Yurdaer Okur ile Söyleşi

Ask Oyunu Forumu
Verfügbare Informationen zu "Yurdaer Okur ile Söyleşi"

  • Qualität des Beitrags: 0 Sterne
  • Beteiligte Poster: eS-RaR
  • Forum: Ask Oyunu Forumu
  • Forenbeschreibung: Ask Oyunu Dizisinin ve Keremcemin Forumu
  • aus dem Unterforum: Doktor Hakan Basar
  • Antworten: 2
  • Forum gestartet am: Mittwoch 22.02.2006
  • Sprache: türkisch
  • Link zum Originaltopic: Yurdaer Okur ile Söyleşi
  • Letzte Antwort: vor 17 Jahren, 10 Monaten, 27 Tagen, 5 Stunden, 52 Minuten
  • Alle Beiträge und Antworten zu "Yurdaer Okur ile Söyleşi"

    Re: Yurdaer Okur ile Söyleşi

    eS-RaR - 01.06.2006, 12:58

    Yurdaer Okur ile Söyleşi
    Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuarı Tiyatro bölümü mezunu olan ve 10 yıldır tiyatroyla uğraşan Yurdaer Okur'la, başrolünde oynadığı ilk uzun metrajlı filmi "Gen" hakkında koyu bir sohbet yaptık. TV dizileri ve reklam filmlerinden sonra sinemaya adım atan Okur'un tiyatro aşkı ve gelecek planlarına dair herşeyi konuştuk.

    Bazı yönetmenler oyuncu olmayanları tercih ediyorlar. Çok iyi sonuçlar alındığı oluyor. Fakat tiyatro için kesinlikle eğitim gerekli.
    Filmin kadrosuna baktığımızda, genelde konservatuar mezunu genç oyuncular görüyoruz. Sizce, oyunculukta eğitim ne kadar önemli?
    Filmin kadrosunda konservatuar mezunu oyuncular var. Ama genç oyuncular yok. En genci benim. Ben de 1974 doğumluyum. Bir 10 yıldır tiyatroyla uğraşıyorum profesyonel olarak. Eğitim çok önemli. Çok konzervatif düşünmüyorum bu konuda. Herkes, sinemada özellikle oyuncu olabilir. Yönetmene bağlı. Bazı yönetmenler oyuncu olmayanları tercih ediyorlar. Çok iyi sonuçlar alındığı oluyor. Fakat tiyatro için kesinlikle eğitim gerekli.

    Oyunculuk eğitimi olmayanların sinema filmlerinde yer alması sizi rahatsız ediyor mu?
    Hayır. Şimdi bizim gördüğümüz bilhassa meta işi sinema ya da Türkiye'de göz önünde gördüğümüz filmler. Sinemaya bakış, seyircinin çok fazla gitmesiyle ilgili. Daha yeni yeni Türk seyircisi, Türk filmlerine gitmeye başladı. O yüzden yapımcıların tanınmış insanları seçmeleri, popüler insanları seçmeleri gayet normal. Ama bağımsız filmlerde bunu görmüyoruz. Yeşim Ustaoğlu hiç tanınmış oyuncularla çalışmaz ama bir sürü ödülü vardır. Yurt dışında Türkiye'yi en iyi şekilde temsil etmiştir. Nuri Bilge Ceylan öyle. Fatih Akın öyle.

    "Gen" filminden beklentileriniz neler?
    Ben senaryoyu okuduktan sonraki hayal gücümle; film çekim esnasındaki, film bittikten sonraki durum arasında müthiş bir fark var. İyi anlamda. Beni şaşırttı. Benim beklentim, ben izlediğimde şaşırmak istiyorum.

    İçinize sinen bir film oldu mu?
    Evet. Ya şu sahneyi de şöyle oynamasaydım demedim. Çünkü zamanımız boldu. Çok rahat çalıştık, bekledik saatlerce hiç sıkılmadan. Çok sıcak bir setimiz vardı. Bu her şeye yansıyor tabi.

    Daha önce "Sır Çocukları" filminde küçük bir rolünüz vardı. Onun dışında biz sizi hep tiyatro ve TV dizilerinden tanıyoruz. Sizin için hangisi önce gelir?
    Tabi ki benim asıl mesleğim tiyatro. Bire bir sahnede bir şey yapmak benim için çok keyifli. Ben şu anda sizin karşınızda bir şeyler oynarsam, bu bana müthiş bir haz veriyor ama sinema bambaşka bir aşk. Bu benim ilk uzun metraj deneyimim. Daha önce de "Chemin d'O" diye bir filmde oynadım, Fransız filminde. Orada da hikaye tamamen benim üzerime kuruluydu. 37 dk. orta metraj bir filmdi. Festivallere katıldık, söyleşiler yaptık, başka bir ülkeye gittim falan. Onun hazzı bambaşka. Hani bir şey yapıyorsunuz, aradan bir bir buçuk yıl geçiyor. Festivale konuk olarak gidiyorsunuz. Filmi izleyip, insanlar filmle ilgili sorular soruyorlar. Filmi onlarla beraber izliyorsunuz. Bir de sinemadaki oyunculuk ancak kendini izleyerek gelişebiliyor. Ne kadar çok filmde oynarsanız, o kadar iyi oyuncu olursunuz diye düşünüyorum.


    Ne kadar çok filmde oynarsanız, o kadar iyi oyuncu olursunuz diye düşünüyorum.
    Bu filmde, genç bir yönetmenle çalıştınız. Sizce bunun avantajları neler?
    Benim için çok büyük avantajdı. Çünkü kendimi çok yakın hissettim. Bir de genç olmasından ziyade, çektiği kısa filmleri izledim daha önceden. Çok sevdim yaptığı filmleri. Bir sinema dilinin olduğuna inandım ve güvendim ona. Çok rahattım. Herhangi bir endişem, en ufak bir endişem yoktu.

    Çağan Irmak, sürekli tiyatrolara giderek filmleri için oyuncu aradığını söylemişti. Sizce de gizli kalmış çok yetenekler var mı tiyatroda?
    Var. Çağan en nadir insanlardan biridir gerçekten. Ben Çağan'ı kaç yıldır tanıyorum. Oyunuma gelmişti. "Leenane'in Güzellik Kraliçesi"ne 5 kere geldi. Sonra "Benerci"ye 3 defa geldi. Sürekli oyun izleyen, asıl oyuncunun tiyatro oyuncusu olduğuna inanan.. Çok saygı duyuyorum böyle davrandığı için. Başka da göremedim ya da ben karşılaşmadım. Var mutlaka, bir sürü var. İstanbul'da, İstanbul dışında, Ankara'da, Anadolu'da bir sürü genç, çok yetenekli oyuncular var.

    İleriye dönük projeleriniz neler?
    Amatör olarak sinemayla ilgilenmek istiyorum öncelikle. Çekmek anlamında. Kısa filmler çekmek istiyorum. Bir takım projelerim var. Şu anda senaryo haline getirmeye çalıştığım bir öyküm var. Oyunculuk konusunda da tercih edilmek gerekiyor. Tercih edilirsem, bir takım senaryolar önüme gelirse onları okuyup değerlendirmek isterim.

    09.02.2006


    http://img154.imageshack.us/img154/2448/yurdaergen8km.jpg (http://imageshack.us)
    http://img154.imageshack.us/img154/1887/yurdaerfgtr2cx.jpg (http://imageshack.us)



    Re: Yurdaer Okur ile Söyleşi

    eS-RaR - 01.06.2006, 12:59


    Filmden sonra oyuncuların kısa konuşmalarından...

    Oyuncu Yurdaer Okur:
    “Bu benim Türkiye’de gösterilecek ilk filmim. Filmde bir psikiyatristi oynuyorum ve rolü çok sevdim. Senaryonun matematiği çok kuvvetli ve en önemlisi gerçek bir doktor tarafından yazılıyor. Çok GENç zeki bir yönetmenin olması, benim rolü çok sevmem ve kabul etmemde etkili oldu”.



    Mit folgendem Code, können Sie den Beitrag ganz bequem auf ihrer Homepage verlinken



    Weitere Beiträge aus dem Forum Ask Oyunu Forumu

    KEREMCEM & SERDAR YEGIN INTERWIEW - gepostet von bir_melek_diliyorum am Freitag 24.02.2006
    SARP VE EKİN BİR DAHA AYRILMAYACAKLAR - gepostet von AYŞE am Sonntag 09.04.2006
    46. Bölüm - gepostet von Mesut01 am Montag 18.09.2006
    Kötü Bi Haber - gepostet von Mesut01 am Dienstag 12.09.2006



    Ähnliche Beiträge wie "Yurdaer Okur ile Söyleşi"

    Yurdaer OKUR - eS-RaR (Donnerstag 01.06.2006)
    Söyle Sevdiğime - Pecevi (Samstag 03.03.2007)
    Sitzbank öffnet jetzt selbstständig - Uvobook (Samstag 19.11.2011)
    BIR DAHA SÖYLE - YAKISIKLI_KRAL (Sonntag 07.01.2007)