Rose Hall & Greenwood Great House

Jamdown
Verfügbare Informationen zu "Rose Hall & Greenwood Great House"

  • Qualität des Beitrags: 0 Sterne
  • Beteiligte Poster: jamdown - KaBAUKEr - Claudia - vke80
  • Forum: Jamdown
  • Forenbeschreibung: www.jamdown.info
  • aus dem Unterforum: Excursies/bezienswaardigheden
  • Antworten: 4
  • Forum gestartet am: Dienstag 06.12.2005
  • Sprache: englisch
  • Link zum Originaltopic: Rose Hall & Greenwood Great House
  • Letzte Antwort: vor 16 Jahren, 2 Tagen, 8 Stunden, 47 Minuten
  • Alle Beiträge und Antworten zu "Rose Hall & Greenwood Great House"

    Re: Rose Hall & Greenwood Great House

    jamdown - 09.07.2006, 21:49

    Rose Hall & Greenwood Great House
    Speciaal voor Bauke! ;)



    Re: Rose Hall & Greenwood Great House

    KaBAUKEr - 09.07.2006, 22:04

    B&B in MoBay
    Haha, thnx!

    Op 6-6-6, 6 juni 2006 dus, wilde ik per se naar Rose Hall. Hieronder vind je het hele verhaal. Ik heb verschillende versies van de legende gehoord, dus vergeef me als ik niet alle feiten juist heb.

    ‘Voodoo-huis’ Rose Hall ligt op zo’n twaalf kilometer van ons hotel in MoBay. Mooie afstand om te gaan fietsen had ik van tevoren bedacht. Ik zie de ogen van onze Duitse reisleidster nog voor me toen ik erover begon. Ze werden zo groot als schoteltjes. ‘Fietsen? In Jamaica? Weet je het zeker?’ Euh… nu eigenlijk niet meer.

    Het enige andere Nederlandse stel in ons hotel zag ook wel wat in de private tour (de great houses en Nine Miles) die we daar nu maar ter plekke bedachten, nu onze fietsplannen niet door konden gaan. Dat was dus geregeld, we gingen met z'n vieren op pad. En toen we met het busje door de plassen in de kuilen in het slechte wegdek reden, was ik toch wel blij dat we niet zijn gaan fietsen. Dat bewaar ik ook voor over twee jaar, dan wil ik mountainbiken in de Blue Mountains.

    Rose Hall is bekend door de legende van de ‘blanke heks’, Annie Palmer. Zij is de tweede vrouw van John Palmer, die eind 18e eeuw een gezaghebber was in het district St. James. Het huis is gebouwd voor John’s eerste vrouw Rose. Na haar dood woont hij hier met zijn tweede vrouw Annie. Haar ouders stierven toen ze nog jong was. Ze werd hierna opgevoed door haar kindermeisje, een voodoopriesteres. Het verhaal gaat dat ze John Palmer vermoordde door middel van voodoo. Echtgenoot nummer 2 en 3 moesten er ook aan geloven en zelfs de slaven waren niet veilig voor haar. De echtgenoten vermoordde ze in de slaapkamer en de slaven liet ze in de kelder vermoorden (ik denk onder het motto: waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan :? )

    Annie had een verhouding met één van de ‘opperslaven’ (weet even niet hoe ik hem anders moet omschrijven). Tegelijkertijd werd ze verliefd op een rijke Engelsman. Ze kregen een relatie, maar toen de Engelsman hoorde dat ze haar eerdere echtgenoten had vermoord, koos hij het hazenpad. Hij kreeg een relatie met de kleindochter van de opperslaaf. Dit pikte Annie natuurlijk niet. Ze sprak een vloek uit over de kleindochter die binnen een week overleed. Ze was de enige kleindochter van de opperslaaf en die zinde op wraak. Met behulp van de andere slaven heeft hij Annie vermoord.

    De legende stopt hier niet. Het verhaal gaat dat het huis jaren later is gekocht door een Engels gezin. Hun bediende was het favoriete balkon van Annie aan het poetsen en is toen om onbekende redenen naar beneden gevallen. Ze brak haar nek en heeft het niet overleefd. Bij alle eigenaars na dit gezin is iets vreemds gebeurd. Annie zou dus niet voor niets ‘ik ben de tweede en laatste lady van dit huis’ gezegd hebben.

    De huidige eigenaar heeft het huis terug laten brengen in de oorspronkelijke staat en beschikbaar gesteld voor toeristen. Een bevriend stel geloofde de legende niet en besloot een nacht in het huis te logeren. Ze dronken koffie in de slaapkamer, toen ze een baby hoorden huilen in een andere slaapkamer. Ze gingen kijken, maar konden niets vinden. Toen ze terugkwamen waren hun koffiekopjes verdwenen. Ze zochten in alle slaapkamers en vonden de kopjes uiteindelijk kapot gesmeten op de grond in Annie’s oude slaapkamer. Het stel is gevlucht en sindsdien heeft nooit meer iemand in Rose Hall overnacht.

    Of je het nu gelooft of niet. Ik vond het een geweldig verhaal en een geweldig huis. Je ziet het huis vanaf de hoofdweg en bereikt het door via de imposante oprijlaan omhoog te rijden. Elk groepje bezoekers krijgt een eigen gids mee, die de legende en de geschiedenis van het huis vertelt. Want alleen het huis op zich is al erg interessant om te zien.

    Dat geldt ook voor Greenwood Great House, dat op een kwartiertje rijden van Rose Hall ligt. De weg die naar het huis op de berg leidt, mag je eigenlijk geen weg noemen. Ik heb zo’n beetje elk hoekje van ons busje gezien, zo hobbelig was de weg. En gelukkig waren we met een busje, want met alle regen van de voorgaande dagen denk ik niet dat we het met een auto gered hadden (aan fietsen dacht ik toen al niet meer).

    Greenwood Great House was begin 20ste eeuw van Edward Moulton Barret. Zijn familie bezat de grond van Rose Hall tot Fallmouth. Het leuke aan dit huis is dat het bewoond wordt. De bewoners vertrekken ’s ochtends voor negen uur en komen ’s middags na vijf uur pas weer terug. Ik zou niet door hebben gehad dat er mensen wonen, als onze gids niet de kastdeur in de slaapkamer had opengetrokken: daar stond een grote breedbeeldtelevisie achter!



    Re: Rose Hall & Greenwood Great House

    Claudia - 09.07.2006, 22:18


    Ja inderdaad, ik heb een stukje van het verhaal weleens gehoord, wist alleen niet dat het daar was en hoe het nu precies zat! Leuk verhaal, thankx!

    Het kan me voorstellen dat je mensen een hartaanval of een lachaanval uitlokt als je zegt dat je wilt fietsen in Jamaica.....hahahahahaha....niedoennou, buikkrampen van het lachen heb ik hier! :lol:

    Ik weet ook niet of fietsen in de Blue Mountains zo goed idee is hoor, ik weet dat er inderdaad zo'n fietstour bestaat...maar ik zou het echt niet doen! Wij werden in de auto al regelmatig VAN de berg (heenweg) en TEGEN de bergwand (terugweg) gedrukt hoor! Zeker als er een vrachtwagen de hoek om komt zeilen kan het goed fout gaan. Denk er dus nog maar even rustig over zou ik zeggen! ;)



    Re: Rose Hall & Greenwood Great House

    vke80 - 22.04.2008, 16:55


    Ontzettend leuk verhaal. Krijg nu ook wel intresse om dat Rose Hall te gaan bezichtigen! Ik ben daar van 2 tot 10 mei. Hebben iedere dag iets te doen en misschien plan ik Rose Hall er ook nog wel tussen. Alleen al voor de legende....

    Groetjes,
    Veronique



    Mit folgendem Code, können Sie den Beitrag ganz bequem auf ihrer Homepage verlinken



    Weitere Beiträge aus dem Forum Jamdown

    Claudia's reisverslag 2004 - gepostet von Claudia am Freitag 09.12.2005
    Vragen? Stel ze hier.... - gepostet von jamdown am Dienstag 07.03.2006
    Beter laat dan nooit: Sizzla petrol 15 juni 2007 - gepostet von rebelmojo am Freitag 02.11.2007
    Moka @ Jamaica 2006 - gepostet von moka am Montag 23.10.2006
    Raslionheart: Cave Valley 1996 - gepostet von RasLionheart am Montag 08.05.2006
    Geld inzameling voor goed doel...mislukt! :( - gepostet von Claudia am Sonntag 18.02.2007
    Sizzla in de Effenaar! - gepostet von Sunny am Donnerstag 31.05.2007



    Ähnliche Beiträge wie "Rose Hall & Greenwood Great House"

    Dr. House - General Fashion (Samstag 03.02.2007)
    Lvl 40 Warrior in da House - Belvedere (Mittwoch 06.12.2006)
    niederholer - ersatz ? - fisch (Dienstag 10.08.2010)
    House of flying Daggers - Schlafmütz (Freitag 07.01.2005)
    In your House 9 - 1996 - JM Hardy (Montag 28.05.2007)
    How Great Is Our God - julian_ivancsuk (Samstag 06.01.2007)
    House Music ! - moeppel (Sonntag 06.03.2005)
    RVD is in the house - Rob Van Dam (Samstag 10.07.2004)
    In your House 10 - 1996 - JM Hardy (Montag 28.05.2007)
    House of Wax - xxhydraxx (Sonntag 09.10.2005)