UJEDINJENJE BOSNE

www.fildzan-viska.com
Verfügbare Informationen zu "UJEDINJENJE BOSNE"

  • Qualität des Beitrags: 0 Sterne
  • Beteiligte Poster: Armando
  • Forum: www.fildzan-viska.com
  • Forenbeschreibung: DOBRODOSLI NA FILDžAN VIŠKA
  • aus dem Unterforum: DRZAVA BiH
  • Antworten: 1
  • Forum gestartet am: Mittwoch 22.02.2006
  • Sprache: bosnisch
  • Link zum Originaltopic: UJEDINJENJE BOSNE
  • Letzte Antwort: vor 18 Jahren, 1 Monat, 20 Tagen, 21 Stunden, 41 Minuten
  • Alle Beiträge und Antworten zu "UJEDINJENJE BOSNE"

    Re: UJEDINJENJE BOSNE

    Armando - 30.03.2006, 03:07

    UJEDINJENJE BOSNE
    UJEDINJENJE BOSNE

    Po okupaciji Bosne,1878 godine,Austro-Ugarska je izvrsila vise sistemskih promjena unutar Bosanskog drustva koje su imale nesagledive negativne posljedice po Bošnjake i koje se itekako osjecaju cak i dan danas. Od monstruoznog uvodjenja,do tada nepostojeceg tzv."srpsko-hrvatskog" jezika kao zvanicnog jezika u Bosni (???) i prakticno "ukidajuci" dotadasnji zvanicni naziv BOSANSKI JEZIK,zatim odvajajuci Sandzak od Bosne,do mijenjanja zvanicnog imena nase zemlje u "Bosna i Hercegovina",kao da je Hercegovina nesto odvojeno od Bosne,a ne njen sastavni dio,kao sto su to i Krajina,Posavina,Semberija,itd. ,a sve to u cilju razbijanja Bosanskog patriotizma,uvodeci pomutnju i podjele unutar Bosne,te samim time olaksavajuci sebi okupaciju i vladanje zemljom.

    Ime "Hercegovina" za podrucje juzne Bosne,po prvi puta se spominje 1.februara 1454 godine u jednom pismu Eseda Alije,tadasnjeg komandanta Skoplja i od toga prvoga historijskog spomena pa do nasilne promjene zvanicnog imena nase domovine od strane Austro-Ugarske 1878 godine,Hercegovina je samo jedan dio Bosne,i NIKADA nije bila nesto odvojeno od nje - NEGO NJEN SASTAVNI DIO.

    Ime "Hercegovina" potice od titule "Herceg" Vojvode Bosanskoga Stjepana Vukcica Kosace.Bosna je bila njegova zemlja,a samim time i podrucja Bosne kojima je upravljao su takodjer dio Bosne,a nikako nesto odvojeno od nje!!

    Hercegovina je sastavni dio Bosne,kao sto je npr. Dalmacija sastavni dio Hrvatske. Danasnja Hrvatska je tokom Austrougarske okupacije imala zvanicni naziv "Kraljevina Hrvatska,Dalmacija i Slavonija" ,ali Hrvatska se danas ne zove (iz tri dijela) "Hrvatska i Dalmacija i Slavonija",nego je uspjela vratiti svoje jedinstveno povijesno ime,sto Bosna tek treba uradi,ili,bolje receno da "uredi". Sto je Dalmacija Hrvatskoj,to je i Hercegovina Bosni,njen sastavni dio,a ne nesto vjestacki odvojeno od nje.

    Vracanje jedinstvenog povijesnog imena Zemlji Bosni je samo jedan od prvih koraka,koje Bošnjaci moraju poduzeti u cilju ponovnog ujedinjenja Bosne i definitivnog porazavanja okupacionih i drugih antibosanskih snaga,koje od 1878 godine pustoše i pljackaju našu domovinu i zatiru joj ime.



    Mit folgendem Code, können Sie den Beitrag ganz bequem auf ihrer Homepage verlinken



    Weitere Beiträge aus dem Forum www.fildzan-viska.com

    To hamo majstore - gepostet von Anonymous am Sonntag 05.03.2006



    Ähnliche Beiträge wie "UJEDINJENJE BOSNE"

    ZMAJ OD BOSNE - Armando (Donnerstag 30.03.2006)