Cildimizi Günesten Koruyalim

Kaan-FM-Forum
Verfügbare Informationen zu "Cildimizi Günesten Koruyalim"

  • Qualität des Beitrags: 0 Sterne
  • Beteiligte Poster: _Admin_
  • Forum: Kaan-FM-Forum
  • Forenbeschreibung: Forum
  • aus dem Unterforum: Bayanlar
  • Antworten: 1
  • Forum gestartet am: Mittwoch 16.08.2006
  • Sprache: türkisch
  • Link zum Originaltopic: Cildimizi Günesten Koruyalim
  • Letzte Antwort: vor 17 Jahren, 8 Monaten, 2 Tagen, 1 Stunde, 13 Minuten
  • Alle Beiträge und Antworten zu "Cildimizi Günesten Koruyalim"

    Re: Cildimizi Günesten Koruyalim

    _Admin_ - 16.08.2006, 20:13

    Cildimizi Günesten Koruyalim




    Öncelikle şu güneşin bize yaptıklarını bir anlatalım...

    Dünyamıza yansıyan ışınlar:

    • görünür ışık,

    • kırmızı ötesi (IR),

    • mor ötesi (UV) olarak bölünür.

    Bu ışınların dalga boyları birbirinden farklıdır. UV ışınlar, toplam ışınların %5'ini geçmemekle birlikte, canlı doku üzerinde önemli etkileri vardır ve kendi içinde üçe farklı tipte mevcuttur:

    • Ultraviyole A (Bronzlaşması –geç pigmentasyon- sağlar. Direkt zararlı etkisi olmamakla birlikte, indirekt olarak serbest radikallerin oluşumunu uyardığından kanser oluşumuna katkı yapar. Sinsi bir seyirle hücre düzeyinde yaptığı bozukluklar artık bilinmektedir. Solariumlarda yoğun olarak kullanılan UVA ışınlarına karşı da dikkatli olunmalı )

    • Ultraviyole B (Güneş çarpması dediğimiz aşırı güneşlenmeden en geç 24 saat sonra etkisi ortaya çıkan ve cilt kanserlerinin de sebebi olabilen ışındır)

    • Ultraviyole C (Ozon tabakası tarafından filtrelendiğinden etkisi minimaldir)

    Amerikan Cilt Doktorları Birliği son yayınladığı genelge ile yaşı ve cilt rengi ne olursa olsun günde 20 dakikadan fazla güneşte kalacak herkesin yıl boyunca kendini koruması gerektiğini belirtiyor. Çünkü gölgeli havalarda bile ultraviyole ışınlarının %80'i bulutlardan yansıtılıyor.

    Cildin güneş ışınlarıyla temas eden bölgesinde ortaya çıkan cilt yaşlanmasına ise Fotohasar deniyor. Uzmanlarca ifade edildiği şekilde, "bronzlaşmış bir ten, sağlık ve güzelliğin sembolüdür, ancak derinin mikroskopik olarak yaşlanması en çok güneş ışınları ile temas eden bölgelerde olmaktadır. Biyolojik yani zamana bağlı yaşlılığı, fotohasar hızlandırır. Korunmasız ve aşırı güneşlenme, erken cilt kırışıklıklarına, benek benek çillere, hatta deri kanserlerine neden olur."

    Sadece Amerika da her yıl 600 bin kişinin, deri kanserine yakalanmakta, Sidney de düzenlenen Dünya Dermotoloji Kongresi nde belirtildiği üzere, dünyada melonom ( ölümcül cilt kanseri) vakalarında yüzde yüze varan artış kaydedilmektedir.

    Dolayısıyla, yaz aylarında cildimizi güneşin istenmeyen etkilerinden korumanın önemi günümüzde daha dikkatle uymamız gereken konulardan biri...


    NASIL KORUNACAĞIZ?







    Öncelikle güneşe çıkarken şapka, uygun elbiseler giyilmeye dikkat edilmeli. Sıcak havalarda mümkünse 10:00 ile 16:00 arasında dışarı çıkılmamalı. Eğer içinizde hala güneşe çıkmak için dayanılmaz bir istek varsa o zaman gelin şu hep kremlerin üstünde yazan ‘koruyucu faktör' kavramını bir göz atalım.

    Koruyucu faktör; basitçe krem sürülmüş bir ciltte güneş yanığı oluşturmak için geçen zamanın korunmamış bir cilttekine oranıyla hesaplanıyor. Örneğin normalde güneş altında 10 dakikada kızaran bir kişi koruyucu faktörü 2 olan bir krem sürerse 20 dakikada ıstakoz haline gelebiliyor.

    SPF (Sun Protection Factor: Güneş koruyucu faktör) veya filtre gücü, güneşten koruyucu ürünün UV ışının ne kadarını cilde geçirdiğini gösterir. Örneğin 15 faktörlü bir ürün, ışının 1/15'ini yani, %7'sini geçirir. Böylece güneş altında geçirilebilecek güvenli süreyi 20 dakikadan 5 saate çıkarır. 15'ten yüksek koruma faktörlü ürünler 5 saatten daha uzun süre korur. Güneş yanıkları için tehlikeli saatler olan 10:00 ile 16:00 arası için 15 koruma faktörü yeterlidir. Fakat açık tenli kişiler için asgari 30 koruma faktörü gereklidir. Güneş koruyucu kremlerin dışarı çıkmadan en az 15-30 dakika önce uygulanması ve 2 saat aralarla yinelenmesi gerekiyor. Suya dayanıklı olanlar bile 1 saat içinde etkisini yitirebilmektedir.






    İDEAL GÜNEŞ KREMİNDE OLMASI GEREKENLER

    Ürün kutuları üzerinde iki tür rakam görebiliriz:

    IP UVB : UVB'nin kızarıklığına(güneş yanığı) karşı korumayı sağlar,

    SPF : Hem UVA hem de UVB'ye karşı korunmayı gösterir

    Ancak kızarıklık sadece UVB ile oluşmayacağı için SPF rakamını dikkate almak daha doğru olacaktır.

    Ayrıca, satın aldığınız Güneş krem ve losyonlarında;

    • koruma için- uva, uvb filitresi, titan oksit, ve çinko oksit gibi mikro pigmentler,

    • bakım için- kurumayı önleyici lipidler ve hidrojeller,

    • ikincil koruma için- serbest kökleri yok eden E vitamini, enfeksiyon önleyici aloevera, papatya gibi bitki özleri,

    • kremin suda çözülmemesi için- silikon yağlar, lipozomlar, lipojeller,

    • kremin allerji yaratmaması için- kendi kendine bronzlaşma sağlayan madde, kokulu, böcek kovucu madde içermemesi gerekiyor.


    YA KORUNAMADIYSANIZ? GÜNEŞ YANIKLARININ TEDAVİSİ...





    Güneş ışığının içindeki ultraviyole ışınları (UV), UV-A ve UV-B uzun süre güneşe maruz kalındığında cilt yanıklarına yol açar. Tekrarlayan cilt yanıkları da cilt kanserlerine neden olur.

    Normalde atmosfer ve ozon tabakası dünyaya ulaşan UV ışını miktarını azaltır. Fakat ozon tabakasının incelmesi ile dünyaya ulaşan UV ışını miktarı artmıştır.

    Güneş yanıklarında, kızarıklık, ağrı, şişme güneşten 2-4 saat sonra başlar, 24 saatte maksimuma ulaşır. Bu birinci derece yanıktır.

    İçi su dolu kabarcıklar olduğunda yanık artık ikinci derece olmuş demektir.

    Üçüncü derece yanıklarda kabuklanmalar olur, güneş üçüncü derece yanığa sebep olmaz.

    Birinci derece yanıklar, kendi kendine bir kaç günde iyileşiyor. Kortizonlu krem, nemlendirici ve soğuk uygulama ile bu süreyi kısaltıp, ağrılarınızı azaltabilirsiniz. Ancak bu yetişkinler için geçerli. Eğer güneşe maruz kalan çocuğunuzsa, doktora başvurmanızda fayda var. Internet sitelerinde çocuklarınıza yönelik uygulayacağız tedavilerle ilgili bazı öneriler var. Ibuprofen ile tedavi, kremler, merhemler, vb... Ancak bizce bu yöntemlere kendi başınıza başvurmaktansa, çocuğunuzu doktor kontrolunde tedavi ettirin. Doktora gidene kadar, bazı aloe vera içerikli kremlerle rahatlamasını sağlayıp, aşırı su kaybına karşı su içmesini sağlayabilirsiniz.

    Cilt kanserini önlemenin yolu, güneş yanıklarını önlemektir. Cilt kanseri geç yaşta ortaya çıksa da, sebep çocuklukta olan güneş yanıklarıdır. Çocuğunuzu cilt kanserinden korumak için güneşte yanmasını engelleyin. Bebekler ise asla güneşe maruz kalmamalıdırlar. Kum ve suyun güneş ışınlarını yansıttığını unutmayın. Gölgede bile cilt yanıkları olabilir. Şapka veya şemsiye bebeğinizi yansıyan ışınlardan koruyamaz. Çocuğunuzun gözlerini de güneşten koruyun. Yıllarca UV ışınlarına maruz kalmak, ileri yaşlarda ortaya çıkabilecek katarakt riskini attırır.

    İkinci derece yanıkta ise kızarıklık yanında ciltte su toplanması da söz konusu. Bu durumda yetişkinler de bir cilt doktoruna başvurmalı. Su toplayan ve patlayan derinin enfeksiyon riskini de göz ardı etmemelisiniz.



    Mit folgendem Code, können Sie den Beitrag ganz bequem auf ihrer Homepage verlinken



    Weitere Beiträge aus dem Forum Kaan-FM-Forum

    Peynir Sandovic - gepostet von _Admin_ am Mittwoch 16.08.2006



    Ähnliche Beiträge wie "Cildimizi Günesten Koruyalim"