Milli Görüs Yazi Dizisi- 2

Milligenclik
Verfügbare Informationen zu "Milli Görüs Yazi Dizisi- 2"

  • Qualität des Beitrags: 0 Sterne
  • Beteiligte Poster: serhatd
  • Forum: Milligenclik
  • Forenbeschreibung: Isvicre Milligenclik Forum
  • aus dem Unterforum: Her Telden
  • Antworten: 1
  • Forum gestartet am: Montag 26.03.2007
  • Sprache: deutsch
  • Link zum Originaltopic: Milli Görüs Yazi Dizisi- 2
  • Letzte Antwort: vor 17 Jahren, 22 Tagen, 15 Stunden, 7 Minuten
  • Alle Beiträge und Antworten zu "Milli Görüs Yazi Dizisi- 2"

    Re: Milli Görüs Yazi Dizisi- 2

    serhatd - 04.04.2007, 16:06

    Milli Görüs Yazi Dizisi- 2
    Milli Görüş'ün 'Saadet'i

    02.02.2007


    Milli Nizam Partisi ile ilk kez aktif biçimde politika sahnesinde boy göstermeye başlayan Milli Görüş Hareketi ‘İslami Değerler’i referans alarak sürekli ‘taklitçi zihniyet’i topa tuttu İşte yakın tarihin siyasi arenasında iktidar ortağı da olan Milli Görüş’ün Saadet’e uzanan yolculuğu...
    Milli Görüş’ün tarih yolculuğu
    SİYASİ partilerin dününü, bugününü ve yarınını mercek altına alan Tercüman, bu kez Milli Görüş sayfalarını aralıyor... Milli Nizam’la başlayan, Milli Selamet, Refah ve Fazilet Partileriyle yoluna devam eden Milli Görüş, bugün siyasi yelpazede Saadet Partisi’yle temsil ediliyor. 38 yıllık yürüyüşünde kimi zaman Anayasa Mahkemesi kararlarıyla, kimi zaman da askeri müdahalelerle devre dışında kalan Milli Görüş vizyonu, Prof. Dr. Necmettin Erbakan tarafından çizildi. Erbakan’ın çoğu zaman bizzat işin başında olduğu, bazen zorunlu olarak perde arkasından yönetmek durumunda kaldığı partiler, gelenekçi-yenilikçi kavgalarına da şahitlik etti. Yakın geçmişe kadar Erbakan’la birlikte yürüyen pek çok isim ise bugün AKP saflarında iktidarda bulunuyor.
    İşte, Türkiye tarihine damga vuran siyasi aksiyonlardan biri olan Milli Görüş çizgisi ve bugünkü “Saadet”i...
    Erbakan’ın ‘Saadet’ arayışı
    Türk siyasi tarihinde 1946 yılı önemli dönüm noktalarından biriydi. Çok partili hayata geçilmesi ve 1950 yılında Demokrat Parti’nin (DP) iktidar bayrağını CHP’den devralmasıyla ülkede çok şey değişti. Ancak süreç, 1960 ihtilaliyle yeni bir döneme girecekti. Bu kez merkez sağda bayraktarlığı yapan partinin ismi “Adalet”ti...
    Siyasetin bu hareketli yıllarında “İslamcı siyasi akım”lar da merkez sağda kendilerine yer bulmuştu. Ayrı bir siyasi güç olarak ortaya çıkması ise 1970’e gelinirken gerçekleşti. İşin mimarı “Necmettin Erbakan”dı...
    Adana’nın Kozan ilçesinde tanınmış ailelerden Hakim Mehmet Sabri ile Kamer Hanım’ın oğlu olan Necmettin Erbakan, İstanbul Erkek Lisesi’ni birincilikle bitiren, İTÜ Makine Fakültesi’ne ikinci sınıftan başlayarak başarılı bir öğrencilik hayatı geçiren, Türkiye’nin ilk yerli motoru üretilirken işin başında olan, daha sonra da TOBB Genel Sekreterliği yapan gözde bir isimdi. Öğrenci sıralarında ve işte gösterdiği başarılarını, ‘Profesör’ unvanını aldıktan sonra girdiği siyasi yaşamına da taşıyacaktı.
    İlk partinin adı “Milli Nizam”
    Erbakan, siyasete 1969 seçimlerinde Konya’dan bağımsız milletvekili seçilerek girdi. Üniversitelerde öğrenci olayları, fabrikalarda sürüp giden grevler o dönemin akılda kalan olaylarıydı. ‘Hoca’ lakabı bulunan Erbakan’ın bir parti kurması uzun sürmedi. Bu ilk deneyimiydi. Yeni bir anlayış, yeni sloganlar, farklı bir bakış açısıyla siyasete yeni bir soluk getiren Erbakan, 17 kişilik ekiple 15 Ocak 1970 günü partisini kurarken, adını da “Milli Nizam Partisi” (MNP) koymuştu. Amblemi, işaret parmağını kaldıran sol bir yumruktu. Erbakan’ın liderliğini yaptığı partide A.Tevfik Paksu, Süleyman Arif Emre, Hasan Aksay ve Fehmi Cumalıoğlu gibi önemli isimler vardı. MNP, Adalet Partisi’nden (AP) ayrılan Isparta Milletvekili Hüsamettin Akmumcu ve Tokat Milletvekili Hüseyin Abbas’ın da katılımıyla TBMM’de 3 milletvekili ile temsil edildi.
    Büyük Sinema’da ilk kongre
    Erbakan, partisinin kuruluşu öncesinde sürekli Türkiye’nin zenginliklerinden bahsediyor, Türkiye’nin kalkınamamasının hep taklitçilikten kaynaklandığını vurguluyordu. İslami değerlere vurgu, ilk partinin beyannamesine yansıtılmıştı. MNP Kuruluş Beyannamesi’nde, “Aziz Milletimiz; bugün, daima Hakk’a bağlılıkta, Hakk’ı tutmakta, iyiyi destekleyici, kötüyü men edici hüviyetiyle insanlık tarihinin en ulvi mahreki üzerinde yürüyen büyük milletimizin çeşitli tesirlerle kendi yolundan saptırılması gayretlerinin hüküm sürdüğü oldukça uzun bir devreden sonra yeniden ulvi ve şanlı tarihi yörüngesi üzerine oturtulması için füzelerin ateşlendiği gündür” deniliyordu.
    Erbakan, vizyonunu çizdiği görüşün ilk uygulamalarını da parlamentoya girer girmez hayata geçirmişti. Onun ilk işlerden biri, Anayasa değişikliklerinde “Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi önergesini” vermek olmuştu.
    Erbakan’ın ve partisinin hedefi milli ve manevi kalkınmaya öncelikti. Yeterli teşkilatın kurulmasıyla MNP ilk kongresini Ankara’da, Büyük Sinema’da gerçekleştirdi. Toplantıda Necip Fazıl Kısakürek ve Eşref Edip gibi önemli isimler konuşmuş, teşkilata Erbakan’ın “İlim ve İslam” adlı kitapçığı dağıtılmıştı. Ne var ki, bu kitapçık daha sonra partinin başına işler açacaktı...
    İslami değerlere vurgu
    Parti programı, İslami değerlere yapılan vurguları da içeriyordu. Serbest rekabetçi ekonomik anlayışa ve faiz sistemine karşı çıkarak, devlet müdahalesiyle ekonomide bir nizam sağlanması gerektiğini savunan MNP’nin en dikkat çeken politikalarından biri de o dönem Avrupa Ekonomik Topluluğu olan bugünün Avrupa Birliği’ne girilmesine karşı oluşuydu. Erbakan, Türkiye’de ağır sanayi yatırımlarına hız verilmesi gerektiğini savunuyordu.
    İlk partinin ömrü 1.5 yıl sürmedi
    O dönem, siyasetin “aykırı” olarak kabul edilen bu çıkışının Anayasa Mahkemesi’ne götürülmesi uzun sürmedi. Gerekçelerden biri de Erbakan’ın, ilk kongrede dağıtılan kitapçığıydı. Cumhuriyet Başsavcılığı, 5 Mart 1971’de, MNP hakkında “laikliğe aykırı çalışmalar yürüttüğü” gerekçesiyle dava açtı. Anayasa Mahkemesi, 20 Mayıs 1971’de, partinin “laik devlet niteliğinin ve Atatürk devrimciliğinin korunması prensiplerine aykırı olduğu” gerekçesiyle kapatılmasına karar verdi. Buna karşın MNP yöneticileri hakkında herhangi bir ceza davası açılmamıştı.
    İkinci girişim ‘Milli Selamet’ için
    Erbakan, MNP’nin kapatılmasından sonra İsviçre’ye gitti ve bir süre orada kaldı. Ancak ekibi boş durmamıştı. Erbakan’ın kurmayları, MNP benzeri bir tüzükle, 11 Ekim 1972’de, Milli Selamet Partisi (MSP) adıyla yeni bir parti kurdu. Partinin amblemi bir ‘anahtar’dı. İlk Genel Başkan Süleyman Arif Emre oldu. Erbakan, partinin başına daha sonra geçti. İlk parti kapanmış olmasına karşın destek azalmamıştı. Nitekim MSP, 14 Ekim 1973 tarihinde yapılan genel seçimlerde 48 milletvekili, kısmi senato seçimlerinde ise 3 senatörlük kazanarak üçüncü parti oluyordu. Bu seçimlerde CHP 186 milletvekili ile birinci, Adalet Partisi 158 milletvekili ile ikinci olmuştu.
    Seçimlerin üzerinden iki ay geçmeden gidilen mahalli seçimlerde ise MSP, 67 ilden ikisinin belediye başkanlığını kazandı.
    Kıbrıs Harekatı sırasında MSP koalisyondaydı
    Erbakan, ilk iktidar deneyimini koalisyonun küçük ortağı olarak 1974 yılında yaşadı. Aylarca süren hükümet krizinin ardından CHP ile 26 Ocak 1974’te kurulan koalisyon MSP’ye, ilk kez yönetimde kapı aralıyordu.
    Sekiz aylık bu süreçte Bülent Ecevit’in yanında yer alan Erbakan, önemli kararlara imza atan isimlerden biriydi. 1974’te çıkarılan Genel Af Kanunu, faizsiz banka DESİYAB’ın kuruluşu, imam hatip okullarının daha önce kapatılan orta kısımlarının yeniden açılışı, Türkiye’de afyon ekiminin serbest bırakılması, Keban Barajı’nın açılması gibi projeler bu dönemde gerçekleşti.
    Şüphesiz dönemin en önemli vakası Kıbrıs çıkarmasıydı. Ada’da Nikos Sampson tarafından yapılan darbe ve arkasından Türklere karşı başlatılan katliam üzerine ABD ve İngiltere’ye rağmen 20 Temmuz 1974’te Kıbrıs Barış Harekâtı gerçekleştirildi.
    Sekiz aylık koalisyon deneyimi, Ecevit’in 18 Eylül 1974’te istifasıyla yarım kaldı.
    MSP, MC Hükümeti’nde
    Yaşanan tartışmaların ardından 31 Mart 1975’te bu kez Adalet Partisi, Cumhuriyetçi Güven Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi ve MSP, Birinci Milliyetçi Cephe Hükümeti’ni kurdu. Aynı partiler, 1977 genel seçimlerinden sonra, 21 Temmuz 1977 günü bu kez II. MC Koalisyon Hükümeti’nde yer aldı. Böylece MSP, 1977 sonuna kadar iktidarda yer buldu.
    MC Hükümetleri döneminde de imam hatip okulları yaygınlaştırılırken, Yüksek İslam Enstitüleri’nin sayısı 12’ye çıkartılıyordu. İlk ve ortaokul ders programına ahlak derslerinin konulması da o döneme rastladı. Türkiye, İslam Konferansı Örgütü’ne üye oldu. Türkiye’nin her tarafında 7 yılda tamamlanacak 200 ağır sanayi tesisinin kurulması dönemin önemli işlerindendi. MKE, Sümerbank, TÜMOSAN, SEKA gibi fabrikalar o dönemde alınan kararlarla kuruldu. IMF’ye ise kapılar kapanıyordu.


    Kutan’a göre Cumhurbaşkanı nasıl olmalı?
    SAADET Partisi Genel Başkanı Recai Kutan, gerginlik olmaması için Cumhurbaşkanı’nın halk tarafından seçilmesi gerektiğini söyledi. Cumhurbaşkanı’nın kim olacağına ilişkin şahıslar üzerinden bir değerlendirme yapmadıklarını belirten Kutan, “Bizim Cumhurbaşkanı ile ilgili ölçülerimiz var. Seçilecek Cumhurbaşkanı mutlaka ekonomik ve siyasi açıdan bağımsızlık yanlısı olmalı. Birikimli ve tecrübeli olmalı. Devlet-millet kaynaşmasını temin etmeli” dedi.


    Herkese refah
    Milli Görüş’ün, hizmet ilkeleri şöyle sıralandı:
    * Önce ahlâk ve maneviyat
    * Devlet-millet kaynaşması
    * İç barış
    * Herkese refah
    * Rant ekonomisi değil, üretim ekonomisi
    * Milli, güçlü, süratli, yaygın kalkınma
    * Ağır sanayi
    * Milli harp sanayii
    * İhracat seferberliği
    * Tam bağımsızlık ve şahsiyetli dış politika
    * İslam Birliği ve D-8’lerin genişletilmesi.


    Hazırlayan: Metin ÖZKAN



    Mit folgendem Code, können Sie den Beitrag ganz bequem auf ihrer Homepage verlinken



    Weitere Beiträge aus dem Forum Milligenclik

    En Sevgiliye 4'den - gepostet von Enes_ am Samstag 31.03.2007



    Ähnliche Beiträge wie "Milli Görüs Yazi Dizisi- 2"

    Milli Başarı - emrezeybek723 (Samstag 02.06.2007)
    Nicht hacken demas oder milli schicken Wichtig!!!! - mulsch (Mittwoch 22.09.2004)
    Milli Görüs Yazi Dizisi - 1 - serhatd (Freitag 30.03.2007)
    AYRILIK dizisi - oznur (Mittwoch 28.03.2007)
    Spende an Milli Görüs - keine Einbürgerung - degisim (Freitag 21.01.2005)
    Eure Meinungen zu "Wonderland" und "One Milli - Raptor242 (Sonntag 30.07.2006)
    A Milli Takım kadrosu belli oldu - oznur (Freitag 25.05.2007)
    Milli Maximal - Wer (DoubleU-RMX) - Costum-66 (Dienstag 16.01.2007)
    TüRK A MiLLi TaKIMI - cavdar1971 (Mittwoch 24.05.2006)
    Ask Oyunu Dizisi Nasil ? - Mesut01 (Sonntag 02.04.2006)