Opvoedhulp ’Triple-P’ zeer in trek

OR platform BJZ
Verfügbare Informationen zu "Opvoedhulp ’Triple-P’ zeer in trek"

  • Qualität des Beitrags: 0 Sterne
  • Beteiligte Poster: Femke
  • Forum: OR platform BJZ
  • Forenbeschreibung: Virtueel platform voor de ondernemingsraden van BJZ-Nederland
  • aus dem Unterforum: Uit het nieuws
  • Antworten: 1
  • Forum gestartet am: Dienstag 11.04.2006
  • Sprache: englisch
  • Link zum Originaltopic: Opvoedhulp ’Triple-P’ zeer in trek
  • Letzte Antwort: vor 17 Jahren, 7 Monaten, 13 Tagen, 16 Stunden, 45 Minuten
  • Alle Beiträge und Antworten zu "Opvoedhulp ’Triple-P’ zeer in trek"

    Re: Opvoedhulp ’Triple-P’ zeer in trek

    Femke - 15.09.2006, 10:21

    Opvoedhulp ’Triple-P’ zeer in trek
    Opvoedhulp ’Triple-P’ zeer in trek
    door Stephan Jongerius


    Woensdag 6 september 2006 - Boxtel - De opvoedingsondersteuning Triple-P blijkt in trek. Nog vóór de afronding van een proef in onder meer Boxtel en Schijndel, overweegt een groeiend aantal gemeenten deze opvoedhulp te gaan opzetten. Amsterdam doet dat zeker, Rotterdam vermoedelijk ook, Eindhoven en Boxmeer hebben belangstelling.

    Het opvoedprogramma is ontwikkeld door de Australische psycholoog Matthew Sanders en wint momenteel wereldwijd aan populariteit. In Nederland wordt het beproefd onder de naam Positief Pedagogisch Programma.
    „Ouders leren een aantal vaardigheden om de relatie met hun kind te verbeteren en ongewenst gedrag te reguleren“, zegt Geraldien Blokland van de onafhankelijke organisatie NIZW-jeugd, die samen met het Trimbos-instituut de proef begeleidt. Het programma is geschikt voor hele lichte tot uiterst zware opvoedproblemen voor kinderen van alle leeftijden.
    De eerste resultaten van de proef zijn veelbelovend, zegt Trimbos-onderzoekster Ireen de Graaf. Negentig procent van de deelnemende ouders is ’tevreden tot zeer tevreden’. Van de hulpverleners onderschrijft 89 procent de keus voor dit programma. In Boxtel en Schijndel hebben honderden gezinnen meegedaan. Zij kregen meer of minder intensief ondersteuning van speciaal opgeleide hulpverleners van onder meer jeugdzorg, onderwijs, maatschappelijk werk en kinderopvang. Het onderzoek wordt begin volgend jaar afgerond.
    Het NIZW pleit nu al voor landelijke invoering en becijfert momenteel wat dat zou kosten. „Het biedt kwaliteit die veel andere programma's missen. Het is in de praktijk beproefd en wetenschappelijk goed onderbouwd“, stelt Blokland. Er zou onder meer een landelijk expertisecentrum moeten komen dat projecten in gemeenten kan helpen opzetten. Meeliftend op de talrijke opvoedprogramma’s op tv zijn er ook plannen voor een tv-programma.
    Volgens een grove schatting zou per deelnemend gezin gemiddeld dertig euro nodig zijn, maar landelijk loopt dat al gauw in de tientallen miljoenen. Door een motie van CDA-fractievoorzitter Verhagenkomt voor elk nieuwgeboren kind vijftig euro beschikbaar voor opvoedhulp beschikbaar. „Maar grote gemeenten beschikken vaak over extra budgetten.“

    Risicogezinnen

    Zo krijgen de gemeenten Tilburg en Eindhoven - samen met Almere en de vier grote Steden - miljoenen euro’s om Centra voor Jeugd en Gezin op te zetten. Die moeten helpen voorkomen dat opvoedproblemen uit de hand lopen. Deze steden zijn geselecteerd omdat ze de meeste risicogezinnen tellen.
    Eindhoven wil Triple-P via het nieuwe centrum aanbieden. „Onze ambetanaren zijn enthousiast, want het is een goed, samenhangend totaalprogramma. Maar we moeten het plan nog bespreken met instellingen en de politiek“, zegt een woordvoerster. Ook de gemeente Tilburg is met partners overleg over eventuele invoering van het opvoedprogramma.



    Mit folgendem Code, können Sie den Beitrag ganz bequem auf ihrer Homepage verlinken



    Weitere Beiträge aus dem Forum OR platform BJZ

    stand van zaken Delta - gepostet von lonneke am Donnerstag 22.06.2006



    Ähnliche Beiträge wie "Opvoedhulp ’Triple-P’ zeer in trek"

    Star Trek TOS Staffel 1 - dersievereint (Dienstag 03.04.2007)
    Star Trek Galaxy - NC17 [a] - Anonymous (Montag 05.02.2007)
    Neuer Star Trek Film? - adarkmind (Donnerstag 13.04.2006)
    Star Trek Fernbedienung - peterparker87 (Montag 19.03.2007)
    Star Trek Quiz - Markus (Dienstag 24.05.2005)
    Star Trek - Siegfried (Sonntag 25.06.2006)
    Star Trek XI Cast - Jonathan Pearce (Freitag 30.11.2007)
    Lustige Star Trek Zitate - Adam Baldwin (Samstag 15.12.2007)
    Star Trek - Reesa (Donnerstag 23.08.2007)
    Star Trek 3D Schachspiel - Cpt. Andreas (Sonntag 08.05.2005)