Novosti

Dobro Dosli Na Forum
Verfügbare Informationen zu "Novosti"

  • Qualität des Beitrags: 0 Sterne
  • Beteiligte Poster: Yoda
  • Forum: Dobro Dosli Na Forum
  • Forenbeschreibung: OD RAJE ZA RAJU
  • aus dem Unterforum: Problemi, uputstva, razmjena znanja
  • Antworten: 2
  • Forum gestartet am: Donnerstag 23.02.2006
  • Sprache: bosnisch
  • Link zum Originaltopic: Novosti
  • Letzte Antwort: vor 17 Jahren, 7 Monaten, 7 Tagen, 18 Stunden, 37 Minuten
  • Alle Beiträge und Antworten zu "Novosti"

    Re: Novosti

    Yoda - 11.09.2006, 17:27

    Novosti
    A Replay za nostalgičare

    Electronic Arts je najavio "EA Replay", kompilaciju nekih od najpopularnijih naslova igara iz devedesetih, koje će biti prilagođene za Sony-ev PlayStation Portable. Ovaj "EA Replay" će biti na tržištu od petnaestog novembra i sadržavaće četrnaest igara izdatih u periodu od 1990. godine do 1995. Zanimljivo je da su igre, koje će biti u ovoj kompilaciji, svojevremeno izašle na raznim konzolama, kao što su Wing Commander na PC-u, te Road Rash serijal, Desert Strike i Jungle Strike na Super Nintendo-u i Sega Mega Drive-u. Obzirom da nove igre sve više liče jedna na drugu, nije ni čudno što se EA odlučila na ovakav potez. Cijena Replay-a će biti 19,99 dolara.

    DK razvio 200GB Blu-ray disk

    TDK je objavio da uspjeli da naprave Blu-ray disk sa kapacitetom od čak 200GB. Disk je još u fazi prototipa i na njemu će biti moguće napraviti šest različitih slojeva, gdje svaki sloj može da sadrži 33,6GB podataka. Ovaj prototip sadrži dvostruko više prostora od predhodnog TDK prototipa od 100GB. Ovaj prototip, kao i svi Blu-ray mediji, je jednostran. Iz TDK-a kažu da bi komercijalna verzija ovog medija mogla biti dostupna za nekoliko mjeseci,ali moguća cijena nije navedena.

    Tri nove grafičke kartice od Sapphire-a

    14. septembra distributeri će od najvećeg proizvođača ATI kartica moći kupiti tri nova modela - Sapphire X1900XT, X1650Pro i X1300XT. Od tri modela, nov je X1650Pro koji dolazi iz obnovljene linije proizvoda sa X1950XT modelom na čelu. Riječ je o kartici baziranoj na RV535 GPU koja radi na 600 MHz i 1400 MHz GDDR3 memorija. Opremljena je sa 256 MB te memorije i ima 12 piksel i 5 verteks shader jedinica koje garantuju, uz visoke radne frekvencije, solidne performanse za jedan mainstream proizvod. X1650Pro je, kao i ostali predstavljeni modeli, Crossfire sposoban, a trebao bi biti konkurencija nVidia-inoj odličnoj 7600 seriji kartica (vjerovatno 7600GS). Očekivana cijena je oko 100 EUR.


    Od sada grafičke kartice sa Foxconn-ovim potpisom

    Svoju ofanzivu na tržište Foxconn proširuje ponudom grafičkih kartica. Ovaj div objavio je kako će uskoro u prodaju pustiti cijelu porodicu PCI Express modela baziranih na GeForce grafičkim čipovima. U ponudi Foxconn-a naći će se sve kartice od 7950GX2 na vrhu ponude, pa sve do najslabijih modela 7300 i 7100 serija. Među njima su i nedavno predstavljeni 7950GT i 7900GS. Boje pakovanja razlikuju se u zavisnosti od tržišnih segmenata, a za sada se ne zna da li će Foxconn ostati na nVidia-i ili će raditi i ATI kartice.

    Ulazak ovog diva na tržište odmah je pokrenulo nova nagađanja, a čak se govori o mogućoj akviziciji XFX-a od strane Asus-a, što bi bila kupovina koja ima logike.

    PS 3 će kasniti u Evropi

    Nova, treća generacija Sony-eve konzole će u Evropu stići nešto kasnije, tj. u martu 2007. Što se tiče SAD i Japana Sony nije odustao od planiranog početka prodaje u novembru ove godine, ali će i za ta dva tržišta na raspolaganju biti mnogo manje konzola nego što je to ranije najavljivano. Problem koji stoji iza svega je masovna proizvodnja nekih ključnih komponenti lasera za Blu-ray diskove koji će se koristiti za PS3, a što će po procjenama dovesti do mjeseca kašnjenja u proizvodnji.

    Antivirus ili virus?

    CA Inc. kompanija koja proizvodi eTrust antivirus, koji nije baš tako povjerljiv kako mu ime kaže (trust-povjerenje), je napravila mali propust. Tako su korisnici koji su instalirali njihov antivirus na Windows 2003 OS, morali biti neugodno iznenađeni kada su najzad riješili problem zbog kog im se sistem neprestano restarta. Nije u pitanju virus koji je pobjegao eTrust, već to što mu ni kritični procesi za OS ne mogu pomoći. Naime, eTrust greškom registrira Windows datoteku Lsass.exe kao virus i lijepo joj dođe glave a tako i radu vašeg OS-a. CA Inc. je već popravio grešku, pa se sa ažuriranom verzijom ovo ne bi trebalo događati.



    Re: Novosti

    Yoda - 15.09.2006, 14:31


    Microsoft zvanično predstavio Zune

    Nakon što su nedavno procurile informacije o tehničkim karakteristikama ovog prenosnog digitalnog playera, Microsoft je i zvanično predstavio Zune, koji se očekuje u vrijeme novogodišnjih praznika. Tako je MS potvrdio dosta očekivanih opcija ovog uređaja, kojeg će praviti Toshiba. Disk će imati kapacitet od 30GB, bežičnu konekciju, troinčni display, koji se može podesiti da se koristi u vertikalnom ili u horizontalnom položaju, ugrađen FM tuner te će biti dostupan u tri boje, bijeloj, smeđoj i crnoj. Naravno, interfejs će se moći podešavati pomoću slika. Ono što bi trebalo da odvaja ovaj player od konkurencije je njegova mogućnost bežičnog povezivanja sa drugim Zune uređajima. Međutim, Microsoft ne bi bio Microsoft kada ne bi pokušao da izvuče što više novaca iz svega ovoga. Naime, pjesme koje se prenesu sa jednog Zuno-a na drugi, mogu se slušati samo tri puta u tri dana!!!. Poslije toga, osoba koja je dobila pjesmu na preslušavanje mora kupiti istu sa Zune Marketplace-a. Marketplace je MS-ova digitalna muzička prodavnica. Na Zune će se moći prebaciti pjesme sa iTunes-a i Windows Media Player-a, ali pjesme kupljene od Apple-a se neće moći slušati na ovom uređaju zbog nekompatabilnosti. Ostaje još jedino da se vidi koliko će Zune koštati, pošto ta informacija još nije data.


    Još jedan dogovor između pretraživača i hardveraša

    Nakon što je Google postigao dogovor sa Dell-om da ovaj pretraživač bude defaultni pretraživač na svim novim Dell računarima, i nakon što je Microsoft najavio da će u IE7 kao defaultni pretraživač biti ugrađen upravo njihov pretraživač, Yahoo je postigao dogovor sa Acer-om, četvrtim najvećim svjetskim proizvođačem računara, da oni budu "glavna" tražilica ovog proizvođača. Tako će novi Acer-i dolaziti sa novim browserom, koji kada se otvori prikazuje start page sa logom ovih kompanija i toolbar sa linkovima na druge Yahoo-ve servise. Ovim potezom Yahoo pokušava da pridobije nove korisnike u Evropi i Aziji gdje stoje dosta lošije nego u SAD-u i Japanu. S druge strane, Acer profitira kao distributer, da li direktnom naplatom ili dobijanjem postotka od zarade ostvarene reklamama. Detalji ovog ugovora nisu dati, ali je rečeno da se radi o višegodišnjem dogovoru.


    Microsoft predstavio Entertainment Desktop 8000

    Microsoft je predstavio prvi bežični dopunjivi tastatura/miš kombo koji je kompatabilan sa Windows Vista-om. Ovaj kombo je MS najavio još u junu. Bežični Entertainment Desktop 8000 će biti dostupan u januaru naredne godine i koštat će 249,95 dolara. Tastatura ima automatsko podešavanje osvjetljenja, koje će se gasiti i paliti, ovisno o udaljenosti korisnika. Domet Bluetootha je deset metara. Također, tastatura ima tri ugrađena USB huba. Za više podataka, posjetite ovaj link.


    Blizzard licencirao Havox FX

    U potezu koji se neće svidjeti ljudima iz Ageia-e, Blizzard je objavio da je licencirao Havok-ov Havok Suite 4.0. Ovaj paket uključuje i Havox FX biblioteke koje služe za procesiranje fizike na Shader Model 3.0 nVidia i ATI grafičkim karticama. Blizzard nije jedini studio koji se priklonio ovom rješenju, prije njih isto su uradili Eden Games, Flagship Studios, Gas Powered Games, Midway i NetDevil. Osim Havox FX-a, Havok Suite sadrži i Havok Animation za integraciju animacije likova sa fizikom u igri i Havok Behavior.

    Havok FX fizika u igrama nije «prava» fizika kakvu nudi Ageia-in PPU čip, nego se radi samo o fizičkim efektima sa kojima igrač ne može imati interakciju. Pa ipak, za prihvatanje jedne ili druge platforme ključni su razvojni studiji, kojima je izgleda jednostavniji Havok-ov pristup. Sve se na kraju svodi na vrijeme potrebno za razvoj igre. A vrijeme je novac, to znamo.



    iMac-ovi dobili Core 2 srce

    Porodica iMac računara baziranih na Intel-ovim Core 2 Duo procesorima predvođena je potpuno novim 24-inčnim modelom. Ekran kod ovog "macana" 40% je svjetliji od prethodne generacije i sa rezolucijom od 1920x1200 sposovan je reprodukovati 1080p sadržaje bez gubitka kvaliteta ili interpolacije, zbog čega su ga neki već prozvali iMac HD. U ovom računaru kuca 2,13 GHz verzija Core 2 Duo dvojezgrenog procesora, ima 1 GB DDR2 memorije i 250 GB SATA HDD, dual-layer 8x SuperDrive i 7300GT grafičku karticu.
    Ostala dva modela su dosadašnji najveći 20-inčni i najslabiji 17-inčni model. Svi računari dolaze sa ugrađenom iSight web kamerom i daljinskim upravljačem, te standardnim setom iLife aplikacija i FrontRow-om.



    Mit folgendem Code, können Sie den Beitrag ganz bequem auf ihrer Homepage verlinken



    Weitere Beiträge aus dem Forum Dobro Dosli Na Forum

    Sta mislite o Sponzorima - gepostet von Anonymous am Samstag 07.10.2006
    WM 2006 - gepostet von flomaster am Donnerstag 15.06.2006
    Dobro nam dosli - gepostet von flomaster am Freitag 24.02.2006



    Ähnliche Beiträge wie "Novosti"

    Novosti o hajduku - tomychris (Samstag 15.12.2007)