Računar za one koji neće računar

Dobro Dosli Na Forum
Verfügbare Informationen zu "Računar za one koji neće računar"

  • Qualität des Beitrags: 0 Sterne
  • Beteiligte Poster: Yoda
  • Forum: Dobro Dosli Na Forum
  • Forenbeschreibung: OD RAJE ZA RAJU
  • aus dem Unterforum: Problemi, uputstva, razmjena znanja
  • Antworten: 1
  • Forum gestartet am: Donnerstag 23.02.2006
  • Sprache: bosnisch
  • Link zum Originaltopic: Računar za one koji neće računar
  • Letzte Antwort: vor 17 Jahren, 7 Monaten, 14 Tagen, 4 Stunden, 14 Minuten
  • Getaggt durch: iPod
  • Alle Beiträge und Antworten zu "Računar za one koji neće računar"

    Re: Računar za one koji neće računar

    Yoda - 11.09.2006, 17:20

    Računar za one koji neće računar
    Računar Mac Mini (MA205)

    Druga generacija Mac Mini-ja donosi veliku transplantaciju unutrašnjosti – sada u kućištu kuca Intel srce, a ispravlja najveće mane svog prethodnika. I sve to uz istu dozu stila!

    Prvi Mac Mini je predstavljao ulazak Apple-a u neistraženu teritoriju za njih – male dimenzije i tih rad su očito bili namijenjeni dnevnoj sobi, no velika zamjerka bila je nedostatak snage i mogućnosti iz skoro pa svakog mogućeg aspekta. Po default-u ste dobijali malo memorije, spor procesor, malo USB portova, audio ulaza i izlaza... Pozitivne strane koje Mac Mini nisu učinile neuspjehom su bili prije svega Apple-ov moderan i “cool” imidž koji je stekao sa iPod-om, jednostavnost i dizajn, te je ovo tako bio računar namijenjen šminkerima koji ne žele da imaju “pravi” računar, ali žele Internet, MP3 i slične pogodnosti.

    Navođenjem mana originalnog Mini-a možemo shvatiti u kojem smjeru se išlo kod razvoja nove generacije. Osim “intelizacije” koja je za krajnjeg korisnika (pogotovo ovog računara) nevidljiva, većina spomenutih mana je ispravljena. Opet su dostupne dvije verzije – 500 KM razlike donosi jači procesor, veći disk i DVD pisač, ostalo je isto. S obzirom na pohvale dizajna, novi Mini je identičan starom, kako izgledom tako i dimenzijama. Razlike ćemo naći sa zadnje strane, gdje se sada naselilo više portova, dok se s prednje nalazi jedva primjetan infracrveni senzor smješten u ugao otvora za CD/DVD medije, a namijenjen je daljinskom upravljaču koji se sada isporučuje uz računar.

    Upravljač je identičan onome koji se dobija uz novi iMac, te je vrlo sličan iPod Shuffle-u, a koristi se za upravljanje Front Row aplikacijom, također starim znancem sa iMac-a. Istaknimo da daljinski ovdje ima puno više smisla – zamislimo Mac-a u dnevnoj sobi, tada Front Row izuzetno dobija na upotrebljivosti. Ne traži optičku vidljivost za upravljanje, pa tako multimedijom možete upravljati gdje god da ste. Ovdje ćemo opet spomenuti da bi se u računaru koji “nišani” na dnevnu sobu morale nalaziti TV sposobnosti – TV izlaz je najelementarnija stvar koju ćete ovdje, po starom Apple-ovom običaju, morati doplatiti (u vidu eksternog adaptera – konektor direktno na računaru je svakako praktičnije rješenje). Također, TV tuner bi bio koristan dodatak, no njegovo prisustvo je generalno rijetkost, pa mu ovo ne zamjeramo previše.

    Sa zadnje strane otkrivamo još nekoliko bitnih poboljšanja. Četiri USB porta konačno omogućuju da pored miša i tastature priključimo još neki uređaj. Tu je i audio ulaz, pored izlaza. Spomenimo da u svakom slučaju savjetujemo priključivanje nekih drugih zvučnika, obzirom da je onaj ugrađen u Mac-a dostatan tek za sistemske zvukove. Ostatak zadnje strane je ostao isti, no istaknimo ono što nećete primijetiti – Bluetooth i 802.11g bežična mrežna podrška su serijska oprema svakog Mini-ja.

    Pređimo na najveću izmjenu u odnosu na prošli Mini, a to je unutrašnjost – sada je ona puno sličnija nekom PC laptopu. Intel-ovi Yonah procesori su mozak računara, a društvo im pravi mobilna varijanta i945 čipseta koja obezbjeđuje grafiku i zvuk. Iako je Intel-ova grafika dovoljno jaka za grafičke efekte MacOS-a, teško će se moći izboriti sa igrama. One jesu rijetkost na MacOS-u, ali sa BootCamp-om (opis na stranici 90) se omogućuje i Apple šminkerima da pokreću ogroman broj igara koje postoje za Windows platformu. No svejedno, Mini nije namijenjen igranju.

    Najvažnije je ipak da novi Mini radi brže, prvenstveno zahvaljujući većoj količini memorije, ali ne treba zaboraviti ni brži Intel procesor (sa dvije jezgre u jačem modelu). Vjerovatno najzahtjevniji softver namijenjen pokretanju ovdje – iLife multimedijalni paket – već je rekompajliran za nove procesore. Integrisana grafika za svoje potrebe uzima 64 MB memorije, dok 16 MB odlazi za, kako kažu odgovorni iz Apple-a, “sistemske potrebe”, šta god to značilo. To znači da nećete imati svih 512 MB, kako se navodi na specifikaciji. Nadogradnju na 1 GB RAM-a svakako preporučujemo, no ukoliko ćete Mini koristiti za Office-Internet-Fotke poslove, ni ugrađenih 512 neće biti pretijesno. Treba spomenuti i da su diskovi sada brži – starih 4.200 rpm se popelo na 5.400 rpm, a ne treba zaboraviti ni jednu nevidljivu prednost – Mac Mini je izuzetno tih.

    Sve ove nadogradnje Mac Mini čine puno sposobnijom multimedijalnom mašinom. Jači procesor se može izboriti i sa videom, a daljinski upravljač i Front Row njegove multimedijalne mogućnosti čine puno praktičnijima, te je u startu upotrebljiviji zahvaljujući većem broju USB portova. Novi Mac Mini zaslužuje preporuke – mašina za one kojima igre nisu toliko bitne, no Apple-ov imidž jeste. Zbog toga Mini-ja i ovaj put preporučujemo korisnicima kojima ne treba računar, već sprava koja će napuniti njihove MP3 player-e, dati im pristup Internetu, te se pobrinuti za razne načine video reprodukcije (DVD, DivX, HD video i sl).Specifikacije

    Core Duo 1,66 GHz 2 MB cache, i945 Express sa Intel GMA950, 667 MHz FSB, 512 MB DDR2 667 RAM, 80 GB SATA HDD, SuperDrive (DVD-RW / CD-RW), Airport Extreme 802.11g, Bluetooth, FireWire, 4xUSB2.0, DVI, zvučnici, audio in/out, GbE



    Mit folgendem Code, können Sie den Beitrag ganz bequem auf ihrer Homepage verlinken



    Weitere Beiträge aus dem Forum Dobro Dosli Na Forum

    Sta mislite o Sponzorima - gepostet von Anonymous am Samstag 07.10.2006



    Ähnliche Beiträge wie "Računar za one koji neće računar"

    alicia keys - no one - Annili (Montag 26.11.2007)
    One piece - Mimi (Freitag 13.01.2006)
    One Piece Steckbriefe. - lorenorzorro (Donnerstag 14.12.2006)
    Richie Thema No.one - funnygirl (Samstag 20.05.2006)
    klima - Jan_THÜ (Dienstag 08.07.2008)
    $aMC One & Killerman - Schrot EP - $aMC One (Samstag 19.01.2008)
    One - One (Donnerstag 22.09.2005)
    Bozzmusic Volume One - Azzazin (Samstag 12.08.2006)
    One Piece hentai - lorenorzorro (Donnerstag 14.12.2006)
    1. Angriff Nero One - Nero One (Mittwoch 01.03.2006)