Sthsimo Debian se server PC - Entypwseis

Remalia
Verfügbare Informationen zu "Sthsimo Debian se server PC - Entypwseis"

  • Qualität des Beitrags: 0 Sterne
  • Beteiligte Poster: parsifal - Ntk
  • Forum: Remalia
  • Forenbeschreibung: Official forum of Remalia (Ntk & Friends)
  • aus dem Unterforum: Software
  • Antworten: 6
  • Forum gestartet am: Samstag 02.09.2006
  • Sprache: englisch
  • Link zum Originaltopic: Sthsimo Debian se server PC - Entypwseis
  • Letzte Antwort: vor 17 Jahren, 1 Monat, 9 Tagen, 10 Stunden, 10 Minuten
  • Alle Beiträge und Antworten zu "Sthsimo Debian se server PC - Entypwseis"

    Re: Sthsimo Debian se server PC - Entypwseis

    parsifal - 08.03.2007, 15:50

    Sthsimo Debian se server PC - Entypwseis
    Λοιπόν, σκεφτόμουν από πέρυσι να δοκιμάσω το Debian, αλλά λόγω έλλειψης ADSL, περιοριζόμουν και σε αυτό. Πριν λίγες μέρες αγόρασα κουτάκι και τροφοδοτικάκι για να στεγάσω έναν PIII-600MHz-256MB RAM που είχα από παλιά parts. Δεδομένου ότι το μηχανάκι:

    1) Καίει ελάχιστο ρεύμα σε σχέση με το main PC μου (πόσο μάλλον με τον Core 2 Duo στον οποίον αναβαθμίζω σε λίγο καιρό),
    2) Είναι ήσυχο και θα γίνει ακόμη περισσότερο όταν αντικαταστήσω τον 2ο δίσκο του (ένας παλιός 7GB western Digital) με έναν Seagate 160άρη από το main PC,

    σκέφτηκα να τον κάνω κατεβαστήρι + file/FTP/web server. Κατεβαστήρι γιατί τη νύχτα ταλαιπωρούμαι αφάνταστα από τα φουρφούρια του Άθλον. File server γιατί όλοι οι IDE δίσκοι θα εξοριστούν εκεί σιγά-σιγά και όποιος καινούργιος αγοράζεται εφεξής θα είναι SATA και θα μπαίνει εκεί πάνω, σε μία PCI καρτούλα SATA controller. FTP server γιατί είναι μούρικο, όπως και web server επίσης. Για λειτουργικό σύστημα που θα κάλυπτε τα παραπάνω, Linux ήταν η de facto λύση, καθώς μπορεί να εκμεταλλευτεί τους περιορισμένους, για τα σημερινά δεδομένα, πόρους του εν λόγω PC πολύ καλύτερα από τα Windows XP.

    Ακολούθησα τον πολύ καλό ελληνικό οδηγό που βρίσκεται εδώ. Οι αλλαγές που έκανα κατά την εγκατάσταση ήταν οι εξής:

    1. Όχι φυσικά τόσο μεγάλα σε μέγεθος partitions αφού μπήκε σε μικρό σκληρό δίσκο. Και χωρίς κάποιο από αυτά να είναι xfs, μόνο ext3 και reiserfs.

    2. Ο οδηγός δεν κάλυπτε την περίπτωση εγκατάστασης drivers για nVidia < GF3. H δική μου είναι μία RIVA TNT 16MB στην οποία οι κανονικοί nVidia drivers δε δουλεύουν, υπάρχουν όμως οι αντίστοιχοι legacy. Κανονικά, θα έμπαιναν μέσω apt-get κατευθείαν σε binary μορφή, αλλά υποπτεύομαι ότι στον ftp mirror του Μετσοβίου έγινε τρομπιά στο συγχρονισμό με τα διαθέσιμα πακέτα. Το αποτέλεσμα ήταν ενώ ο πυρήνας που είχα ήταν έκδοσης 2.6.18-4, το apt-get μου εμφάνιζε ότι το πακέτο nvidia-kernel-legacy υπήρχε μόνο για τον 2.6.18-3 και δε δεχόταν να το εγκαταστήσει. Έγιναν μερικές μαϊμουδιές (κατέβασμα πηγαίου κώδικα για τον σωστό driver, χτίσιμο του κατάλληλου module με το module-assistant), αλλά τελικά ο οδηγός μπήκε και λειτούργησε χωρίς προβλήματα.

    3. Ως γραφικό περιβάλλον προτεινόταν είτε Gnome είτε KDE. Έκρινα ότι είναι αμφότερα υπερβολικά βαριά για τον PIII (και λόγω της λίγης RAM), οπότε επιλέχθηκε και εγκαταστάθηκε το XFCE. Για όσους ενδιαφέρονται να το τσεκάρουν, το όνομα του virtual meta-package που αναλαμβάνει να περάσει αυτόματα όλα τα υπο-πακέτα του είναι xfce4



    Re: Sthsimo Debian se server PC - Entypwseis

    parsifal - 08.03.2007, 16:00


    4. Κάποιοι «δαίμονες» αφαιρέθηκαν και κάποιοι άλλοι προστέθηκαν με το sysv-rc-conf. Επίσης, δεν ξεκινάει με το boot κανένας γραφικός login manager τύπου gdm/xdm, το μηχανάκι μπουτάρει σε runlevel 3 (κονσόλα). Για αυτά που θέλω να κάνει είναι αρκετό, μόνο για κανένα web browsing ή προσθήκη νέων downloads/torrents θα δίνεται startx, κι αυτό όταν δε θέλω να ανοίξω τον Άθλον, αφού ο τηλεχειρισμός μέσω LAN είναι απόλυτα εφικτός.

    5. Ενώ με τον οδηγό εγκαθίσταται κανονικά πλήρης υποστήριξη ελληνικών, μάλλον η επιλογή του XFCE σε αφήνει χωρίς τη δυνατότητα για εναλλαγή αγγλικού/ελληνικού πληκτρολογίου. Μία μικρή προσθήκη στο /etc/X11/xorg.conf ήταν αρκετή για να ξεπεραστεί και αυτό

    Οι εντυπώσεις που μου άφησε το Debian στημένο κατ'αυτόν τον τρόπο (εγκατάσταση από το μικρό netinst iso των 100 και κάτι ΜΒ και σταδιακό χτίσιμο του βασικού συστήματος με κατέβασμα των απαραίτητων πακέτων από internet) είναι άψογες. Το PC πραγματικά πετάει και εφ'όσον δεν θα γίνεται desktop χρήση του (όπου εκεί το bleeding edge εκτιμάται περισσότερο), οι αναβαθμίσεις των εγκατεστημένων πακέτων μπορούν να γίνονται σε πολύ αραιά διαστήματα, π.χ. ανά εξάμηνο. Δεν έχω τελειώσει βέβαια με την εγκατάσταση όλων όσων θέλω και χρειάζομαι, αλλά από αυτά που έχω δει ως τώρα:

    Προτείνεται ανεπιφύλακτα!!!



    Re: Sthsimo Debian se server PC - Entypwseis

    Ntk - 10.03.2007, 14:15


    Ενδιαφέρον... To Zenwalk τι το έκανες ρε;! Το πέταξες;!; Μία μου βάζεις Gentoo μία Debian, μας μπέρδεψες!!!!!!



    Re: Sthsimo Debian se server PC - Entypwseis

    parsifal - 10.03.2007, 14:39


    Το Zenwalk είναι μία καλή desktop εναλλακτική, πλην όμως είναι πολύ νέα διανομή ακόμη και αυτό σημαίνει ότι τα repositories του δε συγκρίνονται σε ποικιλία με αυτά του Gentoo, πόσο μάλλον του Debian. Όσο περνάει ο καιρός, αυτό θα διορθώνεται σιγά-σιγά. Ήδη νομίζω ότι δουλεύουν σε συνεργασία με το http://www.linuxpackages.net/ για να υπάρξει usability των πολλών έτοιμων πακέτων για Slackware που αυτό παρέχει. Ελπίζω το βασικό πλεονέκτημά του που είναι η ταχύτητα να μην αλλοιωθεί, σίγουρα θα το παρακολουθώ με στενό μαρκάρισμα.

    Για τον server, αρχικά σκέφτηκα να βάλω Gentoo όμως ήθελα να ξεκινήσω από stage1 install, κάτι που θα έπαιρνε άπειρες ώρες compiling στον P3, τόσο για το βασικό σύστημα όσο και μετά για X.Org + XFCE. Δοκίμασα να χρησιμοποιήσω τον Άθλον μου για χτίσιμο της εγκατάστασης σε chrooted περιβάλλον, αλλά με πρόδωσε ο κ***όλης, κολλούσε σε διάφορα σημεία του compile. Έπρεπε να ανεβάσω τέρμα το CPU Fan και το σπίτι έγινε σκέτη κόλαση! Πιστεύω πως στο νέο PC (όπου θα μπει Gentoo με το καλό) δε θα υπάρχουν τέτοια προβλήματα.

    Αυτήν τη στιγμή όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα στον κόσμο του Linux, νομίζω πως οι αξιολογότερες διανομές είναι: Ubuntu, Zenwalk, Debian, Gentoo, Slackware. Σε user-friendliness, όπως τις έγραψα κατά φθίνουσα σειρά.



    Re: Sthsimo Debian se server PC - Entypwseis

    Ntk - 10.03.2007, 21:32


    Το Fedora δεν υπάρχει πουθενά;! Μην σε ακούσει ο Lensman..!!!!!!!



    Re: Sthsimo Debian se server PC - Entypwseis

    parsifal - 10.03.2007, 21:35


    parsifal wrote: ...νομίζω πως οι αξιολογότερες διανομές είναι...

    Σ'όποιον αρέσουμε. Για τους υπόλοιπους, δε θα μπορέσουμε!



    Mit folgendem Code, können Sie den Beitrag ganz bequem auf ihrer Homepage verlinken



    Weitere Beiträge aus dem Forum Remalia

    Arsenal - gepostet von nakmax am Mittwoch 24.01.2007
    Videoclips - gepostet von Ntk am Sonntag 26.11.2006
    For selling - gepostet von tasosos am Freitag 09.11.2007
    Since I woke up... - gepostet von Kid am Samstag 19.05.2007
    Gewponika 8emata - H gwnia tou Narsi!!! - gepostet von Ntk am Donnerstag 09.11.2006
    Gossip!!! - gepostet von Thinker_ am Dienstag 12.12.2006
    idanikos tropos na xwriseis... - gepostet von liomenos am Dienstag 26.06.2007
    Fwties(oxi tou Foti alla kanonikes) - gepostet von psolid_snake am Samstag 25.08.2007
    Gia na ma8ainoun oi palioi kai na 8imountai oi kainourioi!!! - gepostet von Karvouniaris am Samstag 21.07.2007



    Ähnliche Beiträge wie "Sthsimo Debian se server PC - Entypwseis"

    Debian Sarge mit Kernel 2.6 - forumadmin (Montag 04.10.2004)
    [GELÖST] Problem mit Debian und 800*600 Grafikmodus - Tribut (Donnerstag 04.08.2005)
    Debian - Debian (Montag 12.09.2005)
    Fenstermanager unter Debian (xserver+KDE/GNOME) - necromantika (Montag 19.03.2007)
    Unreal Installerstion ( Linux/Debian ) - keving (Mittwoch 21.03.2007)
    Debian GNU/Linux 4.0 erschienen - gnomed (Dienstag 08.05.2007)
    Häppi Börsdej, Debian!! - Shadow (Freitag 08.12.2006)
    Tutorial: Sthsimo FTP Server se perivallon Windows - parsifal (Samstag 20.01.2007)