Dr. Baran Olayi

DERSİM-ZAZA ARŞİVİ
Verfügbare Informationen zu "Dr. Baran Olayi"

  • Qualität des Beitrags: 0 Sterne
  • Beteiligte Poster: dersim
  • Forum: DERSİM-ZAZA ARŞİVİ
  • Forenbeschreibung: Dersim-Zaza Platformu
  • aus dem Unterforum: PKK_A. ÖCALAN
  • Antworten: 7
  • Forum gestartet am: Dienstag 05.12.2006
  • Sprache: türkisch
  • Link zum Originaltopic: Dr. Baran Olayi
  • Letzte Antwort: vor 14 Jahren, 6 Monaten, 8 Tagen, 15 Stunden, 51 Minuten
  • Alle Beiträge und Antworten zu "Dr. Baran Olayi"

    Re: Dr. Baran Olayi

    dersim -

    Dr. Baran Olayi




    Dr. Baran ile Ercan Sönmez Kimin Tarafından ve Neden Öldürüldüler?






    http://img515.imageshack.us/img515/8640/drbaran.jpg


    Dr. Baran’ı (Müslüm Durgun) kim, neden öldirdü? Dr. Baran’ın ölümüne şahit olan var mı? Dr. Baran, intihar mı etti yoksa öldürüldü mü? Eğer öldürüldü ise, suçu neydi? Kim yargıladı, neyle suçlandı? Bu soruları çoğaltmak mümkün? Yıllar geçti, henüz bu durumun açıklığa kavuşmaması bile düşündürücü.





    http://img43.imageshack.us/img43/2756/46drbaran1.jpg


    Dr. Baran’ın acaba başka suçları var mıydı? Ya da daha doğrusu hiç suçu yok muydu? PKK’nın Dersim eyaleti komutanı, A. Öcalan’ın bölge baş temsilcisi, Dr. Baran, gerçekte hatasız ve günahsız mıydı? Dr. Baran öldü ya da öldürüldü. Bugün O’nun yokluğunda ve durum bu kadar karanlıkta iken konuşmak, pek kolay olmamaktadır. Ama bence bazı soruları cesaretle sorabilmeliyiz.




    Ercan Sönmez


    Ercan Sönmez, PKK’nın kuzeydoğu Dersim’deki en yetkili elemanlarından, bölgesel komutanlarından biri idi? Erzincan, Pülümür, Erzurum üçgeninde gerçekleştirilen eylemlerin baş mimarıydı. Başbağlar olayı (katliamı) ve 33 silahsız asker olayı (katliamı) ile ne derece ilgisi vardı, bilemiyorum ama bir süre sonra görevinden alındığını, tutuklandığını ve bir gün öldürüldüğünü duyduk. Suçu neydi? Ne yapmıştı? Hiç bir zaman açıklanmadı? Bugün de hala karanlıktadır.


    Sönmez ailesi, 80’li yıllarda PKK’ya angaje olmuştu. Yakınlarından Aşık Daimi’nin oğlunu bir pusu-çatışmada yitirmiş, büyük baskılar ve acılar çekmiş, oğulları cezaevine düşmüş ve uzun yıllar yatmışlardı. Diyarbakır’dan Eskişehir’e Cezaevleri ve mahkeme önlerindeki direnişlerde, Sultan (Sönmez) Ana hep ön saflarda idi. O, bir gün kendi oğlunun, kendi örgüt arkadaşları tarafından kurşuna dizileceğini hiç, ama hiç bir zaman düşünmemişti. Belki de hatasının kaynağı buradan başlıyordu. Yıllarca direnişlerin ön saflarında, cezaevindeki çocuklarından haber bekleyen Sultan Ana, bu sefer dağdaki oğlunun ölüsünü görebilmek için yıllarca bekleyecekti. Ama boşuna! Bu bekleyiş sonlanmayacak ve Sultan Ana oğlunun cesedini bile göremeden, hayata veda edecekti.


    Ne acı? Özgürlük için yola çıktığını sananlar, özgürlük ateşi içinde ihanete uğruyor. Ercan Sönmez, bölgede gerçekleşen olaylardan hangi derecede sorumluydu? Hangi eylemleri yaptı? Hangi hata veya suçları işledi. Bunlar açıklanmaya muhtaçtır. Ercan Sönmez’in öldürülmesi duyulunca aile yakınlarını ziyaret etmek istemiştim. Ama yakınlarından bazılarının, “O, hak etmiş ki, öldürülmüş” türünden şeyler söylediğini duydum. Bunları bilerek, isteyerek mi, söylemişlerdi? Hiç sanmam. Ama yine de böyle düşünenlerle karşılaşmak istemedim ve ziyaretten vazgeçtim.



    Ercan Sönmez öldürüldüğü zaman, Dr. Baran Dersim genel komutanıydı. Acaba Ercan Sönmez’in kurşuna dizilmesinde, Dr. Baran’ın bir rolü var mıydı? Varsa, nedir bu rol?


    Kamer Özkan, 1970’li yıllardan beri, mücadelenin içinde yer almış, dağı kendine mekan edinmişti. Kamer Özkan, Dr. Baran ile aynı geleneğe sahip olup geçmişte yol ve mücadele arkadaşlığı yapmıştı? Acaba, Kamer Özkan’ın pusuya düşürülüp katledilmesinde Dr. Baran’ın bir rölü veya sorumluluğu var mıydı? Varsa bu rol ve sorumluluğun derecesi neydi?


    Dedim ya ölmüş birinin peşinden yazmak hiç de kolay değil. Keşke Dr. Baran bu sorularımıza doğrudan yanıt verebilseydi. Dr. Baran’ın öldürülmesinden bir kaç ay önce önce, PKK’nın geçmiş yönetiminde -(bir şekilde)- yer almış biri, Dr. Baran’ın pişman ve çok zor durumda olduğunu, kaçmak için çabaladığını ve eğer başarırsa bir süre sonra, artık PKK’nın kendisine ulaşamayacağı bir alana geçeceğini -(kendisine haber ilettiğini)- söylemişti. Bu değerli dostumuza, eğer bu gerçekleşirse sevineceğimi, ama bunun doğru olduğuna pek de inanamadığımı belirtmiştim. Bekleyelim, görelim, demişti. Üç-beş ay sonra “intihar” haberini duyduk.


    Müslüm Durgun’un yakınları, sevenleri yıllar sonra bugün, Dr. Baran’ın neden öldürüldüğünü soruyorlar. Bu, geç de olsa, iyi bir şeydir? Biz Dersimliler, belki hala bazı eksik ve hatalardan tam olarak kurtulamamışız. Ama artık yakınlarımızın, dostlarımızın, arkadaşlarımızın neden yargısız infaz edildiğini sorabilmeliyiz. Devlet’in yapmış olduğu yargısız infazları gündeme getiren Dersimliler, artık Türk ve Kürt sol hareketleri tarafından yargısız infaz edilen Dersimlileri de gündeme getirebilmeli ve hesabını sorabilmelidir.

    Hıdır Sarıkaya (Ekrem), “Herşeyden önce Dersim’i PKK’ye açanlardan biriyim” (17-04-2005 / “Hıdır Sarıkaya (Ekrem): Birleşik bir Kürdistan İnancımı Koruyorum” http://www.welatparez.com ) diye övünmektedir. Üstelik pişmanlık duymadığını da vurguluyor. Bu durumu doğru değerlendirmek gerekiyor. Bu zihniyet sürdüğü müddetçe Dersim’e, Dersimlilere verilen zararların sonu gelmez. Hıdır Sarıkaya, PKK’dan ayrılıp PWD’yı kuranlardan biri. PKK’da yıllarca yöneticilik yapmıştır. “Peygamberlerin İşleri!” ( http://www.pwdnerin.com/modules.php?name=Content1&pa=showpage&pid=160 ) adlı makalesinde, başta “TAK” adlı kontra-örgütlenme olmak üzere önemli açıklama ve itiraflarda bulunmuştur. Ama Hıdır Sarıkaya’nın, yazdıklarından çok daha fazlasını bildiği ama bunları hala gizlediği de tahminden öte kesin gibi bir şeydir.

    Dersim’e ve Dersimliler’e zarar verenler, bunları samimi bir biçimde açıklayıp özeleştiri yapmadıkları müddetçe, söylediklerinin bir değeri olmadığını bilmelidirler. Hıdır Sarıkaya, bugün PKK alternatifi bir örgütlenme yararmaktan yana olduğunu ve bunun mücadelesini yürüttüğünü, “...PKK’nin artık Kürt halkına verecek birşeyinin olmadığına, tam tersine zarar verdiğine inanıyorum” demektedir. Bence bu verilen zarar yeni değil, kendisinin de içinde bulunduğu PKK tarafından yılllardır verilmişti/r. Ama yine de eğer PKK’nın bugünkü durumunu bir “hata” olarak değerleniriyorsa, bu da bir gelişmedir fakat yeterli değildir.

    Bence -(sanıyorum)- Hıdır Sarıkaya, yukarda açıkladığım olaylar konusunda bilgi sahibir. Bunları açıklamalıdır. Ayrıca özellikle Çemişgezek Doğan Köyü’nde Veli Kahraman ve iki kızı Zeynep ve Meral Kahraman’ın katledilmesi ile Hozat’ta hunharca öldürülen 6 TDKP’li olayında bizzat emir veren olarak geçtiği, kamuoyunca bilinmektedir. Daha bizim bilmediğimiz onlarca ve belki de yüzlerce olayın da faili veya sorumlusudur. Eğer Ekrem (Hıdır Sarıkaya) gerçekte PKK alternatifi bir yapılanmanın gelişmesinden yana ise, sadece bugün değil, geçmişte de PKK’nın bir cinayet ve ihanet örgütü olarak kurularak bugüne geldiğini görmek zorundadır.

    Hıdır Sarıkaya, bugün kendisi de dahil, PWD’nin bütün yönetici kadroları hakkında PKK’nın ölüm kararı olduğunu ve bunların bir kısmının infaz edilerek gerçekleştirildiğini çok iyi biliyor. Deyim yerindeyse, ‘Azrail’in nefesini her an ensesinde’ hissedenlerden biridir. Hıdır Sarıkaya gerçekleri açıklamalıdır. Aksi taktirde günahları ile öbür dünyayı boyladığında, bunun kimseye yararı olmayacaktır. Şüphesiz ki, bu çağrı sadece Hıdır Sarıkaya için değildir. Bu çağrı, elleri Dersimlilerin kanına bulaşanların hepsine yöneliktir. Bu çağrı elleri, bütün suçsuz ve günahsız insanların kanına bulaşanlara yönelik bir çağrıdır. Bildiklerini açıklamayanlar, suçsuz ve günahsız insanların veballerini ömür boyu taşıyacak, vicdanen de huzur bulamayacaklardır.


    Not: Bu yazıyı 2006 yılında yazmıştım. Bugün söylenecek çok şey olsa da, yazı hala güncelliğini koruyor ve sorulan sorular hala cevabını bulmuş değil. Ancak, şunları not olarak eklemek istiyorum:

    Hıdır Sarıkaya’yı tanımıyorum. Bu yazdıklarımın kişisellikle de alakası yoktur. Niyetim kendisini karalamak da değildir. İşin içinde olmadığımdan, yanılabilirim de. Ama eğer kendisi bu konularda ve bilemediğimiz diğer olaylar hakkında bizi aydınlatırsa, hem gerçeklerin ortaya çıkmasına hizmet etmiş olacak ve hem de varsa, yanlış veya haksız eleştirilerden kurtulmuş olacaktır.


    Bu ve benzeri olayları deşifre etmek, sadece doğrudan veya dolaylı ilişkisi ve sorumluluğu bulunanların değil; bilgisi olan her kesin görevidir. PKK’dan ayrılan bir çok muhalif, bugün, olanları bir şekilde dile getiriyor. Ancak, bunların açık, net ve yeterli olduğu söylenemez. Söylenen bir çok şey, sayın Selim Çürükkaya’nın yıllar öncesinde, ‘APO’nun Ayetleri’nde ortaya koyduklarından öteye geçmemektedir. Oysa bugün verilmesi gereken bilgiler, daha doyurucu olmak zorundadır. Son dönemde Salih Aras (1988 de Neler oldu?) ve Av.Hüseyin Yıldırım’ın (Yorgunum Dostlar, Hatalarımız Vardı, PKK neden terörist ilan edildi?, vd) açıklamaları, daha doğrusu olanları açık açık yazmaları olumludur ve Çürükkaya’nın yazdıklarına katkı olarak değerlendirmek gerekir. Ama isim vermeden, olay veya olayların doğrudan sorumlularını, katılımcılarını -(emir veren ve tetikçileri)- açıklamadan, işi romansılaştıranları, edebiyat yapanları, doğrusu anlayamıyorum ve bunların duygularını tatmin etmek, tutarsızlıklarını ve açmazlarını gizlemek için böyle yaptıklarını düşünüyorum. Evet, roman da yazılmalı, edebiyat da yapılmalı ama bugün yapılması gereken, öncelikle yapılanların açık seçik ortaya dökülmesidir.


    27.04.06

    Şilan Astare





    Re: Dr. Baran Olayi

    dersim -

    DOKTOR BARAN_9 juillet 2009_Sedat PENABER



    DOKTOR BARAN

    http://alibogazi.unblog.fr/files/2009/05/drbaran.jpg


    Posté par alibogazi le 9 juillet 2009



    Nescafé Gold, Parlament sigara, başkalarının taşıdığı M16 silahı ,ilginç botlar,dizlerine kadar gelen arka kısmı ise uzun yırtmaçlı askeri yeşil renk parka ve çevresi her zaman yaşları küçük gerillalarla kendi deyimiyle “Portatiflerle’’ çevrili, sakallı, bütün göz kısmını çevreleyen kalın çerçeve gözlüklü ağzından uyduruklar kelimesini düşürmeyen kimine göre kahraman kimine göre yenilmiş bir komutan ölümünden hemen sonra alçak sonrasında ise şehit ilan edilen her halükarda trajik sonla biten filmin bas aktörü heybetli bir gerilla.


    Evet simdi Doktoru düşündüm ne yazabilirim nasıl anlatabilirim onu diye fakat çok ilginç bir giriş ortaya çıktı, klavyenin tuşlarına emirler veren beynim ilk olarak dr Baran’ın genel görüntüsü ve alimentasyonu ile uğraştı, utandım gerçekten ayıp değil mi dedim kendi kendime ne oluyor sana, ölen bir arkadaşının ardından yazmak istediğin yazının girişine bak, sana ne veya bu yazını okuyacak insanların hiçte umurlarında olmayan şeylerden neden bahsediyorsun dedim. Üstelik bana kişi olarak hiç bir zararı olmadı, elimi kolumu bağlatmadı, silahsızlandırıp uygulamaya alıp özeleştiri platformlarında teshir etmedi- gerçi bende bu üçüncü derece cezaları almamak için gereken hassasiyeti gösterdim, üslup ve hitap tarzımı uygun hale getirip aktif ve mücadeleci yönümü ön plana çıkardım. Yoksa benim kara kaşıma ela gözlerime bakmazdı bile. Ama ben sadece gözlerimi kapattım o silueti hissetmeye çalıştım ve ne yazık ki ortaya çıkardığım resim bu. Dr Baran denince yılların yıprattığı hafızama savaş,ölümler çatışmalar iç ve dış infazlar, içtima önünde vurulan, düşman askerinden çok kendi içimizde kolayca,zevkine kral benim var mı lan itirazı olan dercesine kimseye hesap vermeden yakınlarının çekeceği acıyı düşünmeden işkencelerden gecen meşhur gerilla tabiriyle tas altı edilen adi sanı unutulmuş canlar(Ercan arkadaş, Cuma arkadaş……… Örnek olsun diye iki isim vereyim) eylem adı altında yapılan saçmalıklar, dost ve düşman görsün de bir şey yapıyoruz sansınlar diye yönelinen, mermi sıkılan devrimciler, kaos ve korku diktatörlüğü, esir alınan insanlar, ordulaşma adi altında verilen penguen selamları, manga komutanından başlamak üzere TC ordusundaki gibi üstlere ”Hevale” yada “hevala Komutan” demeler geliyor. Bu Komutan deme meselesi öyle zorumuza gidiyordu, öyle zorumuza gidiyordu ki anlatamam. Kaç gerillanın sadece eski sıcak ve bir o kadar da hoş olan Heval kelimesinde direttiği için ceza aldığını saymadım. Hatta bu konuda komik bir anımı anlatmadan da geçemeyeceğim.

    Gerillacılık hayatımda bir ara grupları değişik bölgelere götürüp getirme görevini üstlenmiştim yani kurye idim. Ortalık toz duman. Acil bir talimat geldi çok önemli bir grubu karşılayıp getireceksin, düşman bu grubu yok etmek için seferber olmuş havadan karadan saldırıyor dediler, nerede nasıl bulacağım grubu diyorum bana nerdeyse bir bölge büyüklüğünde bir alanı söylüyorlar yani nokta yok, işte telsizle temasa geçersin dendi. Hazırlık yaptık işin ilginç yani karşılayacağımız grubun geldiği güzergahı hiç bilmiyoruz. Neyse bu da ayrı bir yazı konusu.

    Neler çektim neler o gruba ulaşmak için.. Anlatırım bir ara söz. Evet evet uzatmayayım bir düşman konvoyu sayesinde buldum o meşhur grubu meğerse meşhurlukları birinci tek taraflı ateşkesin bozulmasına neden olan eylemi yapmalarından kaynaklanıyormuş. Başlarındaki komutan ise benim yol arkadaşım ve sonraki yıllarda Dersim’e eyalet komutanı olan arkadaştı. Tabi ben partinin bu ordulaşma ve Komutan denmesi talimatının her alanda her birimde hatta halkımız içinde de geçerli olduğunu düşündüğümden tuttum Heval Komutan “Z” şöyle heval komutan “Z” böyle diye başladım konuşmaya ve inanın her komutan dediğimde bütün birim kahkahalar içinde bu kesin kafayı yemiş dercesine gülüyordu.”Z“ arkadaş ya sen niye bana Komutan, Komutan deyip duruyorsun bir daha dersen seni cezalandırırım deyince, talimatın öyle olduğunu Dersim’de 6 kişiden sorumlu arkadaşa bile böyle hitap ettiğimizi söyledim. Böyle bir talimatın olmadığını, keyfi bir karar olduğunu öğrendim,ve gerçekten de “Z” arkadaş bu tarz hitap yanlışlarını sonradan düzeltti.

    Daha sonraki yıllarda Semdin Sakık’la Çakaran Vadisi’nde yaptığımız bir sohbette bu anımı anlattığımda çok gülmüş bizim Amed dağlarında bunları düşünecek ne zamanımız ne de isteğimiz oldu diye de söylenmişti.

    Doktoru 1992 baharında Dersim eyaletinde tanıdım. Ciya yé Sor (Kırmızı Dağ) denilen ve çeşitli görevler için buradan ayrılan güçlerin döndüklerinde muhakkak gruptan kopup ,kaybolan gerillalarıyla meşhur olan bu her tarafı birbirine benzeyen çevre harikası ormanlık noktada karargah gücünü toplamıştı. Bizde Amed eyaleti üzerinden bölgeye ulaşan bir güçtük. O dönemde Siar (Kazım Kulu) arkadaşta Dersim eyaletindeydi. Siar arkadaşla sadece yanlış hatırlamıyorsam iki ay kadar beraber kalabilmiştik. Kürdistan Ulusal Kurtuluş mücadelesinin bu unutulmaz devrimcisi büyük Komutan Siar arkadaşın etkisinde kalmak için onu sadece bir sefer görmek, dinlemek, izlemek yeterliydi. Onunla tanışıp iki kelime sohbet eden bir insanoğlunun gerillayı ve gerillacılığı sevmemesinin, davaya muazzam bir aşkla bağlanmamasının imkanı olamazdı. Bir insan bu kadar mı karizmatik olabilirdi, lanet olası o silah bir insanin omzuna bu kadar mı yakışırdı? Uzun boylu, zarif bedenli, güzel yüzlü, sanki en değme terziler ona özel ölçüp biçmiş ve dikmiş gibi gerilla elbiseleri içinde mükemmel bir duruş sergileyen, bir Avrupalı kadar nazik, oturup kalkmasını bilen, Dersim insanının bütün güzel yönlerini bünyesinde barındıran, teorisyen ve askeri taktik uzmanı dava adamı, zor günlerin önderi Siar arkadaşı da saygıyla anmadan edemeyeceğim.

    Kazım Kulu(Siar) Dersim eyaletinden ayrıldıktan sonra eyaletin her anlamda bir numarası Dr Baran olmuştu. Dr Baran öldüğü zaman ben ve bir grup arkadaş Ali Boğazı’nın çevresinde yoldaşlarımızın güvenliği ve huzuru için özel bir görevdeydik, belki abartmak gibi olacak ama kamptaki arkadaşların tuttukları ve ayak tabanlarının hararetle yere vurulmasa kaidesiyle çekilen halayların ve söyledikleri,

    -Apo Apo Ape mé Öcalan

    -Rizgarké welateme ji bin déstan

    ve benzeri klamların coşkusunda bizim gibi özel görevli birimlerin etkisi yadırganamazdı. Ekrem arkadaş acil toplantı için çağırdığında doğrusu böyle bir haberi vermek için çağırdığını aklımın ucundan bile geçirmemiştim. Olayın olduğu gece orada olmadığım için bir yorum yapmayacağım, yada yorumumu kendime saklayacağım diyelim. Çünkü böylesi en doğrusu olur. Sadece şunu bütün samimiyetimle abartmadan söyleyebilirim ki, Dr Baran özellikle Dersim’deki gerillacılık hayatında ancak bir kralın, bir ağanın, beyin, şahın yaşayabileceği lüks bir yaşantının sahibi olmuştur. Onun yediği, içtiği, giydiği, onun olsun fakat ben dağlarda yaşanan bu hayatı, böyle bir lüksü ne başka bir komutanın yasam tarzında ne de Avrupalarda gördüm.Onun çevresindeki hizmetkarları (mutfakçılar, terziler, portatifler, basın yayıncılar, silahını ve çantasını taşıyanlar, sağ kolları, sol kolları) gördüğümde diğer bélengazların haline(kendi elleriyle diktikleri şalvarlarına, yemeye çalıştıkları teneteye ”yağsız çökelek” pis kirli ve bitli hallerimize hayıflanırdım. İşte bu ayrıntılar benim hep kendime aynı soruyu sormama neden oluyor; Bu kadar rahat, lüks içinde yaşayan bir gerilla neden intihar etsin!

    Ekrem (Hıdır Sarıkaya) arkadaşın bilgilendirme toplantısında anlaşıldığı kadarıyla üstten gelen sözler sarf edildi. Dr Baran’ın intihar ettiğini, portatiflerden (korumalarından) birisinin bombanın bir parçasıyla yaralandığını, partinin böyle bir sonu kabul edemeyeceğini, gerçekten çok uygunsuz bir dille içinde alçak ve benzeri kelimelerle süsleyerek bizlere anlattı. Herkesin parti önderliğine rapor yazması istendi. Hepiniz biliyorsunuz.

    Yalnız benim o toplantıda dikkatimi çeken şey Aliser in(gerçek ismini bilmiyorum, önemli de değil, kendisi Hıdır Sarıkaya ile eyaletin yönetimine atanmıştı) omzundaki M16 ve sırtına geçirdiği o arka kısmı uzun yırtmaçlı askeri yeşil renk parka oldu, ona hiç yakışmamıştı ve emanet gibi duruyordu. Sanki o parkayı ve M16yı daha önce başkasında görmüştüm…

    Selamlar Saygılar

    Sedat PENABER


    http://alibogazi.unblog.fr/2009/07/09/drbaran/


    -------------------------------------------------------


    Sedat PENABER

    20 juillet 2009 à 10:25

    Degerli dostlar,

    Dr baran la ilgili yazmis oldugum makaleme gelen elestiriler,yorumlar için tesekkur ederim,beni ve Serhat mahlasli arkadasi muhatap almadigini soylese bile munzur dagi arkadasinda görüslerini, sitemlerini okudum kendime gore pay çikardim,bu tarz elestiriler bana ilk defa gelmiyor sonda olmayacaktir,Aslinda yapi olarak ilginç bir toplum oldugumuz için her birimiz ogrendigimiz bazi aliskanliklarimizdan bir turlu kurtulamiyoruz,mesela bazilarimiz hayatinda pratigini hiç gormedigi birisi için söylenen gerçeklere, sadece duyduklari farkli oldugu için ,kafasinda yarattigi profil farkli oldugu için tepki gosterebilir,ben bir makalemde kürt halki artik görmeyi ögrendi dedigimde yanilmisim meger.

    Benim sehit düsmüs veya parti içinde olsun olmasin kimseye kisisel bir dusmanligim yoktur,Halkimizin kurtulusunun önunde bir set gibi duran,yillarimizin heba olmasina neden olan Öcalana bile düsmanligim yoktur,çünku ben kisilerle ugrasmam,aydin insan anlayislarla,cahil insanda kisilerle ugrasir,ben Öcalani,yada Dr barani elestirirken bu insanlarin savas içindeki hastalikli anlayislarini teshir etmeye çalisiyorum,Taylan sehit düsmüs diye diger ana babalarin çocuklarinin tasalti edilmesine neden olan zihniyeti elestirmiyecekmiyiz,O öldü diye seviniyorummu saniyorsunuz,ben öldürülen düsman askeri için bile gözyasi dökebilecek kadar savastan nefret eden bir insanken,anlayisi itibariyle canimdan çok sevdigim ve sehit düsen dayimin oglunu bile elestiririm.bu durum kendi dayimin oglundan nefret ettigim anlaminami geliyor.Savas eger amaçlari stratejisi dogru temellere dayaniyorsa devam ettirilir ; yoksa düsmani ,bagimsizlik istemini bir kenara birakarak birbirimizi yok etmeye çalisacaksak lanet olsun o savasa.Doktor Baranin kahvesinden sigarasindan botlarindan bahsederken,onun yasarken nasil vurdumduymaz kendini begenmis,ve çevresindekilerin çektiklerine aldiris bile etmeden halkimizin ona verdigi saygiyi degeri sanki kendi sahsinaymis gibi algilayarak kendine asik oldugunu anlatmaya çalisiyorum,Orhan ilbay(isa ) yoldas bir sigarayi üç parçaya bölüp kendisi dahil aslinda izmarit diyebilecegimiz sigara parçasini içerken,yoldaslarin ayaklarina giyecek kara lastik bulamazken,gerilla adaylari ustlerinde bir kefye bir yelek varken sen nasil olurda Halkimin parasiyla emegiyle alay edercesine dizlerine kadar botlar giyer,yabanci sigaralar içersin.Komutanlik onderlik bumudur,Dr baran dersimdeyken keyfi infazlar,okul yakmalar,partiden ayrilan insanlarin ailelerini oldurmeler devrimcilere sikmalar disinda,dusmana karsi tek bir eylem planlamistir onuda bilen arkadaslar hatirlarlar,ovacik ilcesinin dumduz ovasindaki bir hedefe gündüz ortasi verebilecegimiz kayiplara aldirmadan hiç bir hazirlik yapmadan tum çevre bolgelerin gücünü kullanarak yaptirdigi fiyaskoyla sonuçlanan eylemdir ;baska doktoru halkin efsane kahramani diye lanse edecek bir çalismasi varsa buyrun soyleyin.Gözlerini benim gibi kapatipta Doktorun pratigini hatirlamaya çalisanlar,onun satafatli hayatindan baska neyi hatirlayabilir,DR benim önümde duran bir resim tualiydi ve ben onu gôrdügüm gibi çizdim,ama bazilari resimde anlatilani anlamamissa ben ne yapabilirim. Dara ve serhat arkadaslarda bu konuda gereken ornekleri verdiler,çünkü bu iki arkadas yasamis görmüs insanlar ve onlar kulaklarina degil gozlerine ,dersimde halk arasinda anlatilan doktor efsanesine degil alibogazinda munzurlarda ,duzgun babanin eteklerinde,kirmizi dagda ,pulumurde ve dersimin her karis topraginda sebebsizce oldurulen insanlarin aci sonlarini sorgulayan insanlardir

    Sonuç olarak dr baranin pratiginin mucadelemize verdigi zararlarin ancak küçük bir kismini anlattigimi dusunuyorum.bir arkadas elestirisinde niye o zamanki yapinin ruh halinide anlatmadin diye sormustu.kendiside iyi bilirki bizim o zamanki intehar etmeye egilimli,herkesin herkesi potansiyel tasalti olmaya aday gerilla olarak gordugu,ve dersimde bulunan o kadar turk solu örgütü militanlarina ve bize bakan halkin artik verecek bir tas unu olmadigi gercegine ragmen, Doktorun o koca gözlüklerinin altindaki gözlerinin görmedigi açlik ve sefalet içinde ruh gibi gezinen yoldaslarimin içlerindeki aciyi,bastirilmisligi bilinçli olarak anlatmamis olmam en hayirlisidir.


    -------------------------------------------------------


    Sedat Penaber

    21 juillet 2009 à 22:59

    h.durgun’a;son yazim:

    Sayin Durgun lütfen rahat olunuz,Tabiki insaniz ve bizler birbirimizi anlariz.hepimiz halkimizin 30 yilina malolan ve yuregimize islenen bunca aciya neden olan ve geldigimiz nokta itibariyla anlamsiz olan bir savasin kurbanlariyiz,Yitirilen bunca candan verilen bunca emekten sonra degistirilen stratejik anlamda fiyasko olan tezlerin magdurlariyiz.bakiniz size duygu sômürûsu yapmak istemem fakat sunu belirtmemde fayda var; ben henuz genç bir insanim ve ömrumun tam yarisini ailemden uzakta deyim yerindeyse surgunlerde ve daglarda geçirdim,ölumle defalarca burun buruna geldim,dûsmani birak kendi arkadaslarim tarafindan öldurulmek uzereyken son anda kurtuldum,aile olarakta bir çok aile gibi bizde tarifi imkansiz acilar çektik.Bu yüzden sizleri anliyorum diyorum,bana sitem eden herhangi biri degilki anlamiyayim,agbisinin akibetini ögrenmek isteyen bir kardes,caninin diger parcasini arayan bir bra.ben aslinda uzun zamandir yazan bir insanim, daglarda yasanan olaylarin,çeliskilerin,anlayislarin,kisiliklerin tasvirini kendi gördügüm gibi yazarim.Ben daglarin çiçeklerini berrak akan sularini temiz havasini asla anlatmam,benim gözümde ôyle bir sey yoktur çunku,daglarda kan,savas,aci,ve gözyasindan baska bir sey bulamazsiniz.bu yuzden bir çok insanin takdir ettigi kisilikleri ben farkli yansitabilirim.Cunku o kisilikleri benim tanidigim zaman diliminde ben öyle gormusumdur.
    Son olarak sizden bir ricam olacak,
    -lütfen agbinizin akibetini daha radikal bir sekilde arastiriniz,zira Apocu zihniyette yazilan bir kac yazinin,devrimci yurtsever kesimin dikkatini çekmek için yayinladiginiz bildirilerin inaninki hiç bir önemi yoktur,eger birilerinin dikkatini çekmek istiyorsunuz bire bir temaslar kurmak için gerekirse kandile kadar gitmelisiniz.
    -internet uzerinden veya bizzat üçüncü kisilerden duyacaginiz veya bulabileceginiz ve agbinizin akibeti uzerine en ufak bir bilgiyi bile gôz ardi etmemelisiniz,bu dogrultuda Serhat arkadasin açiklamalarinin satir aralarindaki önemli detaylari dikkate alip en azindan kendi kendinize dogru sorular sormalisiniz.mesela niçin doktor öldu veya ölduruldugu halde bu durum yapidan gizleniyor,bu arada saklanmak istenen nedir?niçin herkesten agbinizin uzerine rapor isteniyor?
    -bizzat kendiniz bir yurtsever ve aydinla birlikte henüz gitmemisseniz alibogazina gitmelisiniz varsa bir açiklamaniz orada yapmalisiniz,bulursaniz birilerini orada sormalisiniz?
    -Bende çalismalarinizda ve hayatinizda basarilar dilerken gelecegin hepimiz ve halkimiz için guzel gunlere vesile olmasini dilerim

    Saygilarimla

    Sedat penaber

    -------------------------------------------------------

    sedat penaber

    20 juillet 2009 à 21:03

    H.Durgun’a :


    Sizi anliyorum samimi olarak acinizi paylasiyorum desem,bana inanirmisiniz ?…Bilemem vede sanmam.Kardesinizin cenazesini bulmak,ve gerçekleri ögrenmek istediginizi söylüyorsunuz .Eger kardesinize olan bu görevinizi gerçek anlamda yerine getirmek istiyorsaniz ;dogru adreste arastirma yapmaniz ve en bastada okuduklarinizi iyi anlamaniz gerekir.Sadece duygusal anlamda yaklasarak agbinizin yaklasim ve yasam tarzinin kaleme alindigi yazimi dogru okumadiginizi size hatirlatmak isterim.Eger dogru okumus olsaydiniz :
    1. Doktoru 1992 baharinda Dersim eyaletinde tanidim. Ciya yé Sor (Kirmizi Dag) denilen ve çesitli görevler için buradan ayrilan guçlerin döndüklerinde muhakkak guruptan kopup ,kaybolan gerillalariyla meshur olan bu her tarafi birbirine benzeyen çevre harikasi ormanlik noktada karargah gücünü toplamisti.Bizde Amed eyaleti uzerinden bölgeye ulasan bir güçtük.O dönemde Siar (Kazim Kulu) arkadasta Dersim eyaletindeydi.

    (anlamamissiniz anlatayim,bu satirlardan anlasilacagi gibi ben o bahsettiginiz ve sonradan dersim eyaletinin komutanligina getirilen Zeynel’in gurubunda degil, onlardan iki yil once dersime ulasan bir guruptaydim.yani ben sizin okumadan sadece bana kizginliginizdan yazdiginiz,diyarbakirdan gelen gurubun basinda oldugunuzu söylüyorsunuz cümlesini sizin ne amaçla kurguladiginizi anlamis degilim ,varmi benim yazimda öyle bir cümle ?ben hiç bir gurubun ne basindaydim nede sonunda.
    2. Yoksa infaz timinde sendemi yeraldin sorunuza gelince yine okumadan yazdiginiz bu cümlenin cevabi yazimda var(Ekrem arkadas acil toplanti için çagirdiginda dogrusu böyle bir haberi vermek için çagirdini aklimin ucundan bile geçirmemistim.Olayin oldugu gece orada olmadigim için bir yorum yapmayacagim)dikkat ederseniz bilmedigim bir konu hakkinda yorum bile yapmiyorum.
    3. Gerçek ismini niçin yazmiyorsun demissiniz yazsam ne olacak,Ben agbinizin istima önunde 3 bayan gerillaya sadece onu elestirdigi için vurdurdugu Cuma nin kardesiyim desem merakiniz ismimden önce bu insanin akibetine çevrilecekmi ?
    4. Sizin 15 yildir agbiniz hakkinda aradiginiz gerçekler iyide halkimizinda agbinizin anlayislari ve yasam tarzi yuzunden tasalti edilenleri bilmesi gerekmezmi ,sizinki canda digerleri nedir ?
    5. Son olarak yine tekrarliyorum benim ne sizinle nede agbinizle nede öcalanla bir ilgim düsmanligim yoktur ,misyonum ancak ve ancak dogrulari söylemektir.Anlayislardir.
    6. sitemin en basinda kürtçe yazilmis söze dikkat ediniz ve ne demek istedigimi anlayiniz .Bu arada her seye ragmen sizi kirdiysam beni affediniz.Yasanan gerçeklerdi,yarin biriside çikar agbinizin tamamen dogru olan güzel anlayislarini,fedakarligini,yoldasligini yazar.

    Sedat Penaber


    -------------------------------------------------------

    sedat penaber

    28 juillet 2009 à 15:55

    serhat arkadas,

    Artik bundan böyle yazilanlara önce bakip sonrada yazanin kim olduguna adammi degilmi olduguna baktiktan sonra gerekirse bir seyler yazacagim ve cevap verecegim,tartismamiza hiç bir olumlu katki sunmadan sadece bizleri dogrulari belirttigimiz için organize bir sekilde bu insanin ûzerine gidiyormusuz gibi göstermelerinden inanki biktim,
    önerinde haklisin vede dogru buluyorum fakat ôzellikle bizim konustuklarimiz yani olaylarin birinci elden taniklarinin açiklamalari bile bu insanlarin birazcikta olsa düsünmelerine hakikati arastirmalarina vesile olmuyor,Düsûnebiliyormusun aklin aliyormu bu isi;arkadasin biri bana bir mektup yaziyor,oradaydim gözümün önünde olay oldu diye açiklama yapiyor,gerçekleri açikliyor(13 yil sonra),ve ben son derece sevinçli bir sekilde sonunda doktorun ailesi gerçegi ôgrenecek diye düsünürken kardesi bana ve yazanlara hakaret ediyor,ille birileri ôldürdü denmesini istiyor neden acaba? dikkat ettim onun en sinirlendigi nokta doktorun intehar ettigi gerçegidir.bunlar gerçegin pesine dûsmektense dün serhat 50 metredeydi simdide Bager 3 metre yakinindaydim diyor vay efendim niye gerçekleri söylüyorlar diye bizler birbirimizi tanimasak bile ôrgûtlü oldugumuzu ima ediyorlar.Peki neden bu böyle:

    benim senin,bagerin,daranin, doktorla ne alip veremedigimiz var,niye diger komutanlari,gercekten kahraman sifatina aday olanlari yazdigimizda herhangi bir tepki almiyoruz? Niye israrla biz doktorun yarattigi tahribatlari,lüks yasantisini,kimseye bes kurus deger vermeden deyim yerindeyse düsmanla olan danisikli dövüsünü,tasalti ettiklerini,öldürülmekten son anda kurtulanlari vurulan sivilleri,devrimcileri, yazdigimizda hiç bir alternatif düsünce öne sürülmeden sadece ayni laflarla hakarete ugruyoruz?
    Simdi ben doktorla ilgili yazdigim gerçektende söyle bir baktigimda buzdaginin görunen kismi bile olmayan yazimdan dolayi görüyorsun hakaretlere ugruyorum,ama umrumda degil,gerçekler ortaya çikacak ve bende sende gerçeklerin ne oldugunu çok iyi biliyoruz.

    1)Öldürülen kaybedilen insanlarin kim olduklarindan ziyade çünkü aradan 13 yil geçmis bizzat tanik oldugum olaylar var tabi,senin belirttigin tasalti etmeler disinda hatirladiklarim yine saflardan degilde doktordan kaçan birisinin aile fertleri zorla daga kaldirilmis ve kaçan kisinin eger ailesini tekrar gôrmek istiyorsa geri gelmesi çagrisinda bulunulmustu ve o insan geri gelmisti(burada o insanin cani pahasina da olsa ailesine olan sevgisini ve doktorun ne vahsice yontemlerle hiç bir seyle alakasi olmayan aileleride bu isin içine katacak kadar sadik ruhlu oldugunu gôrebiliriz)onun infaz edilmesi.

    2)Ercan arkadasin katli(kendisi dersimin pulumur bôlgesi yônetiminde sehit Adnan dara,sehit Isa(orhan ilbay),mehmet(ankara haymanali)ile birlikte bulunuyordu;93 kisinda bu arkadas kisi geçirmek için erzincan tarafina gidiyor fakat orada düsmanin varligini ve noktalarinin desifre oldugunu görûyor ve gücünüde alarak bütün kisi çevre köylerde ve çevresinde perisan bir halde geçiriyorlar,tek bir sehit veya yarali vermeden saglam bir sekilde karargaha döndüklerinde uzatmiyayim sirf bu sebebten dolayi uygulamaya aliniyor(doktorun bizzat benim yanimda ona yaptigi küfürleri ve hakaretleri dag olsa kaldiramazdi)ve uygulamadayken öldûrûlûyor(ôldurülme si ardindan parti bu arkadasi sehit ilan etti)Doktorun cevap veremedigi,hesabini veremedigi bir infazdir bu.
    3)Cuma arkadasin infazina sen degindin ben buna ek olarak sadece sunu belirtmeliyimki bu arkadas parti tarihinde savasçilik anlaminda ender kahramanlardan birisiydi ve bizzat doktorun bir gûn onu aldirdigi sayisiz uygulamalarindan birinde onu öldurtecegini söyledigi hakaretlerden anlamistim fakat,böylede bir sonu haketmemisti.

    4)O döve döve oldûrülen arkadasin olayina gelince.Amed gücünün bôlgeye gelisinin ilk gûnüydü.ben görevim sonrasi yorgun oldugumdan dolayi uykudaydim,ögle vakitleriydi,doktora fazla uzakta degildim,çigliklar duydum ve uyandim,doktorun yanina dogru gittigimde kendisi ekrem,amed gücünden bir kaç kisi,brusk ve sari Mazlum orada oturmuslar,doktor bir yandan parliament sigarasini içerken diger yandan reyhan adindaki bayan(eger yanilmiyorsam kendi köylüsûydû,)ona özel hazirladigi yemekten yerken konusuyordu:
    -Anlasin alçak konusmak neymis,kendine gelsin,onu uyardim beni dinlemedi,simdi dinler artik derken o iskencede olan arkadasin feryatlari yeri gögü inletiyordu.midem bulandi,bu patavatsiz,ve duygusuz insandan; ayrildim yanlarindan,çaktirmadan sesin geldigi yana gittim,birisi beni durdurdu,nereye gidiyorsun bu bölgeye girmek yasak derken onu azda olsa görebildim,agaca baglanmis,bir yandan sopalarla dövülürken,biriside naylon damlatmak için hazirlik yapiyordu,onu ilk ve son görüsüm oldu.Sonra ekrem bir açiklama yapti içtima önünde: çok susamisti,serbest biraktik aniden durmadan su içmeye basladi ve öldü derken ben artik kendimi bu kadar katilin içinde ne ariyorum diye sorgulamaya baslamistim bile.Onu dedigim gibi ilk sefer görmûstüm ancak ismini bilmiyorum,üniversiteden katilmis biri diye hatirliyorum.Soru lar sormaya kim oldugunu arastirmaya açik soyliyeyim cesaretim olmadi,bu doktor o kadar kendini begenmis ve kendini o daglarin tek hakimi saniyorduki orada bir soru sordu diye tutsa birini vursa sasirmazdim.

    5)Son olarak alibogazinda bir gün bir gurup arkadasla uçaksavarin mermilerini getirmeye gittigimizde üst üste karsilastigimiz birbirinden fazla uzakta olmayan tasaltinda kafalari gözüken iki gerilla cenazesi yine onun yaptirdigi cinayetlerden biriydi.

    sevgili serhat unutmadan yazimde, hatirlarsin sen hani kurdistandaki diger gerilla güçleri karakollar kaldirirken dersimdeki en önemli eylemlerden biriside okul yakmalar olmustu.durmadan bos veya dolu okullar yakilir ve buna eylem denirdi,ve bu tarz maskaraliklari yapan nedense hep ayni gerillalardan olusan bir gurup vardi,iste eger hatirlarsan o guruptan yanilmiyorsam mardin veya batmanliydi,birisi vardi iste o sahisin yine saflardan ayrilan bir arkadasin aile fertlerini ve o arkadasin kizkardeslerini öldürdükleri bir cinayetten sonra alibogazinin çok yakinindaki bir noktaya döndüklerinde o gerillanin pembe bir bayan spor ayakkabisini giymeye çalisirken agzindan akan salyalari görseydin yemin ederim silahini ona dogrultacak kadar ondan nefret ederdin.
    Iste bu insanin kisa bir sure sonra karagahtaki bir takimin basina getirildigini gördügümde ancak ve ancak doktor un tarzinda gerillacilik yapanlarin dûsmandan çok sivillere,kendi yoldaslarina yônelenlerin bu yapi içinde barinacagini anlamistim.

    Serhat arkadas ben isimleri hatirlamiyorum,çünkû isimlere hiç önem vermezdim oralarda,bugün botan diye tanidigin yarin amed koduyla karsina çikardi yani benim hatirladigim olaylar olmakla beraber tabiki,Rohat’i,(koçgiri eyaleti kom.)Kemali(bogazindan vurulmustu)faik’i,Isay’i,dersim’i,koçer’i,mazlum’u(gündüz ortasi ovacikta yapilan eylemin ardindan sehit düstü,Bager’i,Sahin’i ve simalari aklimda olan fakat isimlerini hatirlamadigim bir çok yoldasim hafizamda saklidir.

    Simdilik belirteceklerim bu kadardir,

    selamlar,saygilar

    sedat penaber

    -------------------------------------------------------

    sedat penaber a dit:
    27 juillet 2009 à 22:39

    durgun efendi sen yazdikça ben bu adam yerine koyup cevap yazdigim zat nasil olurda bu kadar kendinden geçip iki kelime yanyana getiremiyor diye söylenmekten kendimi alamiyorum, siz artik benim gözümde hiç bir saygiyi haketmeyen ucube bir kisiliksiniz. eger siz insan olsaydiniz benim yazimla birlikte kardesinizin akibetinin tartisildigini ve olaya bizzat yakinen tanik olanlarin konustugunu görür en azindan bir tesekkur ederdiniz ve o insanlarin yardimini ve açiklamalarini beklerdiniz.ama siz ayni kardesinizin dogru söyleyenleri sadece konusanlari ve elestirenleri öldürttügü gibi ayni karakter yapisiyla sözlerinizle infazi gerçeklestiriyorsunuz;bugüne kadar ne yazdim nede söyledim, ama simdi size kardesinizin yani doktorun sonuyla ilgili kendi yorumumu vereyim,kardesiniz bence tam bir korkak gibi apoya hesap vermeyi göze alamadigi için bombayi kendisinde patlatmistir,çünkü kardesinizin yedigi haltlari,sebebsiz infazlari,sakladigi ve harcadigi halkin paralarini en sonunda farkeden parti ondan hesap sormak istiyordu,o ise bütün bu suçlarinin üzerini örtecek hiç bir çalismasi eylemliligi olmadigi için ne yüzle aponun karsisina çikacagim diyerek kendi eliyle hayatina son verdi.o intehar etmis olsa bile düzgün babanin eteklerinde sadece onu elestirdigi için döve döve öldürttügü,munzurlarda vurdurtugu,alibogazinda bogdurttugu,ve memleketin her tarafinda ahini aldigi insanlarin acisi hafiflememistir bile.Tabi sizinde isinize gelmiyor gerçeklerin ortaya çikmasi dimi,doktoru vurdular diyerek ceplerinizi doldurmaya magdur rolleri oynamaya çalisiyorsunuz,birakin artik bu oyunlarinizi tek kelimeyle size YEMEZLER diyorum,birakinda partinin daha önce alçak ilan ettigi sonrasinda sehit sifati verdigi kardesiniz için daha fazlasini yazmayalim. Zira böyle benim çalismalarimi, ve yazdiklarimi baska yerlere baglamaya kalkarsaniz, artik anlayislari birakip kisiliklerlede ugrasmaya baslayacagim.

    -------------------------------------------------------

    Sedat Penaber

    26 juillet 2009 à 22:21

    Sevgili Bager,

    Mektubunu aldιm,Eger yanιlmιyorsam sen bir portatifsin(anlιyorsun beni degilmi)ve seni çok iyi hatιrlιyorum simdi resmini buraya çizebilirim. ama temel ilkem olan kisilerle degil anlayιslarla ugrasmayι kendime amaç edinmisim,öncelikle yasιyor olmana sevindim,elbetteki benim kadar belkide benden çok yaralarιn vardιr,merak ediyorumda bunu bana ilk söyleyen sen degilsin sanιrιm doktorun kardesi sayin Durgun da bana niye Doktor ‘un intehar ettigini söylüyorsun diye sitem ederken sen de bana niye intehar etmedi öldürüldü safsatasιnι yaziyorsun diyorsun.degerli heval’ιm yani ben aranιzda kalmιs durumdayιm.siz gerçekten benim yazιmι okudunuzmu allah askιna hangi cümlede doktor baran için öldürüldü veya intehar etti gibi kesin bir cümle kuruyorum.yok öyle bir sey heval’ιm,ben doktor’un trajik sonu için yorum bile yapmazken siz bunlarι nerden çιkarιyorsunuz.

    Simdi daha önemli bir konuya gelelim,

    Hadi ben doktor’un yasam tarzι ve anlayιslarι noktasinda kendime göre ve gördügüm gibi bir yazι yazmιsιm insanlarι bilgilendirmeye çalιsmιsιm;sen bu 13 yιldιr onun 3 metre yakιnιndayken bu trajik olay oldugu halde ve tüm ailesi en azιndan gerçegi ögrenmek istedigi halde, ya bu isin aslι sudur ,doktor arkadas benim gözümün önünde intehar etti diye bir yazι koysan su internete herkes en azindan olayi gerçek bir görgü tanigindan ögrenirdi.sana bu konuda çok soru sorabilirim fakat benim öyle bir pozisyonum, ve hakkιm yok sana karsι.

    Elbetteki semo nunda anlayιs olarak doktordan asagι kalιr yanι yok .Fakat insanlarιn anlamadιgι bir konu semonun müthis askeri yönü nedeniyle kimsenin inkar edemiyecegi mücadeleyi yükseltme anlamindaki çabalarιnιn görülmemesidir.ve ben semoyla ilgili yazιmι bütün ugraslarιna ragmen,yιllarιnι vermesine ragmen,zindanlara konan sonrada kaçιrtilan,tek basιna bιrakιlan ve düsmana teslim edilen iyi tanιdιgιm bir kisinin anιsιna yazdιm;Yere düsene herkesin tekme vurdugu uyduruk devrimci anlayιsιmιzdan sιyrιlmaya çalιsιyorum.ben kisilerin anlayιslarιnι onlarι tanιdιgιm süreçteki gözlemlerime dayanarak yazιyorum.

    Ben bu ortamda asla sedece yazι yazmak için bulunmuyorum,gerçegi,çektigim;çektigimiz,acιlarι yιllarιmιzι verip derin yaralar almamιza neden olduktan sonra amaç ve ideolojileri degistirip,mücadelemizin dibine dinamit koyanlarι,ülke içinde ve dιsarιdakι mülteciligimize sebeb olanlarι,hiç bir nihai amaç olmadιgι halde hala devam eden bir savasι kendim açιmdan yorumluyorum.Bildiklerim oraninda yazmaktanda geri durmam; ve sanιrιmki basarιlιda oluyorum,en azιndan sadece yazmιs oldugum bir yazιmla senin gibi degerli görgü tanιklarιnιnda dikkatini çekerek sizde görevinizi yapιn ve asgari de olsa bir kaç kelime bildiklerinizi söyleyin diyerek en azιndan doktor gibi yoldaslarin ve digerlerinin akibetini ögrenmek isteyenleri aydinlatmanιzι saglιyorum.Sizden sadece bir ricam var lütfen benim yazmadιgιm bir cümleyi bana mal etmeyin,yine söylüyorum ben hiç bir zaman doktor baran’ιn nasιl olmussa olsun trajik sonu için bir yorum yapmadιm,yorumumu insan gibi kendime sakladιm ;çünkü olayιn oldugu zaman orada degildim, sen iyi bilirsin alibogazιn’ιn bir girisi tarafindaki bir karakoldan saldιrι gelirse onlarι karsιlamak gibi bir misyonu yüklenmistim.

    Iste böyle degerli heval’im kim olursan ol yasadιgιna çok sevindim,bak o olayιn oldugu gün orada olan serhat arkadasda burada yorumlarιnι esirgemedi sagolsun,bu bizim görevimiz,biz burada ne övülmek için nede baska bir sey için yazιyoruz.Cünkü halkιmιz artιk yalanlardan, sahtekarlardan, ve hiç bir sey bilmedigi halde bilgin kesilenlerden bιktι.taraflι hala aponun zihniyetiyle aslιnda kendilerine ait olmayan kelimeleri cümleleri okumaktan bιktι.halkιmιzιn bagrιndan çιkacak nemir mustafa Barzanileri artιk bizler basιmιzιn üstüne koymalιyιz,biz seçmeliyiz,evet degerli heval Bager,haklιsιn biz görevimizi yaptιk adam gibi savastιk ama konfederalizmler içinde ölecek kadar aptal degildik.

    Selamlar Saygιlar

    Sedat Penaber

    -------------------------------------------------------

    Sedat Penaber

    8 août 2009 à 21:20

    sevgili Bager-varto,

    Ben biraz unutkan bir insanim,bir seyleri hatirlamam için iyice yogunlasmaliyim,yanlis bir seyler yazip ve ya soyleyip kimsenin kalbini kirmak istemem.Uzun burnumdan beni taniyabilirsin demissin;ilahi heval çok güldürdün beni,buruna bakarsan benim burnum seninkinden uzun bence,saka bir tarafa yaniliyorda olabilirim tabi ben seni uzun burnundan degil toplantilardaki sert uslubundan hatirliyorum,yaniliyor olabilecegimi tekrarlamak isterim sevgili arkadasim.Neyse önemi varmi kim oldugumuzun bager ,sedat baran serhat mazgirtli herkes internet ortaminda kural geregi bir kisilige bürünmüs durumda;bizler tuslara dokunurken sen veya ben kimiz davasindan çok neler soyledigimizin ve ne kadar objektiv oldugumuzun üzerinde durmaliyiz.

    Simdi sen doktor konusunda önemli bir yorumcusun sevgili bager senin onemin nerden geliyor ona bakalim.

    Birincisi olayin bizzat tanigisin,sitemde bir yazip bir daha görünmedigin süre içinde çok hayiflandim,ne dedikte küstürdük bu arkadasida yasananlara daha derinden açiklik getirmek için yazmiyor diye.Seni desifre etmek istemem sevgili dost ama olay gecesi doktor baranin iki üç metre yaninda olmak için birincisi,Ekrem,Ikincisi Aliser,Uçuncusu Faik veya,(onun bir koylusu vardi simdi adini hatirlamiyorum butun kirli islerini ona yaptirirdi) olman gerekir.

    Bence sen bunlardan hiç biri degilsin senin doktorun o kadar yakininda olman için geriye son seçenek kaliyor,onuda tahmin ettin degilmi?sen bir portatifsin.
    Zaten eger vartoluysan topu topu dersimde benim bildigim bes hadi bilemedin alti vartolu arkadas hatirliyorum.Cogu sehit dustu,geriye kaliyor portatiflerin arasindaki uzun burunlu sert üsluplu yoldasim. anliyorsun beni degilmi.

    Doktorun akibeti konusunda sanirim hemfikiriz sadece senin elestirdigin bölümlere gelelim.
    Doktorun paltosunu Aliser giydi diye öldürüldügünü ima ettigimi söylüyorsun,inan bana ben ima edecek bir insan degilim,birisinin öldürüldügüne inaniyorsam açik açik yazarim,tabi bu durum okudugunu yorumlama meselesidir.sen benim yazdigimi istedigin gibi anlamissin,yanlizda degilsin yoldasim.

    Aliser denen zat in uzerinde doktorun esyalarini görunce ona hiç yakismadigini ve henuz ne olursa olsun doktorun esyalarina sahip çikacak bir pratigin sahibi olmayan birisine olan sitemimdi benim yazdigim,yoksa aliser degil doktoru öldurmek veya oldurtmek,yanindan keçi geçse korkan bir kisilikti.ve adim gibi eminimki doktorun öldugu güne kadar havaya dahil tek bir mermi sikmamistir kendisi.
    Semo konusuna gelelim yoldasim,bir soru sormussun.semonun hakaretlerine dayanamayip kaçan kimdi demissin.Semo ona hakaret ettiginde oradaydim kaçtigi gunde oradaydim.O kisi tanirmisin bilmem AZMAN adinda serhat eyalet komutanligi yapmis kisiydi,ve bu kisi sonradan partiden çiktiktan sonrada vuruldu hala kendisi sagdir konusabilir.

    Ikincisi Semoyu yuceltirken bazende istemeden vuruyorsun diyorsun,arkadasim bundan daha mantikli objektif bir yaklasim olabilirmi,Ben insanlari tanidigim iki gözümün gördügü ve pratigine sahit oldugum donemleriyle yaziyorum.ben onu tanidigimda gercek bir komutandi ve simdi burada o dönem daglarda savasi en iyi kim gelistiriyor ve yön veriyordu diye sorarsan hiç tereddutsuz Semo ydu derim.

    Hiç kusuruma bakma, ne sen nede sayisi Semo konusunda bana katilan insanlarin sayisindan en az bin kat fazla olan Semo antitaraftari hep birlikte çiksa Semo haindir diye koro halinde bagirsa bir kulagimdan girer diger kulagimdan çikar.biz Kürtlerin ayni dönemde Semo gibi Bir avuç komutani olsaydi Vallahide billahide düsman kaçacak delik arardi,Kurdistani alin basiniza çalin yeterki bu deliyi üzerimize salmayin diye yalvarir, Samdaki baskomutanimiz ise herseyi ben yaptim diye objektiflere gülümserdi.Simdi sen çikmis düsmanin eline düsmüs partisi,ailesi,yoldaslari,kardesleri tarafindan selam bile verilmemis birine dur eski yoldasi olarak bir tekmede ben vurayim diyorsun.Benim elimden gelse ona degil tekme vurmak gel beraber basimiza gelenlere aglayalimda rahatliyalim der ona geçirdigimiz günlerin hatirina omuzumu verirdim.

    Yok dur devam edeyim hadi diyelimki düsmana teslim edilen Semo zindanda direndi,vurun ulan vurun ben ölmem dedi,kim inanirdi onun direnisine kim ardindan bir yenilmis Kahramanin destani diye bir makale yazardi.Sanirsam hiç kimse.

    Bu memlekette bir düstünmü bir daha dogrulamazsin, ya hadi konunun disina çikayim sanatçinin biri ez hozanim hozan diye bagiriyor bizimkiler adami sanki kendileri afedersin bir b.k yapmislar bu davaya katki sunmuslar solucanlar gibi yasamamislar gibi durmadan dövuyor.

    Yillarini dusunceleri ugruna kürt olmadigi halde bizim için zindanlarda geçiren bir bilim adamina hadi be sende ne yapmissin deme namussuzlugunda bulunuluyor;

    Sanki kendileri Kurdistan denilen cografyanin özgürlügü için degilde türklerin özgurlügü için daglara çikmis gibi kamplarda parti ortaminda türkçe konusup türkçe yazan bizler isimize geldiginde Türkçeden baska dil bilmeyen aydinlara vay efendim yazilarini niye kürtçe yazmiyor,konusmalarini neden kürtçe yapmiyorsun diye sitem edebiliyoruz.

    Onun için benden sakin olaki Semonun vahsilerin eline düstükten sonraki durusunu yargilamami isteme.istiyorsan yazabilirsin,istiyorlarsa Semo nun ihanetini yazabilirler.benim felsefeme aykiri böyle bir sey yapmak,orada degildim,sartlar nasildi bilemiyorum,Gözlerim ihanete tanik olmadi,kulaklarim duymadi,benim içinde ya birakin su Sedat’ida Semoyu son gördügü haliyle dimdik hatirlasin deyiver be yoldasim

    SAYGILARIMLA

    sedatPenaber





    Re: Dr. Baran Olayi

    dersim -

    Delil Dersimi


    Delil Dersimi

    26 août 2009 à 21:09


    sedat penaber ve dr baranin aleyhine yazan diger arkadaslar cok güzel anlatmislar dr barani,hatta eksik cok eksik yazmislar.
    dr baran öcalanin dagdaki versiyonudur,ayni sadist düsüncelere sahip,ön plana cikmanin yollarini iyi bilen,emek hirsizi,sözde kahraman komutan,özde korkak biridir.

    dr baran döneminde ki olumlu pratigin sahipleri sari barandir,siyardir olumsuzluklarina ragmen botandir,karömerdir,BILIKALI cumadir,gundik remolu sagir musadir,kardesi afarof mahmuttur,musanin oglu sehit metindir,ahmet rapodur,sari sinandir,otomatik mervandir,xeyridir,yusufê sersipidir,ciwandir,xebattir,sari ibodur,gundikremolu bedrandir,oglu sehit hamzadir,ramazanê restir,yusufe restir,semdin sakiktir,o zaman riza sonrada erdal ismini alan rizayê hestanidir,cihat ê sirnexidir,serbestê kicidir,sivanê hilalidir,kobra celaldir,esrefê hilalidir,babasi korucu olan ve babasinin oldugu bir catismada sehit düsen ferhatê bêjehidir,serif spertidir,sahib baliccir,reyhan arkadastir,parmaksiz fikrettir,binevs agaldir,yillarin milisi hasan cebedaktir,daha sonra sehit düsen oglu metin cebedaktir,ve adini sayamadigim binlerce kahramandir,ama asla ve asla dr baran degildir.

    bakin size dr baranin aslinda ne yaptigini aciklayan iki örnek verecegim,ikiside kulaktan dolma ama 4 kongrede konu olmus olaylardir.

    dr baran dogru dürüst,sonuc alici hic bir eyleme imza atmis degildir,eylemlere araba ile at sirtinda giderdi dr baran.
    dersimdeki gelismelerin yüzde doksani siyar arkadasin eseridir,siyar arkadasin botandaki ve mardindeki gelismelerdede büyük payi vardir,siyar arkadasida sedat arkadas cok kisa öz ve güzel tarif etmis,gerillacilik her kese yakismiyordu,ama gerillaciligin cok yakistigi insanlar tanidim,agit arkadasi tanimadim ama onu taniyan insanlardan cok duydum,gercekten cok yakisiyordu,yine erdal hestani arkadas,cuma bilikali arkadas ve sari hüseyin arkadas ve xakurkede sehit düsen aziz arkadas öne cikan isimlerdi,ama biri vardi ki tam daglarin efendisiydi,bir insana bu kadarmi?yakisiyordu.
    yürüdügü zaman sanki bir ceylan yürüyordu,onun yaninda insan kendini güvende hisederdi,en önemlisi onun yaninda ölüme bile hos geldin derdi insan,evet dersim pratigin sahibi siyar arkadastir dedikten sonra dr baranin kongrede alay konusu olan pratigine bir bakalim.
    hatirlarmisiniz?bilmem bir ara dr baran türk basininda cok popüler olmustu,yapilan her eylem sonrasi dr baran tr basinin bas sayfalarindaydi,iste dr baran söyle vurdu,dr baran böyle vurdu, gibi siskin haberler cikardi,gerci ayni taktigi hogirde botanda deniyordu,kuzey kurdistanin neresinde bir eylem olsa hemen dr baran yada hogirin adi ön plana cikardi,bunun nedenleri daha sonra ortaya cikti,megerse dr baran eylem yaptirdigi,katildigi demiyorum cünkü katildigi eylem parmak sayisini gecmez,evet yaptirttigi bütün eylemlerde birilerini görevlendiri ve kendi el yazisiyla ,kendi imzasiyla tc devletine yönellik tehdit mektupleri ile birlikte birde kendi fotografini birakird,hogir ise askeri yönden cok geliskindi,bütün eylemlere bizzat katilirdi ve gercek anlamda savasi bilirdi,oda kendi mektubunu ve fotografini eylem yerinde birakmayi adet edinmisti.

    evet bu mektup ve fotograf aninda basina servis yapilirdi ve dr baran sisirildikce sisirilirdi tc basini tarafindan.
    bunun degerlendirmesini ben yapmayacagim,gerillada kalan arkadaslar bunun ne anlama geldigini cok iyi bilirler.

    yine ebubekir halil atacin dayatmasiyla tehtres konferansinda karar altina alinan askeri kanun yasasiyla gerilla katilimini saglamak icin cikarilan askeri kanunu dr baranin nasil algiladigini anlamak icin direk dr un yaninda bulunan bir arkadastan bir ani aktarayim.
    askeri kanun ciktiktan sonra dr baran bir gün kanunu uygulamak icin gerilla adayi avina cikar.
    sabahin ilk aydinliginda tepeci arkadaslar bir bakiyorki asagidan yesil,sari,kirmizi,mavi,beyaz renkli elbiseler icinde yüzlerce insan birlikte noktaya geliyorlar,dürbünle bakiyorlarki,gelenler renkler cümbüsü icinde yüzlerce kadin,erkek,yasli ve cocuk ile birlikte dr baranin grubu geliyor.
    icinde evliler,cocuk sahipleri,bebekleriyle birlikte alinanlar,cocouklariyla birlikte getirilen ana,ve babalar,yaslari 60 i gecmis insanlar,getiren dr baran bunlari askeri kanun ile getirdigini söyleyince kahkaha tufani kopuyor orda.
    kadin,cocuk,ve yaslilari niye aldigini soranlarada dr baran,kadinlar ekmek yapar,yaslilar depo kazar,cocuklarda büyüyünce gerilla olur diye cevap verir.

    bilmiyorum yoruma gerek varmi?

    Delil mahlasiyla yazan ve azimenin gazabina ugradigi asikar olan arkadasin bahsettigi dönem 1990 olmasi gerekiyor,haftaninde oldu bu olaylar ve dr baranda o zamanlar haftanindeydi.

    saygilar

    -------------------------------------------------------


    Delil

    29 juillet 2009 à 16:14

    Mazgirtli ark. sizi sitelere yazmış olduğunuz yorumlardan tanıyorum size sunu belirtmek isterim Dr. Baran bana en küçük bir Tokat dahi atmış değil ama ben bir ınsanım benimle beraber daglarda canlarını feda etmeye gelen yoldaşlarıma yaptıklarını gördüm benimle beraber soruşturmaya alınan arkadasiima akademi dönüşü yaptığını kendi gözlerimle gördüm bir insan barbar olabilir bir insan vahşi olabilir ama bu Dr.Baran insan degildi çok isterdim bu arkadasim bir bütün olanları yazmasını ama “Saygi” diye bir altında nedense yazılmıyor şimdi size bir şey sormak isterim parti tarihinde NAYLONCU AZİME diye bilinen biri vardır bu insan kılığında dolaşan vahşi bir Dr.Baranin eseridir bu barbar bu vahşiyi yaratmıştır esir alınan Iraklı askerlere jirki aşireti ile olan sorunlar burda sorun diyorum aslında estirdigi vahşet ve barbarlik bile demek onun yaptıklarını çok hafif bırakır savaşçı cumanın katli portatif Ayten’in ölümü hogirin kursuna dizilmesi benimle beraber soruşturmaya alınan yoldaşımın göğsüne “Ş” harfinin naylon damlatilarak yakılmasına Salman arkadasın cinsel organına naylon yakılmasına zilan arkadasın gözlerine naylon damlatarak kör edilip kursuna dizilmesine ki bu insan 14 yaşındaydı deli Ali diye bilinen sırnakli arkadasın tırnaklarını cektirip üzerine tuz serip naylon yakarak pasuman yapmasına acıya dayanamayip bayilip kafasına kursun sıkmasına depodan iyi tutun ona getirilmedi diye 8 yaşındaki Ferhat arkadasın işkence ile dize getirme diye adlandirdigi vahsiligimi yazayım neresinden basliyayim bunun yaptıklarından Allah’ın hangi kulu bunları yapan birine saygılı olur bunları yapan birine insan bile denmezken Kahraman diye ilan eden sahtekarlara nasıl susayım ben bu arkadaslarımın arkadasiyim onlar bugün yok ama onlara yapilanlarida birakin anlatalım insanlık bilsin duysun ondansonra bu adamı kahramanmi barbarmi diye bir kategoriye bırakalım evet mazgirtli ark. Size sormak istiyorum bunları yapan sıfata ne isim verilir? sayın Dara Botan siz bu yapılanları hiç gormedinizmi neden bunları yazmıyorsunuz yazılarınızda yazılarınızı okuyorum benim bırakalım yazıyorum diyen insanı bunları gorupte yazmıyorsa ben o kisinin insanlığından şüphe ederim Allah’ın varsa ınsanım diyorsan kendine bunları acikacik yazacaksın akademi dönüşü sanırsam sende soruşturmaya alındın yazılarından ben bunu çıkarıyorum sana yaptıklarını neden yazmıyorsun Salman arkadasa yapılanları neden yazmıyorsun? Sitenizde yazan Dursun Ali beyefendiye ne kadarda anlatınız Dr baranın size yaptıklarını kalkıp onu Kahraman ilan ediyor sakın bir akrabalığı olmasın Dara efendi yüreğin sizlamadimi onun yalanlarını okurken yoksa soruşturmaya alınan başka bir dara botan mı varda bilmiyoruz? Sayın penaber siz bu yaziyi yazarken Cuma arkadaşı ne kadar andınızda onun feryatlarını yazmadınız bumudur yoldasliga bağlılığınız madem yazıyorsunuz o barbarın tüm vahsiligini yazın biraz olsun tas altı edilen yoldaşların ruhu şad olsun hayır dara efendi sana yazdıklarım bitmedi şehnaz diye mardinli bayanı bilirmisin bilmesende mutlaka duymussundur yüreğin kaldırıyorsa yaz bakalım hangi cesaretle yazacaksın yazarken insanlığından utanmayan utansın şimdi sanırsam biliyorsun benim kim oldugumu kalkıp bana demeyin küfür ediyorsun mazgirtli arkadas aslında yazmayacaktın birdaha ama sizin bilmeniz için yazdım yoldaslarim için yazdım yoksa ne dara beyin nede Sedat beyin yazdigi için değil RUZGAR İLE KONUSAN ADAM tanidinmi beni? Mazgirtli ark. selam ve saygılarımla.

    -------------------------------------------------------

    Delil

    30 juillet 2009 à 13:05

    Mazgirtli ark. Dr.barani Kahraman olarak yazan nasnamedeki o bayan onu Kahraman yazarken yazdım doğru değil dedim yayınlamadılar benim yazdığımı şimdi bütün devrimciler huzurunda obayani adı bile anmak istemiyorum ve aktuelde yazan Dursun beyi de çağırıyorum yüce komutan sarı Baran huzuruna sizlerin huzuruna “mazlumların siyarlarin isalarin adları üzerine yemin ederizki Dr Baran barbar değil birkahramandi ve buinfazlarin hiç birini yapmadı delil Sedat Serhat dara yalan soyluyor bende tüm devrimciler huzurunda yemin ederimki ben bir yalancı oldugumu yazıp tüm sitelere yoluyacagim Şeref ve namus sözü veriyorum” erlik meydanı burda




    Re: Dr. Baran Olayi

    dersim -

    Serhat


    Serhat

    24 juillet 2009 à 22:42

    Yigidi öldür ama hakkini yeme,diye bir söz var,adalet terazisinin kefelerini kacirtmamak icin söylenmis olsa gerek.
    Dr.Baran’i bu kez öncelikle olumlu ve güzel denilebilinecek yanlari ile anarak ba$lamak istiyorum yazima;
    Dr.Baran davasina bagli ve sadik ,kendi aile bireylerini savasa katmada bir an olsun bile teredüt etmeyen bir insandi. kaldiki, bagliligini gölgeleyecek bir davranisi,yani tirk devletinden yada ölümden korkup da kendini geriye cekme tarzinda belirgin bir tutumu olmamistir.
    Kurdistan ulusal kurtulus mücadelesinin ba$ariya gitmesini cani gönülden isteyen bir insandi.Bu amacin gerceklesmesi icin uyguladigi yöntemler sonucta ne kadar amaca ters olsalarda, kensinin hareket noktasi, devrime güc katma,ilerletme amacini tasir. Bunun en güzel örnegi eyalette bizzat kendisinin kararin alinmasinda ve uygulanmasinda öncülük ettigi ‘zorunluk askerlik yasasi’dir. Eyalet gercekligi ( tarihsel,sosyal,dinsel-kültürel ve siyasal acilardan) ile bagda$mayan bu karar Dr’un ’sava$i derinlestirme ve büyütme’ hedefi dogrultusunda uygulanan ama sözünü ettigim gerceklikten ötürü fiyasko ile sonuclanan,hatta ‘kacislari önlemek’ amaciyla sucsuz masum insanlarin katline götüren ve sonucta kaybettiren bir pratige yolacmistir.

    Dr.Baran halkla iliskilerinde ‘kazanmayi’ esas alan bir tutumun sahibi olmustur. Dag kosullarinda kendisini ziyarete gelen insanlara gösterdigi misafirperverlik ve yakinligin temelinde bu insanlari devrime,savasa kazanma,kazandirma amaci yatar. Ama onun bu tutumunu gölgeleyen bir baska Dr. Baran tutumu daha vardir: özelliklede kendisinden olmayana, olmayanlara,yada öyle olduklarini düsündügü insanlara karsi da bir o kadar acimasiz ve sert olmustur. Bu tutum kendisini örnegin ‘ben filan örgütün milisiyim,taraftariyim’ diyerek verilen görevleri ( sehirden her hangi bir yiyecek yada giyim e$yasi getirme gibi) reddeden insanlari silah zoruyla daga kaldirma,mezar kazdirtilarak ‘öldürülecegi’ izlenimi verilerek korkutma gibi dr.un deyimiyle ‘kendine getirme’ uygulamalarina tabii tutulmus,siradan sucsuz insanlarin ( agin katliami,kürt ve yurtsever ögretmenlerin ,devlet memurlarinin öldürülmeleri, yada cemisgezekli iki $avakli kizkardesin katli gibi) suc teskil eden eylemler siradanla$tirilmis, me$rula$tirilmistir.( burada bu tutumun Dr’un $ahsi duygulari ile ilgili olmadigina ,bunun bir zihniyet meselesi olduguna dikkat cekmek acisindan Dr.un ölümünden hemen sonra 94 yili ba$larinda ovacik-dersim karayolu üzerinde öldürülen be$ devlet memuru örnegini vermek istiyorum. o öldürülen insanlarin icerisinde yurtsever olan ve bize bagis yapan en azindan bir insanin var oldugunu bîliyorum,ki biz bu haberi aldigimizda cemisgezekin bir köyünde idik. o zaman 4 kisiden olusan grubumuzun sorumlusu olan Delil’in ( saycanli kûmê’nin oglu) bizzat bagis parasini alan kisi olmasina ragmen bu insanlarin öldürülmelerini köylülere karsi utanmadan savunuyordu.bu acidan her yanlisi Dr.Baran’in boynuna asmamak gerekiyor ama kendisine hakim olan zihniyetinde ne oldugûnu ifade etmek gerekiyor…
    Dr. Baran karizmatik bir insandi fakat sava$ sanati konusunda herhangi bir gelismeyi saglayabilecek bir yetenek ve bilgi birikiminde olan bir insan degildi.onun sava$i yükseltmek adina sava$ci yapiya verdigi örnekler ‘parca kopartma’ adi altinda ifade edilen ölü asker-korucu kulagi kesme yada düsman üzerinden silah kaldirmalar her ne kadar sava$ciyi dü$manla yakin dövüse iten o günün kosullarinda eyalete hakim olan genel olarak ‘vur -kac’ ve ‘manevra yap’tarzinda ifade edilebilinecek olan kacak sava$ tarzini a$maya te$vik eden, yada ‘ganimet’ getirin olarak ifade ettigi ‘köy baskinlari’ dü$manin o dönemde uyguladigi genel teröre karsi bir cevap verme gayretleri olarak yorumlansa bile kendisinin komutanlik tarzini taklit eden mevcut yönetim tarafindan yerine getirilmesi mümkün olmayan istemlerdi ve cogunluklada ba$ariszlikla sonuclanan girisimler oldu.mesela Dr. 50 kisiden olusanbir grubu herhangi bir eylememi gönderdi, o grubun sorumlusunun dr.un yanindan uzaklasir uzaklasmaz ilk yaptigi is en yakin köyde solugu alip kahve parlament sigarasi ( abartmamak icin belirteyim,parlamentten kastim filtreli sigaradir) ismarlamak ve ardindan grubundan 15-20 kisiyi sözkonusu eylem icin görevlendirmekti ve o 15-20 kisilik grubun sorumlusuda o gruptan ayrilir ayrilmaz bir önceki sorumlunun yaptginin aynisini yapiyordu,yani en yakin köyde solugu almak,kahve ve filtreli sigara ismarlamak,sonucta aslinda 50 kisilik bir gücle yapilmasi gereken eylem 3-5 kisi ile gerceklestirilen bir eyleme dönüsüyordu. Simdi denilebilinir ki,ya bunda dr’un sucu ne? eger dr.,kendisi bilmem saat kaclara kadar yatipta bütün sava$cilara safakta ayaga kaldiran, yarali sava$cilar kuru ekmek yerlerken kendileri etli yemeklere ka$ik sallayan,hicbir eylemi dogrudan planlayip ba$inda bulunarak gerceklestirmek yerine emrindeki üc-be$ sava$ciyi ‘gidin yapin’ tarzinda eyleme gönderen bu adamlardan bazilarini bu yaptiklarindan ötürü mahkum ettirseydi,mahkumiyetten kastim,bu tarzin sava$ci yapi karsinda te$hiri ve bu tarzda komutanlik yapanlarin görevlerinden el cektirilmeleridir, benimde bir itirazim olmayacakti, ama maalesef dr.a hakim olan zihniyet yada kendisinin mantigi olayin bu yönünü görmekten ziyade o günün tozu dumani icerisinde daha cok sava$ci yapiya daha fazla yüklenme ile, ki bu yüklenmeden kastim ‘korkakligi idam ile cezalandirma’ olarak ifade edilen, kursuna dizme ile yola getirme gibi bir mantigi iceriyordu…Rahmetli Bisar ( orhan özer) ve Baran adli varto’lu sava$ci bu mantigin kurbani olmaktan ana karargahin müdahalesi ile kurtuldular…anlasilmasi icin söylüyrum,bu iki insan mevzilerini erken terk etmi$ler diye yargilanmaktaydilar,ki köy baskinindan ibaret olan bu eylemlilikte gerilla grubu hicbir kayip vermedigi gibi dü$mana kayip verdirerek geri dönmü$tü. buna ragmen dr. israrla bu insanlarin kursuna dizilmelerini dayatiyordu,cokk $ükürki tam o esnalar,anakarargahtan ‘bizden habersiz hicbir kadro,sava$ci infazi olmayacak’ diye talimat gönderilmisti.Elbetteki o gün bu insanlarin idamini dr.dan daha kralci kesilerek savunan ekrem,kocer vb gibi adamlarinda tutumunu unutmamak,eklemek gerekiyor…
    Dr.Baran elbette savasin yükseltilmesi konusunda caba sarfeden,ugrasan bir insandir,lakin onun ugra$lari isgal ettigi konum ile ba$da$mayan ugra$lardi. örnegin,yurddisindan,sehirden,köylerden gelipte kendinisini görmek isteyen hemen hemen her insanla bizzat kendisi görüsür,bu insalari agirlar ve ugurlardi,elbetteki bütün bu bunlar zaman isteyen islerdi ve bizim dr.zamanini bu i$lere ayirmada hicbir beis görmezdi.oysa bu isler ister güvenlik,ister zaman,ister savasin planlamasi ve yürütülmesi vs acilardan olsun bir eyalet komutanin degil,siradan bir cepheci insanin yapmasi gereken görevler ve ugra$lardi,ama Dr. Baran ’sava$ta kurumla$ma’ denilen bir husustan bilhaberdi, bunu kendisinin döneminde ve kendisinin girisimyle olusturulan hicbir sava$ kurumunun,lojistik disinda, olmadigi gercekliginden yola cikarak söylüyorum. Gerci ,hani allah var derler,dr.belki bu yetenekte ve bilincte degildi ama cevresine doldurdugu adamlarda bu özelliklerden yoksundular…dolayisiyla onu bu yaniyla tamamlayacak,yada düsünce sunacak kimseside yoktu belki kendisi buna ihtiyacada duymadi…
    Sonuc olarak, bizler,yani o dönemde bir sekilde o diyarlarda bulunmu$,$ans eseri hayatta kalan insanlar, bir puzzle’nin yani bir bulmacanin parcalarini o günlerin bizlerde biraktigi resimlerle tamamlamaya calisiyoruz.
    Elbettteki hepimizin anilari ya$anan gercegin öznel bir yorumunu teskil ediyor,yani gercekligin tümüne tekabül etmiyor…dolayisiyla Dr.Baran özgülünde kendisinin olumlu yönlerine taniklik etmis insanlarin aktaracagi anilarla belki resmin tümünü tamamlama,biraz daha berrakla$tirmaya katki sunulabilinir…
    Ama elbette ki bunu yaparken,hakarete,küfüre kacmadan yapmak,ki bu küfür,yada hakaretle acikca bu anlamda kullanilan sözcükleri kastediyorum,yoksa ‘zalimdi’ vb gibi yargi iceren ama küfür kapsamina girmeyen hususlari degil, gerekiyor. belki bu sözcüklerde rahmetli dr’un sevenleri ve yakinlari tarafindan ho$ karsilanmayabilinir,yaki$tirilanmayabilinir,ki bu durum kendileri acisindan anla$ilabilinir,fakat kendilerinden beklenende acikca küfür ve hakaret anlaminda kullanlan sözcükler kullanilmadan yapilan yorumlara saygi duymalarini beklemek…

    -------------------------------------------------------

    Serhat a dit:
    21 juillet 2009 à 12:15
    Sayin Durgun
    Kardesiniz konusundaki hassasiyetinizi kisi olarak anlayabilirim,ki anladigmida düsünüyorum. Ama penaber’in ifade ettigi gibi yorumlariniz ikinci belkide ücüncü elden duyumlara dayaniyor diye düsünüyorum.
    1.si, Dr.un ölüm aninda selalenin icinde bulunan yönetim cadirinda dr.la birlikte kalanlar ekrem ,aliser ve faik ( ki faik konusunda tam emin degilim) adli o zamanin eyalet yönetimindeki insanlardir. Amed’den 93 yili icerisnde gelen güclerin en etkili ve yetkili kisisi olan Aliser’ê sor adli arkadas ayni yilin yazinda yesilyazi eyleminde sehit düsmüstür. dolayisiyla sizin ‘infaz’ olarak adlandirdigniz dr.un ölümü esnasinda orada bulunan $ahislar yukarida adini verdigim insanlardir ve eger iddaniz dogru ose ,bu înfaz’ sözkonusu sahislarin isidir.
    2.cisi,kisi olarak dr.un ölüm aninda orada bulunan biri olarak gözlemlerimi ve kendi yorumlarimi vermek istiyorum: Dr.un el bombasi patladiginda ben yaklasik elli metre kadar ötede nöbetteydim.Patlamayi ilkin bir dü$man saldirisi sandim,sandik,fakat patlama disinda herhangi bir silah sesi gelmeyince bunun bir kaza oldugunu düsündüm,kisa bir süre sonra bize manga yerlerimizden ayrilmamamiz konusunda talimat geldi. Bizler, yani yönetim ve yönetimin görevlendirdigi insanlar disindaki tüm sava$cilar ertesi günün aksamina kadar bulundugumuz yerden ayrilamadik. Ertesi günü aksaminda Ekrem bizleri toplayip Dr’ün ölümü ,o zamanki kendisinin deyimiyle ’sehadeti’ konusunda bilgilendirdi.yani cenazeyi belli sahsilar disinda kimse görmedi,ki ben daha sonra cenazeyi gören ve defin isleminde bulunan zana adli daha sonra itirafcilasan nusaybin’li gerilladan Dr.un karin bölgesinin parcalandigini,ic organlarinin disariya aktigini ,dolayisiyla patlamanin düsünüldügü gibi el bombasi sonucu olustugunu duydum. Dr.ölümünden sonra aliser ve ekrem apo ile telefon irtibati kurduktan sonra birdenbire bu ölümün bir nevi ‘ihanet’ oldugu söylendi ve Dr. dersimdeki bütün yanlis uygulamlarin ‘günah kecisi ‘ ilan edildi. Benim kisisel kanim, kardesinizin bir kaza sonucu öldügüdür. cünkü kendisinin ne apo acisindan ve nede tirk devleti acisindan tehlike arzedecek bir yönü yoktu. Uygulamalariyla kürdlerin ‘pol pot’u olmaya aday bir insandi. Dr. belki cok namuslu ve davasina cok hatta fanatiklik deresinde bagli bir insandi,ama ne yazikki bu özellikler onu bir zalim olmaktan yada bir zalime dönüsmekten alikoyan özellikler degildi. Bütün bu yanlisliklardan sadece Dr.u sorumlu tutmak elbette eksik bir tutum olur,cünkü onun o gün yanibasinda olan sahislarin suskunluklari,bu suclara ortak olmalari ve hatta uygulayicilari olmalari gercegini gözardi etmemek gerekir. Lakin bu sahislar Dr’a karsi cikma cesaretini gösteremezlerdi,cünkü Dr karizmasi olan ve karsitlarina karsi cok zalim olabilen bir insandi,kemahli ,eyalletin ikinci sorumlusu olan ali botan’ a yatiklarindan sonra hic kimsenin zaten ses cikarma durumu olamazdi,ve belkide bu dertleride zaten yoktu,cünkü onlar rahmetliyi ne kadar taklit ederlerse o kadar pkkli olduklarini düsünücek kadar dar bir kafa yapisina sahiptiler yada öyle davranmak islerine daha cok geliyordu.
    3.sü kardesinizin devrim anlayisi ‘ya bizdensin yada dü$mandan’ bir ba$ka deyisle ‘ya devrim saflarindansin yada karsidevrim, orta yolculuga gecit yok’ tan ibaretti,ki bu düz ve sig düsünce tarzi nedeniyledirki,hem siradan insanlara ve hemde gerillalara karsi yukarida andigim haksizliklar ve zalimlik reva görülmekteydi. Benianlamaniz icin kisa iki örnek vermek istiyorum; o günün sartlari icerisînde diyelimki bir sava$ci herhangi basit bir suc,örengin nöbette uyuma,yada cantasindaki serxwebun dergisinin yirtilmasina sebeb olma dolayisiyla bi r suc isledi.Bu insan hemen alinir,elleri kollari ayakkabi bagi ile baglanir ve bir köseye atilirdi. o artik bizden birisi degilmis gibi görülür,kendisine dü$man muamelesi yapililirdi.bu tür uygulamalara kardesinizin deyimiyle ‘kendine getirme’ deniliniyordu. örnegin sizin köyünüzden ‘zorunlu askerlik yasasi’ cercevesinde daga getirilen bir genc vardi,kirmizi uzun suratli biri.bu genc daha sonra sanirim 94 yili kisinda erzincanin ilic yada kemaliye sinirlari icersinde ya$anan bir catismada yada catisma öncesinde dü$man teslim oldu. o genc ilk daga getirildiginde israrla gerillacilik yapamayacagini söylüyordu,sonra kardesiniz onu bir agaca ellerinden ve ayaklarindan baglatarak ‘kendisine gettirdi’….bütün bunlari kardesinize hakim olan devrimci zihniyetin aslinda dünyanin bir sürü ülkesinde örnegi görülen ‘makrsizm-leninizm’ adina uygulanan despotik yöntemlerin bir kopyasi oldugunu, bu uygulamalari yapan insanlarin aslinda ‘iyi ve güzel’ amaclar tasidiklarini ama olay ve olgulari algilama,kavrama ve uygulama hususlarinda zamanla fakina varmadan birer zalime,despota dönüstüklerini, bu dönüsümden geriye dönmenin mümkün olmadigini belirtmek icin yaziyorum,ki sayet kardesinizin ölümü bilincli bir ölüm yani ‘intihar’ ise ,bu onun isledigi suclarin altinda ezilen yüreginin bir isyani oldugunu gösterir ki ,bu belkide onu benzerlerinden ayiran en önemli özelligi olacaktir,yani namus aynasina dogrudan bakabilme cesaretini gösterebilmek…
    Dr.a dönük belirtigim zalimlik ve despotluk albetteki sadece ve sadece onun,yada yanlizca ona ait özellikler degildi,bu tarz yönetim pkknin agir basan yüzlerinden bir tanesi ve belkide en baskin olaniydi,olanidir…kardesinizin dersim halki arasinda cok sevildigini bilen birisiyim,fakat bu sevgi daha cok onun dersimli olusuyla ilgili bir husus idi.cünkü pkk adina sivil insanlara dönük en fazla öldürmelerin ve haksizliklarin oldugu yillar 92-94 yillaridir ki bu yillar ayni zamanda kardesinizin eyalleteki komutanligina denk düser,bunlar ad ,soyad,yer ve tarih verilerek kanitlanabilir hususlardir,dolayisiyla bu hussuslari belirtmek kardesine dönük ‘kara calma’ yada ici bos iddalar degildir.
    4.sü,kardesiniz bütün ‘ karizmatikligine’ ragmen alandaki gerilla savasini gelistiren,gelistirebilecek olan yetenekte bir insan degildi. kapasitesi,sava$ anlayisi, günlük ugraslari vs.buna uygunda degildi.Kendisinin yönetimi esnasinda,bizzat kendisinin planladigi,uyguladigi yda ba$ka gruplar tarafindan uygulanan ciddi, etkili bir eylem yoktur,var olanlarda daha cok vur-kac türünden yerel birimlerin ve komutanlarin insiyatifleri ve kararliklari ile gelistirilen eylemlerdir ama yanibasindaki üc-bes günlük gerillayi bilmem ne yapti diye baglatan,vergi icin insan kacirip eziyet eden,yada sucsuz günahsiz insanlari bilerek öldürten insanlar tek bir ciddi eylemlikleri olmamasina ragmen bu dönemin en ’sava$ci’ kisilikleri ve komutanlaridirlar…( elbette burada ba$ta Ruhat,isa,mazlum,halen sag olan bawer,faik,diyar gibi arkadaslarin fedakarca ve cesurca cabalarini kasdetmiyorum,ki buna adsiz nice kahraman sava$ciyi eklemek gerekiyor…)
    kisacasi,sizin kardesiniz konusundaki hassasiyetiniz anlasilirdir,ama o dönemde aci ceken,eziyet gören ve yakinlari öldürülen insanlarin hassasiyetlerinide sizin anlamaniz gerekiyor..
    son olarak,siz istemesenizde,zorunuza da gitse tarihe mal olan gercekler bunlar ve maalesef dr.un bendeki resmi yukarida cizdigim sekilde daha cok negatif yanlari agir basan hussuslar…

    -------------------------------------------------------

    Serhat a dit:

    28 juillet 2009 à 22:52

    Kürd Pol Pot’u; Dr.Baran

    Dr.Baran’a ilk kez pol pot yaki$tirmasinda bulunan perincekdir.90li yillarin ba$inda 2000′e dogru adli bir dergide kendisinden bu sifatla sözedilmi$ ve Dr. Baran adi ilk kez kürd ve tirk kamuoyunda duyulur olmustur. perincek’in dr.dan pol pot diye söz etmesi,adlandirmasi rastgele secilmi$ bir benzetme degildir.pol pot kizil kmer hareketinin lideri olarak kambocya devrimini gercekle$tirmis ve devrimden sonrada milyonlarca kambocyaliyi ‘devrimcilik’ adina katletmistir.Bu gün hala kambocyanin ba$kentinde kafataslarindan olusan bir müze ( eski iskence mekani) bu vahsetin anisina halka ve insanliga acik bulunmaktadir.

    peki bir devrimci olarak pol pot’u kendi insanina kar$i bu kadar acimasiz kilan neydi? yaradili$ olarak kötü bir insan olmasi, yada katil ruhlulugumuydu? pol pot’la ilgili yazilar okundugunda böyle bir insan olmadigi görülecektir, o halde neydi pol pot’u sinir tanimaz bir despota dönüstüren ve milyonlarca kambocyali yokedi$e götüren nedenler? bu sorularin elbette cevaplari var,fakat benim amacim tek tek bu cevaplari burada i$lemek degil ,sadece Dr. Baran’in $ahsinda pkkde uygulamsini bulan pol potculuk ile ilgili benzer pratiklerden örnekler vererek bir kar$ila$tirma yapmak istiyorum:
    Dr. a göre hayat siyah ve beyazdan ibaretti,yani insanlik yanlizca ve yanlizca ezen ve ezilenlerden,toplumsal siniflar proletarya ve burjuvaziden olu$maktaydi.Ara renkler,ara katmanlar, ara siniflar ( kücük burjuvazi gibi) aslinda burjuvazinin, ezenlerin uzantisindan öte birsey degildiler.bu dualiktik baki$ acisi kürdistan özgülüne indirildiginde geriye yanlizca dü$man ve biz yani pkk ( pkkninde ne oldugu mechuldu) kaliyordu.gerilla saflarinda bulunan, köyünde,kasabasinda yada $ehrinde oturan her kürd ya bizdendi ya dü$mandan ve dü$man ‘insan’ degildi, ona ‘insan’ denemezdi, dolayisiyla dü$man kategorisine giren bir insan her türlü muameleyi yapmak Dr.un zihniyeti icin olagan ve hatta gerekli,bir kisinin devrimciligini,yurtseverligini ispatlayacagi bir alandi, bu nedenledirki daha dün kendisi ile birlikte ayni tasa ka$ik sallayan hevalinin idamina hemen el kaldiran ve hatta övünerek infazi kendisinin gercekle$tirmesi önerisini cok iyi bir i$ yapiyormu$casina sunan sürü ile gerilla cikabiliyordu. Dr’un kendisi bu zihniyeti ‘ortayolculuga son’ olarak telafuz ediyordu. orta yolculuga son ile kasdettigi ise dersimlilerin bizimle dü$man arasinda bir secim yapmak zorunda olmalarini ve bu secimin devrim saflarina gecmek olarak gercekle$mesi icin her türlü aracin,özelliklede siddetin bir arac olarak kullanilmasi gerektigine inaniyordu. ona göre $iddet ‘bir kendine getirme’ yöntemiydi ve her zaman sonuc aliciydida, tipki kendi oglunu gerillada tutmak icin baglatmasi örnegi gibi…iste bu düsünce tarzi nedeniyledirki hem di$ta halka karsi ve hemde icte kendi yolda$larina kar$i i$kence uygulamak, uygulatmak diger bir deyisle i$kenceyi bir kendine getirtme yöntemi olarak sistematikle$tirmek, kendi komuta yapisinida bu tür uygulamalara müsait ki$iliklerden secmek, olu$turmak, bu uygulamalara sesli,sessiz itiraz edenlere kar$i da infaz ba$ta olmak üzere her türlü korkutma ve sindirme aracini kullanmak inanarak yaptigi i$lerdendi…
    Devrimin gelisimi icin $iddet’in bir arac olduguna inanmasi,halk ve gerilla yapisi üzerindeki otoritenin korku ve baskiya dayanilarak saglanabilinecegini dü$ünmesi, onu büyüyen,gelisen gerilla gücünün sorunlarinida ayni anlayisla ‘cözümler’ aramaya itiyordu. dolayisiyla eyalette ordula$manin manga komutanlarindan ba$lanarak her komutan sifatli gerillaya adinin önünen ‘komutan’ kelimesi getirtilerek hitap edilmesiyle saglanabilinecegine,bunun ordula$manin ilk adimi olduguna safca inanmasina ve uygulatmaya cali$masina vesile olmu$tu. eyaletteki gerilla sayisinin varligina denk dü$meyen atilligin,diger bir deyisle taciz ve vur-kac’tan öte gitmeyen kacak dövü$ tarzinin a$ilamasinin ise ‘dü$mandan parca koparma’ ile mümkün olabilecegine,bunun icinde sava$cilarin dü$man askerinin üstüne gitmeleri gerektigine, sava$ciyi dü$man üzerine göndermek icinse bazilarini digerlerinin gözleri önünde korkakliktan ötürü ‘infaz’ etmekle saglanabilinecegine inanmaktaydi. lakin bizimkiler ( cizreli baki ve bi$ar disinda) ilk parca kopariciligini uygulamaya aldiklari yolda$larinin her türlü ki$isel elbiselerine ,hemde dr.un gözleri önünde, el koyarak gercekle$tirmenin ötesine gecemeyerek,her defasinda kendisini bo$a cikardilar…
    halka dönük olarak yapilan uygulamalar yukarida izah ettigim baki$ acisi ve mantigin bir sonucu olduklari icin bir fütursuzluga dönüsüyordu; kallesce yapilan katletmeler bile bir övünc vesilesi yapilabiliniyordu, örnegin yol kesmelerde insanlar aliniyor,üzerlerindeki zihniyet e$yalari Dr. Baran’a ‘ganimet’ olarak götürülmek icin alindiktan sonra hadi serbestsiniz deniliyor ve arkasini dönerek uzakla$mak isteyen insanlar arkadan taranilip katlediliniyor ve bu katliam gülerek sanki bir ‘kahramanlik’ yapilmiscasina yapi icerisinde anlatilabiliniyordu…cünkü Dr.Baran öldürülen insanlari degil ‘ganimet’leri soruyor, kendisine ‘ganimet’ getirenleri ba$taci ediyordu…bu yaniyla dr.Baran’in insana kar$i ne bir sevgisi ve nede saygisi vardi.onun kendisine amac belledigi hususlarin gercekle$mesi icin tipki önceli pol pot gibi fanatik ve gözü kara oldugunu,bu ugurda bir cirpida binlerce insani kiyimdan gecirebilicek bir yaradilisa sahip oldugunu belirtmek gerekiyor, ki bu durum elbette onun ‘dü$man’ derekesine indirgedigi,öyle algiladigi insanlar icin gecerli idi.
    Dr.un bizlere ,yani sava$ci yapiya karsi kullandigi en yumusak laf ’sünepe’ idi.kizmaya görsün, hemen ‘alin bunu agzina ta$ doldurun’ der, eger korumalari biraz fazla ileri giderlerse,yani tutukluyu döver,iskence ederlerse,bu seferde ‘hic politik degilsiniz,ben size politik olarak söyledim’ der, kendisinin yanli$ anla$ildigini ima etmek isterdi. bu yüzden eger birisine küfür etse,onun korumalari hemen ‘alinma heval,dr.arkada$ politika’ yapiyor derlerdi…bu vb tutumlar aslind dr. baranin apodan akademi sürecinde ögrendigi basit ama etkili dü$ürme.kaldirma ve böylelikle kendisine baglatma yöntemleriydi.
    kisacasi kendisinin yönetim tarzi ve anlayisinin temelinde agir köylülügü her yaniyla görmek mümkündü; ona göre sormayan,sorgulamayan,konu$mayan gerilla en iyi gerilla idi,emirlere sinirsiz itaat etmek,üstün bir dedigini iki etmemek en iyi erdemdi.onun bulundugu platformlarda özele$tiriye kaldirilan insanlarin ‘kontravari pratiklerinden’ dem vurulur,ardindan kontravari pratikle suclanan sahislar yönetime secilirlerdi,öyleki kendisi bunu ‘demireli getirsem yine secersiniz’ diyerek tiye bile almaktan geri kalmiyordu, cünkü bu durum,yani yapinin bu denli iradesizle$tirilmesi, güdükle$tirilmesi onun ho$una giden bir durumdu,o sözleri aslinda acizligimize yüzümüze vurarak kendimizi daha aciz hissetmemiz icin söylüyordu.
    bu yaniyla Dr. Baran tipki kambocyada kitap okuyan insanlara ‘kitap kurdu’ yaki$tirmasinda bulunularak bütün okumu$ insanlarin pirinc tarlalarina sürülmesine benzer bir sekilde gerillalari ‘ emek süreclerine’ aliyor, aldiklari kursun yaralarindan ötürü eli kolu tutmayan insanlarin eline kazma kürek tutu$turarak köleler gibi zorla cali$tiriyor,hatta eziyet olsun diye bu insanlara verilen bir avuc büyüklügündeki ekmekleri bile ikiye bölerek verme talimatini veriyordu.Emek süreci yani köle gibi zorla calistirilma onun icin tipki siddet ve iskence gibi ‘kendine getirtme’ yöntemlerindendi,alibogazindaki nice siginak,tünel o ekmekleri yarilanmi$,Dr.tarafindan calinmi$ insanlarin emeklerinin ürünüdür…
    Dr.un komutanligi döneminde yaralanmak i$lenebilinecek en büyük suclardandi,nasil olur demeyin, aynen böyleydi; $öyleki, diyelimki bir sava$ci herhnagi bir sekilde yaralandi,Dr.herkese ’sava$ci’ olmayi dayattigindan ve sivil ya$aminda tip ögrencisi, doktor,saglik memuru, ebe,hemsire yada sihhiyeci olan insanlarida ‘kendini saglikciliga yatiriyor’ diye itham ettiginden ötürü,aslinda sava$in temel altyapilarindan birini ,yani saglik kurumlarini olu$turabilecek olan bu insanlar gerillada ’saglikci’ olmamak icin yaralilardan bir vebalidan kacar gibi kacarlar ve bizim yarali bakimsiz bir sekilde öylece ortalikta kala kalirdi.diyelimki bu yarali bir grubun icerisinde ve grup hareket ediyor,yaralinin ‘ah ,oh’ etmesi, dr.un deyimiyle ‘kendini dayatma’ olarak yorumlanir,yürüyemiyorsa ,bunu bilincli olarak yaptigi düsünülür ve küfürle ,hakaretle yarali yürütülmeye calisilirdi. zavalli demhat ( zeynel’le birlikte gelen amed’li bir gecen gerilla) bizzat dr’un emriyle kolunu askidan cikardigi icin colak kaldi,cünkü Dr.a göre elini askida tutmakla ‘kendini rahata yatirmak’ayni seylerdi…
    Aslinda Dr. Baran’i en iyi anlatacak ki$i Dr.Agit’tir. Kendisi halen sag ve sanirim güney kürdistan’da ya$iyor…
    ki$i olarak bundan sonra Dr. Baran ile ilgili yazmayacagim, eger aklima gelirse,daha önce andigim haksizliklara benzer haksizliklari isim isim yazacagim,gerci su andada bildigim ba$ka isimler de var,ama bu isimler benim bulundugum alanlarda katledilmedikleri icin, o alanlarda bulunmu$ insanlarin cikipta taniklik yapmalarini bekleyecegim…
    son olarak,
    Bedran’a
    eger sen $u mardin’li -dr.un korumasi genc Bedran isen, ki ekrem,kocer ve isa ile birlikte akademyie gönderilmi$tin, sana zahmet Dr.un öldügü gece ya$ananlari yazmani isteyecegim,böylelikle o gece ve sonraki gün yönetim cadiri ve etrafinda olan biteni ögrenmi$ oluruz…

    -------------------------------------------------------

    Serhat a dit:
    28 juillet 2009 à 13:16
    Penaber
    Bence adi gecen insanlara cevap vermek yerine, eger illada birseyler yazilacaksa o günlerde ya$anilan ve halen hafizalarimizda tazeligini koruyan olaylari yazalim, cünkü böylelikle hakikatlerin ortaya cikmasina, belgelenmesine ve izdirap icerisinde öldürülen o insanlarimiza karsi bir nebze olsun ‘yolda$lik’ görevlerimizi yerine getirmi$ oluruz…
    Benim bizzat bulundugum alanda uygulandiklarindan ötürü dolayli-direkt tanik oldugum ve Dr. emri ile yapilan öldürme bazindaki haksizliklar $unlardir:
    1.Cuma kod adli eruh’lu kadro arkadasin alibogazinda kursuna dizilmek suretiyle katli
    2.Cemisgezek’e bagli simsor köyüne yakin adini simdi hatirlayamadigim ( kocer adli dr.un bir numarali has adaminin ve uygulayicisinin köyü) köyde iki genc kizin öldürülmesi
    3.Ovacik’in yasak mintika bölgesinde ya$li bir insanin ( saflardan kacan Berivan adli bayanin babasi ) zorunlu askerlik yasasi adi altinda daga kaldirilan oglunun kacisindan dolayi ‘ibret’ olsun diye katli
    4.Malatyali ,istanbul katilimli bir gencin alibogazinda ‘ajan’ suclamasiyla katli
    5.Altin di$li aydin adli bir gerilla adayinin 93 yilinda hozat kirsalinda ekrem-kocer ve aliser üclüsü tarafindan dr.un onayi ile katli
    6. Azad kod ali hozatli bir gencin hozat kirsalinda kocer tarafindan Dr.un onayi ile katli
    Zorla daga kaldirma,dayak atma,ellerini kollarini baglama, mezar kazitilarak korkutma vb .yöntemler ile iskenceye maruz birakilan siradan köylülerin,gerillalarin sayisi onlari gectigi icin tek tek anamayacagim, ama dr.un uygulamaya aldirtigi her insana i$kence yaptirdigini, hatta bizzat kendisinin i$kence yaptigini söylemek gerekiyor,ki bunun halen ya$ayan canli $ahitleri var, ki bu insanlarin adlarini vermeyi ahlaken dogru bulmadigimdan vermiyorum…
    özellikle amed grubu tarafindan döve döve ayagindan bir agaca asilmak suretiyle dogu karargahinda öldürülen o insanin adini yazmani isterdim,cünkü o insan ve onun vah$iyane öldürü$ $ekli Dr. Baran’i en iyi anlatan örnektir…

    -------------------------------------------------------

    Serhat a dit:
    26 juillet 2009 à 23:32
    Merhaba Bawer
    Benim alelacele yazdigim yazida adi gecen Varto’lu Baran ile ilgili tek söyleyecegim ayni yil $ehit dü$en Bager ile akraba olmasiydi, hatirlayabildigim kadariyla aralarinda dayioglu olma gibi bir kan bagi vardi.Aradan uzun yillar gectigi icin bellegimde iz birakmis arkada$lari hatirlayabiliyorum,ki bunlardan biride adini andigim Bager’di.Tanidiginiz ba$ka varto’lu kimlerdi diye sormussunuz,dogrusu bu sorunuza kesin bir cevap veremeyecegim,cünkü silik yüzler disinda aklimda cok fazla isim yok,sadece bursa 93 katilimli daha sonra itirafcilasan bager adli bir genc ile sirwan adli genc bir bayan geliyor su an aklima…
    Burada her ne kadar Dr.Baran’in $ahsinda pkknin despotik yüzüne dönük tanik oldugumuz bazi olaylari aktariyorsak bile bu $u yanilgiya götürmemeli, orada ya$ayan herkes her olay hakkinda bilgi sahibidir,yada sahibi olmali…anakarargah disinda,bölgelerde bulunan her hangi bir gerillanin kendi bölgesi disinda ya$anan bir olayi duymasi istisnai bir durumdu,cünkü resmi ortamlar disinda bu konular üzerinde konusmak ‘tehlikeli’ i$lerdendi…Dolayisiyla benim tanik oldugum yada duydugum haksiz ölümler icerisinde ( ki bu ölümler,öldürmeler iki elin parmak sayisini gecmez) varto’lu kimse yoktu.
    Eger bunca yildir kardesinizden herhangi bir haber alamami$saniz, maalesef yüzde yüze yakin bir ihtimalle $ehit dü$mü$tür diyecegim…ama bu vesile ile size bir önerim olacak: devlet öldürdügü hemen her gerillanin na$ini fotograflamak,üzerindeki dökümanlardan yola cikarak kimligini te$his etmek,yada itirafcilarin verdigi bilgilere dayali te$his yöntemi ile $ehit düsen hemen hemen her gerillayi bir sekilde kendi ar$ivine kaydetmistir.Dolayisiyla belki oradaki valilige yada yetkili askeri komutanliga verilecek bir dilekce ile bu yönlü bilgi talep edilebilinir…dü$mandir,bilgimi verir diye pe$in bir yargiya varmak ve dolayisiyla pasif kalmak yerine,olumsuzda olsa bir cevap vermek zorundalar yada vereceklerdir,bu bile $ehit düsen insanlarin gömüldükleri yerleri bulma cabasinda belki bir ilk adim olabilir,ba$ka ailelerede bir ön ayak olur ve eger bu yönlü talepler cogalir ve süreklile$tirilirse sonucada ula$ilir diye düsünüp bir ba$langic yapmanin olumlu olacagini düsünüyorum…
    kalin saglicakla
    Not. adini andigim varto’lu Baran adli arkadasin akibetini bilmedigim icin yukarida anmadim…

    -------------------------------------------------------




    http://alibogazi.unblog.fr/2009/07/09/drbaran/comment-page-4/#comments



    Re: Dr. Baran Olayi

    dersim -

    Dara Botan



    Dara Botan a dit:

    20 juillet 2009 à 20:54

    Sayin Durgun, Dr.Baranin kardesi olup olmaman hic önemli degildir benim acimdan kardesisenizde bir gercek vardir bunu artik kabul etmeniz gerekir. Sevablari oldugu kadar gunahlarida vardir. Pozitif artilari almak kolayda negatif eksileri kabulenmek neden bu kadar zor geliyor size?? Öcalan tarafindan vurulan herkezi melek yaparsak o zaman Kani yilmazida peygamber yapalim, Dikil Yusufu peygamber yapalim ayrilanlardan da Ebubekir peygamber yapalim Serhati peygamber yapalim Ekremi peygamber yapalim Hidiri peygamber yapalim o zaman ne gune buradyiz oturalip ve bunlari göklere cikarmak icin durmadan yazilarini yazalim olur mu böyle sizin icin makulmudur. Siz kardesi oldugunu söyluyorsunuz sizin kardesi olmaniz hicbirseyi degistirmez onun dag pratigini bilenler burada konusuyor kimse burada egolarini tatmin etmiyor. Degil 15 yil 150 bin yilda gecse yapilanlar gun yuzune cikacaktir bu sizi acitabilir ama gercegide kabul ediniz sevablari oldugu kadar gunahlarida coktur, bunu kimse inkar edemez. Bende sizin gibi gercekleri kabul etmeyenleri siddetle kiniyorum.

    -------------------------------------------------------

    Dara Botan a dit:

    20 juillet 2009 à 1:07

    Degerli Dostum Sedat

    Bence Dr. Barani cok guzel anlatmissin onun icin elestiri oklari sana hep gelecek. Cunku eger dr.Barani kurdistanin asi komutani olarak gerceklerden ziyade masal kahramani yapsaydin o zaman sana övguler gelecekti. Sende biliyorsunki gercekleri yazinca insanlar saldirilara ugrar. Kurdistanda sanki bir tek Dr.Barandir evladini kaybeden. Dr. Baranin sevabi oldugu kadar gunahlari daha coktur bunu kimse inkar etmesin. Onbinlerce insan canindan oldu malindan oldu. Gercekleri yazmak senin görevindir gercekleri yazmadigin surece kendine olan sayginda olmaz. Savasci yapi icmek icin su bulamazken kendisinin kahve keyfi cok iyi bilinir yine ha keza savascilar bir lokma ekmek bulamazken kendisi köylulerden gasp ettigi koyun cevirme sofrasi cok iyi bilinir. Bumudur kurd halkinin komutan olmak. Öcalan onu öldurdu diye yaptigi tahribatlari savasilari kacirtan davranislari ve bir butun tum gunahlarini silip onu hep övgu ilemi anacagiz. Iste böyle yaparsak kendimize en buyuk haksizligi yapmis oluruz. Ben burada demiyorum Dr. Baran dört dörtluk kötu biridir ama ne yazikki bir gercek var o gercegide kabul etmemiz gerekir Dr. Baranin sevablari gunahlarinin dörte birin yarisini bile örtecek kadar degildir. Sevgili Sedat sen gercekleri yazmak icin buradasin ve gercekler senin görduguin bildigin gerceklerdir bu gerceklerden cikarak sana gelecek olan saldirilara kulak asmadan bildigin gördugun gercekleri yazmaya devam et halkimiz birgun bu gercekleri er veya gec kabul edecektir. Basarilarin devamin dilerim Kalemine ve yuregine saglik. Selam ve saygilarimla. Dara Botan.

    -------------------------------------------------------

    Dara Botan a dit:
    24 juillet 2009 à 17:36
    Sayin Durgun

    Noktayi koydugun tartismaya sen kendini niye dahil ediyorsun ikinci kisiler konustukca ucuncu kisiler kendini ortaya atinca o ucuncu kisinin nasil bir terbiye ve adaba sahib oldugunu bilmemek mumkun degil. Eger gercekten tartismaya noktayi koymus olsaydiniz siz bir daha bu bölume gelmezdiniz burada su anlasiliyorki degisik kisiliklerin maskesi altina gizlenen ukala kisiliklerden olan bir insani savunmaniz ile o ukala ile nasil bir is birligi icinde oldugunuz bellidir. Gercekten Dr. Baranin kardesi olmuslugunuz olsaydi cifte kisilikler ile baska mahlaslarla guya yorum yapan bu ukala olan sahisi savunmaya gecmezdiniz. Onada söyledim sizede söyluyorum Benim Dr.Baranla bir dusmanligim yok ama beliki ben gercekleri konustugum surece bu gercekler sizi acitiyor. Eger bugun Dr.Baran söyle kahramanlik yapti söyle olumlu davranislari oldu diye yalan bir masal ile karsiniza ciksaydim beni elestirmez tsk ederdiniz. Durgun bey Bir kardes kaybetmek elbette insanin acisinin derinligide buyuk olur ama kardesiniz bir gecmisi vardir ve burada onun gecmisi konusuluyor insanlarin gözunde olan bu kahramanligin gercek olmadigini anlatigimiz zaman neden bu sizi uzuyor. Ben burada sadece kardesiniz acisindan konusmuyorum ben burada gercekten kahraman olanlar kahramanliklarla anilsinlar istiyorum insanlari kacirtan insanlari tas alti eden insanlari zorbalik ile yöneten komutanlik adi altinda kendi egolarini tatmin eden bu kisiliklerin gercek yuzlerini elimden geldigi kadar her yerde ve her zaman halka sunacagim ve bunu yapmaya devam edecegim Dr.Baran, Ebubekir, Serhat, Hidir, Azime, Ekrem, Mahmut, Tanidigim tum bu sahte kahramnalarin savasci yapiya ve halka yaptiklarini anlatacagim siz beni hic bir sekilde bu gercekleri söylememe mani olamazsiniz Vurunlar kacirtilan savasci insanlarin analari babalari akrabalari yoktu birtek sizinkimi var??? Masumca vurulan insanlarin kani ustunde öyle durup kahramanlik masallarini anlatmami benden beklemeyin. Daha ben Dr.Barani kendi yazima konu etmedim birgun onuda yazacagim onunla birlikte butun bu Kahraman(!) komutanlari tek tek yazacagim. Bu sizi ne kadar acitiyorsa bu aciniz kadar tas alti edilen savascilarin ruhuda huzura kavusuyor.

    -------------------------------------------------------

    Dara Botan a dit:
    23 juillet 2009 à 18:27
    Sayin Devran Sen ne zaman ve hangi tarihte dersimde garzanda botanda guney-batida bulundun da? Sen ne zaman gerilla saflarina geldinde sen ne zaman bu savasin icine girdinde yillar sonra kalkiyorsun beyninin komut ettigi gerceklige kör olup bastan savma seyleri uyduruyorsun gerilla savasinda kurd halki hic kardes kani vermedi kurd halki hic ayni aileden birkac kisiyi kurban etmedi kurd halki yan gelip yatti bir tek dr. baran kendi evladini verdi bu mucadeleye demi? Dr. Baran evladini verebilir bu mucadeleye ama yaptiklari isledigi cinayetleri tas alti ettigi insanlari savastan kacirtigi insanlari göce zorladigi köyleri yagmalayip talan ettigi halki görmezdenmi gelecegiz? O cok sevdigin insani sevsende sevmesende bir gercekligi vardir bu gercegi kabul etsende etmesende gercekbudur bunu degistiremezsin. 3 kongreden 4 kongreye kadar olan belgeleri al oku 4.kongrede dr. baranin verdigi öz elestiriyi oku dr.baranin akademi dönusu gittigi her yeri git incele bakalim neleri göreceksin bakalim neleri okuyacaksin okudugunda ve görduklerinden sonra insanim kendime diyebilecekmisin? Elbette bu tahribatlari yapan bir tek Dr. Baran degildir. Ebubekir Hidir Sarikaya, Ekrem, Dikil Yusuf, Serhat, Xebat, Terzi Cemal, Azime, Silan, Rengin, Aziz, ac bunlari oku bunlarin özelestiri raporlarini tek tek oku kongrelere verdikleri raporlari oku halki bul onlari dinle yurek varsa dinleyebilirsin cesaretin varsa okuyabilirsin Dr.Baran hangi mucadeleyi yukseltmis Dr Baran hangi gerilla eylemini basari ile gerceklestirmis Dr. Baran hangi halka destek sunmus herkez suclu oluyorda bu adam dersimli olunca yedigi haltlar sekermi oluyor? Niye insanlar kalkip bir Komutan Siyari yazmiyor niye insanlar kalkipta bir komutan isayi yazmiyor niye insanlar kalkipta bir botani yazmiyor niye insanlar kalkipta bir zemyani yazmiyor niye insanlar kalkipta bir Fateye yazmiyor niye insanlar kalkipta bir Gurcani yazmiyor niye insanlar kalkipta bir Barani yazmiyor Bunlarda komutandi bunlarda kurd halkinin evlatlariydi bunlarida öcalan vurdu bunlarda öcalana karsi geldiler bunlarda mucadeleden ayrildilar bunlarda sehit dustuler bunlarda kanlariyla mucadeleyi savundular niye kimse bunlarin bir eksikligini bir gaddarliklarini bir despotluklarini bir zalimliklerini yazmiyor niye yazamaz cunku bunlarin kitabinda bunlarin mucadele ruhlarinda bunlarin kisiliklerinde Devrimcilik vardi bunlarda gerilla ruhu vardi bunlarda komutanlik vardi bunlarda kurd halkinin degerleri vardi. Dr Baran oglunu mucadeleye verdi diye herseyini silecekmiyim oglunu mucadeleye verince bunun getirecegi sonuclari bilmiyormuydu? Niye kimse oglu icin bir eksiklik yazmiyor??? NIYEEEEEEEEEEE oglu bir gerillaydi ve gerilla gibi savasti ve sehit dustu. Bunu inkar eden namertir. Oglu sehit dustu diye ben dr barana secde edemem gercegini kabul etsenizde etmesinzde gercegi budur bu gercekligi inkar eden kendine ihanet eder. Selamlar.

    -------------------------------------------------------

    Dara Botan a dit:
    28 juillet 2009 à 16:47
    Sevgili Sedat ve Serhat arkadaslar bizi bir orkestraya benzeten bu ucube insanlarin görmek istemedikleri ve bilmek istemedikleri gercekleri anlatigimiz icin bizi ayni insan yada yan yana durmus isimiz gucumuz yokmus gibi Dr.Barana olan bir dusmanligimiz varmis gibi halka lanse etmeye calisiyorlar aysaki ben ne sizi tanirim nede bilirim nede görmuslugum var belkide görmusum belkide bir kamptan bir kampa giderken görusmusuz ama hepimizde saniyorum ayri ayri ulkelerdeyiz ve Dr.Baran konusu yazilmadan önce yasadigimizin farkinda bile olmazdik.

    Sizlerin o yasamdan cikip geldiginize ve yasamis oldugunuza ben cok sevindim görup görmem hic önemli degil önemli olan o cehenemden sag salim kurtulmaktir. Hepimizde yukarida ismi gecen insani taniyoruz hepimizde bunu biliyoruz. Delil arkadas Dr.Baranin Yaptigi tahribatlari yazmak ve herseyi acik acik anlatmaya kimin yuregi dayanir? Bunu yazabilecek kalem yoktur. Bende cok iseterim onunla ayni mangada takimda ve taburda olan insanlarin konusmasini yazmasini bugune kadar allahin bir tek kulu kalkipta Dr.Baranin bir basarisini yazmadi ama eksiklikleri ve tahribatlari yazildikca aile baginda olan ucubelerin bagirip konusmalarida normaldir cunku dikkat ettiysen Sedat arkadasin sitesindeki baslik tamda bu insanlarin anlayisini dile getiriyor. “Gotna rast bı mırov ne xweş tê” DOGRU SÖZ INSANIN HOSUNA GITMEZ” evet Delil arkadas senin bu kadar öfkelendigin birinin sana neler yaptigini tahmin etmek hic zor degil. Ve bizler burada gercekleri yazdigimiz surece bu ucubeler bize saldiracaktir cunku yaptiklari birsey yok Sedat arkadasinda dedigi gibi gercegi bulmak yerine kendilerini ve halki uyduruk senaryolar ile anlattiklari bu sahisin gercekligi ortaya ciktikca bu ucubelerinde yalan senaryolari ortaya ciktigi icin bize saldiracaklardir. Eger okuduysan ben Dr.Barana kendi yazilarimda cok az degindim ama bugunden sonra onun o kongreye verdigi özelestirisini 9 yasinda aytenin ölumune neden olan bu sahisin yaptigi butun tahribatlari ve halk dilinde PISLIK diye adlandirilan tum sifatlari kisiliginde bulunduran bu sahisi butun ciplakligi ile yazacagim.

    Ben Sedat ve Serhat arkadaslar dedigim gibi hic görusmedigimiz halde bu insanin gercekligini yaziyoruz. Ama burada kim kimin akrabasi ve birbirlerini cok iyi tanidiklarini ve akraba olduklarini Devran ismindeki bu ucube yazmistir. Daha öncede söyledim yine söyluyorum Dr.Baran masum insanlar kani ustunde saltanatlik kurdu kardesi ve akrabalarida onun kani ustunde kendilerine bir saltanatlik kurmuslar ki biz gercekleri acikliyinca bu saltanatliklari salaniyor ve bu saltanatliklarini kaybetmemek icin yazilan gercege karsi ellinde bunlarin aksisini ispatlayamadiklari icin DELI DANA misali etrafinda gercekleri söylenenlere saldirirlar. Onun icin onlarin bize karsi harcadiklari terbiyesizlige girmeyerek onlarin dili gibi onlara hitab etmemek. Onlar kendilerinin ne mal olduklarini ortaya koymuslardir.
    Selam ve Saygilarimla
    Dara Botan

    -------------------------------------------------------

    Dara Botan a dit:
    28 juillet 2009 à 0:46
    Durgun bey kardesinizmidir abinizmidir neyiniz ise velhasili kelam onlarca masum insanin katlini gerceklestirdi onlara insani kacirttip vurdurttu onlari kani ustunde saltanatlik surdurdu simdi sizde tipki onun gibi ama onun kani ustunde kendine bir saltanatlik kurmaya calisiyorsun. Sizin kisiliginizin tumunde demek bu varmis ve sende bunun ispatliyorsun yazdiklarinla. Sedat arkadasin yazidigi bu konuya konusanlar ne sedatin akrabalari ne hemserileri nede ayni dönemlerde partiye katilmislardir ben sedati ne tanirim nede bilirim hic görmedim serhatida ha keza ayni öyle diger arkadasida ama hepimizin gectigi yol ayni yol hepimizde Dr. Barani taniyorduk ve biliyorduk. 4. Kongreye sundugu özelestiri raporunu bizzat ben kendi ellerimle daktiloya gecirdim cadirda onunda ebubekirinde serhatinda bazi yazilarimda ondan az biraz söz ettim Sedat arkadas daha onun bilmedigi bir cok yön var ve o yine insafli davranmis tum pisliklerini acik acik yazmamis daha öncede dedim yine diyorum Dr. Baran bir 2. apo ruhuydu daglarda aponun yapmadiklarini o yapti insanlara. Kardesiniz oldugu icin caniniz yaniyor wallahi hic umurumda bile degilsiniz gercek neyse ortaya cikiyor ve bunu kabul etsende etmesende abinin veya kardesin Dr. Baranin gercekligi berbat bir kisilik bile demek onun kisiligini ve yapisini hafifte birakiyor. Oglunumu sehit vermis amena bizde verdik ama biz kalkamdik demedik oglunu sehit vermis apo tarafindan vurulmus onu göklere cikarin Dr.Baran bu dunyanin en korkak insaniydi korkak oldugu icin önderinden aldigi rutbeden dolayi yanlizca savasi yapiya degil köylulere ve bir butun butun halka bir vahset yasatti. Aci ama gercek sana kardesini tanistiriyorum sen onunla kalmadin onun ne haltlar yedigini bilmiyorsun sen almanyada alamancilik oynarken o daglarda insanlarin anasini aglatiyordu. Sen onun hangi pratigini gördunde onu kahraman yapiyorsun sen kac gun onunla dagda kaldinda sehit mertebesine ulastiriyorsun onu ediyorsun savasta intihar edenlere sehit denmez bunu bilmiyormuydun Evet Dr.Baran idamlik bir adamdi pili bitmisti ve idam edilecekti önderi onu kurtmustu artik ise yaramiyordu yok edilmesi gerekiyordu oda korktugu icin intihar etti kimse demesin apo vurdu onu apo vurmadi onu korkakliginda pisirikligindan piskinliginden korkup intihar etti. Sen yanina Muznzur dagi lakapli akrabani dewran lakapli papagan akrabani almis burada Sedat i sucluyorsunuz asil siz kendinize yama almis papagan gibi konusuyorsunuz. Bende sedatla ayni yoldan gectigim icin hic görmesemde benim bir yoldasim ve arkadasim oldugu icin ve dr barani cok iyi anlattigi icin her zaman onun yanindayim hodri meydan. Yaz Bagir bakalim bagira bildigin kadar. Ne kadar bagirsanda gevelensende Dr.Baran GERCEKLIGI BUNDAN IBARETTIR……

    -------------------------------------------------------

    Dara Botan a dit:
    29 juillet 2009 à 21:57
    Sana sunu söylemek sanirsam hakkim Delil arkadas! O gögusune naylon damlatilarak ”Ş” harfi yazılan yoldaşıma canımın kurban oldugunuda biliyormuydun?? Benim o yoldasimdan baska kimsemin olmadiginida biliryormuydun..? Baska birsey söylemek artik istemiyorum. Ama yerden göke kadar haklisin butun yazdiklarinda.


    -------------------------------------------------------



    Re: Dr. Baran Olayi

    dersim -

    Bager-Varto


    Bager-varto a dit:

    26 juillet 2009 à 21:10

    Penaber e acik yazi; Senin gerilla pratiginde kaldigin ve bircok seyi aci yaniyla tatli yaniyla yasadigin belli oluyor.Ben Bager-Dersimden ve o donemde kasirganin icinde yer alan biri olarak dersem belki tanirsin.Hadi herseyi bir tarafa birakalim da Sen dusmanin eline gecince gecmisini bir anda satan,kendisine takilan isimleri bir yanha birakan,ucubelesen,kisiliksizlesen,astigi astik kestigi kestik olan,nice canlari orta yerde yok eden ,uzman askeri dehasinin yaninda en az Baran kadar saydigin seyleri yapan ve fazlasini bulunduran semdini neden ovdunde hatalarini,duskunlugunu,simdi duskunluklerini yazmadinda sadece Baranin yazdin?Evet Baqran intihar ettigi zaman ben orda ve yakinindaydim,daha dogrusu birlikte oturuyorduk ve bir ara kalkti 3 metre uzaklasti ve patlama sesi geldi.Hemen o yone firladik.El bombasi ile intihar etmisti.Bunun sebebi ise bekanin surekli hakaretlerine ugramasi,basarisliklari ve benzeri seylerdi.Simdi sende yok intihar etmedi,olduruldu safsatasini yayip{ki o donemde hep bunu dusman ve turk solculari soyluyordu}ne elde edeceksin bilmiyorum.En az senin kadar mermi ve sarapnel parcasi tasiyorum canimda,en az senin kadar bende goz ve kulaktan yoksunum.En az bende senin cektigin kadar cektim o komutan diye basimiza ceberrut kesilen korkak alcaklardan.En az bende senin kadar ofke duydum ,oturdugu yerde talimat yagdirip savasmayi bilmiyorsun diyen akli eksik,kompleksi buyuk insanciklara,sozde onder,komutan olmus korku koplerine.

    Yasadiklarini anlatmak,gecmisle yuzlesmek,gelecege bir yon vermede aydinlatici olmak,halkimizin dogru bir mucadeleye,dogru bir orgutlenmeye sevk etmek guzel ,fakat o icimize dikilen ofkeyi,nefreti baska seylerle susleyip iyiyi-kotuyu;akla-karayi burda birbirine karistirmak hicte ahlaki degil.
    Baran intihar ettikten sonra esyalarini Hazretlere gonderelim dedik ama bazi haramiler hemen ahkam kesip demogoji yapip alip kullandilar.Aslinda o esyalari hazretlere gonderme onerisini icimdeki ofkeden cikarmistim.Birbirlerini besleyip olume gonderlere bir mesaj olur gibi bir sacma dusuncem vardi ama olmadi ki bugun donup bakinca zaten olsaydi ne olurdu diye dusunuyorum!
    Evet biz savasin hakkini verdik ama basimizda cephede savasan Nemir Mustafa Barzani gibi komutanlar olmadigi icin en buyuk savasi hazretlerinin urettigi kisiliklerle yuruttuk.Onun icin tam bagimsizlik derken cakildik.Daha dogrusu hazretleri bizi yere cakti.
    Bugun hala bir suru konumundayiz cunku bizde hala o hazretlerinin verdigi iksirin etkisi var ve o etkiyle etkilemeye calistigimiz icin basarili olamiyoruz,acmak istedigimiz gozleri,kulaklari herseyden uzaklastiriyoruz.
    Bazi seyleri sadece yazmak icin yazmanin bir anlamiyok.
    Ne semdin ne apo ne digerleri hic bir deger hakketmiyor.

    -------------------------------------------------------

    Bager-varto a dit:

    6 août 2009 à 17:44

    Dr Baran nasildi? Dr Baran intihar etti! Neden mi? Aslinda Dr Baran i taniyanlar onun intihar etmesinin nedenlerini biliyorlar. Dr Baran oykusunu hala kandilde oldugunu dusundugum iki ikisi cok iyi yazabilir!
    Hemen sunu belirtmeliyim ki ben Dr Baran ile beraberken yada 96-97lere kadar hangi komutan ne derse ne yaparsa yapsin dogrudur anlayisina sahiptim.Gerillaya katildigim zaman daha 15ini yeni tamamliyordum.Okuma yazmayi orada ogrendim.Pkkyi ve pkk tarihini hep dillerden duydum.Onun icin onunme konulan ne gorev var ise dogru buluyordum.Ama asla birine zarar verme,oldurme ve benzeri bir pratigim olmamistir.Icimin kabullenmedigi bir cok yasamama ve gormeme ragmen belki de gereklidir diyor,neden acaba diyor,bir turlu isin icinden cikamiyordum.
    Dr Baran icin burda yazilan ozellikler ve uygulamalarini tekrarlamiyacam ki yazmak istemiyorum.Dr Baran basarisiz bir komutan di.Semo gelene kadar bir eylemlilik yoktu yada olume yatirma vardi diyebilirim.Akademiye cagrildi,yaptigi hersey bgormezden gelindi ama askeri basarisizligi yuzune tokat gibi indirildi o da bu durumu kabullenemeyerek basari sozu verip geri geldi.Basari elde etmeye gelmisti ama o ozellikleri ona basari sansi vermiyordu.O dusmanla degil yapiyla ugrasiyordu.Basari getirecek eylem planlarina olmaz diyor,kendi yaptigi planlar kayiplara neden oluyordu.Ve tabi yine basarisiz komutan,beceriksiz elestirileri gelmeye devam ediyordu.Son donemlerde onun yuzune bakanlara bile kizar hale gelmisti.Cunku herkes basarisizsin dercesine bakiyordu.Gozlerde bir sitem vardi.Yanlis bir anlayisa sahipti ama mucadeleye bagliydi.Bunun icin bu durumu icine sindiremiyordu.Ve sonunda bir gun sanki hic bir sey olmamis hersey normalmis gibi surup giden bir sohbet esnasinda yerinden kalkti,3-5 metre kadar uzaklasti ve bir patlama sesi duyudldu.Herkes saldiri oldugunu sandi ama ses cikmadi.Mevzilenen herkes yavas yavaxs yerinden cikip onun gitti yone dogru gitti.El bombasinin pimini karninda cekmisti.
    Sorusturma icin gelenler ise zaten fazla ustelemedi.Daha cok yazilarina ilgi duydular,okudular v.s.Dersim o basarisiz askeri pratigini daha sonralari Ayhan ve semo ile asti .Ayhani da semo olume gonderdi karadeniz seruvenine …

    -------------------------------------------------------

    Bager-varto a dit:

    6 août 2009 à 17:16

    Sedat arkadas bende burda eski arkadaslari gordugume seviniyorum. Sayet beni taniyor isen o zaman ki yasimi da biliyorsundur.Uzun burnumdan belki hatirlarsin ki herkes oyle hatirliyor; ) Birincisi ben bu bilgisayar ve internet le yeni tanisiyorum ve cogu zaman burayi bulmayi basaramiyorum.Burayi yaklsaik iki hafta once tesadufen buldum tesadufen yazilarini okudum.Bu yazdigim bolumu bulmak icin arkadasi beklemek zorunda kaldim.
    Birincisi o zaman herkese Dr Baran’in intihar ettigi soylendi ama hep pati icinde yasanan infazlardan hemde turk solunun ve devletin yaydigi haberlerden dolayi kimse gercekleri goremedi.Dr Baran’ a ait anlattigin tum ozelliklere katiliyorum ki onlar hakkinda birsey soylemedim ama olen biri hakkinda biraz daha dikkatli yazmayi yeglerim.
    Ikincisi acikca olduruldu deseydin sana bende sen nerdeydin nerden biliyorsun olduruldugunu diye sorardim.Ama sen imada bulunuyorsun.Eger net bilgin yok ise imada bulunma hakkin yok sanirim.Dr Baran’in paltosunu giydiler diye olduruldu suphesi duymak ne kadar gercekci bilmiyorum cunku o zamanlar butur seyler cok oluyordu.Bu ima edisinden dolayi yazdim
    ucuncusu bende semonun ne kadar dahi bir savas uzmani oldugunu yazmistim sanirim.Ama benim icin esas olan kisi neydi degil ne oldudur.Semo bugun ne olduya bakmak gerekir ve onu anlatinca ne duruma geldiginide yazmak gerekir diye dusunuyorum.Yillarca savastigi dusmaninin bilgisayarini alip dusmaninin actigi siteden yazmak sanirim halkina hizmet etmek icin degil!Sorguda ki durusu dusmanla iliskileri ne boyuta geldi diye bakmak gerekir.Bu durumu sorgu ve mahkeme durusunu da gosteriyor ki istedigi kadar terane okusun itirafci olan,bir zamanlar dusmanin korkulu ruyasi olan semonun dusman karsisinda el pence durmasi onun ne menem bir kisilik oldugunun gostegesidir.
    Ayhanlari sari zekileri ve daha nicelerini ve semonun uygulamalarinida yazmak gerekir.Suriyeli cekdar ile kafa kol neler yaptiklarinida.
    Ama ben her seyi bir yana birakiyorum,gerilla hayatinda ne yaptiysa yapti dedim,dusmana esir dusunce{nasil bir seruvendi bu esirlik hala anlamis degilim} nasil bir tutum sergileyecek dedim.Dirense hep efsane komutan olarak kalacakti ve ona yapilanlari,nice yigit kurd evladina yapilanlari da bir tokat gibi o sahte onderlerin ,komutanlarin yuzune carpardi,halkinda bu konuda daha guvenilir bir sekilde uyanmasina vesile olacakti.Itirafci oldu,dusmanina el acti,ozgurluk diledi ve o sahte onderlerin,komutanlarin gercek yuzunu gizledi.


    -------------------------------------------------------

    Bager-varto a dit:

    8 août 2009 à 21:20

    Merhaba serhat

    Kim neden boyle birsey soyledi bilmiyorum ama evet ben bursa katilimliyim ve ailem hala orda.Ailem ile bir iliskim yok.Hep onlar bana bize ben onlara uzak durdum.Itirafci olmam birilerinin beklentisi de olabilir onlarin hosuna da gidebilir fakat bu konuda kendi yasadiklarimi gozunune her getirisimden sonra soyle diyorum;Buyuk biri degildim,olmadim hic bir zaman ancak ben buyugum diyenlerden ve oyle taninanlardan hep buyuk ve onurlu bir durus sergiledim.

    Esir dustugumde{o lanet olasi geri cekilme olayinda,kozluk cikisinda ovada}neredeyse on parcaydim.O halimle ve yanimda ki bir cok arkadas boyle parcalanmisken yada sehit duserken ki psikoloji ve ihanetlerin icinde irademi dusmana teslim etmedigim icin kendime guvenim sonsuzdur.Bu konuda suphesi olanlari tatmin etmeye calismak gibi bir cabam olmayacaktir.Cunku bugun iliskide olduklarim ne oldugumu neler cektigimi iyi bilirler.Illa bilmek istiyoruz diyenler varsa buyursunlar Adiyaman,elbistan,siirt,mus,midyat veya d.bakir cezaevinden sorabilir..

    Bu arada serhat seni cikaramadim.Kusura bakmayin yasadigim bircok olay disinda kisi,isim,yer ve tarih konusunda hafizam kotu.Bana da miras olarak bu kaldi.Tedavi de care olmuyor,uzun yillar alacakmis.{Bu arada kucuk bir not;Yakalanip sorgu sureci bittikten sora amed zindanina goturuldum;orada televizyon,buzdolabi,yemekhane,bircok insan bir arada gorunce ve daha bircok sey kogusta gorunce itirafcilar kogusuna getirildigimi sanarak konusmadim ve ortamdan ayrilmak istedigimi soyledim.Arkadaslar bir yandan tedavi etmeye calisirken diger yandan yanlis bir ortamda olmadigima ikna etmeye calisiyrodu.Ta ki diger koguslardan tanigim ve birlikte esir dustugum bir iki arkadas gelip benimle konusana dek.Cunku ben hep zindani karanlik bir hucre,farelerin cirit attigi,iskenceyle gecen bir yer oldugunu hayal edip duruyordum.Isa arkadas gibi bir cok arkadastan zindani duymama ragmen o anlatilan iskenceler zihnimde oyle bir portre birakmisti} Okumam yazmam halen iyi degil.Ben soylerim bir arkadas yazar.

    -------------------------------------------------------




    Re: Dr. Baran Olayi

    dersim -

    H. Durgun


    H. Durgun a dit:

    20 juillet 2009 à 16:12

    Sedat Penaber`e : Ben Dr Baran`in kardesiyim.(Dügün degil bayram degil enistem beni niye … misali) Durup dururken birden bire ve onbes yil aradan sonra Dr Baran`i anlatmak, tabi icinde bulundugun ruh halini bilmiyorum ve bir misyon mu yüklendin onuda bilemem.Onbes yil önce katledilen Dr Baran bugün tekrar katlediliyor ve ayni acilari tekrar yasiyoruz.Olay tarihinde Ali Bogazinda oldugunu beyan ediyorsun. 1-Samimi oldugunu ve hicbir kisisel kininin olmadigini yaziyorsun.Samimiysen neden gercek isminle veya otarihteki kod adinla yazmiyorsun.Bu samimi olmadigini gosteriyor yoksa infaz timinde sende mi yer aldin.Cünki Diyarbakir`dan gelen grubun basinda oldugunu söyliyorsun.Unutmaki o dönem gerek Dersim de yapilan bir cok eylemin ve Dr Baran`in ölümünden bu grubun büyük rölü olmustur.2-Olay tarihinde orada bulun dugunu söylüyorsun faakat simdiye kadar olumlu ve olumsuz hic bir beyanda bulunmadin ama ne hikmetse birden bire illahlar tarafindan gökten zembille indirilmis gibi bir peygamber edasiyla vahiy yaymaya basladin.Bir misyon yüklenmissin gibi can hiras calakalem yaziyorsun.Tabi yazabilirsin ama sunuda unutma gercekler erveya gec tüm ciplakligiyla ortaya cikacaktir.3-Sunu tüm samimiyetimle ve acik yüreklilikle söylüyrum.Biz ailece bugüne kadar bu meseleyi Kürt Halkinin Davasina ve Acilarina duydugumuz saygidan dolayi devrimci bir tarzda ele alarak sadece her ölüm yil dönümünde,Devrimci,Ilerici,Yurtsever Kamuoyunundikkatini cekmek icin yazdigimiz birkac satir yazidan öteye gecmedik.Suskunlugumuz bundandir.4-Dara Botan mahlasli bey ganimet bulmus gibi yazdigin satirlarin üzerine atlayarak” Dr Baran`i cok güzel anlatmissin” kendi egolarini tatmin etmiscesine alkisliyor.Acaba kendi yaptiklarin samimi ve dürüstce anlatabilirmi merak ediyorum.Anlatmasada olur cünki take düstü kel göründü nede olsa ayni senaryo ve ayni filmin takim oyuncularisiniz.5-Yazdiginiz bu satirlari okuyunca fazla sasirmadim cünkü senden öncede ayni nakarati cok tekrarladilar ama kimseyi inandiramadilar.Kürdistan Halkinin Onurlu Mücadelesine kimin zarar verdigini, kimin onuruyla savastigini herkes cok iyi bilmektedir.Bizim ne kimsenin övgülerine ne kurgularina nede tesellilerine ihtiyacimiz yoktur.Bu nedenle sizi siddetle ve nefretle kiniyoru.Son olarak sunu söylüyorum ölülerimizi rahat birak kendi egolarinizi tatmin etmek icin umarim yazacak baska seyler bulursunuz.

    -------------------------------------------------------

    H.Durgun a dit:
    21 juillet 2009 à 18:38
    Sayin Penaber,acimi paylastiginiz icin tesekkür ederim ve kardesinizin ölümü nedeniyle sizinle acinizi paylasiyorum.Kürt Halki`nin ölen her evladi Apocu anlayisin kurbanlaridir.Bundan dolayi Kürt Halkinin acilari ortaktir.Benim seninle ve diger arkadaslarla bir hesabim olamaz.Yazdigin makaleyle sen görüsünü ifade ettin bende görüsümü ifade ettim.Senden yana bir süphemde yoktur.Size sordugum sorular sadece sizi tanimam yönünde idi ve kendinizi tanittiginiz icinde tesekkür edrim.Ayrica benim bahsettigim grup Diyarbakr veya Zeynel arkadasin grubu degildir.Burda bir söylem hatasi olmustur özür diliyorum.Cünki biz Zeynel arkadasin kisiligini ve osurecteki tavrini cok yakindan biliyoruz.Asil benim bahsettigim grup asagidan gelen müdahale grubu(özelbirlik);Bu grup 93 sürecinde Dersim`e gelmistir ve resmen terör estirmistir.Halka yapilan baskilarla adeta Dersim halkinin Dr Baran`a olan sevgisini yoketmeye yönelik ve Apocu anlayisin Dersim`e yansimasidir.93 sürecinde yasanan bir cok olay bu grup tarafindan hayata gecirilmistir.Serhat arkadas bizim bilgilerimiz ikinci ücüncü elden duyumlar degil.Sen 50 metre mesafede nöbetciyken haberin olmadan biz tum bilgi ve belgeleri birinci elden ve gercek Yurtsever Devrimci ve o süreci yakindan yasiyan insanlardan ögrendik.Bizim kimsenin bilgisine ihtiyacimiz yoktur.Tarih önünde herkes hesabini verecek ve gelecek nesillere örnek olacak bir tarih yasanir dilegimle.Benim kimseye kizginligim yok fakat icinden geldigimiz sürecler ve yasanan olaylar belki duygusallik yaratabilir bununda normal karsilanacagini saniyorum.Yalniz son olarak sunuda belirtmekte fayda vardir. Biz isi mahalle kavgasina dönüstürmek istemiyoruz.Size calismalarinizdan basarilar ve bundan sonra hicbir yorumunuza katilmayarak fazla polemige girmeden burada noktaliyacagim.

    -------------------------------------------------------

    H.Durgun a dit:
    27 juillet 2009 à 21:44
    Pena (ber)sen yazdikca ben kahkalarla gülmekten kiriliyorum.Sebebine gelince günbe gün masken düsüyor ve kime hizmet ettigin ortaya cikiyor.Seni bilgi fukarasi zavali,sana bazi seyler ezberletmisler onlari tekrar edip duruyorsun.Birkac tanede yamak bulmussun onlarda iyi saksakcilik yapiyor. 1- Sen ilk astigin yazinda hicbir kisisel kininin olmadigini ve senda zuhur eden izlenimlerini yazdigini beyan ederken,sonra kardesinin Dr Baran tarafindan infaz edildigini söyledin.Ben de insani duygularimdan dolayi acini paylastim.Bu beyanin bile senin kisisel kinlerle hareket ettigini ortaya cikardi.2-”Temel ilkem olan kisilerle degil anlayislarla ugrasmayi kendim amac edinmisim….” diyorsun hayir kimseyi kandiramazsin.Sen kendin caliyor kendin oynuyorsun.Tam tersine sana verilen görev dogrultusunda,kisilere yönelik olarak yetistirilmis bir uzman maharetiyle isini yapiyorsun._ Bir baska beyaninda,”doktorun kardesi sayin Durgun da bana niye Doktorun intehar ettigini söylüyorsun diye sitem ederken….” sende hic utanma arlanma sikilma yoktur.Ben böyle bir söylemde bulunmadim.Sadece gercekleri carpitmamani ve bilgi kirliligi yaratarak insanlarin kafalarini karistirmaman icin dürüst olmani ve kisisel kinle insanlara saldirmamani ifade ettim. 3-Birinci yamak serhat elli metre mesafede idi.Simdide sira Bager`e geldi ve üc metreye kadar yaklasti.Üstelik neden intihar ettigini yazmiyorsun diye birde ikazda bulunuyorsun.Hic merak etme sen bu gidisle kendine daha cok yamak ve yalanci sahit bulursun.Zaten bulmasan sasarim ve daha nice hayali senaryolar yazarsin.4- “Serhat arkadasda burada yorumlarini esirgemedi.Halkimiz artik yalancilardan,sahtekarlardan ve hicbir sey bimedigi…” Bu ifade ettigin kavramlar tam senin ve senin yaamaklarinin kisiligini ortaya koyuyor.Bu satirlar seni net olarak ele veriyor.Hangi süslü ismi kullanirsan kullan,hangi maskeyi takarsan tak sen kendini temize cikaramazsin.Asil sahtekar,yalanci ve hicbir sey bilmeyen,düsürülmüs kisilik,davasini terk eden,itirafci olmus mücadele saflarini terk ederek simdide yasanan konseptin bir parcasi ve gorevlerle donatilmis olarak olarak ortaya cikmis ukalalik taslayan bir kisiliksin.Sana son olarak sunu söyliyeyim: Yer Gök sahidim olsun ki son bir ferdimiz kalana kadar bu isin pesini birakmiyacagiz ve senin gibi Don Kisotlara meydani birakmiyacagiz.Aslinda bu isin muhataplari konusmiyor.Senin gibi piyonlar zaman zaman parazit yapiyor.Cokda önemli degildir.Yüregi olan insan maske taakarak sahte isimlerle ortaya cikarak konusmazlar.Senin hususi yetistirilmis bir piyon olmadigini nereden bilelim.Yüregin varsa gercek isminle cik ortaya ozaman bende belgelerle,yer ve zaman belirterek her seyi halka anlatayim Bakalim kim sahtekar,kim yalanci vede kimin özel görevlerle hareket ettigini Dünya Alem görsün .

    -------------------------------------------------------






    Mit folgendem Code, können Sie den Beitrag ganz bequem auf ihrer Homepage verlinken



    Weitere Beiträge aus dem Forum DERSİM-ZAZA ARŞİVİ

    Bekaa vahşeti 1- - gepostet von dersim am Mittwoch 23.09.2009
    Nükleersiz Türkiye, Barajsiz Muznur için! - gepostet von dersim am Sonntag 27.05.2007
    WELAT RA TAYÊ ZARAVEY - gepostet von dersim am Dienstag 05.12.2006
    RESMÊ WELATİ - gepostet von dersim am Freitag 11.01.2008



    Ähnliche Beiträge wie "Dr. Baran Olayi"

    hänge fest - gepostet von Koaru am Samstag 24.06.2006
    agladimi kimseye söyleme anne - gepostet von alyazmalim am Samstag 12.08.2006
    PhotoWatermark Professional 6.1.3.5 - gepostet von yazid am Donnerstag 31.08.2006