garbit schieten

X-plosion Vuurwerkforum
Verfügbare Informationen zu "garbit schieten"

  • Qualität des Beitrags: 0 Sterne
  • Beteiligte Poster: mortierstrijker
  • Forum: X-plosion Vuurwerkforum
  • Forenbeschreibung: Word snel lid, Klik op register!
  • aus dem Unterforum: Nieuws
  • Antworten: 1
  • Forum gestartet am: Freitag 30.04.2004
  • Sprache: englisch
  • Link zum Originaltopic: garbit schieten
  • Letzte Antwort: vor 19 Jahren, 4 Monaten, 10 Tagen, 21 Stunden, 22 Minuten
  • Alle Beiträge und Antworten zu "garbit schieten"

    Re: garbit schieten

    mortierstrijker - 16.12.2004, 12:13

    garbit schieten
    Carbidschieten is een volkstraditie in het noorden en oosten van Nederland. Een geschrokken burgemeester Van Homelen van Boxtel moet er niets van hebben.

    Carbidschieten is in het noorden en oosten van het land een levendige oudejaarstraditie. Het licht ontvlambare goedje wordt in melkbussen tot ontploffing gebracht, hetgeen gepaard gaat met een oorverdovende knal. „Dorpen schieten de hele dag tegen elkaar in. Koek en zopie erbij, jong en oud vinden het machtig“, zegt Nico van der Veer uit het Friese Bakkeveen.
    Maar burgemeester J. van Homelen van Boxtel ziet er vooralsnog de lol niet van in. Vorige week ontdekte hij, gealarmeerd door Radio 1-programma de Ochtenden, dat in ’zijn’ Liempde een carbidhandelaar het geknal ingang wil doen vinden. Deze geboren Fries, Sieb Schukken, had binnen enkele dagen driekwart van zijn eerste vaatje verkocht.
    Onverwijld stuurde de burgemeester een ambtenaar en die keurde ter plekke de opslag om veiligheidsredenen af.
    Van Homelen wil het carbidschieten nog voor de jaarwisseling via de Algemene Plaatselijke Verordening aan banden leggen. „We hebben veel aandacht besteed aan de veiligheid ten aanzien van vuurwerk. Dan moeten we niet een nieuw middel uit het verleden terugroepen waarvan het risico heel erg groot is“, sprak hij voor de radio.

    Mollen

    Maar daarmee is de kous voor hem niet af. Het ontbreken van landelijke regels is hem een doorn in het oog. Hij kondigt aan zijn collega-burgemeesters en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten te mobiliseren voor ’nationaal beleid’.
    Stuitend, vindt Van der Veer dat. De Fries drijft een groothandel in onder meer carbid, dat ook nog wordt gebruikt door lassers en mollenbestrijders. „Maar schieten deed mijn opa als jochie al en hij is van 1904. En dat willen ze ons nu in het zuiden afnemen? Te gek voor woorden!“

    Schietcursus

    Van der Veer was juist druk doende zijn handel naar overig Nederland uit te breiden. Hij startte onder meer de internetsite http://www.carbidbus.nl die veel informatie, filmpjes en een heuse schietcursus bevat. „Wie twee linkerhanden heeft, moet er vooral niet aan beginnen“, zegt hij, „maar in principe is het veiliger dan vuurwerk. We adviseren wel de melkbus af te sluiten met een oude bal.“ Hem is maar één ongeval bekend, bezweert hij: een broek die in de brand vloog.
    De oostelijke helft van het land is onder de vlag van Carbid-
    bus.nl inmiddels bezaaid met twaalf verkooppunten, waaronder ook Hubo’s en Welkoopwinkels. „Die zijn door de aangescherpte regels met vuurwerk moeten stoppen maar carbid mag nog wel.“
    Het ministerie van Vrom heeft vorig jaar welbewust afgezien van regelgeving. De Vereniging Nederlandse Gemeenten ziet nu evenmin aanleiding om in actie te komen. „We kennen het fenomeen, maar krijgen niet veel signalen dat het als probleem wordt ervaren. Gemeenten kunnen het zelf in de apv opnemen en eventueel handelend optreden“, zegt een woordvoerster.

    Brandweer

    Tientallen gemeenten hebben het carbidschieten reeds gereguleerd. Het is veelal verboden, behalve op oudejaarsdag, op een afgesproken plaats en met melkbussen van maximaal 50 liter. Van der Veer: „In onze gemeente Opsterland staan de brandweerlieden er altijd bij. En ze vinden het schitterend.“


    gr mortierstrijker



    Mit folgendem Code, können Sie den Beitrag ganz bequem auf ihrer Homepage verlinken



    Weitere Beiträge aus dem Forum X-plosion Vuurwerkforum

    jooooooooooooow - gepostet von mortierstrijker am Dienstag 14.12.2004



    Ähnliche Beiträge wie "garbit schieten"