Prosirenje EU pod znakom pitanja

www.Brcko.co.sr
Verfügbare Informationen zu "Prosirenje EU pod znakom pitanja"

  • Qualität des Beitrags: 0 Sterne
  • Beteiligte Poster: cevapusa
  • Forum: www.Brcko.co.sr
  • Forenbeschreibung: Dođite da se družimo!
  • aus dem Unterforum: Dijaspora - Дијаспора
  • Antworten: 1
  • Forum gestartet am: Sonntag 05.12.2004
  • Sprache: serbisch
  • Link zum Originaltopic: Prosirenje EU pod znakom pitanja
  • Letzte Antwort: vor 18 Jahren, 10 Monaten, 22 Tagen, 6 Stunden, 42 Minuten
  • Alle Beiträge und Antworten zu "Prosirenje EU pod znakom pitanja"

    Re: Prosirenje EU pod znakom pitanja

    cevapusa - 06.06.2005, 11:22

    Prosirenje EU pod znakom pitanja
    Odbijanje Francuza i Holanđana da na referendumima prihvate Ustav Evropske unije zadao je veliki udarac planovima za proširenje porodice evropskih država u kojoj se već nalazi 25 zemalja. Prve na udaru krize u Briselu naći će se Rumunija i Bugarska, koje su već potpisale Sporazum o priključenju, i koje bi trebalo 2007. da uđu u EU.

    Potom slede Turska, sa kojom pregovori treba da započnu u oktobru, Hrvatska koja sa pregovorima kreće čim se uhapsi general Ante Gotovina, četiri balkanske zemlje (SCG, Makedonija, BiH i Albanija), koje čekaju na početak pregovora, dok su na kraju reda Ukrajina, Moldavija i Gruzija, koje su pokazale želju da postanu članice Unije.

    Komesar EU za proširenje Oli Ren istakao je da će planovi za proširenje biti nastavljeni po planu, ali da takozvana stara Evropa prvo želi da se prodube veze između šest prvobitnih članica Unije.

    Ren je istakao da prve četiri države koje čekaju na ulazak u Uniju (Rumunija, Bugarska, Hrvatska i Turska) moraju striktno da se drže procesa za priključenje i da će njihovi postupci sada biti još pažljivije posmatrani u Briselu. Ren je već najavio da će Rumunija i Bugarska dobiti formalno upozorenje o odlaganju pristupa Uniji do 2008. godine ukoliko ne dupliraju napore na reformama pravnog sistema i obračunu sa korupcijom.
    „Bugarska ima još puno domaćih zadataka da uradi. Ona je do sada mogla da plovi u zavetrini Rumunije koja je bila više u fokusu, međutim, sada Bugarska mora da shvati da nije skinuta sa udice i da ima još posla da obavi“, rekao je Ren.

    Evropski komesar je priznao da je bilo poziva da se ponovo razmotri politika proširenja Unije, ali je napomenuo da je u „interesu Evrope da ima stabilnu i modernu demokratiju u Turskoj i na Balkanu“.

    Protivnici daljeg proširenja Unije ističu strah od novog talasa imigranata i rasta nezaposlenosti u zemljama „stare Evrope“, kao i gubljenje njihovog uticaja u Uniji. Prema poslednjim podacima, posle 1. maja prošle godine, kada je EU dobila deset novih članova iz nekadašnjeg komunističkog bloka, ukupno 150.000 imigranata se naselilo u Velikoj Britaniji, Nemačkoj i Francuskoj.

    Problem za ulazak Turske u EU mogla bi da bude nerešena situacija oko Kipra, podeljenog ostrva u Mediteranu gde Ankara ima 30.000 vojnika. Turska bi trebalo da do kraja meseca sa deset novih članica potpiše protokol o saradnji kao preduslov za početak pregovora sa Briselom 3. oktobra.
    Da proširenje neće ići tako lako potvrdila je Austrija, koja je zapretila blokadom pregovora Ankare i Brisela ukoliko istovremeno ne počnu i pregovori sa Hrvatskom. Na drugoj strani, Velika Britanija insistira da Zagreb mora prvo da uhapsi i izruči generala Gotovinu Haškom tribunalu.
    „Svaka od država kandidata za ulazak u Uniju ima posebne uslove koje mora da ispuni i nema jednog pravila koje važi za sve“, rekao je Ren.
    Uprkos tome, situacija u Briselu ostaće nejasna najmanje do Samita lidera zemalja članica 16. i 17. juna, kada će u Briselu biti dogovoreno kojim putem će Evropa krenuti ka budućnosti.

    Posle odbijanja Francuza i Holanđana da ratifikuju Ustav, oglasio se i nemački kancelar Gerhard Šreder koji je pozvao ostale članice Unije da nastave sa procesom ratifikacije.

    „Svaka forma preterane reakcije na odbijanje Ustava je pogrešna u ovom trenutku. Svih 25 zemalja mora da se izjasni o Ustavu“, rekao je Šreder.

    Italija protiv evra

    Ministar za rad Italije Roberto Maroni predložio je da se preko referenduma proveri da li Italijani žele privremeno da vrate u opticaj svoju monetu liru, pošto za porast cena mnogi krive uvođenje evra.

    „Možda bi bilo bolje da se privremeno vrati sistem dvostruke valute, evra i lire“, rekao je Maroni u intervjuu rimskoj „Republici“.

    Maroni je vođa Severne lige, stranke koja ima uporište u malom i srednjem biznisu i jedna je od glavnih koalicionih partnera u vladi Silvija Berluskonija.
    On je izjavio da nema nikakve nostalgije prema italijanskoj valuti i da samo pokušava da pruži odgovore nezadovoljnim građanima.

    Vodeći ekonomisti posle odbacivanja evropskog ustava na referendumima u Francuskoj i Holandiji više ne isključuju mogućnost propasti zajedničke evropske valute evro.

    Profesor Univerziteta u Luvenu i nekadašnji kandidat za šefa Evropske centralne banke (ECB) Paul de Grove izjavio je za nemački dnevnik „Tagesšpigl“ da je „i te kako moguće da pojedine članice jednog dana, iz nacionalnih interesa, istupe iz Evropske monetarne unije (EMU)“.



    Mit folgendem Code, können Sie den Beitrag ganz bequem auf ihrer Homepage verlinken



    Weitere Beiträge aus dem Forum www.Brcko.co.sr



    Ähnliche Beiträge wie "Prosirenje EU pod znakom pitanja"

    52. Ozean - zBRa vs. -PoD- & v11 - zBRa (Sonntag 19.11.2006)
    I-Pod an Autoradio - Landstreicher (Donnerstag 28.06.2007)
    Noch ein Free I-Pod angebot! - Anonymous (Mittwoch 19.10.2005)
    hehe pod haben ja schon geschmack was ihre.... - benderhead (Mittwoch 04.07.2007)
    Gratis I-Pod ! - Belafarinrod (Donnerstag 22.12.2005)
    Videos auf MP3-Player und I-Pod - dancos (Samstag 14.04.2007)
    Verkauf I-pod mini - siska_76 (Donnerstag 28.09.2006)
    I Pod - ->*~Tara~*<- (Sonntag 31.07.2005)
    Party Pod Halter - lostthanjake (Sonntag 08.07.2007)
    apo pod - joschi (Montag 20.11.2006)