Dinosaurusi su preživeli!

www.Brcko.co.sr
Verfügbare Informationen zu "Dinosaurusi su preživeli!"

  • Qualität des Beitrags: 0 Sterne
  • Beteiligte Poster: cevapusa
  • Forum: www.Brcko.co.sr
  • Forenbeschreibung: Dođite da se družimo!
  • aus dem Unterforum: Telekomunikacija - Телекомуникација
  • Antworten: 1
  • Forum gestartet am: Sonntag 05.12.2004
  • Sprache: serbisch
  • Link zum Originaltopic: Dinosaurusi su preživeli!
  • Letzte Antwort: vor 18 Jahren, 10 Monaten, 17 Tagen, 8 Stunden, 57 Minuten
  • Alle Beiträge und Antworten zu "Dinosaurusi su preživeli!"

    Re: Dinosaurusi su preživeli!

    cevapusa - 06.06.2005, 11:26

    Dinosaurusi su preživeli!
    U Nacionalnom muzeju u Tokiju traje najveća izložba pronađenih fosila, u redovima se čeka i po četiri sata

    Sve je više posetilaca velike izložbe fosilnih ostataka u Nacionalnom muzeju za nauku u Tokiju i svi su oduševljeni retkim primercima fosila dinosaurusa pronađenih u 10 zemalja, pogotovo što mogu da dodirnu njihove verne kopije. Redovi posetilaca vijugaju i čitav kilometar kroz park Ueno, a na ulazak se čeka i po sat i po jer je reč o izvanrednoj izložbi bezmalo 80 fosila raznih vrsta dinosaurusa i raznih praptica otkrivenih uglavnom u Severnoj Americi, Aziji i na Madagaskaru.

    Glavna atrakcija su fosilni ostaci pernatih dinosaurusa, a najviše znatiželjnika okuplja se oko najvećeg ikad pronađenog i istovremeno najbolje očuvanog skeleta tiranosaurusa. Cilj izložbe je da prikaže fizičke dokaze o evoluciji dinosaurusa i da javnost upozna s najnovijim rezultatima istraživanja u oblasti paleontologije i evolucione biologije. Smatra se da su dinosaurusi vladali planetom oko 160 miliona godina i da su izumrli pre 65 miliona godina zbog korenitih klimatskih promena izazvanih padom meteorita na poluostrvo Jukatan u Meksiku. Oni su i sada misterija koja golica maštu naučnika i običnih ljudi.

    Važna iskopavanja proteklih godina u Africi i u Kini omogućila su rasvetljavanje ključnih činjenica u evoluciji tih drevnih životinja. Od posebnog značaja je otkriće u Kini fosila pernatih dinosaurusa dilonga, koji su ogranak familije tiranosaurusa. Ti ostaci su dokaz za teoriju da je deo dinosaurusa evoluirao u ptice, odnosno da geni dinosaurusa nisu bespovratno nestali u tami praistorije, već da se i sada "prenose" kroz ptice.

    Eksponat koji privlači najveću pažnju posetilaca je džinovski kostur tiranosurusa reksa pod imenom Su, očuvan 90 odsto, pozajmljen iz muzeja "Fild" u Čikagu zbog izložbe u Tokiju. Fosilne ostatke tog, nauci najvećeg poznatog tiranosaurusa, koji je bio dugačak 12,8 metara i težio oko šest tona, otkrila je 1990. volonterka Suzan Hendrikson, koju su zvali Su, pa je tako i skelet dobio naziv. Osim te počasti, ona nije imala nikakve koristi od istorijskog otkrića, a oko skeleta Su vodila se ogorčena bitka.

    Odmah po otkopavanju izvanredno velikog skeleta počela je pravna bitka između vlasnika zemljišta, pronalazača i Indijanaca koji su u tom području nekad živeli. Pobedu na sudu i pravo na vlasništvo nad kostima tiranosaurusa Su odneo je zemljoposednik, ali njemu to fantastično otkriće nije bilo potrebno, pa ga je 1997. izneo na aukciju u Njujorku. Muzej iz Čikaga kupio je skelet za 100.000 dolara, za najveću sumu ikad datu za neki fosil.

    Kroz oči tiranosaurusa

    Posetioci izložbe u Tokiju takođe mogu da "vide" kako izgleda svet kroz oči i nos tiranosaurusa, u čemu im pomažu specijalno izrađene mašine, ali ne mogu da dodirnu kosti dinosaurusa, već samo njihove verne kopije.



    Mit folgendem Code, können Sie den Beitrag ganz bequem auf ihrer Homepage verlinken



    Weitere Beiträge aus dem Forum www.Brcko.co.sr

    Ekonomska IVa maturanti 1991 - gepostet von nuanda am Montag 31.07.2006



    Ähnliche Beiträge wie "Dinosaurusi su preživeli!"