pisao ćirilicom"

    Re: Ban pisao ćirilicom

    cevapusa - 04.07.2005, 15:59

    Ban pisao ćirilicom
    Ćirilicom je pisao i hrvatsko-dalmatinsko-slavonski ban grof Josip Jelačić!
    O tom, neverovatnom otkriću, svedoči požutelo pismo koje je ban svojeručno, crnim mastilom, lepom kaligrafskom ćirilicom, napisao srpskom patrijarhu Josipu Rajačiću u Sremske Karlovce.

    Pismo, pisano u Zagrebu, 29. travnja 1849. godine, čuva se u riznici Arhiva Srpske akademije nauka i umetmosti u Sremskim Karlovcima.

    S obzirom na političke prilike revolucionarne 1848. godine, izvesno je da hrvatski ban Jelačić kitnjasto ispisanom ćirilicom nije želeo tek da pokaže svoje poznavanje starog srpskog pisma, budući veoma obrazovan, sa naročitim zanimanjem za strane jezike i govorništvo. Iz sveta se skrivala politička mudrost i lukavstvo.

    - Ban Jelačić je bio dvoličan u odnosu na patrijarha Rajačića - kaže akademik Slavko Gavrilović. - Čas mu je podilazio, a po potrebi je sam ili sa drugima, "podmetao nogu" i "kopao grobnicu" srpskom patrijarhu. Tako je, formalno, na banov predlog Rajačić u julu 1849. godine, maknut iz Vojvodine i odveden u Beč, u neku vrste tihe internacije.

    Iako su se u tim hrvatsko-srpskim vezama i odnosima na relaciji patrijarha srpskog i bana, smenjivali periodi srdačnosti i suprotnosti njima, dogodilo se da je upravo Rajačić Jelačića "instalirao" kako se tada govorilo, u bansku čast.

    - Na konferenciji velike Narodne stranke 25. marta u Zagrebu, Jelačić je predložen i faktički imenovan za bana Hrvatske - objašnjava akademik Gavrilović, dodajući da je njegovo postavljanje u Hrvatskoj prihvaćeno s podeljenim osećanjem, s obzirom na slabu mađaronsku opoziciju. Naprednjaci, uključujući posebno Srbe, su bili oduševljeni, dok je deo Hrvata, uglavnom pripadnika višeg plemstva bio protiv, što se kasnije pokazalo i u Saboru.

    Da bi odluka Narodne stranke bila ozvaničena i legalizovana, bilo je, dakle, neophodno da prođe saborsku proceduru. Postojale su velike dileme da li da se prihvati zagrebački biskup, kompromitovan i promađarski nastrojen, a posebno je takav izbor bio neprihvatljiv tzv. levoj liberalnoj demokratskoj struji u kojoj je bilo Srba.

    - Sticajem okolnosti, u to vreme patrijarh Rajačić se zatekao na proputovanju u Zagrebu. Nosio je odluke Majske skupštine caru na potvrdu u Insbruk, gde se ovaj sa porodicom "sklonio" - objašnjava akademik Gavrilović. - Jelačić je zamolio patrijarha da ga uvede u bansku čast, što je Rajačić posle dugog natezanja prihvatio i što je naposletku, imao pozitivan odjek kod nacionalno opredeljenih Hrvata i Srba u Hrvatskoj.

    Iz bogate prepiske patrijarha srpskog i bana hrvatskog sačuvana su i Rajačićeva pisma protkana jedom, u kojima se preliva žuč negodovanja na neispunjena obećanja Jelačićeva. On je obećao da će srpsko-vojvođansku stvar braniti na austrijskom dvoru kao hrvatsku, ali kada su Mađari napali Srbe, već 12. juna 1848. u rat su ušli tek 11. septebra. To su bila tri najkrvavija meseca za Srbe o kojima svedoče Rajačićeva pisma Jelačiću, gde patrijarh srpski krajnje razočarano "preti" da će se pomiriti sa Mađarima jer ga je izdao brat Hrvat.

    Posle toga je usledio novi period srdačnosti kada je Jelačić Rajačiću poručio iz Beča da će doći do promene politike u odnosu na Srbe, više neće biti smatrani pobunjenicima, već saveznicima bečkog dvora...

    SPREMAJU IZLOŽBU

    DEO blaga iz Arhiva SANU u Sremskim Karlovcima, kao i pismo bana Jelačića Rajačiću, posetioci će videti na izložbi "Iz riznice", postavljenoj u ovoj sremskoj varošici, u petak 8. jula.

    Zanimljiv je i dokument, molba u kojoj Zmaj Jovan Jovanović konkuriše za mesto gradskog fizika (lekara) i dobija ga - kaže direktor Arhiva SANU Žarko Dimić.



    Mit folgendem Code, können Sie den Beitrag ganz bequem auf ihrer Homepage verlinken



    Weitere Beiträge aus dem Forum www.Brcko.co.sr

    Izbori 2006 - gepostet von Srb i ja am Samstag 23.09.2006
    Gdje je sajt? - gepostet von Kobra am Sonntag 19.03.2006



    Ähnliche Beiträge wie "Ban pisao ćirilicom"

    [Virtueller Rundgang durch die NTA] Jović und Busch - ravekev (Donnerstag 25.01.2007)
    Ray Ban - Billy Bright (Sonntag 16.09.2007)
    Ban Dai - Bonsaipanther (Donnerstag 06.09.2007)
    Ban vom Chnochäfuuuscht! - JomBo (Sonntag 26.08.2007)
    [japKO] ban ohne grund? - aligator (Mittwoch 08.02.2006)
    Ban auf Server - Anonymous (Montag 09.05.2005)
    hop thu ban doc - langtuhaohoa (Dienstag 12.12.2006)
    Der erste ban Von Ts2 - zero222 (Samstag 15.07.2006)
    Ban! - MC KANI (Montag 01.11.2004)
    DICO'S 2. BAN UNFASSBAR !!!! - kveldulfr/Rex (Montag 18.06.2007)