DERSİM ÜZERİNE YENİ KEŞFEDİLEN ERMENİCE KAYNAKLAR_S. Cengiz

DERSİM-ZAZA ARŞİVİ
Verfügbare Informationen zu "DERSİM ÜZERİNE YENİ KEŞFEDİLEN ERMENİCE KAYNAKLAR_S. Cengiz"

  • Qualität des Beitrags: 0 Sterne
  • Beteiligte Poster: dersim
  • Forum: DERSİM-ZAZA ARŞİVİ
  • Forenbeschreibung: Dersim-Zaza Platformu
  • aus dem Unterforum: ERMENİ KAYNAKLARINDA ZAZALAR ve DERSİM
  • Antworten: 1
  • Forum gestartet am: Dienstag 05.12.2006
  • Sprache: türkisch
  • Link zum Originaltopic: DERSİM ÜZERİNE YENİ KEŞFEDİLEN ERMENİCE KAYNAKLAR_S. Cengiz
  • Letzte Antwort: vor 15 Jahren, 10 Monaten, 23 Tagen, 8 Stunden, 57 Minuten
  • Alle Beiträge und Antworten zu "DERSİM ÜZERİNE YENİ KEŞFEDİLEN ERMENİCE KAYNAKLAR_S. Cengiz"

    Re: DERSİM ÜZERİNE YENİ KEŞFEDİLEN ERMENİCE KAYNAKLAR_S. Cengiz

    dersim -

    DERSİM ÜZERİNE YENİ KEŞFEDİLEN ERMENİCE KAYNAKLAR_S. Cengiz


    DERSİM ÜZERİNE YENİ KEŞFEDİLEN ERMENİCE KAYNAKLAR

    --------------------------------------------------------------------------------

    • DERSİM 38 • http://f28.parsimony.net/forum68141/messages/4623.htm

    --------------------------------------------------------------------------------

    Geschrieben von Seyfi Cengiz am 20. Oktober 2007 00:50:21:

    DERSİM ÜZERİNE YENİ KEŞFEDİLEN ERMENİCE KAYNAKLAR
    Uzunca bir süredir belirli Ermeni çevrelerle diyaloğum var. Bu diyaloğun yararları tartışma götürmez.
    İlişkinin başlangıcında Ermeni dostlarımızın Dersim, Kızılbaş ve Zaza konularına yabancılıkları beni şaşırtmıştı. Bunu kendileri de samimi olarak itiraf ediyordu.
    Bildiklerimi ve düşüncelerimi kendileriyle paylaştıkça, konuyu gündemlerine alarak Dersim tarihi ve Dersim-Ermeni ilişklerinin tarihsel seyri üzerinde yoğunlaşma ihtiyacı duydular. Öyle ki, bir zaman sonra Ermeni arşivlerinde Dersim üzerine neredeyse hazine değerinde kaynaklar keşfetmeye başladılar.
    Artık onların da bu konuda biz Dersimliler’le paylaşacakları vardı.
    Kendileriyle yazışmalar sürecinde Ermeni dostlarımızın tespit ettiği ilk kaynak G. Halajyan’ın “The Ethnographical Materials of Dersim” (Yerevan, 1960) başlıklı eseri oldu.
    Ardından bir diğeri geldi:
    Ruben Der Minassian’ın “Hay Heghapokhagani Ma Hishadagnere” (The Memoirs of An Armenian Revulutionary) başlıklı kitabıydı bu.
    Orijinalleri Ermenice olan bu kaynaklardan çevrilmedikleri sürece yararlanma imkanımız olmayacaktı. Sağolsun değerli dostumuz Vahakn, bu ikincisi hakkında beni kısaca bilgilendirdi. Bu kitabın yazarı 1918’de kurulan Ermenistan Cumhuriyeti’nin Savunma Bakanı’dır. Daron/Duruberan ve Sason bölgesinde Ermeni kuvvetlerinin Genel Kurmay Başkanlığı’nı yapmıştır. Eseri yedi ciltliktir. Bu ciltlerde Ermeni direnişçilerinin Kürtler, Dersim ve Kızılbaşlar’la ilişkilerine dair hayli bilgi bulunmaktadır. Hormek aşiret büyüğü Zeynel’in ARF (Taşnak Partisi) ile yakın ilişki ve ittifakı da bu bilgiler arasındadır.
    Ermeni kardeşlerimizin keşfettiği bir diğer kaynak Kevork Haladjian’ın “Dersimi Hayeri Azkakroutioune” (The Culture of Armenians of Dersim/Dersim Ermenileri’nin Kültürü) başlıklı kitabı oldu.
    Bu kitap şu ana kadar tespit ettikleri Dersim üzerine kaynakların en önemlisi gibi görünüyor.
    Bana iletilen bilgilere göre bu kitabın yazarı Dersim doğumludur ve Dersim’de büyümüştür. 1909-14 arasında Dersim’in 384 köyünü gezmiş, Dersimli Ermeniler ile Dersim Kızılbaşları’nın ilişkilerini, tarihlerini, geleneklerini ve kültürlerini ayrıntılı olarak kayddettmiştir.
    Dersim üzerine bir diğer Ermenice kaynak “Çarsancaki Hayots Badmutyun” (The History of Carsanjak Armenians/Çarsancak Ermenileri Tarihi) başlığını taşıyor. Yerevanyan tarafından derlenip 1956 yılında yayınlanmıştır.
    Bu kitabın varlığından uzun süredir haberim vardı. Ama çevirisi mevcut olmadığı için içeriği hakkında bilgim yoktu. İki yıl kadar önce karşılaştığım bir Ermeni arkadaşın verdiği bilgiye göre bu kitap Ermeni soykırımından sonra Lübnan’a (Beyrut’a) sığınan Dersimli Ermeniler’in anlatımlarından oluşuyordu. İlk baskısı Beyrut’ta, ikincisi İskenderiye’de (Mısır) yapılmıştı.
    Kardeşim Vahakn, mektuplarından birinde bu kaynak hakkında bana bazı ek bilgiler iletti. Yazdığına göre bu kitap Ermeni-Dersim ilişkileri konusunda en iyi kaynaklardan biridir. Dersimliler’in soykırım sırasında 40 bin Ermeni’yi nasıl kurtardıkları da bu kitapta anlatılanlar arasındadır.
    Özetle, gün geçtikçe Dersim hakkında yeni yeni kaynaklarla tanışıyoruz. Görünen o ki daha nicesi gün ışığına çıkacaktır.
    Çarsancak Ermenileri hakkında Andranik’in 1901’de Tiflis’te yayınladığı “Dersim” başlıklı kitabında da önemli bilgiler verilmektedir. Bu kitabın bir özeti “Dış Kaynaklarda Kırmanclar, Kızılbaşlar ve Zazalar” adıyla 1995’te yayınladığım seçilmiş çevirilerimde mevcuttur.
    Garo Sasooni`nin "The Armenian Kurdish National Movements" başlıklı çalışması da önemlidir. Bu kitap Türkçe’ye çevrilmiş bulunuyor. “Dersim-Zaza Tarihi: Sözlü Gelenek ve Tarihsel Gerçek” başlıklı çalışmamın Beşinci bölümünde bu kitabın tezlerinden sözetmiştim.
    Son olarak H.F.B. Lynch'in "Armenia: Travels & Studies" adlı seyahat notlarını da hatırlatmam gerekir. Burdaki bilgiler Lynch’in 1893 ve 1898 yıllarındaki Ermenistan ve Dersim gezilerine dayalıdır.
    Dersim dosyasında bu kaynaklardan da mutlaka yararlanmak gerekir.
    Dersim’le ilgili veriler içeren birkaç kaynak daha olduğunu biliyorum.
    Ama bu kitap ya da makaleler hakkındaki bilgim şu anda sadece bazı referanslarla sınırlı olduğundan bunu bir başka zamana bırakmak zorundayım.


    http://f28.parsimony.net/forum68141/messages/4623.htm




    Mit folgendem Code, können Sie den Beitrag ganz bequem auf ihrer Homepage verlinken



    Weitere Beiträge aus dem Forum DERSİM-ZAZA ARŞİVİ

    Kadınlarımız, Ağıtlarımız: Ohi Baskını Ve Zegeriye Ağıdı - gepostet von dersim am Sonntag 30.12.2007



    Ähnliche Beiträge wie "DERSİM ÜZERİNE YENİ KEŞFEDİLEN ERMENİCE KAYNAKLAR_S. Cengiz"

    Matjestatar - gepostet von Cristina am Donnerstag 20.04.2006
    News Talk - gepostet von mexxes am Montag 03.07.2006
    Silverlit Airlifter Groß - gepostet von anke4608 am Dienstag 25.07.2006