Ben hep ülkemdeydim

http://www.vurgun.iphpbb.com
Verfügbare Informationen zu "Ben hep ülkemdeydim"

  • Qualität des Beitrags: 0 Sterne
  • Beteiligte Poster: Meral Vurgun
  • Forum: http://www.vurgun.iphpbb.com
  • Forenbeschreibung: Şiir Edebiyat Formu
  • aus dem Unterforum: Röpşrtajlar
  • Antworten: 1
  • Forum gestartet am: Sonntag 05.11.2006
  • Sprache: türkisch
  • Link zum Originaltopic: Ben hep ülkemdeydim
  • Letzte Antwort: vor 17 Jahren, 5 Monaten, 6 Tagen, 11 Stunden, 28 Minuten
  • Alle Beiträge und Antworten zu "Ben hep ülkemdeydim"

    Re: Ben hep ülkemdeydim

    Meral Vurgun - 12.11.2006, 02:47

    Ben hep ülkemdeydim
    Ali Asker, Ben hep ülkemdeydim




    Değerli hocam Ali Asker, bir ozan, bir sanatçı, alçak gönüllü, sevgi dolu kişiliğiyle, yaşama sevimci gözlerine ışıl ışıl yansıyan biri olarak, bende her zaman saygın bir yere sahiptir. Onunla bu söyleşiyi gerçekleştirmiş olmanın ve bunu siz değerli okuyucularla paylaşmanın gururu ise apayrı bir mutluk oldu benim için.



    Röportaj; Meral Vurgun

    Sanat nedir ve kim için sanat?

    Ali Asker: Sanat yaşamın şekillenmesidir. Halkın yaşam biçimin halktan alınıp yine halka yansımasıdır. Bu şiir, müzik, tiyatro, resim, yani kültürün her biçimiyle halka yansımasıdır.


    Sevgili hocam, çok uzun bir aradan sonra Türkiye’ye gittin. Nasıl bir duygu yaşadın, izlenimlerin, sende bıraktığı olumlu ve olumsuz etkiler kısaca anlatabilir misin?

    Sürgün kendi yurdundan zorunlu olarak uzak kalmadır. Kimileri ekonomik nedenlerle, kimi politik nedenlerle ama sürgündür . Bunun da bir bedeli var ve bu bedel uzunda sürebilir, kısada... Ben 20 yıl bu bedel, ödemeye çalıştım. Ve ben ülkemden aslında hiç uzak kalmamıştım. Hep basın, medya, ülkeye gidip gelebilen dostlarım aracışığı ile hep orada olan biteni yakından takip ettim. Kısacası hep ordaydım. Gidip gelenler değişmeleri hep anlatıyorlardı. Doğduğum büyüdüğüm yerlerdeki değişimlerde ben hiç yadırgamadım. Hazırlıklıydım bu değişmelere. Bunca uzun yılda bir şeylerin değişmesini doğal karşıladım. Kısacası pek fazla şaşırmadım.

    Elbette 20 yıl sonra tekrar dönmek elbette bambaşka bir duygu. Gittiğimde güzel, güneşli bir gündü. Çok güzel bir gündü. Ankara’da indim. Beni karşılamaya fazla kimsenin gelmesini istememiştim. Bir avukatım ve bir kaç arkadaşım dışında kimseyi istmemiştim ama dostlarım sağolsunlar büyük bir coşku ile karşıladılar beni. Pasaport kontrolünden geçtiğimde hemen almadılar. Daha sonra aldılar. Benim için en duygulu an, dostlarımla kucaklaşmak oldu. Dostlarımla kucaklaşmam çok başka bir hüzünlü andı. Uzun bir süre konuşmak istemedim. Konuşamadım da zaten. Sadece "iyiyim, iyiyim" diyebiliyordum. O an dizlerimin bağı çözüldü. Arkadaşlarım beni tutmasalardı düşebilirdim. O anı anlatmak olası değil. Çok duygulu, çok başka bir andı.


    Yeni bir albüm yaptın, ve çok güzel türkülerden oluşuyor. Çalışmalarından söz edebilir misin?

    Buradaki koşullar, imkanlar oldukça kısıtlı biliyorsun. Amma koşullar doğrultusunda ben her zaman en iyisini yapmaya çalıştım. Yaptığım şeylerle halkıma hep en iyisini vermeye çalıştım. Bu benim 18. Albümüm. Bundan sonraki çalışmalarım daha farklı olacağı inancındayım. Bundan sonraki çalışmalarımı kendi ülkemde yapabileceğime inanıyorum.


    Son yıllarda (uzun yıllardır) alabildiğine halk kültüründe bir yozlaşma var bu konuda neler düşünüyorsun? Sence alternatif olarak halk sanatçıları ne yapmalı?

    Bizim karşımızda büyük bir güç var. Burjuvazinin emperyalizmin ellerindeki araçlar çok güçlü. Basını tv.si, her çeşit iletişim araçları onların elinde. Kendi kültürlerini empoze etme çalışmaları ve başarılı olmaları da doğal. Bunun karşısında elbette halk da kendi gücünü eğitim ve gelişimle alternatif hale getirmeye çalışacaktır. Halk da kendi gücünü bilince çıkardığı oranda güçlenecek ve güçlü bir halk olacaktır. Toplumun en doğru müdahalesi eğitimle olacaktır. Şu durumda müdahale şansımız çok sınırlı Basın, medya ve her türlü iletişim aracı onların kontrolünde. Burada en çok demokratik kitle örgütlerine görev düşüyor. Halkı eğitmede en iyi araç demokratlık kitle örgütleri, ve demokrat basın-yayındır.


    40 yıla yakın bir ozanlık hayatın var ve çizginde inadına tutarlı bir şekilde devam ettin. Bunda dinleyici kitlenin etkileri nelerdir? (Bu arada ben hemen kendime pay çıkarabilirim, en iyi dinleyicilerinden biri olarak)

    Ben asla çizgimden taviz vermedim. Bu benim yaşam biçimim. Bunun bedeli de çok ağır. Korumak hiçte sanıldığı kadar kolay değil. Ama son zamanlarda genç kuşağın kültüre sahip çıkması beni çok sevindiriyor.

    Her zaman halka doğru mesaj veren ve halk için üreten ayakta kalmayı başarır. Halka doğru mesajlar vermek, halkın sorunlarına duyarlı olmak gerek. Genç kuşaktan ve dostlarımdan beklediğim sessiz kalmamaları ve asla umudunu yitirmemeleridir.


    Eserlerinden meşhur olan bir çok sanatçı var ve çoğu kendi üretimi gibi lanse ediyor (ki bunların bir çoğunu dinleyici olarak beğenen biri değilim. )Bu konuda bir şeyler söylemek ister misin?

    Bu konuda fazla bir şey söylemek istemiyorum.


    Biraz özel bir soru; Ali Asker sahne dışında neler yapar?

    Onları da sen yaz artık, biliyorsun. Herkes gibi ayakta kalmaya çalışıyorum. Küçük nir bakkal dükkanım var (mahalle bakkalı) orada çalışıyorum, türkü söylüyorum vs. vs.


    Benim soracaklarım bu kadar sevgili hocam. Sen bir şeyler söylemek istermisin?

    İradeli, bilinçli bir müdahale ile her şeyin üstesinden gelinir. İradi ve bilinçle, umutlu olmak gerek.


    Çok teşekkür ediyorum. Ve hep başarılarının devamını diliyorum.

    Ali Asker: Ben teşekkür ederim.



    Mit folgendem Code, können Sie den Beitrag ganz bequem auf ihrer Homepage verlinken



    Weitere Beiträge aus dem Forum http://www.vurgun.iphpbb.com



    Ähnliche Beiträge wie "Ben hep ülkemdeydim"

    Ben is weg ;D - Icemare|Ben (Freitag 20.04.2007)
    BeN und 82IIo - Symoon (Dienstag 27.09.2005)
    ben - a15ben66 (Donnerstag 20.04.2006)
    Mein Charakter: Ben <Der Verfolger> - Triple-b (Samstag 09.04.2005)
    Caro mio ben / O mio babbino caro / Voi che sapete - Ina Diva (Montag 25.06.2007)
    Ben Kei - OTK - Dark Reaper (Sonntag 29.04.2007)
    BaBa BeN DeRViŞMiYeM - GöNüL.Dostu (Mittwoch 15.11.2006)
    Ilk Ben Baslayim - yunusum (Samstag 07.10.2006)
    Osman Öztunc - Susman ben - mustafa (Donnerstag 28.12.2006)
    Ultra Ben - TheRealBomber (Freitag 20.07.2007)