Schrikken???

X-plosion Vuurwerkforum
Verfügbare Informationen zu "Schrikken???"

  • Qualität des Beitrags: 0 Sterne
  • Beteiligte Poster: X-PloSion
  • Forum: X-plosion Vuurwerkforum
  • Forenbeschreibung: Word snel lid, Klik op register!
  • aus dem Unterforum: Nieuws
  • Antworten: 1
  • Forum gestartet am: Freitag 30.04.2004
  • Sprache: englisch
  • Link zum Originaltopic: Schrikken???
  • Letzte Antwort: vor 19 Jahren, 4 Monaten, 6 Tagen, 19 Stunden, 48 Minuten
  • Alle Beiträge und Antworten zu "Schrikken???"

    Re: Schrikken???

    X-PloSion - 16.12.2004, 12:11

    Schrikken???
    HENGELO - ‘Levensgevaarlijk. Doe het niet!’ Kinderen uit groep 7 en 8 van de Hengelose Paus Joannesschool krijgen vuurwerkvoorlichting.

    Een harde knal klinkt door het klaslokaal, gevolgd door een ‘iiieeeeh’ van de kinderen. Met open mond kijkt de groep naar de video die bij de vuurwerkvoorlichting hoort. Op de video is te zien hoe een prullenbak vlak voor het gezicht van een jongen van een jaar of vijftien ontploft. De jongen verliest twee vingers en raakt blind aan zijn linkeroog. Hiervan geen bloederige beelden. Na de ontploffing wordt het scherm zwart. Wel te zien zijn verminkte en bloederige handen. Verminkt door vuurwerk.

    De videoband maakt veel indruk op de kinderen. Sommigen zijn zichtbaar aangedaan. Marta Pudliszak van de Hengelose politie waarschuwde de kinderen voor de bloederige beelden, voordat ze de video in de recorder stopte. De agente is deze dinsdagmiddag op de Paus Joannesschool om de kinderen van de twee hoogste klassen voorlichting te geven over het veilig omgaan met vuurwerk.

    In heel Twente kunnen scholen gebruikmaken van de voorlichting die gegeven wordt in het kader van de vuurwerkcampagne. De slogan is dit jaar ‘Vuurwerk 4 pro’s only’.

    De campagne wordt ieder jaar gehouden en is een samenwerking van de Politie Twente, Halt Twente en de GGD Twente. Ruim 10.000 Twentse jongeren krijgen op school een gastles.

    De kinderen uit groep 8 van de Paus Joannesschool krijgen de voorlichting voor de tweede keer. De gastles is bedoeld voor groep 7, maar zegt Pudliszak: ‘Je kan het ze niet vaak genoeg vertellen.’ De leerlingen uit groep 8 zien de videoband dus ook voor de tweede keer. Ze weten precies wat er komen gaat en wanneer ze hun handen voor de ogen moeten slaan.

    Stak aan het begin van de gastles nog bijna iedereen de vinger op als antwoord op de vraag ‘wie gaat er dit jaar vuurwerk afsteken met oud en nieuw?’, na het zien van de band aarzelt een aantal van hen. ‘Ik durf niet meer’, zegt een meisje. En dat terwijl ze aan het begin van de les stoer vertelde hoe ze ooit eens een hoop rotjes bij elkaar legde, een bus haarlak pakte en er een vuurtje bijhield. Pudliszak benadrukt dat niemand uit de groep een voorbeeld moet nemen aan de actie van het meisje. ‘Doe het niet. Doe het nooit! Levensgevaarlijk.’ Datzelfde geldt voor strijkers, alarmpistolen en ander illegaal vuurwerk. ‘Helemaal niet stoer’, meent Pudliszak. ‘Diegene die na de kerstvakantie terugkomt met alle vingers vind ik stoer.’

    Eerlijkheid kan de kinderen niet ontzegd worden. Ze vertellen rustig over het alarmpistool van hun buurjongen, broer of oom. Pudliszak betrekt de kinderen actief bij de les. Voordat ze iets vertelt, vraagt ze eerst of de kinderen weten hoe het zit. Een meisje vertelt: ‘Ik heb familie in Duitsland. Die kwamen vorig jaar en namen een alarmpistool mee.’ ‘Zeg maar tegen je familie dat ze dat niet meer moeten doen’, reageert Pudliszak. Het meisje: ‘Wij gaan dit jaar naar Duitsland.’ Aan het eind van de les krijgen alle kinderen een aansteeklont en beloven ze voorzichtig te zijn met vuurwerk.



    Mit folgendem Code, können Sie den Beitrag ganz bequem auf ihrer Homepage verlinken



    Weitere Beiträge aus dem Forum X-plosion Vuurwerkforum



    Ähnliche Beiträge wie "Schrikken???"

    BOE!!! (nu schrikken!!) ^^ - Jaymsey (Mittwoch 05.07.2006)