Notebook Terimleri Sözlügü

YaNLiZ BoArD.net.tc
Verfügbare Informationen zu "Notebook Terimleri Sözlügü"

  • Qualität des Beitrags: 0 Sterne
  • Beteiligte Poster: MeSuT BoSS
  • Forum: YaNLiZ BoArD.net.tc
  • aus dem Unterforum: Laptop - Notebook
  • Antworten: 1
  • Forum gestartet am: Donnerstag 16.06.2005
  • Sprache: türkisch
  • Link zum Originaltopic: Notebook Terimleri Sözlügü
  • Letzte Antwort: vor 18 Jahren, 10 Monaten, 27 Tagen, 51 Minuten
  • Alle Beiträge und Antworten zu "Notebook Terimleri Sözlügü"

    Re: Notebook Terimleri Sözlügü

    MeSuT BoSS - 17.06.2005, 20:55

    Notebook Terimleri Sözlügü
    ADSL: Asymmteric Digital Subscriber Line: Asitmetrik Sayısal Abone Hattı.

    ►DSL teknolojisinin bir çeşidir. Upstream ve downstream hızları farklı, yani asimetrik olan DSL teknolojisidir. Sürekli Internet bağlantısı sunar. Yani 7/24 Internet'e bağlanabilirsiniz. Telefon hattının ses için kullanılan frekans aralığını kullanmadığından, klasik çevirmeli bağlantı gibi telefon hattınız meşgule düşmez.
    ADSL teknolojisinde Downstream hızı, yani karşı taraftan bilgi alma hızı, upstream, yani karşı tarafa bilgi gönderme hızından büyüktür. Ulaşılabilecek maksimum Downstream hızı ise, telefon hattının santrale olan uzaklığı ile doğrudan ilgilidir. En fazla uzaklık olakra 5.5 KM kabul edilirken, 4,5 KM uzaklığa kadar 1.5 Mbps hızı elde edilebiliyor. Daha yüksek hızlara, örneğin 7-8 Mbps hızına ulaşmak için ise santralin en fazla 1-1,5 KM kadar uzağında olunması öngörülüyor. Upstream hızı ise 840 Kbps hızına kadar ulaşılabilir.

    ADSL teknolojisinde, kullanıcı tarafında ADSL modem olması yeterli iken, bağlı olan santralde, gelen sinyalleri tanımlayabilecek ve gerekli sinyalleri gönderebilecek DSLAM (Digital Subscriber Line Access Multiplexer) cihazı bulunmalıdır. Böylece bağlantı tamamlanabilmektedir.



    Bios: Basic Input Output System = Temel Giriş/Çıkış Sistemi

    PC'nizin çalışması için gereken temel işletim sistemi olarak özetlenebilir. Sadece okunabilir bellek (ROM) üzerine yazılmış bir yazılım olan BIOS, anakartınızın özelliklerini yönetebilmeniz/ kullanabilmeniz, diğer donanımlar arasında bir bağ kurması için görev yapar.

    Örneğin anakartın üzerinde gelen onboard ses kartı BIOS'tan kapatıldığında(Disable edildiğinde) ses kartı işletim sistemi tarafından algılanamaz ve dolayısıyle kullanılamaz.

    Bluetooth: Bilgisayarlar,telefonlar ve kişisel dijital yardimcilar (Personal Digital Assistants "PDA") arasında iletişimi sağlayan düşük frekanslı yeni nesil kablosuz iletişim standardıdır.

    2.45 Ghz bant genişliği sunar.(ülkelere göre değişiklik gösterebilir)

    IEEE 802 standardına göre her aygit tek bir 48-bit lik adrese sahiptir ve 10 metrelik bir alanda point-to-point veya multipoint olarak veri akışını sağlar.Veri yoluna ek olarak 3 adet ses kanali mevcuttur.Saniyede 1 Megabitlik (yeni jenerasyonlarında 2 Mbit) veri alişverişini mümkün kılar.

    Byte: 8 bit'in bir araya gelmesiyle oluşan veri topluluğudur. Örneğin, 01000110 ifadesi 1 Byte'tır. Byte'ın diğer veri boyut birimlerine dönüşümü ise şöyledir:

    1024 Byte = 1 KiloByte [KB]
    1024 KB = 1 MegaByte [MB]
    1024 MB = 1 GigaByte [GB]
    1024 GB = 1 TeraByte [TB]
    1024 TB = 1 PetaByte [PB]

    Cache: Verilerin geçici olarak depolandığı yerlerdir. Örneğin, bir web sitesini ziyaret ettiğinizde web sitesine ait bilgiler tarayıcınızın cache denilen alt kategorisine(geçici internet dosyaları,temporary internet files) kaydedilir. Aynı web sitesine yakın bir tarihte tekrar girdiğinizde o web sitesiyle ilgili bir çok materyal "server" dan indirilmek yerine cache den temin edilir.Bu olay hem zaman kazanmak hemde ağlar üzerindeki Internet trafiğini azaltmak amacıyla yapılır.


    Donanımsal anlamda "cache", tampon bellek olarak adlandırılır. Cache'lerin esas görevi, önemli olan verileri daha hızlı işlemler için bilgileri saklayarak tetikte bekletmesidir. Örneğin, ►Hard Disklerde ve günümüzde 2MB ila 8 MB arasında değişen bellekler, işlemciler üzerinde bulunan L1, L2 veya L3 seviye tampon bellekler birer cache'dir

    CD-R: Compact Disc Recordable :Kaydedilebilir CD

    Bir kere yazılan ve yazıldıktan sonra bir daha silenemeyen CD çeşididir. 650, 700, 800 ve hatta 900 MB'lık çeşitleri bulunabilmektedir. 900 MB olan versiyonları Türkiye'de bulunamadığı gibi, sadece bazı CD -RW sürücüler tarafından tam kapasie ile yazılabilir.

    CD-Rom: Compact Disc Read Only Memory :CD Okuyucu

    CD üzerine kaydedilmiş bilgileri okuyabilen (bilgileri silemez veya yeniden yazamaz) optik aygıta denir.

    CD-RW: Compact Disc Rewritable :Tekrar tekrar silinip yazilabilen CD

    Centrino: Centrino Intel'in şu bileşenleri bünyesinde bulunduran dizüstü modellere verdiği ticari bir ürün "markasıdır":

    Pentium-M işlemci
    855 çipset ailesi
    PRO/Wireless ağ bağlantı kartları

    Bir dizüstü modelinin bu markayı taşıyabilmesi için bu ürünlerin hepsini bünyesinde barındırması gerekmekte. Aksi takdirde üretici firmalar "Centrino" markasını kullanma hakkına sahip olamıyorlar.

    Chipset: Chipset = Yonga Seti.

    Anakart üzerindeki temel ve bütünleşik arabirimleri yöneten ve bunlar arasındaki veri akışını sağlayan bir çeşit işlemcidir.

    Bilgisayarlarda kullanılan chipset çeşidi, kullanılacak bellek ve işlemci ceşidini de belirler. Günümüzde Intel, VIA, AMD, SiS, ALi, ServerWorks gibi belli başlı üreticilerin chipsetleri bulunmaktadır ve kişisel bilgisayarlarda yoğun olarak Intel, VIA ve SiS chipsetleri kullanılmaktadır

    Çözünürlük: Çözünürlüğün görüntü kalitesini belirleyen en önemli faktör olduğunu söyleyebiliriz. Çözünürlük, ekrandaki görüntünün kaç ►pikselden oluşacağını belirler ve yatay ve dikey piksel cinsinden belirtilir (800x600,1024x768 gibi). Çözünürlük arttıkça görüntü birbirinden bağımsız olarak kontrol edilebilen daha çok pikselden oluşur ve görüntü kalitesi de yükselir.


    Windows 95 ile hayatımıza giren "scaleable screen objects" teknolojisi sayesinde çözünürlük arttıkça ekrandaki kullanılabilir alan da artar. Windows ekranında çözünürlük ne olursa ekrandaki nesneleri oluşturan piksel sayısı değişmez. Çözünürlük arttıkça pikseller de küçüleceği için nesneler daha az yer kaplar ve masaüstündeki kullanılabilir alan çözünürlükle doğru orantılı olarak artar.

    Çözünürlük arttıkça yükselen görüntü kalitesinin de bir bedeli var tabii ki: Çözünürlük yüseldikçe kontrol edilmesi gereken piksel sayısı ve dolayısıyla da gerekli işlem gücü, ayrıca bu piksellerin bilgilerini tutmak için gerekli bellek miktarıyla onların transferi için gereken bellek bant genişliği artar. Bu yüzden de performans düşer. Kullanmak istediğiniz çözünürlüğü hem ekran kartınız desteklemeli, hem de monitörünüz fiziksel olarak gerekli sayıda pikseli ekranda oluşturabilmeli.

    Docking Station: Özellikle dizüstü bilgisayarlara harici aygıt bağlamak için kullanilan port çoklayıcıdır.Örneğin,usb portuna takılan bir docking stationın üzerinde 2xps2,4xusb,seri port ve lpt port bulunur.Sadece bir usb portunuza Docking station takarak bütün bu portlara sahip olursunuz.(marka ve modele göre sağladığı port sayısı ve çeşidi değişir)

    Driver (Sürücü): Driver: Sürücü
    İşletim sisteminin bilgisayara bağlı olan aygıtları tam anlamıyla ve efektif olarak yönetebilmesini veya kullanabilmesini sağlayan dosyalardır. Bu dosyalar ait oldukları aygıt hakkındaki bütün bilgileri içerir.


    DVD: Digital Versatile Disc(Çok Amaçlı Dijital Disk) veya Digital Video Disc(Dijital Video Disk)

    CD'lerin kapasite bakımından artırılmış çeşididir. CD'lerden en az 6 kat daha fazla bilgi barındırabilir.(DVD nin çeşidine göre bu oran değişiklik gösterir). Çift taraflı bir DVD 17 GB'a kadar veri depolayabilir.

    DVD-R: Digital Versatile Disc veya Digital Video Disc Recordable
    Kaydedilebilir dvd çeşididir.Üzerine yazılan bilgiler silenemez veya tekrar yazilamaz.Tek yazmalıktır


    DVD-Ram: Digital Versatile Disc veya Digital Video Disc Random Access Memory :Ratgele geçişe sahip Dvd
    Ram ler gibi ratgele geçişe sahip Dvd çeşididir.Yani defalarca yazilabilir veya silinebilir(yaklaşık 100 bin defa).Dvd den 100 kat daha fazla yazılıp silinebilme oranına sahiptir ve ayrıca çift taraflı veri kaydedidilip ,tekrar yazılabilir. Çift tarafli veri kaydedilebilmesi Dvd-ramlara 9.4 gb a kadar veriyi tek dvd de taşıma imkanı verir.Dvd-ram teknolojisi Toshiba ve Sony tarafından kullanılır.

    DVD-Rom: Digital Versatile Disc(Çok Amaçlı Dijital Disk) veya Digital Video Disc(Dijital Video Disk)

    CD'lerin kapasite bakımından artırılmış çeşididir. CD'lerden en az 6 kat daha fazla bilgi barındırabilir.(DVD nin çeşidine göre bu oran değişiklik gösterir). Çift taraflı bir DVD 17 GB'a kadar veri depolayabilir.

    DVD-RW: Digital Versatile Disc veya Digital Video Disc Rewritable:Tekrar tekrar yazılabilir DVD
    Üzerine defalarca bilgi kaydedilebilen yada silinebilen DVD çeşididir.

    DVD-Writer: Digital Versatile Disc veya Digital Video Disc WriterVD Yazıcı
    Dvd-r ve Dvd-rw Disklere veri kaydedebilir,yeniden yazabilir veya silebilir.

    Fat: File Allocation Table: Dosya ayırma tablosu.

    Amacı, bir diskte olan dosyalara ait bilgilerin kayıtlı olduğu alanları belirtmektir. Bir başka deyişle, FAT bir diskin haritası gibidir.

    FAT 16, 16 bitlik dosya sistemidir ve boyutu 2 GB'a kadar olan bölümleri destekler. Bu bir çok bilgisayar sistemi tarafından kullanılan evrensel bir standarttı fakat disk boyutları genişledikçe, yerini FAT 32 dosya sistemine bırakmıştır. FAT 32, 2 TB (Terabyte =1000 Gigabyte)'lık disklerin kullanımına izin veren 32-bit lik dosya sistemide

    Fire Wire: Genellikle dijital video veya bilgi paylaşımı için kullanılan ve Apple tarafından geliştirilen seri bir bilgisayar portudur. Şu anda kullanılan Firewire hızı 400 MB/s ile sınırlıdır.


    Hard Disk: Sabit Disk veya Disk Sürücü.

    Hard Disk, bilgisayar sistemlerinde bilgileri kalıcı olarak daha sonra erişim için depolayan ve bilgilerin elektromanyetik olarak kaydedildiği bir alandır. Nerede kullanılırsa kullanılsın bütün hard diskler tek bir amaç için üretilir: Sayısal bilgileri kalıcı şekilde depolamak.

    Bir hard disk bilgisayarlarımızda kullandığımız ana belleğin aksine güç kesilse bile içindeki bilgileri korur ve bu özelliğiyle bilgisayarımıza "hatırlama" yeteneği kazandırır. Hard diskinize bir kez kaydettiğiniz bir dosyaya bilgisayarınızı defalarca açıp kapatsanız bile onu silmediğiniz sürece ulaşabilirsiniz.

    Hub ve Switch: Bir bilgisayar ağında, cihazların ortak kullanım için birbirine bağlanılmasında kullanılan cihaz. Hub'lar genellikle, ►LAN'daki sistemlerin ve cihazların birbirine bağlanılmasında kullanılır.

    Hub'a bir veri paketi ulaştığında, bu veri paketi tüm portlara gönderilir. Dolayısıyla, Hub'a bağlı tüm cihazlara bu bilgiler ulaşır ancak sistemler sadece kendisine gelen veri paketlerini seçer; diğer paketleri almaz. Örneğin, bir LAN'da A, B, C ve D bilgisayarlarının olduğunu ve bunların Hub yardımı ile bağlandığını düşünelim. A'dan B'ye gönderilen bir veri C ve D sistemlerine de ulaşır. Ancak bu veriler onlara ait olmadığı için alınmaz. B sistemi, bu verilerin gideceği adres olduğundan B sistemi bu veriyi alır.

    Pasif Hub'lar, sadece cihazların birbirine bağlanması görevini yerine getirir. Aktif Hub'lar ise, diğer değişle yönetilebilir Hub'lar, network trafiğinin kontrol edilebilmesini sağlayan ekstra özellikler içerir.
    Bir Hub çeşidi olan ►Switch'ler ise, gelen veri paketlerini filtreleyerek tüm portlara değil de, sadece ilgili porta yönlendiren cihazlardır. Bunlara switching hub denilmektedir. Hub'ın zeki olanı şeklinde özetlemek de mümkündür


    Hyper Threading : Hyper Threading teknolojisini, bir fiziksel işlemcide 2 mantıksal işlemci olarak tanımlamak mümkündür. Intel'in sunucu sistemlerinde kullandığı ve daha sonra Pentium 4 işlemcilerle masaüstü sistemlere adapte ettiği bu teknolojide, birbirini etkilemeyen iki farklı iş, farklı mantıksal işlemcilerde yapılarak performans artışı elde edilir. Yazılım desteği olduğu kadar, program yapısının da Hyper Threading teknolojisinin verimliliğinde önemlidir.

    IDE veya ATA: Integrated Drive Electronics

    IDE, anakart ile bilgisayar veri depolama aygıtları arasında kullanılan veri yoludur. IDE arabirimi, 16-bit veri yoluna sahiptir fakat günümzdeki anakartlar IDE geliştirilmiş versiyonu olan EIDE arabirimini kullanır.

    IDE ismininin bir diğer ismi de ATA'dır

    IRQ: Interrupt Request: Kesme İsteği

    Bilgisayar sistemlerinde bulunan aygıtların, işlemciye bilgi göndermeleri için bir adresi kullanmaları gerekir. Bu adres değerine IRQ ismi verilir.

    Farklı aygıt veya bileşenlerin aynı IRQ'yu kullanmaları mümkün olduğu gibi, bu zaman zaman sorun da çıkartabilir.

    IRQ'lar farklı slotlara göre ve kullandığınız aygıtın cinsine göre anakart tarafından atanır

    Lan: Local Area Network: Yerel Ağ

    Yerel ağ olarak tanımlanan Local Area Network, aynı yapı içindeki sınırlı bir alanda bir birine bağlanmış bilgisayarlardan oluşur. Örneğin, Internet kafeler, yerel ağın oluşumuna güzel bir örnektir.
    LAN' larda temel amaç, aynı yapı içinde kullanılan bilgisayarların bazı donanımları paylaşmasını, ortak çalışma ortamını sağlayarak zamandan tasarruf edilmesi sayesinde bilginin hızlı bir şekilde okunması ve işlenmesini sağlamaktır. Örneğin bir oda içersinde 10 bilgisayar olduğunu farzedelim. Her bir bilgisayarın sürekli yazıcı kullanması gerekli. Eğer ağ ortamı yoksa, bunu ya hepsine ayrı ayrı yazıcı bağlayarak halledersiniz ya da kim doküman çıkaracaksa o kişi dokümanını diskete kaydedip yazıcının bağlı olduğu bilgisayardan çıkış alarak sorunu halleder. Birinci yöntem masraflı bir yöntem, ikinci yöntem ise çalışma performansını düşüren ve çok zaman kaybına sebep olabilecek bir yöntem.

    Bu sorunu ufak bir ağ kurarak ve yazıcının kullanım sıklığına bağlı olmak kaydıyla ağ'a bağlı bir ya da iki bilgisayara yazıcı kurup, bu yazıcıları da ağdaki diğer bilgisayarların kullanımı için paylaşıma açılabilir. Böylece hem maddi yönden tasarruf sağlanır, hem de çalışma performansı artar.

    LCD Ekran : Liquid Crystal Display:
    Sıvı Kristal Görüntü.

    LCD, monitörler için kullanılan ve ince yapıdaki bir teknolojidir. LCD teknolojisi, standart CRT teknolojisindeki monitörlerden çok daha ince monitör geliştirilmesine olanak tanır. LCD teknolojisi, diğer görüntü teknolojilerinden çok daha az enerji harcar. Çünkü çalışma prensibi, ışığı yaymak üzerine değil, ışığı bloke etmek üzerine kuruludur.
    LCD monitörlerde ana teknoloji sıvı kristallerdir. Bu kristaller ışığın geçişini engeller ya da ışığı serbest bırakır.


    NTFS: New Technology File System

    Windows NT için geliştirilen 32-bit dosya sistemidir. FAT32'ye ek olarak şu ek özelliklere sahiptir:

    - Maksimum 2 Terabyte'a kadar olan diskleri kullanabilme.
    - Cluster boyutunun FAT 16 dosya sisteminden daha az olmasından dolayı boşa harcanan alanın daha az olması
    - Veri güvenliği son derece gelişmiştir. NTFS dosya sistemine sahip Windows 2000/XP'de sadece istediğiniz dosyayı paylaşıma açabilmenize izin vermesine rağmen, FAT dosya sisteminde kurulu olan Windows 2000/XP'de, bu işlemi gerçekleştiremezsiniz. Kısacası NTFS ile dosya-klasör bazında paylaşım açma, yapabilme yeteneği geliyor diyebiliriz.
    - Yine veri güvenliği için son derece gelişmiş olan EFS (Dosya Şifreleme sistemi) geliyor.

    Windows 2000,XP,NT,Server 2003 bu dosya sistemini kullanabilmektedir

    PCMCIA: Personal Computer Memory Card International Association
    Genellikle notebook ve laptoplara, kredi kartı büyüklüğünde bellek veya I/O aygıtı takılabilmesini olanaklı hale getirmek amacıyla 1989 yılında kurulmuş endüstriyel bir kurumdur. PCMCIA tarafından geliştirilen ilk standart ve ürünlerine PC Card denir. PC Card'lara aynı zamanda PCMCIA Card da denilmektedir.

    RAM ve Çeşitleri: Random Access Memory :Rastgele erişime sahip bellek.
    İşlemci tarafından kullanılan, ►veri veya bilgilerin geçici olarak tutulduğu değişken hafızaya verilen isimdir.
    "Rastgele erişim" denilmesinin nedeni,işlemcinin ramın istediği bölümündeki,istediği veriyi istediği yerinden okumaya veya yazmaya başlayabilmesidir. Bu geçişler ardışık, sıralı veya belirli zamanlarda da olmak zorunda değildir, bu nedenle rastgele erişim denilmiştir.

    SRAM
    Static Random Access Memory urgun(devinimsiz) rastgele geçişe sahip bellek.
    Sabit güç tazelemeye ihtiyacı olmadığından DRAM lardan daha hızlı çalışır. Fakat bilgisayar kapatıldığında üzerindeki bütün bilgiler kaybedilir. SRAM işlemcilerin tampon belleklerinde bulunur.

    Fakat günümüz işlemcilerinde tampon bellekler işlemci çekirdeği içerisinde bulunduğundan, SRAM kullanılmaz. SRAM, tampon belleği çekirdek dışında olan işlemcilerde kullanılır. Örneğin, Pentium-II, slot Pentium-III'lerde SRAM kullanılmıştır.

    DRAM
    Dynamic Random Access Memory :Aktif ve rastgele bellek geçişi
    Elektronik yonga setinde (chip) bilgileri depo etmek için ince kapasitörler kullanan bir çeşit RAM (bellek) türüdür.Verileri saklayabilmesi için sabit güç tazeleme gerekir. Bu özelliğiyle SRAM'den ayrılır.

    RD RAM
    Rambus DRAM
    Rambus firması tarafından geliştirilen ve çok yüksek hızlarda çalışabilen bir bellek çeşididir.

    SDR SDRAM
    Single Data Rate Synchronous Dynamic Random Access Memory: Tek veri akış oranına sahip eşzamanlı,aktif ve rastgele geçişe sahip bellek
    66-100-133-166 MHz hızlarını ve ara hızları destekleyen bellek çeşididir. Bir saat vuruşunun sadece yükselen tepesinde bilgi çıktısı verir. Gün geçtikçe yerini DDR SDRAM belleklere bırakmaktadır.

    DDR SDRAM
    Double Data Rated Synchronous Dynamic Random Access Memory :Çift veri akış oranina sahip eşzamanlı, aktif ve rasgele geçişe sahip bellek.
    Bu bellek çeşidi SDR-SDRAM lerden farklı olarak bir saat vuruşunun hem alçalan hemde yükselen taraflarında bilgi çıktısı verir. Böylece efektif olarak gerçek hızın iki katı hız elde edilir.
    Örneğin: DDR400 olarak nitelendirilen bir bellek, aslında 200 MHz'de çalışır fakat DDR teknolojisini kullandığı için efektif olarak 400 MHz hıza sahiptir. Dolayısı ile çoğu anakartta bu belleklerin gerçek hızı gösterilir.

    DDR SDRAM ve diğer bellek teknolojileri hakkında detaylı bilgilere ulaşmak için sitemizdeki anakart bölümünden yararlanabilirsiniz.

    EDO RAM
    Extended Data Output :Genişletilmiş veri çıkışı
    Basit DRAM lardan daha hızlı olan bir çesit RAM dır.Bu RAM çeşidi yerini eşzamanlı DRAM a bırakmıştır.

    VRAM
    Video Random Access Memory
    Ekran kartlarının üzerinde bulunan ve GPU(grafik işlemcisi) nin geçici veri transferi yaptığı bellek çeşididir. VRAM lerin hepsi DRAM lerin özel düzenlemeleridir.VRAM ►CPU ile monitör arasında gerçek bir ►Buffer görevi görür.Buna ►Frame Buffer denilir.VRAM ler dual-ported (çift portlu) dur, yani GPU VRAM e yeni bir veri kaydederken aynı zamanda monitör görüntünün sürekliliğini sağlamak için(görüntülediği içeriği yenilemek için) VRAM den bilgi alır.VRAM ler bu özelliği ile DRAM lerden ayrılır. VRAM den gelen dijital veriler ►RAMDAC tarafından analog verilere dönüştürülür.Bu analog verilerin sunum cihazlarına (örn:Monitör)gönderilmesiyle bilgisayardan görüntü alınır

    Router: Yönlendirici.

    Ağlar arasında veri paketlerini yönlendiren cihazlardır. Router, en az iki ağa bağlıdır. Bu ağlar LAN veya WAN olabilir. Genellikle geçiş noktası olarak adlandırılan, iki veya daha fazla bilgisayar ağının kesiştiği noktada, yani ►gateway'lerde bulunurlar.

    Router'lar, veri paketlerinin yönlendirilmesi için başlıkları ve yönlendirme tablosunu kullanır. ICMP gibi protokoller de bu iletim esnasında kullanılır. Router konfigürasyonlarının doğru ve iyi şekilde yapılmış olması, hızı ve verimliliği büyük ölçüde etkiler. Örneğin, bir siteye girdiğinizde hangi sunuculara gideceğiniz router'lar tarafından ayarlanır.

    Yönlendirme sırasında veri filtrelemeleri de yapılabilir.

    TFT Ekran : Thin Film Transistor
    İçerisinde her piksel için ayrılmış bir transitör bulunan ve böylece piksellerin tamamen bağımsız hareket etmesini sağlayan bir LCD monitör ceşididir. Active Matrix Display olarak da bilinir.

    USB: Universal Serial Bus: EVrensel Seri Veriyolu

    İkincil veya harici bileşen ve aygıtların bağlanmasını sağlayan arabirimdir. USB 1.1, 12 ►Mbps lik bir band genişliği sunarken, USB 2.0 480 Mbps lik bir bana genişliği sunar.

    USB 2.0 ile USB 1.1 portları fiziksel olarak aynıdır. USB geriye uyumlu olarak çalışır. Yani USB 2.0 destekli bir cihaz USB 1.1 portuna takıldığında da çalışır ancak performası USB 1.1 standardının limitlerinde kalır.

    Aynı şekilde, USB 1.1 aygıt USB 2.0 portunda çalışır ama performans USB 1.1 performansı ile limitlenir.

    USB aygıtları sisteme takmak için sistemi kapatmaya gerek yoktur. En büyük özelliği, sistem çalışırken aygıtların takılıp çıkartılabilimesidir.

    Wan: Wide Area Network: Geniş Alan Ağları.

    WAN, farklı bölgelerdeki yerel ağların(►LAN) bağlanması sonucu oluşan bilgisayar ağıdır. Örneğin bir kargo şirketinin İstanbul, İzmir,Ankara ... şubelerindeki yerel ağlarının bir birbirine bağlanması WAN'ı oluşturur


    Kaynak:
    http://www.kaannotebook.com/terimlerSozlugu.asp



    Mit folgendem Code, können Sie den Beitrag ganz bequem auf ihrer Homepage verlinken



    Weitere Beiträge aus dem Forum YaNLiZ BoArD.net.tc



    Ähnliche Beiträge wie "Notebook Terimleri Sözlügü"

    F/S : Acer Ferrari 3400LMi Notebook ...$500 - ashrin01 (Freitag 27.04.2007)
    [verkauft]Verkaufe: Gericom Notebook - katrin (Montag 05.02.2007)
    notebook - Skill0r (Mittwoch 06.09.2006)
    Suche ein Notebook mit min 300 MHZ - Kajo (Dienstag 23.08.2005)
    Notebook / Laptop - Sven K (Freitag 10.02.2006)
    Chizuru is da xD - Chizuru (Freitag 15.08.2008)
    Mal wieder Notebook frage :D - Teh (Dienstag 10.07.2007)
    fock gesucht - ronald (Dienstag 22.07.2008)
    Online-Test: Aldi-Notebook Medion 79 - Pitbull2003 (Sonntag 22.10.2006)
    Notebook-Händler - blueage (Dienstag 02.05.2006)