Svedocenje bivse francuske vojne bolnicarke

www.Brcko.co.sr
Verfügbare Informationen zu "Svedocenje bivse francuske vojne bolnicarke"

  • Qualität des Beitrags: 0 Sterne
  • Beteiligte Poster: cevapusa
  • Forum: www.Brcko.co.sr
  • Forenbeschreibung: Dođite da se družimo!
  • aus dem Unterforum: Novosti - Новости
  • Antworten: 1
  • Forum gestartet am: Sonntag 05.12.2004
  • Sprache: serbisch
  • Link zum Originaltopic: Svedocenje bivse francuske vojne bolnicarke
  • Letzte Antwort: vor 19 Jahren, 3 Monaten, 19 Tagen, 14 Stunden, 57 Minuten
  • Alle Beiträge und Antworten zu "Svedocenje bivse francuske vojne bolnicarke"

    Re: Svedocenje bivse francuske vojne bolnicarke

    cevapusa - 12.01.2005, 14:53

    Svedocenje bivse francuske vojne bolnicarke
    Svedocenjem bivše francuske vojne bolnicarke i humanitarne radnice Eve Krepen o proterivanju Srba iz Hrvatske i sa Kosova tokom devedesetih, pred Haškim tribunalom je danas nastavljeno sudenje bivšem predsedniku Srbije i SRJ Slobodanu Miloševicu. Miloševic je optužen za genocid u BiH i zločine protiv covecnosti u Hrvatskoj i na Kosovu. Krepen je bila medicinska sestra u sastavu medunarodnih mirovnih snaga u BiH i Kninskoj krajini 1994, a zatim se više puta vracala u podrucje kao humanitarna radnica tokom 1995. Ona je posvedocila da Srbi u Kninskoj krajini nikada nisu proterivali, niti diskriminisali nesrpsko stanovništvo.

    "Laž je sve što je govoreno o tome da su Srbi mrzeli nesrbe", kazala je svedokinja, navodeci da je u bolnicama u Glini i Kninu, gde je radila, pomoć ukazivana Hrvatima, kao i muslimanima izbeglim iz Bihackog džepa. Krepen je kazala da su, nasuprot tome, hrvatske snage tokom operacija Bljesak i Oluja u maju i avgustu 1995, kada je ona bila u Banjaluci, proterale više od 250.000 Srba iz zona pod zaštitom UN uz precutnu saglasnost medunarodne zajednice koja nije ni pokušala da ih spreči.
    Govoreci o ratu u BiH, svedokinja je rekla da su napad na sarajevsku pijacu Markale u februaru 1994. pocinile muslimanske snage i da su to utvrdili svi medunarodni eksperti i oficiri na terenu. Krepen je svedocila i o situaciji na Kosovu u leto 1998. kada je radila u bolnici u Peci.

    "U bolnici je bilo mnogo Srba koje su ranili pripadnici OVK, ali i dosta Albanaca koji su prebijani samo zato što su bili prijatelji sa Srbima", kazala je. Svedokinja je naznacila i da "nikada nije videla nikakvo zlostavljanje ni hapšenje Albanaca od strane srpske policije ili vojske".

    "Nisam videla ni nasilje Albanaca nad Srbima na ulicama, ali se osecala njihova agresija, a u bolnici sam videla žrtve", rekla je Krepen. Ona je kazala da je u martu i aprilu 1999, kada je bila u Srbiji, NATO tokom bombardovanja namerno gadao civilne ciljeve i ubio mnogo civila. Po njenim rečima, oko milion civila je sa Kosova izbeglo zbog intervencije NATO, ali su se albanske izbeglice vratile, a oko 400.000 Srba je zatim proterano sa Kosova.

    U nastavku sudenja svedocio je Patrik Bario, lekar sa cinom pukovnika u francuskoj vojsci, koji je rekao da su Srbi bili najvece žrtve ratova u bivšoj Jugoslaviji.

    Tu cinjenicu znali su oficiri UNPROFOR-a i o tome govorili na internim sastancima, ali mediji i zapadni zvanicnici su situaciju drugacije tumacili, rekao je ovaj svedok koji se pojavio pred sudom posle sličnog svedocenja njegove zemljakinje Eve Krepen, koja je 1994. u sastavu "zaštitnih snaga" UNPROFOR-a radila kao bolnicarka u Glini.

    Bario je rekao da ga je 1994, kad je kao pripadnik zaštitnih snaga UN boravio u Hrvatskoj, Milan Martic imenovao za predstavnika Republike Srpske Krajine. U tom zvanju je ostao i nakon povratka u Francusku do danas, jer, kako je naglasio, "Krajina" je postojala i postoji i sada.

    U svojstvu predstavnika RSK, nekoliko puta se sreo Radovanom Karadžicem i Ratkom Mladicem i pisao novinske tekstove i omogućavao francuskim televizijama snimanje u Krajini, kako bi promenio sliku koju su, po njegovoj oceni, plasirali zapadni mediji, da su Srbi agresori i krivi za krvoprolica. Godine 1994, prema tvrdnji ovog svedoka, njemu i drugim oficirima medunarodnih snaga stacioniranim u Krajini, bilo je jasno da će hrvatska vojska napasti Srbe, što je i usledilo u maju sledeće godine, akcijom "Bljesak" u zapadnoj Slavoniji, a u avgustu akcijom "Oluja", čiji je ocevidac u Kninskoj krajini bio.

    Prema njegovoj tvrdnji, taj dugo pripremani napad poceo je bombardovanjem srpskih položaja kod Knina, koje je izvršila americka avijacija da bi omogućila ulazak hrvatske vojske. "Olujom" je, istakao je Bario, izvršeno potpuno etnicko cišcenje, jer je ubijeno 2.000, a prognano 200.000, prema njegovoj tvrdnji, nenaoružanih Srba, koji su protiv sebe imali neuporedivo jače snage, naoružane iz arsenala medunarodne zajednice i SAD.

    Srpske vlasti u Kninu, prema svedocenju Barioa, bile su znatno pre "Oluje" svesne da se ne mogu odbraniti. Kao primer za to naveo je da mu je jedan zvanicnik RSK rekao: "Hvala vam što ste uz one koji će biti pobedeni".

    U ratovima u bivšoj Jugoslaviji, istakao je ovaj svedok, srpska strana je bila "permanentno demonizovana". Kao primer naveo je oslobadanje francuskih pilota, koji su krajem 1995. oboreni nad teritorijom Republike Srpske. Mnogi zapadni mediji pisali su o milionskoj otkupnini koju je tražio i dobio Ratko Mladic, a on je kao uslov za oslobadanje tražio jedino da se rukuje sa vrhovnim komandantom francuske vojske, naveo je Bario.

    Svedocenje francuskog lekara i pukovnika nastavlja se sutra. (RTS)



    Mit folgendem Code, können Sie den Beitrag ganz bequem auf ihrer Homepage verlinken



    Weitere Beiträge aus dem Forum www.Brcko.co.sr

    Elvis je bio los ljubavnik - gepostet von cevapusa am Mittwoch 15.06.2005



    Ähnliche Beiträge wie "Svedocenje bivse francuske vojne bolnicarke"