Zvezda skuplja od Partizana

www.Brcko.co.sr
Verfügbare Informationen zu "Zvezda skuplja od Partizana"

  • Qualität des Beitrags: 0 Sterne
  • Beteiligte Poster: cevapusa
  • Forum: www.Brcko.co.sr
  • Forenbeschreibung: Dođite da se družimo!
  • aus dem Unterforum: Sport - Спорт
  • Antworten: 1
  • Forum gestartet am: Sonntag 05.12.2004
  • Sprache: serbisch
  • Link zum Originaltopic: Zvezda skuplja od Partizana
  • Letzte Antwort: vor 18 Jahren, 10 Monaten, 24 Tagen, 3 Stunden, 20 Minuten
  • Alle Beiträge und Antworten zu "Zvezda skuplja od Partizana"

    Re: Zvezda skuplja od Partizana

    cevapusa - 06.06.2005, 11:24

    Zvezda skuplja od Partizana
    Najvredniji srpski sportski klub koji bi uskoro mogao biti privatizovan jeste Crvena zvezda, čija je vrednost, prema nezvaničnim procenama, oko 100 miliona evra. FK Crvena zvezda vlasnik je stadiona "Marakana", svih pomoćnih terena, kao i zgrada na zemljištu čiji je korisnik, tvrde u ovom klubu u kome je dogovoreno da se zbog aktuelnih ostavki članova UO o budućoj privatizaciji i drugim temama ne govori.

    Zvezdin večiti rival, FK Partizan, prema rečima Žarka Zečevića, generalnog sekretara kluba, vredi upola manje, tj. između 50 i 60 miliona evra. Time Zečević negira ranije procene o vrednosti Partizana od 100 miliona evra.

    - Stadion Partizana vlasništvo je Jugoslovenskog sportskog društva Partizan, a fudbalski klub je samo korisnik koji najviše ulaže. To znači da stadion neće ući u privatizacioni paket FK Partizan, već sportskog društva, pa kada se obavi privatizacija svih klubova, sredstva će se deliti srazmerno ulaganju svakog kluba u stadion. Još ne postoje procene njegove vrednosti, pa je nemoguće reći koliki bi bio udeo FK Partizan - kaže Zečević.

    On ističe da FK Partizan poseduje sportski centar i još četiri-pet firmi (VIP rentakar, holding, ITV multimedija, MIP radio), pa će onaj ko kupi većinski paket kluba, osim igrača i brenda, imati udeo i u tim firmama.

    Početak dugoočekivane privatizacije u sportu, Aleksandar Šoštar, direktor Uprave za sport, najavljuje za kraj ove godine.

    - Nacrt zakona o sportu je gotov, a nakon mišljenja resornih ministarstava i Vlade, on može da ide u skupštinsku proceduru.

    Očekujem da do kraja godine novi zakon bude usvojen u Skupštini Srbije, čime će svi sportski klubovi koji posluju kao udruženja građana, a njih je oko 6.000, dobiti mogućnost da se privatizuju - ističe Šoštar. Ipak, on podseća na evropsku praksu gde više od 90 odsto klubova posluje kao udruženje građana, pa veruje da ni kod nas većina neće doživeti transformaciju.

    Procene Uprave za sport su da će najviše 10 odsto klubova ući u proces privatizacije, a sasvim sigurno najveću šansu da budu privatizovani imaju fudbalski i košarkaški klubovi Crvena zvezda i Partizan. Šoštar objašnjava da će klubovi čija skupština odluči da krenu u privatizaciju moći da biraju između dva načina: tenderske prodaje i dokapitalizacije. Odluku o eventualnoj privatizaciji klubovi će morati da donesu u roku od tri meseca od dana stupanja na snagu zakona o sportu, a tokom sledeća tri meseca da se transformišu u akcionarsko društvo. U roku od dve godine privatizacija će morati da se okonča.

    Kakva će biti buduća vlasnička struktura, pitanje je koje izaziva najviše polemika.

    - Nacrt zakona predviđa da će u 90 odsto slučajeva doći do razdvajanja svojine nad nepokretnostima koje pripadaju lokalnoj samoupravi, i nad ostalom svojinom kluba. Izuzetak će biti klubovi od interesa za republiku, koji su koristili određene objekte najmanje 12 godina. U tom slučaju, i stadion bi ušao u privatizacioni paket. Načelno bi to moglo da se odnosi i na "Marakanu" i Partizanov stadion, ukoliko Ministarstvo prosvete utvrdi da su to klubovi od interesa za republiku - objašnjava Nenad Đorđević, savetnik u Upravi za sport, napominjući da je Nacrt zakona o sportu rađen u skladu sa stavovima i potrebama sporta i sportskih društava.

    Siniša Krajčinović, predsednik Sportskog saveza Srbije, tvrdi da 99 odsto klubova nema nikakvu nepokretnu imovinu jer su svi stadioni, hale i drugi objekti društvena svojina, građena novcem poreskih obveznika. On ističe da nema osnova da stadioni i drugi objekti uđu u privatizacioni paket klubova ukoliko ga oni koriste duže od 12 godina.

    Stadioni na poklon

    - To bi bio poklon. Država bi se time odrekla svoje imovine, a neko može za relativno male pare da kupi ne samo ime kluba i ugovore sa igračima već i stadion koji je državni. Na to niko nema pravo - tvrdi Krajčinović.
    Prema njegovim rečima, važno je da se ne ide na sumnjive dokapitalizacije, već na tendere, koji su transparenti, pa - ko da više.

    - Stav našeg saveza je da je i privatizacija sportskih klubova trebalo da se radi po Zakonu o privatizaciji, a ne po zakonu o sportu, jer ne vidim u čemu je razlika između kluba i nekog preduzeća - kaže Krajčinović.
    Mogućnost zloupotrebe u privatizaciji i sumnjivih dokapitalizacija sportskih klubova, Đorđević iz Uprave za sport ne odbacuje.

    - Mogućnost zloupotrebe je ista kao kod privatizacije "Knjaza Miloša" ili drugih preduzeća. Nama je važno da taj ko kupi ne može da promeni namenu stadiona, pa da napravi fabriku ili nešto drugo, kao i da ima obavezu da 85 odsto profita mora da reinvestira u klub. Nema sumnje da je sportu potreban novac i da ga država nema - tvrdi Đorđević.

    Žarko Zečević smatra da će se Partizan opredeliti za dokapitalizaciju, a na pitanje nije li to manje transparentan način od tendera jer ostavlja veću mogućnost zloupotreba, on kaže:

    - Ne polazim od toga da će biti zloupotreba, već od toga da nama treba neko ko će kroz dokapitalizaciju uložiti recimo 40 miliona evra, nama neophodnih za obnovu stadiona. i postati većinski vlasnik. Ko će to biti, domaći ili strani kupci, nije presudno. Ne delimo buduće kupce na pogodne i nepogodne, već na one koji su spremni da ulažu ili ne - kaže Zečević i napominje da očekuje da, ako zakon o sportu bude usvojen do kraja godine, tokom 2006. FK Partizan dobije novog vlasnika.

    Besplatne akcije

    Među onima koji će sigurno naći kupca je i Košarkaški klub Crvena zvezda, koji u svom vlasništvu nema nikakvu nepokretnu imovinu, već plaća zakup za prostorije kluba i terene na Malom Kalemegdanu, kao i dvorani "Pionir", koja je u vlasništvu države. I u KK Partizan tvrde da za razliku od fudbalskih klubova ne poseduju nikakve nekretnine niti hartije od vrednosti, već da se njihova vrednost određuje jedino na osnovu tržišne vrednosti igrača i brenda kluba.

    Prema nacrtu zakona, zaposleni u klubovima dobili bi besplatne akcije, i to 40 odsto, a ukoliko je klub član sportskog društva - 30 odsto, s tim što bi sportsko društvo dobilo još 15 odsto akcija. Preostali deo od 60 ili 55 odsto išao bi državi. Iako priznaje da bi podela čak do 45 odsto akcija zaposlenima bio presedan u odnosu na dosadašnji model privatizacije, Đorđević kaže da treba uvažiti specifičnosti sporta. Nakon prodaje, državni deo bi se delio tako što bi se 50 odsto ulagalo u sportske objekte koji su privatizovani, 20 odsto bi išlo lokalnoj samoupravi, a 30 odsto za namene privatizacije.

    Primedbe da bi tako država polovinu sredstava dobijenih od privatizacije klubova vratila njima samima, Đorđević ocenjuje kao tačne, ali napominje da bi u suprotnom država morala da preuzme na sebe ulaganja od sto do dve stotine miliona evra u stadione, kako bi ih do 2007. godine uskladila sa standardima UEFA.



    Mit folgendem Code, können Sie den Beitrag ganz bequem auf ihrer Homepage verlinken



    Weitere Beiträge aus dem Forum www.Brcko.co.sr

    molim brzi odgovor - gepostet von marijana am Mittwoch 16.08.2006



    Ähnliche Beiträge wie "Zvezda skuplja od Partizana"

    Zvezda pobedom nad Romom stvorila sanse za prolaz 2. decemba - vojvodinac (Freitag 02.12.2005)
    FK Crvena Zvezda - STFA (Dienstag 13.02.2007)
    Partizan - Makabi, Zvezda - Braga! - vojvodinac (Freitag 26.08.2005)
    Zvezda sampion - Anonymous (Dienstag 02.05.2006)